Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, po sto letech se mi povedlo na stírací los vyhrát hlavní výhru, předtím jsem hrala občas tak 12 let, vždy spíš tak ve stylu koupit za 20kč jeden los v týdnu nebo tak. Nejsou to miliony po zdanění je to pár stovek tisíc, já jsem realista, vím jak je dnes všechno drahý a že do roka ty peníze budu mít pryč.Co mě trápí je přítel, svěřila jsem se mu s výhrou a pozvala ho na dovolenou, ale on se toho ujal a po pár dnech si začal říkat co by se mu hodilo.
Chtěl by novej notebook, opravit auto a přispět na motorku atd. Tak jsem si s ním sedla, že bych ráda aby ty peníze nebyli do měsíce v tahu a on si to vzal strašně osobně s tím, že kdyby on vyhrál tak mi rovnou dá půlku ať si s tím dělám co chci. Já si zatím nic nekoupila ani pro sebe.
Včera začal s tím, že nic už nechce a že takový přístup nečekal, že když si to chci šetřit tak si to mám šetřit, že on svoje našetřený peníze taky vrazil do věcí které používáme oba atd. No je mi z toho všeho fakt zle, nejradši bych nic nevyhrála, nebo jsem neměla nic říkat.. achjo.
A poslední dobou máme doma fakt špatnou atmosféru, jak se říká, že peníze lidi změní tak asi je to pravda.Stalo se vám něco podobného? Jak z tohoto vybruslit ven? Koupit mu za většinu tý výhry co chce?
Ahoj…Celej problém vidím jen v tom, jak to podal…já bych se neodvažovala chlapovi říct, po výhře, že potřebuju tam to a tam to… počítám s tím, že je charakter a ví to automaticky, neboť spolu žijeme a zná moje přání a trápení…takže přijde mi to jako vada charakteru a je dobře, že se to vlastně ukázalo…jinak samozřejmě, že bych mu automaticky pomohla nebo splnila přání, ale po tomhle jeho dožadovani bych váhala co dál…zhnusil by se mi…
@Anonymní píše:
Omlouvám se, ale asi vám nerozumím. Když jste do někoho zamilovaní a všechno klape jak má a pak do toho příjdou peníze a nedorozumění, tak je to konečná a stopka? Slova jako odkopnout, vyprdnout, rozchod, šmejd atd?On toho opravdu hodně udělal, není to lenoch který by seděl u fotbalu a nosila bych mu piva. I před výhrou tak lítal, zařizoval, pomáhal s čím mohl a všechno bylo růžové a pro to nerozumím, těm názorům.
Takže mám dělat zle, odkopnout ho a užít si peníze sama, zatímco k němu cítím lásku? Občas mi fakt přijde, že zde píšou roboti co vidí vše jen logicky a kde je empatie a city?
Někteří zde píšete s rozumem, já zde nechtěla psát abych se dozvěděla že mám nejhoršího přítele na planetě a mám ho kopnout do zadku.Chtěla jsem vědět jak se dá tahle situace s rozumem vyřešit, domluvy a jaké kroky udělat aby vztah byl v pořádkua jak nejlépe přistupovat, to spousta lidí i napsalo a za to vám děkuji, řeším to domluvou a komunikací, rozhodně bych si do konce života neodpustila sebrat peníze a užít si je sobecky sama, když se přítel poslední rok co se týče snahy na minutu nezastavil.
Mějte se hezky.
No jak? Kup mu co chce, zaplatˇmu co chce, a budete mít vztah jedna básenˇ. K čemu tedy tahle diskuze? Tahle věta už asi neplatí že? A poslední dobou máme doma fakt špatnou atmosféru, jak se říká, že peníze lidi změní tak asi je to pravda. No nic, už ti to asi vysvětlil, tak pohoda.
@arinecka píše:
No jak? Kup mu co chce, zaplatˇmu co chce, a budete mít vztah jedna básenˇ. K čemu tedy tahle diskuze? Tahle věta už asi neplatí že? A poslední dobou máme doma fakt špatnou atmosféru, jak se říká, že peníze lidi změní tak asi je to pravda. No nic, už ti to asi vysvětlil, tak pohoda.
Vsak to je ta láska. Je totálně zaslepena…
@Tajemnadama píše:
Vsak to je ta láska. Je totálně zaslepena…
Bohužel…
Problém je v tom, že jste spolu krátce, ale on si v podstatě nárokuje polovinu, aby to utratil, za co chce. Ten nárok je problém. Po roce mi přijde v pohodě utratit to za společné zážitky (dovolená) nebo jestli to vidíte spolu vážně, tak do společné budoucnosti.
@robínek píše:
Problém je v tom, že jste spolu krátce, ale on si v podstatě nárokuje polovinu, aby to utratil, za co chce. Ten nárok je problém. Po roce mi přijde v pohodě utratit to za společné zážitky (dovolená) nebo jestli to vidíte spolu vážně, tak do společné budoucnosti.
S timto souhlasim, dovolena a zazitky, ale nejsem pro kupovat nekomu motorku, dat penize na cizi auto, apod.
Pro zakladatelku:
Pokud nezaznela z jeho strany jako první věc svatba, kdyz na ni ted jsou finance, tak se na to vykasli.
Zamysli se, chybelo ti neco v domacnosti tak moc, nez jsi vyhrala ty penize?
Myslim ze muzes byt rada, ze treba máš něco na případný základ hypotéky az si jednou budeš pořizovat bydlení.
Já osobně bych třeba peníze využila k cestování. Sama už jsem si vyzkoušela jaké to je cestovat sama a je to skvelý. Děláš si co chceš a kdy chces. Já teda se anglicky vždy domluvím. Chápu, že pokud neumíš jazyk tak jedine zájezdy s cestovkou, ale sakra rekni mi nechtěla by jsi radši vidět USA? Japonsko? Nebo jakoukoli jinou zemi, která je ti blízká? Než dát peníze na jeho motorku, notas, auto a pak tady zakladat další diskuzi jak tě odkopl? Za dobrotu na žebrotu. To co chce po tobě bych možná udělala, ale po třeba desetiletém vážném vztahu. Né po roce a jestli ti jako vyčetl, že by měl motorku, kdyby nešel bydle s tebou, tak to je jasný varovný červeně blikající signal.
Celý problém je, že jste spolu rok a není vhodné, aby si nárokoval hned že chce tvoje peníze na kraviny. A věř mi, to že tě podržel, jako partner fungoval, skakal zarizoval, to je vše v pořádku, to totiž se ve vztahu dělá, že si lidé pomáhají, ale co se nedělá je, že za pomoc okamžitě očekávájí něco zpátky. To je nezdravý a dnes se tomu říká toxický.
Buď opatrná, ať už se rozhodneš utratit peníze za svoje investice, nebo cestování, tak prosím na nějaké notasy, motorky a opravu auta se vykašli. To je to nejhorší co můžeš udělat, protože to se ti vrátí jako bumerang a budeš toho sakra litovat.
Teda ziram, epipi jako vzdy pokoruje statistiku pravdepodobnosti - holky tu tehotni pres antikoncepci jako na bezicim pasu, jina tu vyhrava prvni cenu ve stiracim losu…
jeste by to chtelo prvni ve sportce…
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, po sto letech se mi povedlo na stírací los vyhrát hlavní výhru, předtím jsem hrala občas tak 12 let, vždy spíš tak ve stylu koupit za 20kč jeden los v týdnu nebo tak. Nejsou to miliony po zdanění je to pár stovek tisíc, já jsem realista, vím jak je dnes všechno drahý a že do roka ty peníze budu mít pryč.Co mě trápí je přítel, svěřila jsem se mu s výhrou a pozvala ho na dovolenou, ale on se toho ujal a po pár dnech si začal říkat co by se mu hodilo.
Chtěl by novej notebook, opravit auto a přispět na motorku atd. Tak jsem si s ním sedla, že bych ráda aby ty peníze nebyli do měsíce v tahu a on si to vzal strašně osobně s tím, že kdyby on vyhrál tak mi rovnou dá půlku ať si s tím dělám co chci. Já si zatím nic nekoupila ani pro sebe.
Včera začal s tím, že nic už nechce a že takový přístup nečekal, že když si to chci šetřit tak si to mám šetřit, že on svoje našetřený peníze taky vrazil do věcí které používáme oba atd. No je mi z toho všeho fakt zle, nejradši bych nic nevyhrála, nebo jsem neměla nic říkat.. achjo.
A poslední dobou máme doma fakt špatnou atmosféru, jak se říká, že peníze lidi změní tak asi je to pravda.Stalo se vám něco podobného? Jak z tohoto vybruslit ven? Koupit mu za většinu tý výhry co chce?
Tak je to přítel, ne manžel. Jakým právem si nárokuje polovinu?
@Mosie píše:
Peníze charakter nekazí, peníze charakter odhalují
Hlavně mu nelži.
Peníze bych uložila na spořicí účet s tím, že je šetřím na budoucí bydlení.
Moje řec. Jak můžou peníze vyvolat z mého charakteru něco, co v něm není.
Pokud jsi vyhrála, řekněme,700 tácu, tak bych pade dala jemu, pade sobě k útratě za cokoli a zbytek dala na spoření/investice. Z toho pade pro každého bych navrhla dat část na společnou dovču. A zároveň s lehkým vykřičníkem pozorovala jeho reakce. Pokud by hamounil dál nebo společnou dovolenou rovnou zavrhl, nemyslim, že by to byl partner, kterého chceš. Pokud by, naopak, dodatečné, po počátečních vyhrocených emocích hodil zpátečku a ocenil tvůj přístup, tak co už. Jsme jen lidi a každý smyslime jinak.
@K82 píše:
Pokud jsi vyhrála, řekněme,700 tácu, tak bych pade dala jemu, pade sobě k útratě za cokoli a zbytek dala na spoření/investice. Z toho pade pro každého bych navrhla dat část na společnou dovču. A zároveň s lehkým vykřičníkem pozorovala jeho reakce. Pokud by hamounil dál nebo společnou dovolenou rovnou zavrhl, nemyslim, že by to byl partner, kterého chceš. Pokud by, naopak, dodatečné, po počátečních vyhrocených emocích hodil zpátečku a ocenil tvůj přístup, tak co už. Jsme jen lidi a každý smyslime jinak.
Líbí se mi tvoje odpověd, lidi tu píšou že chce půlku, přitom jsem nic takového nepsala, přítel říkal že on by mi dal půlku kdyby vyhrál to ano, né že mu mám dát půlku, on chtěl jen lepší notebook, pomoc s opravou auta a přispět na motorku na kterou kvůli bydlení semnou nemá, tot vše.
Jinak jak tu někdo psal že o dovolenou moc nestojí, tak je to pravda, včera říkal že na to moc není a že by raději klidně někam k jezeru pod stan, že takový to cestování letadlem a bydlení na hotelu jde mimo něj. Říkal, že mám vzít na dovolenou kamarádku nebo někoho z rodiny a že on mě vezme někam pod stan, když budu chtít.
A co se svatby týče, tak na to je podle mě brzo, nebo vy víte po pár měsících zda si toho člověka chcete vzít? Já měla předtím i tříletý vztah a jsem ráda že svatba po roce nebyla, protože bych na tom teď byla špatně.
Nechci znít namyšleně nebo arogantně, asi to berete s nadhledem a odstupem, máte čich na chlapy a asi podle jedné reakce poznáte zda je to partner na život nebo na odkopnutí, já tohle fakt neumím.
Mně by především bylo blbý cokoli si diktovat ať mi koupíš. Je to taková ošklivá manipulace, kdy tvůj přítel je úplně zhypnotizován prachama. Sou tvoje a je jen na tobě co s nema uděláš. Příteli řekni, že ste snad oba investovali do vás dvou a nikdo ho nenutil do tech věci investovat. Bylo to počítám jeho rozhodnutí. Navíc si udělala gesto že zaplatíš dovolenou, nejsi žádný skrblík
. Určitě nic neplat jen z jeho trucu, to se prostě nedělá
.
A ad taky bych tak alespoň půlku z nich investoval - ne nic hodně rizikového, spíš víc na jistotu. Bude to taková tvoje záloha na zlý časy.
Žijete spolu krátce, ale zřejmě společně hospodaříte a nejste jen spolubydlící. Možná přítel výhru vzal impulzivně tak, že když takové peníze přišly znenadání, zalepíte díry (auto), dopřejete si radost (on motorka a noťas) a hotovo. Pokud je to jeho první soužití s partnerkou a dříve mu zůstávalo pro radost více peněz než nyní, tak si možná uvědomuje, že jeho sen o motorce se vaším společným bydlením oddaluje a je z toho rozpoložený. Podle zákona je to jen tvoje výhra, ale můj názor je, že partneři by se i o výhře jednoho z nich měli dohodnout, jaké procento z výhry utratí a jakou si vytvoří rezervu.
??
Jako říkat partnerce, co má s výhrou dělat? Nečetla jsem vše, dočtu za chvilku. My jsme svoji a manžel vyhrál něco víc - udělala se mimořádná splátka hypotéky a zkrátila se o dost let. Vyhrál ji jako manžel a otec. Kdyby byl můj přítel, nebylo by mi po tom nic (taky bych si s přítelem ale nepořídila bydlení a děti).
Jsou to TVOJE peníze a stát ti sebral už dost, investuj je do sebe a své budoucnosti, ne do někoho, kdo se takto odkryl ![]()
A blahopřeju ![]()
Omlouvám se, ale asi vám nerozumím. Když jste do někoho zamilovaní a všechno klape jak má a pak do toho příjdou peníze a nedorozumění, tak je to konečná a stopka? Slova jako odkopnout, vyprdnout, rozchod, šmejd atd?
On toho opravdu hodně udělal, není to lenoch který by seděl u fotbalu a nosila bych mu piva. I před výhrou tak lítal, zařizoval, pomáhal s čím mohl a všechno bylo růžové a pro to nerozumím, těm názorům.
Takže mám dělat zle, odkopnout ho a užít si peníze sama, zatímco k němu cítím lásku? Občas mi fakt přijde, že zde píšou roboti co vidí vše jen logicky a kde je empatie a city?
Někteří zde píšete s rozumem, já zde nechtěla psát abych se dozvěděla že mám nejhoršího přítele na planetě a mám ho kopnout do zadku. Chtěla jsem vědět jak se dá tahle situace s rozumem vyřešit, domluvy a jaké kroky udělat aby vztah byl v pořádku a jak nejlépe přistupovat, to spousta lidí i napsalo a za to vám děkuji, řeším to domluvou a komunikací, rozhodně bych si do konce života neodpustila sebrat peníze a užít si je sobecky sama, když se přítel poslední rok co se týče snahy na minutu nezastavil.
Mějte se hezky.