Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zoidberg píše:
Tak tím, že dítěti budete cpát vrchem spodem, z něj lepšího člověka neuděláte. A rozhodně to nebude mít vliv na to, jak se k vám bude ve stáří chovat. Naopak rozmazlování a zametání cestičky dítěti charakter nevylepší. Rozhodně je jistější si na ten důchod naspořit, než peníze vrazit dětem a pak požadovat za to lásku.
Zato nechat je žít v chudobě z nich lepšího člověka udělá? Myslím, že dotyčná neměla na mysli situaci: milý synu, tady Ti předávám výborně zavedenou obrovskou nadnárodní firmu…
Zpravidla děti něco dostanou. Já jsem dostala umožněné VŠ vzdělání, díky kterému mám dost slušně placenou práci. Nedostala jsem byt ani auto ani peníze. Ale na všechno si vydělám sama. A na co si nevydělám, to můžu oželet.
@Kobea píše:
Zato nechat je žít v chudobě z nich lepšího člověka udělá? Myslím, že dotyčná neměla na mysli situaci: milý synu, tady Ti předávám výborně zavedenou obrovskou nadnárodní firmu…
Zpravidla děti něco dostanou. Já jsem dostala umožněné VŠ vzdělání, díky kterému mám dost slušně placenou práci. Nedostala jsem byt ani auto ani peníze. Ale na všechno si vydělám sama. A na co si nevydělám, to můžu oželet.
no tak ja detem poskytnu vzdelani, sporim jim, nemovitost nejakou dostanou jen za podminky, ze budou slusni a pracoviti, jako maminka:).
Moji rodice to udelali stejne, kdyz videli, ze pracuju uz od gymplu, pomohli mi pak s bydlenim. Kdyz odesel ex, doplatili me hypoteku, oni tedy rikali, ze to doplaci me a hlavne svym vnukum…Kupodivu me to ani nenutilo prestat pracovat a valet se na gauci:).
@Kobea píše:
Ale tady nikdo nemluví o chudobě, tady se mluví o výživném v řádu desetitisíců, což je dle mého naprosté rozmazlování a vyrůst z toho můžou maximálně frajírci, kteří si ničeho neváží. Proč by taky měli, když mají všechno a nijak se o to nemuseli porvat. Jen ať si sami zkusí o čem je život a vybojují si své místo na slunci ![]()
@zoidberg píše:
Ale tady nikdo nemluví o chudobě, tady se mluví o výživném v řádu desetitisíců, což je dle mého naprosté rozmazlování a vyrůst z toho můžou maximálně frajírci, kteří si ničeho neváží. Proč by taky měli, když mají všechno a nijak se o to nemuseli porvat. Jen ať si sami zkusí o čem je život a vybojují si své místo na slunci
jo? ja to vyzivne v radech desetitisicu mam. Jejich otec dalsi srovnatelnou castku dava do domu sve pritelkyne. Myslis, ze je taky rozmazlena? Moje deti rozmazleny nejsou, 14 letej frajirek ma skolu 3 x tydne do 6:).
a nechce ani kapesny. On hlavne taky vidi, ze ja pracuju celkem dost a zna hodnotu penez.
Mě teda přijde dost blbý počítat do výživy jen to, co dítě nosí a kolik toho projí. tam se snad počítá všechno, ne? I náklady na bydlení a vlastně i celý ten způsob žití.
Pokud otec bere 200 000,– měsíčně, má dobré drahé auto, fajnové bydlení a matka malý byt, bez auta a prlměrnou výplatu, tak to dítě by mělo zůstat na stejné úrovni žití, jako předtím.
Jako je špatně, aby třeba matka do práce vůbec nechodila a žila jen z alimentů, ale pokud má chlap velikou výplatu, tak i úměrně tomu alimenty. To mi připadá celkem logické a v pořádku. Kdyby dítě zůstalo s oběma rodiči, taky by se chlap podílel víc, než jen těma alimentama, protože by podílel na celém fungování domácnosti.
A nic není černobílý, na rozvod jsou vždycky dva a nelze svádět vinu pouze na jednoho.
@Lama Lama píše:
hele, zas na druhou stranu, pokud má dítě v péči matka, tak by snad měla mít možnost víc rozhodovat, kam ty finanční toky půjdou. Proč je výhradní péče matky, to je věc druhá.
Ale za předpokladu, že se otec nestará ( nechce nebo není kompetentní) mi přijde,, že je zcela správně, že to rozhoduje rodič, který má dítě v péči. Takže podle mě je spíš na místě řešit, proč je dítě v péči jen jednoho rodiče.
Tohle je velmi zásadní otázka. Jaká práva má mít osoba, které je dítě svěřeno do péče. Ono totiž péče je jen drobná součást rodičovské odpovědnosti, samostatnou součástí rodičovské odpovědnosti je třeba i výchova a vzdělání dítěte, určování bydliště, zdravotní zákroky, správa jmění pod. A teď to podstatné - soudy tohle vůbec neumí. Oni řeší péče x nepéče, ale neřeší třeba:
rodičovská odpovědnost se upravuje takto:
dítě je svěřeno do péče matky
rozhodování o místě bydliště náleží matce
rozhodování o volbě vzdělání náleží otci
rozhodování o správě jmění dítěte náleží otci
výchova náleží oběma rodičům
rozhodování o zdravotních zákrocích náleží oběma rodičům
Tohle zákon umožňuje a soudy to neumí používat. Takže pak otec, který se s dítětem nestýká, fakticky může blokovat bydliště matky, komplikovat volbu vzdělávání, na druhé straně matka může zasahovat do správy jmění dítěte, které vytváří výhradně otec. A tohle je prostě špatně.
Jak by otec rád platil výživné formou tvorby úspor, kdyby měl zaručeno právo o tom pak i sám rozhodovat? Jak by se měnil přístup k výživnému, kdyby soud zároveň řekl, že otci zůstává právo výchovy, proto se výživné stanoví pouze na péči (naplnění základních potřeb) a vše nad to je jedním z nástrojů výchovného působení otce?
Zákon umožňuje věci řešit dobře a spravedlivě, ale s tím materiálem v talárech, kdy potřebuješ tříčlenný senát, abys dosáhla celkové IQ aspoň nad 120, je to jen iluze. ![]()
@Padme93 píše:
Mě teda přijde dost blbý počítat do výživy jen to, co dítě nosí a kolik toho projí. tam se snad počítá všechno, ne? I náklady na bydlení a vlastně i celý ten způsob žití.Pokud otec bere 200 000,– měsíčně, má dobré drahé auto, fajnové bydlení a matka malý byt, bez auta a prlměrnou výplatu, tak to dítě by mělo zůstat na stejné úrovni žití, jako předtím.
Jako je špatně, aby třeba matka do práce vůbec nechodila a žila jen z alimentů, ale pokud má chlap velikou výplatu, tak i úměrně tomu alimenty. To mi připadá celkem logické a v pořádku. Kdyby dítě zůstalo s oběma rodiči, taky by se chlap podílel víc, než jen těma alimentama, protože by podílel na celém fungování domácnosti.
A nic není černobílý, na rozvod jsou vždycky dva a nelze svádět vinu pouze na jednoho.
Tu stejnou úroveň by mu měl zajistit otec, ale ne tak, že za své koupí matce dům a auto. Pokud by měl dceru, tak jí davá jasně najevo: dobře se vdej, udělej si dítě s boháčem a pak ho odkopni a budeš se mít jako maminka ![]()
Ale vím, že vám to divné nepřijde, máte to po generace zakódováno ![]()
S nasima jsme zili velice skromne, nemeli vysoky plat, ale presto nasetrili. Penize jsme dostali ve triceti, zadna umetena cesta. Na barak to nebylo, ale dost to pomohlo. Rozhodne jsem nebyla rozmazlena. Sve rodice bych mela rada, i kdyby mi nic nedali. O tom to neni.
Je mi lito, jestli ti tvy rodice uspokojovali pouze zakladni potreby, ale jestli mas pocit, ze ti to pomohlo se vypracovat…
@zoidberg Neříkám koupit dům.
Ale platit právě ty alimenty, kterýma třeba matka může dítěti hezky zařídit pokoj. Nebo se částí těch alimentů pokryje nájem za byt v dobré lokalitě - což třeba vynahradí, že matka nemá auto, ale dítě to má do školy blízko pěšky. Nebo může jet na lyžák, školu v přírodě či dětský tábor. Mít nějaký koníček a podobně. Kvalitní jídlo a oblečení (tím nemyslím značkový čínský).
@zoidberg A jaký příklad otec ukáže, když s výplatou 200 000,– bude platit 2000,– měsíčně alimenty, přitom s novou rodinou si bude užívat? Tak to totiž dost často bývá. ![]()
@zoidberg To ze nekdo vydelava 200 tis mesicne neznamena, ze je bohac. Za rok muze mit prd… Ja bych nikdy nezila a nemela deti s nekym, koho bych nemela rada, proto nechapu tvuj priklad o rade dceri, proste to mam jinak. Proto si nerozumime. Proto mam doma normalni vztah…
@e008 píše:
S nasima jsme zili velice skromne, nemeli vysoky plat, ale presto nasetrili. Penize jsme dostali ve triceti, zadna umetena cesta. Na barak to nebylo, ale dost to pomohlo. Rozhodne jsem nebyla rozmazlena. Sve rodice bych mela rada, i kdyby mi nic nedali. O tom to neni.
Je mi lito, jestli ti tvy rodice uspokojovali pouze zakladni potreby, ale jestli mas pocit, ze ti to pomohlo se vypracovat…
Aha, tak já bych si ve třiceti letech žádné peníze od rodičů nevzal, hamba by mě fackovala, naopak je od dospělosti podporuji já. A stejně tak doufám, že ve třiceti nepřijde kluk s nataženou rukou, ale že už bude mít solidně zaběhlou firmu a já si budu užívat v důchodě ![]()
@Padme93 píše:
@zoidberg A jaký příklad otec ukáže, když s výplatou 200 000,– bude platit 2000,– měsíčně alimenty, přitom s novou rodinou si bude užívat? Tak to totiž dost často bývá.
Ukáže tím dítěti : uč se, pracuj na sobě a budeš vydělávat taky tolik nebo ještě více ![]()
Asi neznají, no
.