Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?
Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...Ahoj, neuslo to tady? Tak oživuji
Nedávno jsem shlédla video S Duškem a Naomi a pak sjela všechna možná videa, co jsem od Naomi našla. Moc mě to uchvátilo a chtěla jsem tuhle diskuzi založit, naštěstí nemusím. ![]()
Knížku jsem zatím nečetla, ale už je objednaná ![]()
Některé moje „výchovné metody“ mi Naomi jen potvrdila, že jsou správné - třeba to společné usínání spolu s dětmi a ne si dělat z dětského spánku chůvu. Proto já tak podvědomě nenávidím Estivilla ![]()
RaR mám sice doma, ale čte se mi to těžko. Navíc tam vidím rozpor v tom chválení. Pokud jste viděli tu přednášku s Duškem, tak tam se jí na to jedna paní ptala a ona i to prosté popisování skutečnosti místo chválení (co radí Kopřivovi v RaR) tak strhala
ale má to svoji logiku. Teď prostě chválím jak mi to přijde vhodné. Ne za každou kravinu, ale když syn postaví fakt sofistikované kolejiště, co bych ani já nezmákla, tak proč ho nepochválit, když se mi to líbí
![]()
Objednali jste si od Naomi i jiné knížky v AJ? Které se vám líbili?
A ona snad dokonce doporučuje jakési „Unschooling“ k tomu jsem se ještě pořádně nepropracovala. To znamená vzdělávání doma? No tohle už by na mne bylo trochu moc, ale něco víc se o tom dozvědět by neškodilo ![]()
Ahojda, já na youtube shlédla jeden odkaz z domškoláckých stránek, moc se mi paní líbila!!
O knížku se teda budu taky zajímat… ![]()
Já teď koukám na duška a vypadá to dobře připomíná mi to rabr
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli je mozne prirovnat vychovu Naomi Aldort ke Konceptu kontinua?
Ahoj, rada bych se pridala. Tuhle autorku neznam, zatim jsem v prvnim tehotenstvi cetla Koncept kontinua, ktery me hodne uklidnil v tom, ze je dobre delat veci podle vlastni intuice a pak jsem cetla a byla jsem 2× na kurzu RaBR. Ted se chystam zkouknout videa na netu a zkusit sehnat knizku od Naomi.
Takze diky za tip a rada budu nakukovat ![]()
Ahoj, také bych se ráda přidala. ![]()
Komu se čte špatně RaBR, tak doporučuju jeho zahraniční předlohu „Jak mluvit, aby děti poslouchaly. Jak naslouchat, aby děti mluvily.“ (odkaz tady ) Je to podobné jako RaBR (i když ne tak podrobné) a je to mnohem čtivější. ![]()
@DidierK píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli je mozne prirovnat vychovu Naomi Aldort ke Konceptu kontinua?
koukla jsem na video a neřekla bych, KK, pokud zde mluvíme o výchově, je někde úplně jinde, tam se vychovává snad pouze příkladem a kladným očekáváním, tohle mi spíš připomíná Nejšťastnější batole v okolí od Karpa
@koala1 to je pravda, „Jak mluvit…“ se da spis precist a fajn jsou tam ty obrazky a nakreslene ruzne situace, jak jsou spatne a jak by mohly byt dobre…
U RaBRu doporucuju udelat si kurz, clovek si tam hodne veci vyzkousi a pochopi…
@Gladys píše:
koukla jsem na video a neřekla bych, KK, pokud zde mluvíme o výchově, je někde úplně jinde, tam se vychovává snad pouze příkladem a kladným očekáváním, tohle mi spíš připomíná Nejšťastnější batole v okolí od Karpa
Noo, to jsem taky četla tak nějak „s potížemi“
On tam třeba Karp píše o tom potvrzování emocí. Jako dítě, když se začne vztekat, tak mu potvrdíš, že ho chápeš tím, že řekneš: „Vztek, máš vztek, žes nedostal hračku!“. Jenže u Karpa já nepochopila, že to mám dělat naprosto bez emocí, což Naomi říká a je mi to tedy bližší. Karp tam snad i píše, že se s tím batoletem máš div ne válet po zemi taky, aby pochopilo, že víš jak se cítí. No anebo jsem blbě pochopila Karpa
![]()
@koala1 píše:
Ahoj, také bych se ráda přidala.
Komu se čte špatně RaBR, tak doporučuju jeho zahraniční předlohu „Jak mluvit, aby děti poslouchaly. Jak naslouchat, aby děti mluvily.“ (odkaz tady ) Je to podobné jako RaBR (i když ne tak podrobné) a je to mnohem čtivější.
No mrkni na to http://www.youtube.com/watch?… ona tam někde na konci tuhle knížku právě dost strhává, právě kvůli tomu chválení, resp. popisování situace místo přímého chválení. ![]()
@Gina108 píše:
No mrkni na to http://www.youtube.com/watch?… ona tam někde na konci tuhle knížku právě dost strhává, právě kvůli tomu chválení, resp. popisování situace místo přímého chválení.
Až bude chvilka, tak se podívám. Dělám to podobně jako většina z nás tady - kombinuju Aldort, RaBR a další styly. Ale přiznám se, že to chválení (teda spíš nechválení) je mi blízké právě v pojetí Kopřivových. Nesedí mi ten styl neustálého šikulkování, který vidím kolem sebe. Ale nemám problém dítě ocenit, to zase ne. Je to možná jen hra o slovech - každý chápe pochvalu, případně ocenění trochu jinak. Jsem zvědavá na to, co o tom říká Naomi, musím se na to podívat.
@Gina108 píše:
Noo, to jsem taky četla tak nějak „s potížemi“On tam třeba Karp píše o tom potvrzování emocí. Jako dítě, když se začne vztekat, tak mu potvrdíš, že ho chápeš tím, že řekneš: „Vztek, máš vztek, žes nedostal hračku!“. Jenže u Karpa já nepochopila, že to mám dělat naprosto bez emocí, což Naomi říká a je mi to tedy bližší. Karp tam snad i píše, že se s tím batoletem máš div ne válet po zemi taky, aby pochopilo, že víš jak se cítí. No anebo jsem blbě pochopila Karpa
![]()
ne, blbě si pochopila mě, na základě tvého oživení diskuze jsem shlédla jedno video na youtube a zavzpomínala co si pamatuju z Karpa, kterého jsem též nedočetla a vyvodila závěr
Jasně, u Karpa se to mělo prožívat, tady to vypadá na klídek, ale podstata - tj. říct chceš to a to - mi přijde totožná.
Budu muset upgradovatsvé výchovné znalosti, u mám seznam k přečtení toto, pak tu Faber (aby děti poslouchali a sourozence bez rivality), ještě kdyby to měli vše naráz v jedné knihovně
)
@koala1 píše:
Až bude chvilka, tak se podívám. Dělám to podobně jako většina z nás tady - kombinuju Aldort, RaBR a další styly. Ale přiznám se, že to chválení (teda spíš nechválení) je mi blízké právě v pojetí Kopřivových. Nesedí mi ten styl neustálého šikulkování, který vidím kolem sebe. Ale nemám problém dítě ocenit, to zase ne. Je to možná jen hra o slovech - každý chápe pochvalu, případně ocenění trochu jinak. Jsem zvědavá na to, co o tom říká Naomi, musím se na to podívat.
Jo taky mi přijde divný vůbec dítě neocenit, ale zas já třeba nesnáším dodnes, když mě někdo přehnaně chválí. Rodiče to nedělali, tak normálka chválili jen za vyjímečná díla nebo úspěchy, ale teď pracuju s maminami a některé jsou fakt ujeté - třeba napíšu hromadnej email a ony mi některé napíšou, jak jsem úžasná, že tam nemám ani jednu gramatickou chybu
Tak podobně blbě si asi musí připadat čtyřleté děcko, když ho třeba babička pochválí za to, že vyšlo schody
![]()
@Gina108 píše:
Jo taky mi přijde divný vůbec dítě neocenit, ale zas já třeba nesnáším dodnes, když mě někdo přehnaně chválí. Rodiče to nedělali, tak normálka chválili jen za vyjímečná díla nebo úspěchy, ale teď pracuju s maminami a některé jsou fakt ujeté - třeba napíšu hromadnej email a ony mi některé napíšou, jak jsem úžasná, že tam nemám ani jednu gramatickou chybu![]()
Tak podobně blbě si asi musí připadat čtyřleté děcko, když ho třeba babička pochválí za to, že vyšlo schody
![]()
![]()
![]()
jééé to dělám taky, když mě něco zaujme (mejl bez chyb), tak toho člověka prostě ocením, příjde mi, že se lidi málo oceňují
ale taky mě to přivádí do rozpaků
Díky, za inspiraci, uz mam knihu objednanou. Podle videi je to zajimave. Az budu mit vice casu kouknu na tu prednasku primo Aldort