Vyjde doma upečený chleba levněji?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2969
7.6.12 13:12

@Clarita Díky moc za cenné rady a recept,už jsem dala dcerce echo,že dnes budou rohlíčky obzvláště vypečené :mrgreen: . Chleba nechám manžovi,ten mě neba. Pořád zadělávám na buchty a koláče,tak pro změnu budou rohlíčky :*
Jinak pekárnu mám jen na zadělání,dostali jsem ji od tchánovců,protože oni právě použili bílou mouku a prý jim to nejelo. Nám taky chutná více chleba z trouby,tak tam jen míchám těsto,kdo by se s tím dělal. Jednou mi stačilo a bolely mě ruce ještě druhý den :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12837
7.6.12 13:12
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
@1024 píše:
Holky a pečete některá i rohlíky? Já mám takovou dětskou knížku,kde jsou recepty pro dětskou zábavu a je tam chlebový medvěd,ale chutná spíš jako pletýnka.

Tady je recept na nezkazitelne rohliky a housky, uzasne! Zatim nam ani jednou nevydrzely do druheho dne (sezraly se :mrgreen: :mrgreen::palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5437
7.6.12 13:14

@1024 - nemáš zač ;). Tak ať Vám chutná! V ruce jsem to zadělávala jednou na chalupě a taky mi stačilo :pocitac: . Jsem vděčná za robota :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.6.12 13:16

Já nemám pekárnu ani robota, takže si zkusím jednou zničit ruce, a pak uvidím, jestli mě to ještě bude bavit :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8049
7.6.12 13:16
@Maddlen píše:
Můžu se přidat s dotazem, který tak úplně nesouvisí s tím zakladatelčiným? (Zakladatelce se tímto omlouvám, ale když už je tu téma o chlebu…) Manžel chleba z pekárny nechce jíst, protože nemá tu tuhou kůrku, jako ten z obchodu - jde ta propečená kůrka na tom chlebu z pekárny nějak dodatečně vyrobit? Ráda bych pekla doma, abychom to jedli všichni, ale takhle se to moc nevyplatí - chla si stejně kupuje svůj „propečený“ chleba a mě to mrzí. I když na pekárně nastavím kůrku „hard“, tak tam v podstatě žádná není. Děkuju, pokud i někdo odpoví, snad nevadí že jsem se vetřela.

Když se mi stane, že je kůrka slabá a světlá tak normálně vyklopím z pekárny, šoupnu ho vzhůru nohama a dám ještě chvíli dopéct. Nastavím si třeba už jen 5-10 minut pečení a vždycky mi to tu kůrku udělá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5437
7.6.12 13:18
@KPKristy píše:
Já nemám pekárnu ani robota, takže si zkusím jednou zničit ruce, a pak uvidím, jestli mě to ještě bude bavit :jazyk:

No, tak je to dobrá posilovačka, ale za to žrádlo to stojí. Nebo to šoupni chlapovi :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8049
7.6.12 13:19
@Z.jev píše:
@Mucha Já peču z obyč mouky, která stojí cca 10Kč, kvasnice asi 5Kč, pak jenom sůl, kmín, voda. Takže mě vyjde určitě levněji. Občas do těsta přidám škvarky, uzené nebo sýr ;)
@Ukulina Dovolím si nesouhlasit, peču už roky z bílé mouky, nikdy to nebyla veka. Jenom se musí péct z obyč mouky, tuším T620 nebo tak nějak, nesmí to být speciál

No nevím, pokud je to z bílé a né žitné mouky, tak to musí být jako veka? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.6.12 13:20
@Clarita píše:
No, tak je to dobrá posilovačka, ale za to žrádlo to stojí. Nebo to šoupni chlapovi :mrgreen: .

To je nápad! :palec: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
7.6.12 13:29

@PeťulaK opravdu není :) Mám dva osvědčené recepty, jeden jenom obyč, druhý s nastrouhanou vařenou bramborou, obojí z bílé mouky. Opravdu nikdy se mi nepodařila veka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
7.6.12 13:36
@Z.jev píše:
@PeťulaK opravdu není :) Mám dva osvědčené recepty, jeden jenom obyč, druhý s nastrouhanou vařenou bramborou, obojí z bílé mouky. Opravdu nikdy se mi nepodařila veka :)

No tak semty recepty šoupni, oba dva..prosím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
7.6.12 13:50

první recept mám od babičky, je úplně jednoduchý:
1kg hladké mouky (ne speciál)
1/2 l vody
1 - 2 kostky droždí (jedna stačí, ale když se dají 2, je nadýchanější)
sůl
 kmín

udělám kvásek, všechno smíchám, nechám vykynout a peču na 200°. Před pečením, jednou během pečení a po upečení potírám slanou vodou.

ten druhý jsem už dlouho nedělala, snad si vzpomenu dobře (recept je pro pekárnu - chléb pana Františka, vylepšený o tu bramboru):
350 ml podmáslí (nebo jiné tekutiny, klidně může být voda)
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
1 lžíce octa
1 - 2 lžíce oleje
5 odměrek pšeničné hladké mouky (doporučujeme 500 g mouky)
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
trocha cukru
vařená brambora

Když se dělá těsto v pekárně, nechá se jenom umíchat, vykynout se dá do ošatky nebo na plech. Peče se ze začátku naplno, pak asi na 180° Nebo na program pizza, pokud ho trouba má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
7.6.12 16:02

Tak se omlouvám, já pekla z bílé mouky jednou a bylo to jako bílý toustový chleba nebo veka. Jíst se to dalo, ale nebyl to klasický chleba. Netuším, co jsem měla za mouku :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
palenda
7.6.12 16:07

Přidávám taky svůj recept na chleba -odměřuji na hrnky - peču v troubě, zadělávám v míse a pomáhám si ručním mixérem s háky, ale dá se zadělat i ručně.

2 hrnky hladké pšeničné mouky
3 hrnky žitné chlebové mouky
1 droždí
1/2 hrnku vlažného mléka
1lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky kmína (někdy dávám drcený, někdy celý, je to jedno)
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 hrnky vlažné vody

Postup: Udělat kvásek - vlažné mléko + cukr + droždí. Do mísy mouky + sůl + kmín + olej + ocet + kvásek + voda (dám trochu míň a pak přilévám, jak to hnětu). Těsto nemá být moc hutné, ale ani moc „mokré“. Prostě tak akorát :-/ Kdyžtak ho pak dodělám moukou, když tvaruju chleby. Těsto nechám asi 45min kynout v míse, pak ho vyklopím na pomoučený vál a zpracuju 2-4 bochníky (podle toho, jak je chci velké, někdy dělám malé chlebánky, někdy kulaté, někdy šišky, podle nálady). Vypracované chleby hodím na pečící papír na plechy a nechám ještě kynout (určitě hodinu až 2, já to dělám od oka). Potírám vajíčkem a pak během pečení slanou vodou. Kůrka je skvělá. Upečený chleba se pozná tak, že když se poklepe zespoda, zní dutě, já vždy čekám, až bude pořádně propečená kůrka, to miluju.

A navnadili jste mě na ty rohlíky, asi půjdu zadělat :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
17310
7.6.12 16:35

@palenda já už zadělávám :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.6.12 18:36

@Clarita
Prosím tě, dáváš do trouby nádobku s vodou, když pečeš chleba? Ségra to tak dává, nevím, jestli to jde i bez toho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí