Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?
Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...@zolycka To je vlastně pravda… No uvidíme, snad to všichni zvládneme ku spokojenosti
Jsem moc ráda, že se mi Naomi dostala do ruky v pravý čas.
@Ejmi moje řeč
ideálně kdyby se mi dostala do ruky už v těhotenství, měla bych pak klidnější 6nedělí ![]()
TAk uvažuji o koupi knihy vychováváme děti a rosteme s nimi. Docela mě oslovilo co jsme kde přečetla. JAké jsou Vaše zkušenosti s touto výchovou? Jak to jde v praxi?
@Zahradulinka proto tu jsme
..zatím to v praxi moc dlouho nikdo nevyužívá, ikdyž co jsem pátrala tak jsem dopátrala vpodstatě hodně pozitiva
určitě stojí kniha za přečtení ![]()
Zolycko přesně tak, já to četla až v 6M malé, do té doby stres veliký, od té doby potom dost velká pohoda, ale i tím samozřejmě že je už starší, ale hodně mi to hnulo se životem směrem, který jsem už dloooooooouho postarádala ![]()
Tak já knížku ještě nedočetla, ale mám už skoro 11ti letou dceru a tu jsem vychovávala podle přirozené intuice a myslím že o tom to je. A teď mám skoro dvouleté batole a myslím, že ne všechno z té knihy se dá prakticky použít. Asi mě tu holky roznesou ale je to můj názor.
určitě stojí za přečtení
@I_nea koukám že to budu číst asi dost pozdě synovi je 11 a dceři 6let a už mě to přestává bavit na ně křičet zakazovat, jsem z toho unavená a oni otrávený
.Puberta za dveřma, tak že bych zkusial výchovu jinak a hlavně klidně, myslím že i moje nervy by si to zasloužili a moje děti také. Knížku koupím přečtu a jsme zvědavá jetsli s emi to v praxi podaří.
@Zahradulinka já myslím, že nikdy není pozdě, důležitý je, že máš snahu a chuť na sobě zapracovat ![]()
@zolycka To je super, ze se s pritelem ladite na podobnou vlnu a mate tak v sobe oporu! Muj je taky zlaty a v hodne vecech souznime, ale nekdy neco musime dlouho diskutovat..nebo respektovat odlisny nazor. Ja to zas tak nehrotim, kdyz v necem mame jiny pohled..a snazim se ho nechat delat to svym stylem a prilis do jeho casu s malym nezasahovat…ale pokud neco nemuzu zkousnout, tak se to pak snazim pozdeji nadnest a sdilet jak to mam ja.
Ja zatim Naomi posloucham z videi..a v mnoha vecech to se mnou souzni. Ale kdyz zacnu premyslet prave nad vecma jako skolka ( nas cekaji i domaci jeslicky) a pak skola..nebo jak to pak koulet s okolim, ktere bude hlidat, rodinou atd..tak mi jde nekdy hlava kolem, ale pak si reknu, zatim to nebudu resit a asi nejdulezitejsi je si to nejdrive v sobe srovnat a hlavne zkouset a prozivat..pak snad prijde jasnejsi duvera, co a jak.
Nejsem nikdy v nicem extremni..takze si pripominam, nejdulezitejsi aby to co chci delat mi prinaselo radost a ne stres, ze neco neni podle me:-0. A verim, ze prcek se s odlisnymi pristupz v zivote vyrovna, neb jsme se s ledascim vyrovnali i my:-00.
Já jsem taky pro aby rodiče více nasloucháli dětem a podporovali je. Zajímalo by mě vaše řešení situace o které já si myslím že je podle toho jak se píše v knize neřešitelna. Kluk 21mesicu je chytrý, a živý a vím že on ví že to co dělá je špatně tak proč to dělá? Konkrétní příklad běhá po posteli. Záchranou síť mu tam dat nemůžu a pořád dokola vysvětluji že je to nebezpečné a může se hodně zranit. A stejně za chvilku jde stoupne si na posteli z výrazem tak co chytis nebo nechytis?
@Riky69 píše:
Já jsem taky pro aby rodiče více nasloucháli dětem a podporovali je. Zajímalo by mě vaše řešení situace o které já si myslím že je podle toho jak se píše v knize neřešitelna. Kluk 21mesicu je chytrý, a živý a vím že on ví že to co dělá je špatně tak proč to dělá? Konkrétní příklad běhá po posteli. Záchranou síť mu tam dat nemůžu a pořád dokola vysvětluji že je to nebezpečné a může se hodně zranit. A stejně za chvilku jde stoupne si na posteli z výrazem tak co chytis nebo nechytis?
Riky, a v čem konkrétně si myslíš, že je to pro skoro dvouleté dítě nebezpečné?
Mně se osvědčilo nechat dítě, ať samo vyhodnotí situaci (upozorním ho, že si může natlouct, ale pak už ho nechám a jen jsem v blízkosti, kdyby opravdu hrozilo nějaké velké ublížení). Většinou sletí jednou a pak už si to pamatuje. A k mému velkému překvapení - často nespadne ani jednou, prostě to nějak samo pozná a dává si pozor. Děti jsou chytré.
Mně z tvého příspěvku připadá, že tvůj klučina přesně ví, že ho spadnout nenecháš. A proto si dovolí nebezpečnější kousky, než kdyby v tobě neměl tu jistotu. ![]()
Já vím že to dělá protože ví že ho nenechám spadnout. Opravdu hrozí vážný úraz, on se začne točit dokola na manželsk épostele a okolo máme stolek a hranaté rohy. Vím že je chytrý nepodceňuji ho. Ale tohle nevyrovná v čas. A tak jen čekám až z toho vyroste
TAk knížku jsem si právě objednala, tak jsme zvědavá jaká bude a jestli se naučím podle ní řešit určité situace s naším pubertákem a hlavně jestli já budu schopná se naučit podle ní řídit, abych zbytečně nekříčela a neničila zdravé své i svých blízkých.
Holky prosím, než mi přijde kniha mohla bych s eVás zeptat, jak byste řešili situaci, že přijdete po pokojíčku tam bordel jak v tanku a syn se s dcerou koukají na televizi a nechtějí si pokoj uklidit a nebo ho uklidí stylem, že nahází vše tam kde to není vidět. Většinou jsme se snažila být v klidu a vysvětlit, že takhle s e neuklízí, ale moc velký ohlas to nemělo až když jsme zakřičela a nebo zakročil tatínek s výhružkou zákazu či vařečky, ale to se mi nelíbí. Chtěla bych aby si děti uvědomili že pokoj je jejich ale uklízet by se tam měli oni a pořádně. ![]()
Já to dělám tak, že řeknu až skončí pohádka uklidíš si pokojíček. Pak čekám na titulky
a přijdu do pokojíčku…malé říkám že se nechám překvapit, jak to zvládne. Zavřu jako oči a říkám, až to bude mít at mě zavolá -to bude překvápko. Odcházím poslepu…No a pak malá hlásí mamíí už pojd se podívat no jdu jako poslepu… a pak jsem mooooc štastná jak to krásně uklidila. Obejmu jí a řeknu jak mě krásně překvapila. Funguje to. I bez knížky ![]()
@78mamina Hmmm to bych taky mohla zkusit, Už jsem taky několikrát řekla že až skončí pořad na ketrý koukají takže si uklidí v pokoji, ale moc se to neosvědčilo, zkusim to s tím překvápkem a at mě potom zavolají a at mě teda překvapí. Jen aby mě nepřekvapili že nezavolají a já tam pak přijdu a bude tam bordel ještě větší
.