Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud je to běžný psychiatr, tak se ještě můžeš zkusit poradit přímo v adiktologické poradně.
Po čtrnácti dnech můžou abstinenční příznaky trvat dál, zvlášť pokud brala takové množství a velkou roli v tom hraje psychika. Chce to se poradit s odborníkem. Mám s tím bohužel osobní zkušenost.
@Mrg píše: Více
Za adiktologem chodí, ale s tím řeší spís závislost na alkoholu, s benzodiazepiny bohužel moc nemá zkušenosti. Ale možná zkusíme ještě někde jinde, děkuji.
@Anonymní píše: Více
Děkuji moc, to je “dobrá zpráva”. Protoze mamku spis děsí, jestli je normální, ze to trvá tak dlouho. Ten psychiatr ji to vyvrátil.
Muzu se zeptat, jak zhruba dlouho jste se z toho dostávala Vy?
To nejhorší třeba 2 měsíce, ale ta psychika dělá opravdu hodně, ta dokáže navodit i fyzické příznaky, i když lékaři mi taky tvrdili opak. Rivotril je opravdu velké svinstvo, ať to maminka zkusí vydržet, držím moc palce.
Spíš bych doporučoval nasadit Rivotril zpět a pak snižovat postupně po malých dávkách. Mělo by to být cca 10 procent za týden. Tím že vysadila najednou tak si může spíš hodně ublížit a ty stavy vůbec nemusí odeznít.
@takamine Ano, ale jen pod dohledem lékaře, sama to jen těžko zvládne. Léčí se to postupným snižováním. Jestli brala opravdu vysoké dávky navíc v kombinaci s alkoholem, tak to je nebezpečné, s takovou intenzitou zkušenost nemám.
Ahoj, tak to si tvoje mamka docela zahrává s tím alkoholem + že k tomu brala i benzáče. Tahle kombinace může vést k útlumu dechového centra a jiným problémům, samozřejmě ta závislost. Vysazovat se musí pomalu, nejlépe pod dohledem lékaře, v případě tvé mamky už by to bylo možná lepší i na detoxu, aby byla pod dohledem. Prudké vysazení (vysokých dávek) benzáčů může vyvolat až epileptický záchvat.
Já ti napíši moji zkušenost, benzáče jsem brala roky, Rivotril konkrétně až 10 mg denně, Neurol až 4 mg denně. Vysazovala jsem taky naráz, ale nic mi nebylo, jakože žádný absťák, ale já jsem v tomhle úplně zvláštní, prostě nemám asi sklony k závislosti a nikdy jsem problém neměla. Ale je to samozřejmě špatně, což vím a měla jsem kliku. Jak jsem psala, tak vysazovat se musí postupně.
A kam se obrátit? Můžete třeba i anonymně a telefonicky tady: https://www.chciodvykat.cz/#… je to poradna pro odvykání od alkoholu, léků aj. Pracují tam adiktologové a psychologové, určitě poradí, i kam jinam se kdyžtak obrátit. Jinak anonymní dotaz můžete položit tady: https://www.drogovaporadna.cz/ jmenuje se to drogová poradna, ale netýká se jen nelegálních drog, ale je tam možnost řešit i benzodiazepiny, přímo tam o nich mají i nějaké informace. Kdybyste potřebovali ještě něco jiného, klidně dej vědět (studovala jsem adiktologii). Jinak třeba v Praze (nevím, odkud jste), mají na Ondřejově denní stacionář pro léčbu alkoholových a lékových závislostí. Držím moc palce. Nebo jinak klidně zkusit napsat do nemocnic, kde mají detox, ale nevím, zda by tvoje mamka chtěla, ale za mě je fajn třeba detox K20 v Kosmonosích, ale čeká se něj.
Ahoj zakladatelko, taky se svěřím se svou zkušeností - resp. blízkého. Bral 8mg Rivotrilu denně. Odvykal sám, bylo mu šíleně zle, ač snižoval např. každý týden po půl mg. Takže běh na dlouhou trať, abstinenční příznaky měl prakticky permanentně, léčil je alkoholem (laicky - působí s benzáky na stejné receptory, tj. jeden může částečně nahradit druhý - opravdu velmi laicky řečeno). Ani po roce, ani po dvou nebyl z abstinenčních příznaků venku a vlastně je má stále, v minimální míře, ale i po 10 letech. V tenzi nebo nespavosti si vezme třeba 0,25mg rivotrilu a abst. příznaky se zase násobí. On je ale extrémně citlivý na veškerou medikaci, i bylinky atd. Mezi příznaky, které mu zůstaly, je třeba rozostřené vidění, vnitřní chvění, svalová ztuhlost, mozková mlha při únavě atd atd.
Moc děkuji za zkušenost. To jste opravdu silná, že jste to zvládla naráz. U nás to po dnešku vypadá, že opravdu raději vyhledá odbornou pomoc, protoze to zašlo tak daleko, ze nebyla fyzicky schopna chodit, což uz ji vyděsilo..
Tam uvidíme. Kez by to zvladla.
@takamine píše: Více
Dekuju za nazor. Ano, taky uz se k tomu zacina přiklánět, ze si to malé množství nasadí zpět, protoze ty stavy jsou k nevydržení.
@Lollitka píše: Více
Mockrát děkuji, vážím si toho! I za tip kam se obrátit. Tu telefonickou poradnu zkusíme.
Mamka právě žije ve východních Čechách a v nejake rozumné dojezdové vzdálenosti mají všichni psychiatři až do ledna plno, je to bída, Praha by na tohle byla určitě lepší.
Jak jsem psala výše, dnes to bylo už opravdu špatne, takže si vecer vzala jeden prášek a zítra se pokusíme najít něco, kde by ji vzali. Nejlépe ambulantně, ale ted by se uz asi ani nebránila detoxu..
Ach jo. No je to hrozny a chce to opravdu silné odhodlání. Toho se právě obávám nejvíc, ze když to odvykání trvá takhle dlouho, nakonec to vzdá.
vzhledem k návykovosti, relativní dostupnosti léku i nesnesitelnosti abstinenčních příznaků, i jejich relativní nebezpečnosti (epi záchvaty atd) upřímně doporučuji hospitalizaci na detoxifikační jednotce.
Ahoj,
omlouvam se předem za anonym, ale je to poněkud intimní téma.
Moje mamka je léta alkoholik, do toho alkohol kombinovala s benzodiazepiny (Rivotril, Neurol a podobně hnusy). Brala vzdy opravdu koňské dávky, konkrétní množství nevim, ale kolikrát to zacházelo do extrému, ze byla opravdu totalne mimo sebe.
Nyní se pokouší to vysadit. Vysadila to ze dne na den, což asi není ideální, ale už se tak stalo. Je to přes 14 dni a porad ma příšerně abstinenční příznaky, sileny třes, rozmazane vidění, pocit, ze se zblázni.
Kdyz to konzultovala se svým psychiatrem, rekl ji, ze uz se nemuze jednat o abstinenční příznaky, ze ty po 14ti dnech mizí. Ale jedna se o lékaře, který ve mne nevzbuzuje příliš důvěru- mám pocit, že mu spíš jde o příjmy z receptu než o pacienty.
Moc bych si přála aby to zvládla, ale nevím kam se obrátit a jestli to není hazard se zdravím/ životem. Napadlo mě, jestli tu náhodou není někdo, kdo má podobnou zkušenost ať už u sebe, nebo u někoho blízkého. Popř. někdo kdo třeba v tomto oboru pracuje.
Moc děkuji a přeji hezký večer.