Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Můžu se přidat s dotazem, který tak úplně nesouvisí s tím zakladatelčiným? (Zakladatelce se tímto omlouvám, ale když už je tu téma o chlebu…) Manžel chleba z pekárny nechce jíst, protože nemá tu tuhou kůrku, jako ten z obchodu - jde ta propečená kůrka na tom chlebu z pekárny nějak dodatečně vyrobit? Ráda bych pekla doma, abychom to jedli všichni, ale takhle se to moc nevyplatí - chla si stejně kupuje svůj „propečený“ chleba a mě to mrzí. I když na pekárně nastavím kůrku „hard“, tak tam v podstatě žádná není. Děkuju, pokud i někdo odpoví, snad nevadí že jsem se vetřela.
Tak mě levněji vyjde z jednoho prostého důvodu:kolikrát potřebuju opravdu jen ten chlepa a když pro něho jdu do krámu,tak tam nechám min pěti stovku
Jinak peču z bio mouk,těsto zadělávám v DP,pak šup na chvíli do ošatky a pak dávám péct do trouby,chutná mi víc,líp se propeče.
Myslím, že pomáhá před dopečením potřít buď jen studenou vodou, nebo vodou se lžící octa …
Já to nzekoušela, mám kůru jak blázen ![]()
@Maddlen píše:
Můžu se přidat s dotazem, který tak úplně nesouvisí s tím zakladatelčiným? (Zakladatelce se tímto omlouvám, ale když už je tu téma o chlebu…) Manžel chleba z pekárny nechce jíst, protože nemá tu tuhou kůrku, jako ten z obchodu - jde ta propečená kůrka na tom chlebu z pekárny nějak dodatečně vyrobit? Ráda bych pekla doma, abychom to jedli všichni, ale takhle se to moc nevyplatí - chla si stejně kupuje svůj „propečený“ chleba a mě to mrzí. I když na pekárně nastavím kůrku „hard“, tak tam v podstatě žádná není. Děkuju, pokud i někdo odpoví, snad nevadí že jsem se vetřela.
Já z toho důvodu peču v troubě,před pečením postříkám vodou a kůrka je výborná.
@Mucha píše:
Ahoj chci se zeptat na kolik vyjde doma upečený chleba (v troubě), výjde levněji než kupovaný v kaufu za 25,– máme ho asi na 3 dny a jak dlouho vydrží doma dělaný chléb? díky za odpovědi
záleží jaký recept ysrovnáváš, pokud domácí celozrnný chleba se semínky a k tomu pěnovou šumavu která je vyhnaná bůhví čím, tak určitě levněji nevyjde
Pro mě je hlavní, že domác je zdravější, vím přesně, co v něm je - resp, co v něm není
a dělám to, když se mi chce a mám cuť
Pekla jsem zatím jen 4× a nepovedl se jen ten první (ale sníst se dal, byly z toho takový bulky-dalamánky), druhý už lepší, ale nebylo to ono a další 2 v pohodě, dneska budu dělat pátý ![]()
@Baruska2011 - 1kg mouky s kváskem (600ml vlažné vody, kostka droždí, lžička cukru) smíchám v robotu. Přidám 2lžíce oleje, 2 lžičky soli a pak už dle chuti semínka, kmín, koření atd. Toto se nechá 45 minut kynout, pak udělám dva bochníčky a na plechu nechám kynout 30 minut. Troubu předehřeju na 225°C, po vykynutí bochníčků na plechu je potřu vajíčkem, posypu solí, nebo semínky, nebo taky ne - dle chuti a šoupnu do trouby na 15 minut. Po 15ti minutách stáhnu teplotu na 200°C a tak peču 25 minut. Chleba se nechá vychladnout na mřížce a pak už se může krájet. Ještě se mi nestalo, že by se mi nepovedl.
@Katka86 píše:
Já z toho důvodu peču v troubě,před pečením postříkám vodou a kůrka je výborná.
taky tak ![]()
(pekárnu ani nemám)
Já to kdysi počítala, ale už je to pár let, když jsme měli pekárnu novou. Vyšlo mi to že v pekárně vyšel na 1/2 až 2/3 obchodové ceny, a to včetně spotřebované elektriky
.
1024 chleba se dá přece péct v pohodě i bez kvásku. A obdivuju, že vám vydržel i týden
. My ho vždycky hned zbaštíme, nikdy nevydržel déle bež 3 dny
a to peču tu největší velikost 1300 g
.
@Baruska2011 - ještě jsem zapomněla napsat, že než se dají do trouby, tak je naříznu do kříže, nebo jen 3 rovné čárky.
@etosha píše:
Já to kdysi počítala, ale už je to pár let, když jsme měli pekárnu novou. Vyšlo mi to že v pekárně vyšel na 1/2 až 2/3 obchodové ceny, a to včetně spotřebované elektriky.
1024 chleba se dá přece péct v pohodě i bez kvásku. A obdivuju, že vám vydržel i týden. My ho vždycky hned zbaštíme, nikdy nevydržel déle bež 3 dny
a to peču tu největší velikost 1300 g
![]()
.
U nás se chleba někdy seřeže během půl hodiny u televize,pěkně teploučky,k tomu másličko,domácí ředkvičky a natová cibulka,mnam ![]()
@Maddlen já jsem teď kvůli kůrce začla péct chleba v troubě, v pekárně si ho nechám uhnětat a nakynout a v troubě upeču a kůrku má. Mě právě pekárnový chleba taky moc nejede, ale zase nerada hnětám růčo a těsto mi tady v domě zkrátka nekyne, nevím proč.
@hkac píše:
@Alpaka a ten kvásek děláš jak? Nebo kupuješ?
Z kvásku, vypěstovala jsem ho z žitné mouky. návodů je na netu spousty. nakonec jsem to dělala od oka. smíchat vodu s žitnou moukou v poměru 1:1 (možná troch víc mouky, aby to bylo hustší), zamíchat. až to vyběhne, tak druhý den znovu přidat vodu a mouku, takle nechat vyběhnout 4× a už můžeš péct. Je to bezva dobrodrůžo, takové domácí zvířátko.
jsem zdechlá, peču v pekárně. udělá všechno za mě, kluk nasype ingredience, namačká knoflíky. já jen vydávám instrukce. ![]()
@Katka86 píše:
U nás se chleba někdy seřeže během půl hodiny ..............
To už se nám také několikrát povedlo
![]()
@etosha píše:
To už se nám také několikrát povedlo![]()
![]()
![]()
![]()
Já ted koupila v Dmku nějaké koření přímo na chleba a je to bomba,takže u nás vydrží fakt den,víc ne a to mám xxl pekárnu ![]()
@Clarita moc děkuju
Já právě uvažuju jestli si pekárnu pořidit nebo ne, tak to prvně zkusím v troubě a uvidím