Výživné na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32888
2.10.16 22:10

Obvykle se to řeší tak, ze úměrně rozumné výživné se platí matce, a další finance se spoří dítěti. Výživné může obsahovat obě složky. Dále např. je běžné že dítě movitého otce chodí do soukromé školy, kde se platí školné, ma prostě vyssi standard. Proto zecse rodiče rozešli mu nemusí klesnout tak zásadně životní úroveň. Záleží taky jak se otec podílí na péči, osobne, nejen finančním zabezpečením. vetsinou ale se řeší výživné rodičů s průměrnými příjmy a pak se to té tabulky +- drží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7201

Nejde jenom o to kolik dítě „prožije“ ale o to že má nárok na stejnou životní úroveň jako rodič pokud se nepletu. Proto jsou částky takové jaké jsou. Jestliže máš příjem 200 tisíc tak asi těžko máš „běžné“ výdaje 190 tisíc ale s tou částkou nějak nakládáš (spoříš, investuješ apod) a na to stejné má právo i to dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
@Anonymní píše:
Mám takový dotaz. Naštěstí se mě přímo netýká, ale rád sbírám informace a když něco nechápu tak se zeptám.
Proč se určuje výživné na dítě nějakým procentem z výdělku povinného rodiče? Když jsem si vzal úžasnou tabulku předloženou ministerstvem spravedlnosti tak bych na své děti měl platit nějakých 42 000kč měsíčně.Je vůbec reálné aby dítě takovou částku mohlo spotřebovat? nebo prostě platí pokud je otec schopný a koupí si vilu tak ji musí koupit i neschopné matce svých dětí aby děti měly stejné podmínky jako jejich otec?
Mě to připadá pouze jako nehorázná vyžírka od matky, protože reálné náklady na dítě jsou naprosto někde jinde.
Zrovna nedávnou jsme jen tak s ženou počítali kolik nás zhruba děti vyjdou měsíčně a dostali jsme se pod asi 6000Kč za dvě děti 5 a 7 let. A to jim rozhodně nic neodpíráme. Proč ted výživné 7× takové? OK chápu, kvůli dětem jsme přistavěli další dvě místnosti i zatopit jim občas musíme, ale stále jsme neskutečně daleko těm 42 000měsíčně.

Jako reálné bych viděl ta procenta u nízkopříjmových rodičů, ale prostě nastavit nějaký strop. Já osobně bych ho viděl na nějakých maximálních 10 000kč na dítě a i to už je polovina čisté průměrné mzdy kterou nemá ani 25% populace.

Vysvětlí mi to někdo? Pletu se v něčem zásadním? rád si přečtu Vaše nápady a případná řešení.

ne každý soudce se tabulkou řídí. A ne vždy platí, že vysoký plat rodiče rovná se vysoké výživné. Tabulka je jen doporučující. A jasně, že se zjišťují potřeby dítěte, které jsou např. 5000 kč/m. a když by matka výživné chtěla 15.000 kč, tak co by se děla s tím rozdílem. Nedávno se k tomuto tématu pěkně vyjadřoval Ústavní soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9719

@subsomi taky nechápu mě skoro dvouletá stojí cca 5.000,– měsíčně 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
2.10.16 22:11

Proč je to takto nastaveno? Protože je to pro matky výhodné. Je samozřejmě ptákovina, aby matce s příjmem 20.000 Kč na jedno dítě platil otec 20.000 výživného jen proto, že on sám vydělává 80.000 Kč. Tím je otec fakticky zbaven možnosti svým výdělkem výchovně působit na dítě, to dítě ho může posílat do prde1e, ale má právo se podílet na úspěchu otce. Celé stanovování výživného je naprosto špatně a podporuje hamižné a pomstychtivé matky na straně jedné a nezodpovědné otce na straně druhé. Je to systém, který podporuje rozvodovost a rozpady rodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32888
2.10.16 22:12

A taky nechápu že vás děti vyjdou tak levně. Školka, boty, bunda, jidlo, leky a 3000 jsou dávno fuc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32888
2.10.16 22:13

@canaglia a u nerizejitych rodičů nemá dítě právo podílet se na úspěchu rodiče?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.16 22:14
@subsomi píše:
Ty dáš za 1 dítě měsíčně 3tis. kč???co jsi do toho počítal???

jídlo, pomůcky, oblečení, drogérku, léky ne už nebyli více jak rok nemocní :palec:, boty, kroužek do kterého jeden z nich chodí, palivo + amortizaci auta na cestu do školy a školky, nějakej ten dárek, kredit ( 200kč na 6 měsíců:-), poměrnou část topení v domě… myslím že jsme to fakt dali tak celkově vše co nás OBAnapadlo (každý z rodičů na to má jiný pohled).
Samozřejmě další věcí jsou výlety kde prachy jen letí, ale ty bychom absolvovali tak jako tak, takže 100 kč vstupenka a limča s hranolkama se už v tom docela ztratí.

• Citovat
  • Upravit
4397
2.10.16 22:15

No asi jde o to, ze dite ma narok na nejaky standard jako otec. Nemuze za to, ze to matce a otcovi nevyslo. Pokud by zustali manzele a setrili, protoze to nespotrebuji, nasetrili by detem treba na dum. Kdyz pujdou od sebe, penize by si nechal otec, treba pro budouci manzelku a deti by nemely nic.
Ja to teda zase jako blbost nevidim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
2.10.16 22:19

Mě zajímá, jak to počítáš, mě pouze oblečení pro dvě dcery na podzim a zimu stálo 4tis a to v tom nejsou boty pro starší.

Jinak dítě by rozvodem nemělo přijít o životní úroveň která byla před rozvodem rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
2.10.16 22:21
@andelka83 píše:
@canaglia a u nerizejitych rodičů nemá dítě právo podílet se na úspěchu rodiče?

Nemá. Je na rozhodnutí rodiče, zda vydělané peníze bude spořit na důchod, stavět dům, investovat do podnikání, spořit dítěti, prostě může zcela volně rozhodovat o financích. Může dítě držet ve skromných poměrech a vedle toho budovat firmu, kterou jednou dítěti předá. Jakmile se rodiče rozejdou, toto právo rozhodovat o svém výdělku a o vedení dítěte je zničeno. Zcela bezdůvodně.
Vem si při střídavé péči - bohatý otec musí povinně sponzorovat příjmově slabší matku, která vše vrazí do spotřeby, dětem dopřeje luxus, na který ona není schopna vydělat, ale otec ve své půlce péče vede děti skromně a vytváří jim třeba úspory na vzdělání. Kdo dává státu právo nařizovat příjmově úspěšnějšímu rodiči předat část svého výdělku k tomu, aby druhý rodič z toho těžil?

Výživné by mělo být nastaveno tak, aby dítěti zajišťovalo životní úroveň, kterou je schopen mu zajistit pečující rodič.
Osobně si myslím, že v prvé řadě by mělo být povinností soudů vést oba rodiče k plnění vyživovací povinnosti péčí, a teprve pokud se jeden z rodičů bude zajištění péče bránit, pak by se teprve mělo jednat o výživném. Plnění vyživovací povinností péčí by mělo mít téměř absolutní přednost, bez vyměřování výživného. Výjimkou je pouze stav, kdy jeden z rodičů se brání péči nebo dítěti prokazatelně škodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@andelka83 píše:
Obvykle se to řeší tak, ze úměrně rozumné výživné se platí matce, a další finance se spoří dítěti. Výživné může obsahovat obě složky. Dále např. je běžné že dítě movitého otce chodí do soukromé školy, kde se platí školné, ma prostě vyssi standard. Proto zecse rodiče rozešli mu nemusí klesnout tak zásadně životní úroveň. Záleží taky jak se otec podílí na péči, osobne, nejen finančním zabezpečením. vetsinou ale se řeší výživné rodičů s průměrnými příjmy a pak se to té tabulky +- drží.

Tak když to rovnou vezmu na sebe tak moji kluci chodí do státní a není důvod chodit do soukromé ( stejně tu v prdelákově žádná není). Dětem nespoříme, zatím je to zbytečné a je lepší vydělané peníze investovat, nebo to mi soudce nařídí že musím spořit pětiletému dítěti? To přece nedává smysl.

• Citovat
  • Upravit
5418
@Anonymní píše:
jídlo, pomůcky, oblečení, drogérku, léky ne už nebyli více jak rok nemocní :palec:, boty, kroužek do kterého jeden z nich chodí, palivo + amortizaci auta na cestu do školy a školky, nějakej ten dárek, kredit ( 200kč na 6 měsíců:-), poměrnou část topení v domě… myslím že jsme to fakt dali tak celkově vše co nás OBAnapadlo (každý z rodičů na to má jiný pohled).
Samozřejmě další věcí jsou výlety kde prachy jen letí, ale ty bychom absolvovali tak jako tak, takže 100 kč vstupenka a limča s hranolkama se už v tom docela ztratí.

bych fakt chtěla vidět 3000/měsíc, syn 3 roky když jsem to nedávno spočítala skoro 5000

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
2.10.16 22:24
@Anonymní píše:

přijde mi, že jste špatně počítali, nevím, ale i když si rozpočítám kolik dám jen za oblečení a boty za rok a rozpočítám to na měsíční částku, tak by mi z těch 3 tisíc co jste zpočítali se ženou vy na jídlo, drogerii, rozpočítání vody, topení a elektřiny, natož teď nově u tříleťačky školky fakt moc nezbylo. Jen školka nás vyjde školkovné 400+31Kč za den stravování. Přjde mi že jsi tou sumou sakra jinde :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.16 22:25
@Aletheia píše:
Nejde jenom o to kolik dítě „prožije“ ale o to že má nárok na stejnou životní úroveň jako rodič pokud se nepletu. Proto jsou částky takové jaké jsou. Jestliže máš příjem 200 tisíc tak asi těžko máš „běžné“ výdaje 190 tisíc ale s tou částkou nějak nakládáš (spoříš, investuješ apod) a na to stejné má právo i to dítě.

Ale dítě nerozvedeného páru nikdy nebude mít k dispozici 15-23% tátova (mámina)platu.
Tím pádem se životní úroveň dítěte s výživným naopak velmi zvýší oproti době ped výživným.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky