Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JayLee Já jsem taky musela svědčit a bylo mi řečeno, resp. napsali to i v tom předvolání, že pokud se nedostavím, mohou mi dát pokutu, tuším, že to bylo 50 tis.
Jako svědek se snad na to nijak připravovat nemusíš, nevím tedy, v jaké věci budeš svědčit, ale prostě vypovíš, co víš a zodpovíš případné dotazy.
Není čeho se bát.
@JayLee píše:
ty jo pod pokutou?ale jasný rozumim mno
no tak alespoň vím co mě čeká a když není třeba žádná příprava, bude vše proplaceno, a musím tam teda být, tak jako co nadělám no
a pak uz jsi vicnemusela jen jednou se jde svedcit?
Já jsem byla dvakrát - jednou na policii, to už jsi byla asi taky a pak jednou u soudu. Pak byl snad i odvolací soud, tam už mě ale nepředvolávali.
@JayLee No u mě to bylo přes rok, na výslechu u policie jsem byla v září a u soudu myslím pak následující rok v listopadu.
Už je to ale asi 5 let.
Pokusím se ti to shrnout všechno.
K odání svědecké výpovědi se dostavit musíš. Pokud se řádně neomluvíš a nedostavíš se, může ti být uložena pokuta až do výše 50.000,– Kč.
Pokud půjdeš svědčit k policii, bude výslech z dalekého města, místa, můžeš požádat vyšetřovatele o to, zda by nemohl být udělán výslech v místě tvého bydliště (on tam pak zašle dožádání), anebo při výslechu uvedeš, že chceš proplatit svědečné. Musíš mít doklad za dopravu, vyplněné předvolání zaměstnavatelem…
Pokud půjdeš svědčit k soudu, dopravíš se tam, požádáě o svědečné.
Vím, že je nepříjemné chodit opakovaně na policii, pak k soudu, ale berte to tak, že pokud budeme všichni slepí a nebudeme chtít věci vidět (trestné), můžeme jen potom nadávat u piva, jak nám někdo ukradl to, udělal to, oloupil toho…a nikdy se ta kriminalita tady nezlepší, jen zhorší.
PS: Nebuďme lhostejní a slepí, je to cesta do záhuby.
@JayLee píše:tak zase pro me je to jen cekani ze jo no az mi jdou prijde dopis doporucenej nebo zavola tan pan z PČR
Vypusť to eď z hlavy, až přijde předvolání, tak prostě pojedeš a necháš si proplatit náklady. Nestává se často, že by svědci byli z takové dálky, ale nedá se nic dělat
Prostě jsi byla ve špatnou dobu na špatném místě
ale ne, dělám si legraci. Svědecká výpověď je jedním ze zásadních důkazů v tr. řízení a nebýt tebe, mohlaq by tr. činnost pachateli třeba projít. A to nechceme, hlavu vzhůru.
Jinak ještě k tomu právníkovi. Jako svědek ho nepotřebuješ, proč bysis ho měla platit, nejsi obviněná ani poškozená. No a on ti stejně nemůže radit co a jak vypovídat.
Manžel byl taky svědčit a taky byl písemně vyrozuměn, že pokud se nedostaví hrozí pokuta až 50000kč…Takže bych to radši vydržela, náklady si nechala proplatit a jela tam.
@JayLee píše:
aha jasny rozumimjo jo vyckam a uvidi se vic ani delat nemuzu
jo to vim, ze mi nemůže radït ale ptat se me budou oba dva pravnici ne?
se toho bojim nikdy jsem u niceho takového nebyla a mam jen ty hruzovize tech amerických filmu jak te pravnici roznesou na kopytech a rozeberou na 1000 kousku otazkama
no to jsem byla na blbym miste v nepravej cas
![]()
![]()
![]()
předpokládám, že jsou asi dva obvinění, když tam byli dva obhájci. Jo, oni ti budou klást otázky. Ber to tak, že oni jsou tam za ty obviněné. Kdybi tam nebyli, mohli by tam být ti obvinění. Oni jsou placení za to, že „pomáhají“ obviněným, bohužel. Ty jsi tam proto, aby vyšla pravda najevo a přispěla jsi k objasnění věci. Neboj se, oni s emusí chovat slušně, usměrňovat je bude soudce. Nesmí tě rozdrtit a ty se nenech rozhodit. Stůj si za svým, vypovídej pravdu a bude vše v pořádku ![]()
@JayLee píše:
Ja hlavne nechapu proc nebude soud u nas?stalo se to tady u nas ve meste tady zije i ta strana co podala podnet ke stihani a vysetrovani ta druha je z Brna tak proc bude soud v Brne?
do toho bohužel takhle nevidím. Mohlo se třeba stát, že skutek, pro který jsou stíháni, tak se přidal k jiným, pro které už se někde tr. stíhání vede. Př. někdo krade v Praze, ale vyjde najevo, že už kradl a vede se tr. řízení v Pardubicích pro další skutky, bylo zahájeno dříve, postoupí se to tam. Ale takhle, když to nevím, můžu jen dedukovat.
@JayLee píše:
nebyl tam jeden pravnik te jedne strany a druhé strany zmocnenec nebo jak se tomu říká a pak ten policajt a ja
ufff no snad to dam ale jj pravdu reknu o tom zadna jen je to neprijemny takovy no
takže obhájce obviněného a zmocněnec poškozeného. Nepříjemný to je, musíš si říct, že svým způsobem děláš i dobrý skutek. Přispíváš k tomu, aby šel člověk před soud a byl potrestán
![]()
@JayLee Až půjdeš svědčit v jiných věcech, třeba po páté, už budeš v klidu
![]()
@JayLee píše:
jj jo jo takhle to bylo jak pises vidíš se v tom vyznáš alespoň
@JayLee píše:
tak to ani houno![]()
uz nikdy vic jako
at si to uzijou jiny
jo ja vim, ze musim ted uz no a ze delam dobrou věc ale…
nikdy neříkej nikdy. Já si vážím každého, kdo není slepý. To překračování mrtvol se mi fakt nelíbí
Lidé jsou strašně lhostejní, někteří, a proto to taky tady vypadá tak, jak to tady vypadá. Naštětsí ne všichni. Pořád narážím na ty, kteří prostě lhostejní nejsou.
@JayLee Svědčit musíš a máš nárok úhradu vzniklých nákladů
Jen nechápu, proč by sis jako svědek měla brát svého právníka. Nejsem si jistá, že takové náklady by byly proplaceny.
Více k těm nákladům např. zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…decneho.html