Výchova jinak aneb Naomi Aldort

Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?

Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Taona
17.2.14 08:34

@zlodcera jasně, lidi jsou různí, s tím se nedá nic dělat. Ale kdyby šlo o mou neteř nebo synovce, snažila bych se.

• Citovat
  • Upravit
Taona
17.2.14 09:45

@I_nea omlouvám se za slovíčkaření, nechtěla jsem tě naštvat, promiň :kytka:
Taky je mi smutno, když potkám „týrané“ dítě. Ale je mi líto i plýtvání energií. Beru to tak, že když se vztekám a třeba se vztekám, protože je mi líto těch dětí, které matky vedou pro mě nepřijatelným způsobem, tak tomu „problému“ věnuju energii a využiju ji k nadávání, opovržlivým pohledům, lítosti a smutku. To je na nic. Tím tomu dítěti nepomůžu. Ono má rodiče, kteří měli určitou výchovu a ničím se neprovinili. Nejsou špatní, určitě jsou i v něčem dobří, třeba se jen potřebujou něco naučit. Neumím se na ně zlobit za to, že něco neumějí.
Napadá mě jen vložit tu energii s jakou se pokládáš do nadávání na něco, do něčeho, co těm lidem a dětem pomůže. Konkrétní věc…psalas, že tě napadá nějak se věnovat dětem, něco pro ně dělat, je fajn, že hledáš.
Měj se pěkně :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Taona
17.2.14 12:05
@I_nea píše:
A že se člověk občas vyjádří s despektem k ostatním?? - pokud týrají dítě tak proč ne! to si zaslouží kritiku. Ale i tak je to důvod k zamyšlení - protože každé chování má svůj důvod. A tedy, pokud si mám brát tebou vypíchnuté příspěvky osobně, těžko můžeš posuzovat člověka kterého neznáš na základě pár vět které napsal. Nikdo není dokonalý a tak jak člověk viděl věci před měsícem může být jiné od toho jak je vidí dnes. A také nemusí. Ale každopádně díky Naomi se učíme pracovat na sobě, učíme se toleranci - nemůžeš nikoho měnit ani to po něm chtít nebo ho někam manipulovat. To je ale veliká a dlouhá cesta. Takže mne jen napadá proč ty jsi vlastně tu? Jestli ti Naomi, výchova jinak a někteří členové nesedí ;)

Proč jsem přišla? Protože nechápu, že když se řídíš podle Aldort, která učí toleranci a láskyplnosti, že ti chybí pro ostatní lidi. Já beru všechny lidi jako rovnocenné partnery. V tom chápu respekt. Despekt je opak.
Proti tobě osobně nemám vůbec nic. Jen nechápu tvůj postoj.

Připadá mi, že u Aldort chybí vymezení hranic dětem, určitá pevnost. Podle mě jen děti milovat a čekat, že všechno přijde samo od sebe, nestačí. Děti potřebují laskavý, ale i rozhodný způsob výchovy. Pokud je jim odmalinka dávaná svoboda, může je to znejisťovat a nejistota napáchá v psychickém vývoji dětí větší a trvalejší škodu, než plácanec. Navíc v útlocitných maminkách může touha být jako ta empatická, neplácací, láskyplná Naomi způsobovat komplexy a pokud jim ujedou nervy a dítě plesknou (starší-miminka nemyslím), vyčítají si to, nejsou v pohodě…
Svoje děti jsem neplácala přes ruce, na zadek pouze párkrát ve stresu a to už měly tak přes dva roky a víc. Vždycky mě to pak bylo líto.

• Citovat
  • Upravit
13183
17.2.14 12:15

@Dueliola Mně přijde, že jsi její knihu vůbec nečetla, nebo jsi jí jen proletěla.. Pokud jsi jí četla, tak jsi jí asi nepochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
17.2.14 12:22

@Dueliola no Naomi ale jasně říká že ´děti nemůžou vše, ani my nemůžeme vše. Nechávejte děti žít ve světě jaký je´. A myslím že je potom už na každém rodiči jaké hranice bude nastavovat, jaké má možnosti, jakou povahu a temperament, což platí i pro to dítě.
A můj postoj?? Prostě hledám. Nejsem dokonalá a i proto mne Naomi oslovila. Mateřskou beru jako vcelku dobrou dovolenou kdy je možné se zastavit a popřemýšlet. Tak prosím nevypichuj z mých příspěvků. To nikam nevede a nepřijde mi to tolik důležité pro tuto skupinu.. byl to můj názor a emoční postoj v danou dobu. Moje názory tu nejsou měřítkem, pokud se chceš bavit tedy konkrétně o mě, napiš mi SZ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
17.2.14 12:23

Děti nemohou být v dětství jen šťastné. Měly by prožívat všech pět úrovní emocí, jak by jinak poznaly, co je to vztek, kdyby ho nezažily? Co je to trápení, smutek, kdyby si něčím takovým neprošly…Děti se potřebujou seznámit s těmito emocemi aby se v nich vyznaly, naučily se je zvládat a stali se z nich vyrovnaní dospělí.
Mám pocit, že přehánění „alternativní výchovy“ ohrožuje zdravý vývoj dětské psychiky.

• Citovat
  • Upravit
Taona
17.2.14 12:28

@zlodcera četla, ale možná to podstatné zapomněla a špatně pochopila. @I_nea už jsem se omluvila. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
4969
17.2.14 12:29
@Dueliola píše:
Děti nemohou být v dětství jen šťastné. Měly by prožívat všech pět úrovní emocí, jak by jinak poznaly, co je to vztek, kdyby ho nezažily? Co je to trápení, smutek, kdyby si něčím takovým neprošly…Děti se potřebujou seznámit s těmito emocemi aby se v nich vyznaly, naučily se je zvládat a stali se z nich vyrovnaní dospělí.
Mám pocit, že přehánění „alternativní výchovy“ ohrožuje zdravý vývoj dětské psychiky.
Četlas tu knihu celou? Naomi vůbec netvrdí, že máš děti ochraňovat před špatnými emocemi a dělat vše pro to, aby byly jen šťastné. Normálně pracuje se všema emocema, několikrát se zmiňuje jak zacházet s dětským vztekem, smutkem..
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
17.2.14 12:32

@Dueliola Tak teď jsi mě opravdu utvrdila v tom, že jsi jí zřejmě jen proletěla. Přečti si jí prosím znovu a pozorně, protože máš opravdu zkreslené představy o tom, co Naomi říká. A je to škoda. Pokud takhle čte tu knihu každá maminka, nedivím se, že je nás tak málo, co se rozhodlo pro tento styl výchovy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
17.2.14 12:35

Zdravím, pročetla jsem si vás a zatím mám knihu netknutou. Moje 13m dcera je úžasná a já pevně doufám, že ji nebudu trápit plácáním po rukách a celodenními zákazy. Zatím nevím, o čem kniha je, ale jdu na to… Tak třeba se i přidám do diskuse :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
17.2.14 12:44

@Dueliola netřeba se dále omlouvat ;) jinak taky myslím že jsi Naomi nepochopila, nebo knihu nečetla, nebo neviděla její semináře a debaty.

Tímto přístupem se naopak děti učí se svými emocemi zacházet, ale zachází s nimi samostatně, pouze v přítomnosti milujícího rodiče. Rodič nemá dítě ochraňovat před světem a pak ho v 18 letech vypustit nepřipraveného. To je omyl a dnešní běžná praxe. Děti se mohou v mnoha věcech rozhodovat od narození a spolu s tím zažívat danné důsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
17.2.14 12:54

@Anes Tak ať se líbí. Budeme se těšit, pokud se podělíš o pocity z knihy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
17.2.14 13:12

:) dobře, už mlčím a jdu si číst :hug:

• Citovat
  • Upravit
Silky123
17.2.14 14:58

Ahoj holky,

tak vás tady sleduju, čtu a… Prostě jsem tu knížku četla a i před tím jsem se řídila jinak.

@Dueliola mě zná z jiné diskuze a prostě… :mavam:

Knížka se mi líbila, docela hodně mně pomohla, protože jsem byla za exota a dodneška jsem, ale už si nepřijdu tak moc divná :mrgreen:

Budu vás s dovolením sledovat, ale přispívat moc ne, jsem už nějaká unavená z toho, jak vždy v nějaké „jiné“ diskuzi přijde „dobrá duše“ a napadá. Není to o tom, že vadí jiný názor, ale o tom, že ten někdo se snaží shodit vše „jiné“, případně chytá za slovíčka…

Proto se nezlobte, že budu jen „stín“ ;)

• Citovat
  • Upravit
Taona
18.2.14 08:05

@zlodcera @mapag máte pravdu, knížku jsem četla zběžně. Ono „přirozené rodičovství“ ani nejde „vyčíst“ z knížek. Inspirovat se tím je fajn, ale pak je potřeba podle toho jednat a přijmout to za své. Pak to bude přirozené. Myslím, že pro děti je důležitá i celková atmosféra v rodině. Když je dusno, děti to nasávají. Pro mě je přínosné zabývat se emocemi podrobněji, rozumím líp sama sobě, jsem ve větším klidu a můžu ho „předávat“ dětem. Hodně mi pomohly právě knížky od psychologů. Proto jsem se tady snažila. Nevěděla jsem, že to dopadne tak, jak psala Zlodcera.
A tohle je veřejná diskuse a nečtou ji jen maminky miminek. ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML