Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
No mě by upřímně zajímalo, co si pod tím představuješ, protože já toto aktuálně diagnostikované mám, ale mám CPTSD a rekurentní depresi, v těžké fázi, a narozdíl od jiných lidí, kteří by se s tímto nezvedli ani z postele a leželi by v nemocnici, funguji tak, že na mně nikdo nic nepozná. Nese to s sebou riziko náhlého závažného fyzického či psychického kolapsu v jakémkoliv okamžiku. Již jsem zažila. Fungovat za hranou možného takto dokážou pouze lidé s kombinací mnoha těžkých traumat, pro které u nás neexistuje ani vhodná péče.
Já jsem mnoho let v terapii, beru psychofarmaka a zároveň pečuji o vážně nemocné dítě.
Můžu se zeptat, kdo ti toto diagnostikoval?
Dávám sice anonym, ale dost lidí bude vědět, kdo píše.
Ale tohle přece není oficiální lékařská diagnoza, to sis diagnostikovala sama s googlem, nebo bylas na psychiatrii? I když s depresí dokážeš obstojně fungovat, tak to neznamená, že se neléčí antidepresivy… psalo tu dost holek, co berou AD, ale vždy je to ve spolupráci s lékařem, pod kontrolami atd…
zažila jsem depresi v blízké rodině a bylo to celkem děsivé, asi rok, pak už lepší, nyní už je z toho venku asi rok…
@Lucy75 píše: Více
Mě tyhle samosebe diagnostiky z Googlu přijdou vesměs směšné. A příspěvek nad tebou je samozřejmě můj.
Doufám, že se máš dobře. Zatím ahoj
Ono to nejde editovat bez anonymity, tak zdraví Křečík
Tak díky za výsměch místo pomoci. Diagnózu samozřejmě NEMAM z googlu, ale od lékaře. A samozřejmě existují i jiné možnosti než antidepresiva, kterým se chci vyhnout, protože můj stav zatím až tak vážný není. Proto jsem napsala můj původní dotaz na zkušenosti ostatnich.
Tak snad se cítíte lépe, když svoji frustraci ze svých na prd životu kompenzujete tím, ze kopete do druhých.
Jinak, vy chytráci, chápete, ze lékař vám může říct, ze sice nemáte oficiální diagnózu např. A29, C456 nebo F888, ale trpíte něčím, co se nazývá vysoce funkční deprese? Ale ono je snazší se druhému vysmivat a urážet ho Google samodiagnozou.
Nezlob se, věřím ti, že máš diagnostikovanou depresi, ale vysoce funkční deprese skutečně není diagnóza. Mám to navázané na rekurentní depresivní poruchu a posiluje to i CPTSD, kterou mám psanou jako PTSD. Neplatí MKN-11.
U mě vypadá, jak jsem popsala výše. Mám tak silné obranné mechanismy, že dokážu fungovat a maskovat i těžkou fázi deprese, kdy už jiní nefungují, ale od dětství až doposud jsem prošla a procházím jedním traumatem za druhým.
Tak si najdi alespoň terapeuta, aby ses naučila techniky, kterými budeš moci vypouštět bezpečně agresi.
A odpověď, co mi pomáhá, je tři hodiny terapie týdně + několikery AD. Vztah s mojí dlouholetou terapeutkou. Včetně počínajícího vztahu s psychiatričkou. Odborná péče a pomoc.
Chůze, čtení atp. nic z toho teď nezvládnu.
nikdo se ti nevysmívá
jen píšeme, že bez odborné pomoci to stejně nepůjde.. a dle tvých reakcí potřebuješ i psychoterapii, to není žádná ostuda.
Zkus si udělat transplantaci mikrobiomu, pokud máš v okolí vhodného dárce, který je zdravý a má dobrou psychiku. Mně to mimo jiné na deprese velmi pomohlo.
Zatim jsem slysela jen o vysoko funkcnim autismu. Ve spojeni s depresi ne
Ahoj, o víkendech jsem nebyla schopna vstát z postele, ale v pracovním týdnu jsem se dokopala k činnostem. Pomáhalo. mi vědomí povinnosti. Později a v návaznosti na traumatickou životní událost se mi překonána deprese nejspíš překlopila v posttrauma. Byla jsem fyzicky i psychicky vyčerpaná. Musela jsem se naučit relaxovat, i když v té době to bylo po praktické stránce skoro neproveditelné. Snažila jsem se aspoň dodržovat životosprávu - spát, jíst, chodit ven. A cvičit - jógu a autogenní trénink. Na krátký čas vypomohla i antidepresiva. Od té doby funguju, tak držím palce, ať se taky povede!
Ahoj,
potykate se zde někdo s vysoce funkční depresi? Co vám pomáhá ji zvládnout?
Zjistila jsem, ze tímto typem deprese trpím. Na jednu stranu se mi ulevilo, protože konečně mám diagnózu. Na druhou stranu teď nějak nevím, co s tím a jak se ulevit od toho pekla v hlavě…