Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj
tak ono se běžně nejdříve před rozvodem upraví poměry tj. dohoda o svěření dítěte do něčí péče, alimenty a návštěvy. Nejlepší by bylo se mezi sebou domluvit. Odejít s dítětem můžeš, ale nesmíš bránit styku otce s dítětem, on má své práva, ale taky povinnosti. Co můžeš udělat je jít na OSPOD tam ti poradí jak postupovat a sepsali by s tebou i návrh, který se podává na soud. Moc jsi toho nenapsala, co se děje a proč je situace neúnosná, počítej s tím, že to ale budeš muset říct při sepisování.
@Anonymní píše:
Ahoj, budu ráda pokud mi někdo poradí.. chtěla bych odejít od manžela, už je to neúnosné.. je možné dostat dítě do péče bez rozvodu? A co pro to mohu udělat? A můžu se jen tak sebrat a s malým odejít bez svěření do péče? prosím o zachování anonimity
jo, to poradil kamarádce „chytrý právník“ - utečte do ciziny, synovi byli 3 roky. Našel je Interpol, byl soud, dostala podmínku. Syn byl okamžitě svěřen otci do péče, ona měla povolené setkání na 1/2 hodiny 1× za mesíc pouze za přítomnosti otce a sociálky…
@ivvet no tak to byl nějaký hlupák ne? To je fakt síla. A je to tak doteď, že je dítě u otce? Zakladatelka píše odejít, ale ne kam. Myslím si, že odejít bydlet jinam, ale nebránít styku je ok, akorát je nejlepší to hned řešit se sociálkou aby byla krytá.
@ivvet tak ono je něco jiného se od partnera s dětmi odstěhovat a nebo utéct do zahraničí a tím zamezit styk dětí s otcem, to je bráno normálně jako únos…ale to snad každej normální člověk ví ![]()
@Dancza134 jen jsem chtěla zakladatelku varovat, nepsala totiž co si s tím „odejitím“ představuje. Tak aby byla opatrná…
Příspěvek upraven 13.05.16 v 09:31
@Dancza134 to už je jedno, je to dávná historie a ted je vše už jinak.
Jen jsem chtěla zakladatelku varovat před unáhlenými rozhodnutími.
Určit péči o dítě lze i bez rozvodu - beztak se napřed rozhoduje o dětech a majetku a pak je teprve rozvod.
Určitě doporučuju to udělat oficiálně co nejdříve. Jde o to, že dokud máte dítě v péči oba, tak je to pakárna - otec může kdykoliv přijet vzít dítko na procházku a dítě ti odvézt a „nevrátit“ a nikdo na něj nemůže. Stejně tak to můžeš udělat zase ty zpět.
Takže pokud s manželem není rozumná řeč, tak se o malýho můžete tahat jak o koťata a nikdo na toho druhého nebude moct, protože dítě máte v péči oba (jiná situace by byla, jak bylo řečeno, s odtáhnutím do ciziny, kde je jasný úmysl znemožnit druhému rodiči péči).
V čem je situace neúnosná? Pokud je v tom např. násilí, můžeš odejít a ihned podat na soud návrh na předběžné opatření, pak se musí rozhodnout rychleji (domnívám se, že nejpozději do 8mi dnů od podání), ale to už by chtělo domluvit na místním ospodu…
Děkuji za reakce, neúnosné je to v tom, že už si s manželem nerozumíme a dělá naschváli.. a to se dotýká i malého ( naschvál ho nechá si hrát se špěndlíky atd), určitě bych malého nechtěla nikam unést, jen se s ním odstěhovat.. malej je na mě fixovaný a neumím si představit že by měl být sám s otcem na dýl jak hodinu :-/
Jo a ještě by mě zajímalo, jestli se může podat žádost o svěření když ještě bydlíme s manželem spolu a budu odcházet až za 3 měsíce?(až se mi uvolní byt od nájemníků.)
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce, neúnosné je to v tom, že už si s manželem nerozumíme a dělá naschváli.. a to se dotýká i malého ( naschvál ho nechá si hrát se špěndlíky atd), určitě bych malého nechtěla nikam unést, jen se s ním odstěhovat.. malej je na mě fixovaný a neumím si představit že by měl být sám s otcem na dýl jak hodinu :-/
Nechává si ho hrát se špendlíky?? To je trochu kus kokota, ne?
Ahoj, budu ráda pokud mi někdo poradí.. chtěla bych odejít od manžela, už je to neúnosné.. je možné dostat dítě do péče bez rozvodu? A co pro to mohu udělat? A můžu se jen tak sebrat a s malým odejít bez svěření do péče? prosím o zachování anonimity