Výpověď při covid
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
@eumedon já ho taky samozřejmě chápu, ale byli jsme původně domluveni úplně jinak. A né ze se takhle po sobě budeme navzájem vozit.
Ty se ale po nikom nevozis. Vyzadujes jen to na co máš právo. Pokud s něčím takovým nepočítal tak se neměl vůbec pouštět do podnikání. Myslím, že jsi mu navrhla pro něj výhodnou dohodu, jestli s tím nesouhlasí tak se můžete držet zákona a vyjde ho to ještě dráž.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě pro doplnění informací, kompenzace odstupného je max. 65 %, aby si někdo nemyslel, že když nezaplatí zaměstnavatel, zaplatí ÚP celou částku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Ne, nepodepisuj. To, že nebudeš mít kde pracovat je jedno, pořád jsi jeho zaměstnanec a platí pro tebe 2 měsíční výpovědní doba a odstupné. Nebo dohoda k 31.12. ale musí v ní být to odstupné. Byt tebou tak se s ním dohodnu na ukončení k 31.12 a dva platy. I tak pořád jeden ušetří kdyby sis postavila hlavu a trvala na dodržení zákona.
To je taky alternativa: On ušetří za mzdu za 1 měsíc výpovědní doby, kdy by ji musel nechat na překážkách a ona získá vůči němu pohledávku za 1 měsíc odstupného navíc.
Sice jenom pohledávku, ale pokud ji nedostane vyplacenou ve výplatním termínu spolu se mzdou za prosinec, dostane aspoň kompenzaci ve výši 65 % od ÚP, jak píše @Lendeš, pokud tam bude.
Kdo chce mít dohodu, měl by nabídnout něco navíc proti tomu, na co má druhá strana nárok i bez dohody. Tak by to mělo fungovat. Zakladatelka nabídla ústupek za ústupek z druhé strany, on zatím předvedl jenom psychickou manipulaci.
No, ale čas pracuje proti druhé straně. Zakladatelce stačí počkat nebo navrhnout tu druhou alternativu dohody s dvojnásobným odstupným. A čekat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 Asi tak souhlasím. Teď budu znít hnusně, ale jen blázen v dnešní době může začít podnikat v gastru a ostatních službách. V září se v našem menším městečku otevřely dvě hospody a teď brečí a zavírají. Bála bych se i příští rok. Každý přeci má televizi doma
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na dohodu mi nepřistoupí. Ani se k ni nevyjádřil.
Jen ať si vyberu jakou výpověď tedy chci, a ze odstupné dostanu tak či tak.
- Citovat
- Upravit
Souhlasím, ono je to podle mě hlavně o lidech a jejich myšlení. Viděla jsem to tady, je podnikatel a podnikatel, a tento dal jenom za gauce na kterých nikdo neseděl přes 200tisic. Zbytečně mu to zabíralo místo a zbytečně vyhodil tolik peněz, a to nemluvím jen o tomto. Měl hrozne velkou vizi, z ktere ho stavěla na zem jeho manželka. Ta chtěla zavřít hned v létě.
Já vidět tuto situaci, jako ji vidí on, byla bych si radši za tím barem sama, než abych platila zaměstnance. Pro nej to bylo prodělečný hned od doby co otevřel.
Furt jen na něco čekal a doufal.
Ale chápu, každý jsme nějaký, ale on se vydal špatným smerem.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Na dohodu mi nepřistoupí. Ani se k ni nevyjádřil.
Tohle jsem nepochopila. Co ti dává na výběr konkrétně? Jaké možnosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vejilka no tak někdy to není tak, že se rozhodnu ze dne na den otevřít hospodu. Klient koupil dům, který rok předělával na hospodu a penzion. Vzal si úvěr, investoval dost peněz a chtěl otevřít na Velikonoce. Bohužel. Pak otevřel v létě a jakmile se to trošku rozjelo, tak zase konec. A co teď? Říct si, že nemá smysl podnikat v gastru když v tom máš miliony?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 píše:
@vejilka no tak někdy to není tak, že se rozhodnu ze dne na den otevřít hospodu. Klient koupil dům, který rok předělával na hospodu a penzion. Vzal si úvěr, investoval dost peněz a chtěl otevřít na Velikonoce. Bohužel. Pak otevřel v létě a jakmile se to trošku rozjelo, tak zase konec. A co teď? Říct si, že nemá smysl podnikat v gastru když v tom máš miliony?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jak, jakou výpověď chceš?
Výpověď už jsi dostala. Můžete se sice dohodnout na jejím zpětvzetí nebo ji oba roztrhat s tím, že ti dá jinou (třeba - že nereorganizuje, ale končí), ale pořád to bude výpověď podle některého písmene a až c § 52, protože ten důvod je na jeho straně a ne na tvé a pro oba to vyjde nastejno: Výpovědní doba skončí 28. února, do té doby budeš na překážkách ze strany zaměstnavatele (pokud ti nedá práci v zavřené kavárně) a máš nárok na plnou náhradu mzdy za tu dobu plus odstupné za jeden měsíc, tedy 3 měsíční mzdy.
Napiš mu, ať si to ještě rozmyslí a nedělá ukvapené závěry. Můžeš mu nabídnout to, o čem psala @JancaS84. To je takový standardní kompromis, na kterém vydělají obě strany. A není tam nic nestandardního typu, že musí honem shánět peníze nebo honem počítat mzdu. Naprosto standardní dohoda o ukončení PP.
Napiš mu, že byste se mohli dohodnout i na ukončení pracovního poměru k 31.12.2020 za podmínky, že ti dá odstupné za dva měsíce místo zákonného za jeden měsíc.
On ušetří mzdu za jeden měsíc (poněvadž by ti jinak musel platit mzdu až do 28. února plus měsíční odstupné, tedy 3 měsíční mzdy) a ty vyděláš navíc odstupné za 1 měsíc.
To je slušná nabídka, on ušetří a ty vyděláš (místo toho, abys dřepěla doma a čekala, jestli tě nezavolá na úklid zavřené kavárny, můžeš někde pracovat a vydělávat). Ať si to ještě promyslí, myslím, že oproti nedohodě vydělá.
No, a za odstupné a mzdu nevyplacené v nejbližším výplatním termínu po skončení PP dostaneš na ÚP kompenzaci ve výši 65 %, a to asi potom budou po něm vymáhat.
Jinou výpověď je zbytečné vymýšlet (měla by beztak pro oba stejné právní důsledky) a pokud se dohodnete na dřívějším ukončení PP, tak tu výpověď, co ti dal, nemusíte nějak zahazovat nebo zapírat. A to proto, že vede-li k ukončení pracovního poměru více právních titulů (v tomto případě výpověď a dohoda o ukončení PP), tak se uplatní ten, podle kterého pracovní poměr skončí nejdříve.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Pochopila jsem to tak, že výpověď ještě nedostala, jen její návrh do mailu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, navrh výpovědi, s tím, ze si mám vybrat jakou variantu chci, vytisknout a zaslat k jeho podpisu.
První varianta byla s tím, ze do 31.12.2020.
A druhá varianta byla taková, ze mi poběží výpovědní lhůta do 28.2.2021
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@LendešPřesně tak, navrh výpovědi, s tím, ze si mám vybrat jakou variantu chci, vytisknout a zaslat k jeho podpisu.
Tak podepsat by to měl on a doručit tobě. Tak v tom případě bych mu napsala, že chci tedy výpověď dle zákoníku práce s 2 měsíční výpovědní lhůtou. Ale musí ti ji taky doručit letos.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@LendešPřesně tak, navrh výpovědi, s tím, ze si mám vybrat jakou variantu chci, vytisknout a zaslat k jeho podpisu.
To je psycho ten tvůj zam-tel. Jako proč ty by sis měla tisknout svoji výpověď?
Jako on dá tobě výpověď ze strany zaměstnavatele a upravit, vytisknout a zaslat to máš ty jemu?
On je schopný strávit celý den dohadováním se s tebou o něčem, co je úplně normální a mělo by fungovat automaticky, což je zaprvé 2 měsíční výpovědní lhůta počínající následujícím měsícem a zadruhé odstupné. Tvl. ![]()
Drž se, myslím, že se ti uleví, až to budeš mít za sebou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:Čteš tady ty příspěvky od @Lendeš a @eumedon? Pokud nechce přistoupit na dohodu a dává výpověď, tak není z čeho vybírat. Výpověď je jednostranný právní akt, on sepíše a Tobě doručí. Pokud to stihne letos, pak pracovní poměr končí 28.2. 2021, pokud doručí v lednu, pak pracovní poměr končí 31.3. Ty si nic vybírat nemůžeš, nic tisknout nebudeš, nic mu posílat nebudeš. Jen počkáš, až ti výpověď doručí. Víc možností není. Můj šéf taky v těchto věcech plave, ale má na to mě, abych ho usměrnila. Je zajímavé, že člověk, který nacpe spoustu peněz do vybavení kavárny, nemá na to, aby si zaplatil personalistku nebo aspoň účetní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit