Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sakota píše:
Zakladatelko, já taky vypadám strhaně.Je mi o ždibec víc, žiju v bytě v Praze, mám dvě malý děti (jedno školkový, druhý batole), manžel nepomůže s ničím a moc doma není, ale uvědomuje si, že potřebuju pomoc. Takže mám myčku, kdybych chtěla sušičku, mám ji taky, nežehlím, nevyžaduje to, platí mi soukro jesle pro batole, abych měla pravidelný čas pro sebe, zaplatí hlídání večer čas od času. A nesráží mě. U tebe je to teda masakr. A just bych na sobě zamakala, dala se do pucu a pak mu sdělila, že na tom nemá nejmenší zásluhu. Třeba se zastydí… a tobě bude líp. Na radu jak být svěží a hezká při permanentním nevyspání si počkám, to jsem taky ještě vůbec nevychytala.
Kombinuji práci, studium a péči o ležícího dědečka. Spím tak 5 hodin, chce to dobrej makeup
Ne silné líčení, decentní co prostě tohle schová.
A co nějaká kámoška, ta by občas nepohlídala? na víkend bych dceru dala někdy k prarodičům, to by nešlo? nepracují pořád, ne? nebo nemáte ve městě nějakou dětskou skupinu nebo soukromou školku poblíž? syn třeba chodí do miniškolky jednou týdně, za těch 280 kč to stojí mít klid… jinak už tu asi vše bylo řečeno. držím palce ![]()
@Ou píše:
Bez toho aby se našlo řešení kde se prostě přeskupí část tvé zodpovědnosti na někoho jiného to nepůjde.A pokud se to nepovede, tak to pak bude muset jít náhle a rychle, až se ti spánková deprivace prolomí do nějakého závažnějšího zdravotního problému.
na usazení „na to nemáme“ je potřeba se zeptat - „kdy a jak na to tedy uspoříme?“ - potřebuješ přenést řešení situace i na něj, ne aby to odbyl a počítal s tím, že si prostě nějak poradíš.
Pro začátek - sobota dopoledne budiž čas jen pro tebe, kdy on vezme děti a odvede je někam ven a prostě se o ně od rána postará a nechá tě vyspat. Potkáte se až někde na oběd. Který nevaříš ty, i kdybyste měli obědvat párek v rohlíku.
Samozřejmě že to bude probíhat jinak, než ty by sis ideálně představovala, ale děti to přežijou a v dlouhodobějším hledisku čas s tátou bez tvé supervize ocení.
Stejně tak si zajdi pro novou žádanku na rehabilitace a jasně popros prarodiče že ze zdravotních důvodů potřebuješ ten a ten termín pohlídat, pokud je tam nějaký termín po 17.hodině, tak prostě manželovi oznam, že jsi u lékaře a o děti se postará. V práci to nějak zvládne zařídit.
Já ty tvoje komentáře miluju. Skvělá analýza i návrhy řešení. Nejvíc se mi líbí: Na to nemáme. Ok, kdy a jak na to tedy ušetříme? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, tady zakladatelka. Protože se tady hromadí dotazy na některé věci, napíšu, jak to je.
Dcera prakticky nechodí do školky, protože ji tady nevzali. Vzali ji do školky, která je se dvěma přestupy MHD a s miminkem jsem to nejdříve nechtěla kvůli nemocem, pak byla dlouho nemocná dcera. Ráno moc nezvládám nás denně takto vypravovat. Trvá to skoro hodinu. Kvůli tomu jsem chtěla auto.
Peněz je poskrovnu, protože máme krvavou hypotéku na dům a je tady spousta dodělávek.
Tak je ti smutny, ze manzel tu zas tak moc s detmi nepomaha..
Ale tak susicka a myčka je dnes normalni výbava v byte/ v dome..
No jo no, ty hypotéky ne..To jste meli adi dost unáhleny napad (nazor),nebo se pletu?
@inkakřivák elElektrokotli nerozumim ale byla na to nejaka dotace tusim. Jedine na co byla pujcka bylo auto jinak vse za uspory. Koupelna - nejvic sezralila firma co to cele montovala. Jinak muz to vymlatil ze tam nebylo nic nove bylo vse. Pocitam do toho i susicku a pracku vybaveveni atd proste komplet vse nove je tam rohova vana plus sprchovy kout. Nezda se to naskace to. Kuchyn delala firma na miru.
kdyz jsme zarizovali bydleni byli jsme mladi a naivni na deti jsme tak nejak jeste nemysleli. Ted bych to udelala jinak. Hlavne bych nesla do baraku.
@ontarova.stara píše:
Neber to ve zlem, ale jkra ma pravdu a nemysli to kousave. Sama mam dite, ktere je v psych. peci (a neni to drobnost) a prvni, co mi po diagnostice jeji osetrujici lekarka rekla bylo, ze musim dbat na vlastni psychohygienu a nezanedbavat se v tomto ohledu, protoze pokud nebudu v poradku ja, bude to mit zasadni vliv na dite. I v letadle si matka nasazuje masku jako prvni, aby pak mohla zachranovat a byt k dispozici svym detem. Je treba se zbavit pocitu vlastni sobeckosti, take s tim jeste obcas bojuji.
A v čem jsem tak sobecká? Chápu, že člověk soudí podle sebe, že na prvním místě musí být on, jinak se zhroutí. Tak mě tohle říkají lidé už asi 25 let a ještě zhroucená nejsem. Naopak, prošla jsem dobře všemi psychologickými testy na pěstounskou péči a jsem v pořádku.
@Katastrofaobecna píše:
Jenže to je prostě průser jak hrom. Prostě člověk tu rezervu potřebuje, protože pak se stane třeba to co nám, kdy jsme ze dne na den museli dát na léčení šílené prachy a pak co.
Já chápu, že se někdo vydá, právě proto, že je po nějaké vážné situaci. Ale u běžného, běžného života, kdy se chodí do práce a sleduješ jak rostou děti je třeba rezervu tvořit.
To co jsem napsala, je ale realita. Lidi nemají z čeho rezervu tvořit a těch, co nemají rezervu, bude narůstat s ohledem na neustálé zdražování a nedostupnost bydlení.
@AjaF píše:
Taky mě to udivuje.
Měla jsem děti něco málo přes dva roky od sebe, ale jako šmudla jsem teda nebyla a věnovala jsem se jim hodně. Pravda, nebyl internet…
Až budeš mít dvě děti s FASem a z toho jedno s CANem, tak se přijdu ráda podívat, jak to zvládáš.
Od té doby, co mám jakžtakž pořešené jejich diagnózy (3. týden medikace a dlouhodobá psychologická pomoc), tak se děti přiblížili zdravým dětem a já mám pocit, že jsem na procházce růžovou zahradou. Takže argumentovat dvěmi dětmi je nesmysl.
Příspěvek upraven 12.02.20 v 16:30
@sakota píše:
Na radu jak být svěží a hezká při permanentním nevyspání si počkám, to jsem taky ještě vůbec nevychytala.
Chronické nevyspání mi přišlo na MD to nejhorší. Já myslím, že jediná rada je prostě to někdy dospat. Já ani moje kamarádky jsme aspoň za těch osm let nic jiného nevymyslely. A když nelze dospat, tak se to musí jen přežít.
@Enmamma píše:
A v čem jsem tak sobecká? Chápu, že člověk soudí podle sebe, že na prvním místě musí být on, jinak se zhroutí. Tak mě tohle říkají lidé už asi 25 let a ještě zhroucená nejsem. Naopak, prošla jsem dobře všemi psychologickými testy na pěstounskou péči a jsem v pořádku.
Ja prece nepisu, ze ty jsi sobecka, ale ze se clovek v takove situaci musi zbavit pocitu, ze se chova sobecky, kdyz venuje cas i sam sobe a nejen detem. Mozna to bylo spatne napsano.
Jednej tak, jak sama uznas za vhodne, ale myslim, ze jsi zbytecne utocna i k lidem, kteri ti neco mimodek v dobrem umyslu napisi. @jkra i ja jsme to myslely v dobrem, beres to zbytecne vztahovacne.
@ontarova.stara píše:
Ja prece nepisu, ze ty jsi sobecka, ale ze se clovek v takove situaci musi zbavit pocitu, ze se chova sobecky, kdyz venuje cas i sam sobe a nejen detem. Mozna to bylo spatne napsano.
Jednej tak, jak sama uznas za vhodne, ale myslim, ze jsi zbytecne utocna i k lidem, kteri ti neco mimodek v dobrem umyslu napisi. @jkra i ja jsme to myslely v dobrem, beres to zbytecne vztahovacne.
Víš, když se budeš snažit udělat něco dobrého za cenu, že se vzdáš všeho a někdo tě bude opakovaně kritizovat, jak jiní zvládnou to a to a já ne, tak si uvědom, že jiní na sebe nevzali úkol, který se snažím já zvládnout. Jiní si ty děti nevzali, všichni je odmítli, právě proto, že by se museli všeho vzdát. Mě to za to stojí. Já ty děti mám ráda. Jenže pak jsem kritizovaná a poučovaná, jak se mám o sebe starat. 4 roky jsem spala denně pouze 3 až 5 hodin, víc nešlo. Nevím kam jsem měla ještě nacpat zubaře, kadeřníka, manikúru, pedikúru atd. A také kde na to vzít, když byla nutnost být doma s dětmi a lítat po doktorech, terapiích a dělat dětem zážitky, aby se rozvíjeli a dost toho pro ně platit. Rozhodně mi jako pěstounce pomáhající organizace všechno neproplatila, dokonce většinu toho mi neproplatila, takže jsem občas ještě místo spánku šla na noční doplňování nebo inventuru nebo dělala v noci odbornou práci na PC, pokud tedy byla.
@Enmamma píše:
Víš, když se budeš snažit udělat něco dobrého za cenu, že se vzdáš všeho a někdo tě bude opakovaně kritizovat, jak jiní zvládnou to a to a já ne, tak si uvědom, že jiní na sebe nevzali úkol, který se snažím já zvládnout. Jiní si ty děti nevzali, všichni je odmítli, právě proto, že by se museli všeho vzdát. Mě to za to stojí. Já ty děti mám ráda. Jenže pak jsem kritizovaná a poučovaná, jak se mám o sebe starat. 4 roky jsem spala denně pouze 3 až 5 hodin, víc nešlo. Nevím kam jsem měla ještě nacpat zubaře, kadeřníka, manikúru, pedikúru atd. A také kde na to vzít, když byla nutnost být doma s dětmi a lítat po doktorech, terapiích a dělat dětem zážitky, aby se rozvíjeli a dost toho pro ně platit. Rozhodně mi jako pěstounce pomáhající organizace všechno neproplatila, dokonce většinu toho mi neproplatila, takže jsem občas ještě místo spánku šla na noční doplňování nebo inventuru nebo dělala v noci odbornou práci na PC, pokud tedy byla.
Ale tady uz zamenujes diskutery a vkladas jinym (treba mne) do ust to, co nenapsali. Ja jsem vzhled neresila, jen jsem napsala, ze je dobre nezanedbavat psychohygienu. V nejmensim nezpochybnuji tvou praci a jeji cenu pro celou spolecnost (byt to takhle zni pateticky). Ale prave proto si myslim (a psala to i jkra), ze bys mela kousicek casu urvat i pro sebe a svou dusi, protoze kdyby se cokoliv stalo s tebou, nejhur to ponesou prave deti, na kterych tobe nejvic zalezi. Chapu, ze jsi strasne unavena a mas nalozeno vic, nez ostatni, ale nestartuj zbytecne
.
Příspěvek upraven 12.02.20 v 16:55
A holky, já se rozčilovat nebudu, já mám hezký den, děti jsou hodné a dám si kafe a pak půjdu vařit. ![]()
@ontarova.stara píše:
Ale tady uz zamenujes diskutery a vkladas jinym (treba mne) do ust to, co nenapsali. Ja jsem vzhled neresila, jen jsem napsala, ze je dobre nezanedbavat psychohygienu. V nejmensim nezpochybnuji tvou praci a jeji cenu pro celou spolecnost (byt to takhle zni pateticky). Ale prave proto si myslim (a psala to i jkra), ze bys mela kousicek casu urvat i pro sebe a svou dusi, protoze kdyby se cokoliv stalo s tebou, nejhur to ponesou prave deti, na kterych tobe nejvic zalezi. Chapu, ze jsi strasne unavena a mas nalozeno vic, nez ostatni, ale nestartuj zbytecne.Příspěvek upraven 12.02.20 v 16:55
Díky za ocenění, ale o dík mi nejde, byť potěší. Já se tak rozhodla. Ale fakt to nešlo a já se duševně pevně rozhodla, že nezkolabuji, i kdyby se dělo cokoliv. S přítelkyní jsme to daly. Teď už přes měsíc chodím k zubaři, vypadá to už slibně, zuby zachrání. Tři nejhorší už mám krásné. Za 17 tisíc. A už nebolí, díky Bohu. V pátek jdu ke kadeřnici a hodlám si i koupit něco na sebe. A pak dám nějakou brigádku.
Zakladatelko, pekne se pochval, protoze nejen dcera, ale i ty jsi sikulka. Mas sama na krku dve deti, dojizdeni, domacnost a jeste reprezentativniho fesaka s taktem bagru.
Jsi sikula!