Výchova jinak aneb Naomi Aldort

Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?

Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Taona
12.11.13 09:10

@zlodcera napadá mě jen třeba zkusit svůj přístup i na cizí dítě, asi se to nebude líbit mamince, ale když uvidí, jak dítě reaguje :nevim:
Taky mi je kolikrát líto, když jsou dořvávané, nebo proplesknuté jiné děti za něco, co bych já v klidu probrala. Asi bych překonala konvence, jakože se nebudu míchat druhýmu do výchovy a zastala se dítěte aby se vlastní máma trochu probrala. Budeš možná za vlezlou, ale pokud na to myslíš a přemýšlíš o „osvětě“ klidně bych vyzkoušela vlastní příklad, co to udělá uvidíš.

• Citovat
  • Upravit
6726
12.11.13 09:41

@zlodcera asi bych to osobně neřešila…ale pokud ti to nedá…tak bych se s ní nejprve dala do řeči a snažila se postupovat jakoby dle Aldort a RaBR dohromady…zastavit svoji první reakci (tzn. nevypálit jednu mamince, zakrýt pohoršený pohled..), uznat její pocity..obecně..to člověka rozčílí, když (něco musí opakovat desetkrát a stejně účinek nula apod.), že?.. a ona se bud chytne na rozhovor a třeba se zeptá, jak to probíhá u vás takové situace..a už je trochu připravená půda pro nenápadné šíření osvěty.. ale možná o žádný rozhovor stát nebude a ty si ušetříš energii :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepř. mišanila
12.11.13 09:48

Podle mě to nemá extra význam, tuplem pokud je to někdo cizí, nebo letmý známý.. Zásadně se nemontuju do cizí výchovy, pokud to není opravdu přes čáru, což jsem teda ještě nezažila…

V tomhle případě, pokud bych byla od rány, tak bych třeba vyděšeně řekla něco jako „takhle malý dítě bijete“? Ale to jen tak teoretizuju…třeba by se aspoň zamyslela…

No nic, trpím v takových případech za ty děti, ale nic pro ně udělat nemůžu.
Nedávno jsem viděla asi babičku zhruba 1,5 letého kluka, jak ho na chodníku fakt silou řeže, jen tak z legrace utíkal po chodníku. Koukala jsem na ní asi docela vyděšeně, takže toho nechala, evidentně tušila, že to není zrovna košer. Když už má takhle malýho kluka u silnice, tak si ho má hlídat, držet za ruku, dát do kočáru atd a ne ho pak mlátit, nejradši bych jí v tu chvíli taky seřezala…

Já už si dokonce částečně myslím, že v česku pomůže jen zákon zakazující bití dětí, protože jinak je to tady v tomhle ohledu extrém. Má to teda svoje proti a je to ošemetné a kontroverzní, ale spousta lidí by se nad svou výchovou musela alespoň zamyslet a vymyslet jiné způsoby, což by bylo plus.

• Citovat
  • Upravit
707
12.11.13 09:51

Já tohle nevídám, teda že by někdo dával přes zadek takhle malým dětem. Ale spíš mám opačný problém, to jak matky svoje děti vůbec nevychovávají k ohleduplnosti nebo slušnosti. Třeba na hřišti byl na společný houpačce můj syn s nějakým asi stejně starým klukem (cca 3 roky), ten kluk měl v ruce větvičku a začal tím píchat synovi do obličeje a do očí, ten na mě začal křičet, že ho tím píchá, tak jsem ho šla hned odtud vzít. Ale ta matka si toho vůbec nevšímala, dívala se na to a bavila se dál s kamarádkou. Nebo třeba jsem teď nedávno jela v tramvaji s jednou paní, která měla asi 2letý dítě a to strašně nahlas křičelo, ne brečelo, ale spíš dělalo blbiny, úplně mi zalíhaly uši a ona ho prostě nechala, neřekla mu vůbec nic. Tak tohle já spíš nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
12.11.13 11:34

To stejně nevyřešíš… já teda nechci prudit, ale pokud mě malá neposlechne, když řeknu věc asi po paté, tak taky dostane - jsou jí 2 roky. A na 11 měsíční neplatí žádné domlouvání, ale asi bych takhle malé taky nebila. Sem tam dostala přes ručičky, ale vyjímečně.
Ale rozhodně bych nebila za to, že břečí, že jemu vzal někdo hračku, snažila bych se mu vnutiti jinou. Možná bych si neodpustila nějakou poznámku, ale jinak to nemá asi smysl řešit.
Zase druhý extrém je, když si matky svých dětí nevšímají… asi 3letý chlapeček vzal hrst štěrku a hodil to - směrem ke mě a málem to letělo do kočárku. Říkám mu klidně „to se nedělá“ a jeho matka na mě „svoje dítě si napomenu sama“… :roll: ale přitom vůbec nereagovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
12.11.13 11:54

Mišanila: No možná ne zákon, ale mohla by být nějaká osvěta v porodnici. Aspoň říct matkám, že vztek u dětí je normální emocionální projev a ne něco za co by měli svoje děti šikanovat.

Jinak díky všem za reakce. Asi nemá smysl se do toho míchat.. Ona hernička má stránku na internetu, tak jim tam hodím nějaké info, že to jde i jinak.. Budu se snažit nikoho nedráždit. Vím, že do cizích dětí mi nic není, ale co jsem matka, tak mám vnitřní potřebu chránit dětství všech dětí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
12.11.13 13:20

Taky mám potřebu chránit dětství všech dětí, to jsi napsala hezky. Může být, že jsem s tím až nevhodná. :oops:

• Citovat
  • Upravit
90
12.11.13 13:20

Míchat se někomu jinému do výchovy není asi moc dobře, pak to zbytečně odneseš jenom ty. Já naštěstí nepotkala zatím žádný takový extrém, spíš naopak nezájem matek o jakoukoli výchovu. Z dětí pak rostou docela dobří sígři co si myslí, že mohou všechno. Zákon o bití už někdo prosadit chtěl a je to blbost. Že bych si šla sednout do vězení, za to že malou plácnu po zadečku, když už mě na popáté neposlechne?
U nás platí pravidlo 3× a dost. Když neposlechne ani poslední varování, plácnu jí. Je jí ale 2,5 roku a většinou na podruhé toho nechá. Nevidím v tom nic špatného, kor když je dítě hodně temperamentní. Holt na některé domluvy a vřelá slova neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
12.11.13 14:10

@zlodcera ahoj tak to prožívám úplně stejně!.. taky v herně a hlavně u nás na písku/hřišti. Máme tu jednu hodně drsnou maminu, která je na svou dceru - nevím tak 5tiletou hodně drsná. jednou jsme ji viděli jak šla po chodníku, dceru nesla na boku a najednou ji prostě pustila, dítě spadlo z tý výšky rovnou na zadek a matka šla prostě pryč! tak to už ve mě fakt hooodně pěnilo ale neřekla jsem nic, čekala jsem co bude a nešetřila opovržlivými pohledy - to se fakt nedalo :nevim:. jednou si na pískovišti hodila písek do očí a plakala. matka na ni začala nepříjemně ať brečí že se jí to vyplaví z očí a pak ať už neřve jinak nedostane žádné dárky pod stromeček.. No každopádně na písku se nikdo na ni divně nedívá, spíš mám pocit že my tam byli jako vyvrhelové :nevim:

No moc pohodových mamin tu v blansku asi nemáme, dokonce muž viděl tady v obchodě jak matka vrazila facku asi 6M mimču :poblion: z toho jsem byla taky dlouho mimo.
No a herna u nás.. to je taky věc ale moc jiného vyžití tu nemáme.. právě kvůli okolní „mentalitě“ se asi brzy postěhujeme zpět do města :nevim:

Brácha s přítelkyní se teď snaží o dítě a ta jeho už teď ví, že se nenechá miminem nijak „vydírat“ a omezovat, takže já mám už teď noční můru z toho jak nechá toho drobečka plakat v postýlce.. magor no :oops:..ale jinak teda myslím že když to bude přes čáru a budu mít na to „náladu“ tak klidně něco řeknu, ani ne proto že pomůžu dítěti a rozčílím matku, ale přeci někdo musí „udat směr“.. některé věci by si naše společnost měla „hlídat“, pokud tedy chceme být společnost a ne individuality žijící „náhodou“ tak nějak pospolu :cert:..

ale ty cizí děti stejně neochráníš :nevim: mě jen napadá nějak se věnovat malým dětem - vést nějaký kroužek, kurz, tábor.. taky nad tím dost špekuluju od té doby co jsem máma :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
12.1.14 21:45

Zase pokus o rozproudění diskuze :) Máte nějaké tipy, jak řešit agresivitu? Nemyslím dlouhodobě, ale okamžitě - zkrátka co dělat v ten moment. Konkrétní příklad - holčička dva roky, nemá náladu, tak chodí a šťouchá do ostatních dětí. Je to takové to období vzdoru, které se nevyřeší ze dne na den, tak jestli nemáte zkušenosti jak to řešit. Samozřejmě se asi člověk musí pokusit vysvětlit, že to není košér takové chování, ale jak to udělat správně? Přijde mi to celkem jako věda, jak to vysvětlit dvouletému dítěti, aniž by to bylo formou cukru a biče - čili manipulací.. a co když nereaguje na slova? Vzít třeba na klín, nebo nějak odpoutat pozornost, ale co když je až příliš vzdorná, nebo má maminka moc práce s utišováním mladšího sourozence? Máte zkušenosti nebo nápady?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4969
12.1.14 22:00

@zlodcera Vlastní zkušenosti nemám, dcera ja zatím malá…ale Naomi popisuje kousání batolat a některé typy by se daly určitě použít i na šťouchání ;)
 http://www.naomialdort.cz/…tolatakousou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
13.1.14 09:03

Při první známce agrese dítě popadnout (musí to být fyzické) a velmi důrazně a nahlas říct něco krátkýho a důraznýho, např. „to ne!“. Jinak pokud to prostředí vyžaduje, tak na vztekání dobře funguje izolace, tj. dítě odvést nebo ho poslat samotné do pokojíčku, u našeho 3leťáka i zavřeme dveře. Nemusíme to dělat často, ale funguje to bez vyjímky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
13.1.14 09:12

@mapag Tohle mě hodně zaujalo: „Jestli vaše dítě kouše ve skupině, je příliš frustrováno a cítilo by se lépe mimo skupinu. Není třeba pospíchat s obstaráním zkušenosti s vrstevníky, která je nepřirozená a vytváří nepřirozené sociální potíže. Necháte-li dítě, aby si hrálo s dospělými, nebo s jedním starším a pečujícím dítětem, často s kousáním přestane.“ Vždycky jsme si myslela, že pro dítě už od narození je nejlepší být v kolektivu vrstevníků.. Ale je asi fakt, že ne každé dítě to zvládá. A to si asi někteří rodiče „problémovějších“ dětí neuvědomují.. Já se totiž sama cítím se svým malým dítětem dost rozpačitě v situacích, kdy lozí za staršími dětmi, chytá se jich nebo bere hračky, se kterými si hraje.. Nevím jak v těch situacích reagovat.. Ty děti nejsou dost staré na to, aby pochopily, že miminko ještě nechápe slova dělit se a být něžný, proto reagují obranářsky. Jak mám ale správně nasměrovat svoje dítě, aby se necítilo odstrkovaně? Chi aby mělo fyzický kontakt s ostatními dětmi, nechci ho úplně izolovat jak některé matky.. Tohle trochu odbočuje od původního tématu, ale díky té větě od Naomi se mi to spojilo - To dítě o kterém jsem mluvila nebylo agresivní na mé dítě, protože by ho otravovalo - aby jste to špatně nepochopily :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
13.1.14 09:13

@Allee Nemyslím si, že izolace je v souladu s přátelským rodičovstvím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
13.1.14 09:21

@zlodcera nevím čemu říkáš přátelský rodičovství (tuším že to bude některá z vyčtených metod), ale my jsme se synem přátelé na život a na smrt :mavam: a mimochodem nikdy jsem nemusela řešit agresivitu, naopak mám i ze školky feedback, že je syn velmi empatický, ale to samozřejmě vím sama. A není to náhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí