Výživné na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5508
3.10.16 11:24
@Kobea píše:
Já to vidím opačně.
Proč by měl otec peníze spotřebovat pro sebe, když já z toho dětem ušetřím :kytka:. Ale můj ex nepracuje a nejspíš už nikdy nebude. Má barák, který bude muset časem prodat, děti pak nebudou mít od něj nic. Tak jím spořím 1/4 výživného. Nic jiného pro ně nemůžu v současné době udělat. Nad rámec výživného on nepřispívá ničím. :nevim:

Proč by jeden z rodičů měl spořit dětem z příjmu druhého rodiče? To postrádá logiku. A u tebe to nejspíš není tak, že bys spořila čtvrtinu výživného, ale ze svého příjmu spoříš dítěti částku odpovídající čtvrtině výživného. Je velký rozdíl, pokud výživné pokrývá polovinu průměrných nákladů na dítě (pak z toho není asi ideální spořit, tedy to není rozhodování za druhého rodiče) a něco jiného je, pokud výživné přesahuje polovinu průměrných nákladů na dítě.
Pokud dítě má právo na to, aby to byli v prvé řadě rodiče, kdo rozhodují o dítěti, je v rozporu s právem dítěte, aby toto místo rodiče dělal stát nad rámec průměrných potřeb dítěte. Jde o neproporcionální zásah státní moci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17306
3.10.16 11:24
@canaglia píše:
Dalo by se to považovat za opodstatněné, když se „povinný“ nechce o děti starat. Pokud však vyjádří zájem plnit vyživovací povinnost péčí, a je mu to znemožněno, pak je sprostota mu ještě znemožnit alespoň plnit vyživovací povinnost nad rámec základních potřeb v penězích dle vlastního uvážení.
Ten psychologický efekt na matky bránící v péči a styku by byl významný.
Vím o případu, kdy matka chtěla dítě velmi bohatého pána připravit o otce, ale chtěla tučné výživné (desítky tisíc měsíčně). Jakmile velmi bohatý pán (čirou náhodou :lol: ) přišel o vše a hrozil bankrot, najednou se maminka byla ochotna dohodnout na rozdělení péče a nižších, ale i tak vysoce nadstandardních alimentech. Nařízení vyživovací povinnosti v „plné“ výši tak fakticky motivuje matky k bránění v péči otce, demotivuje matky k vlastnímu výdělku, a samozřejmě motivuje otce k účelovému snižování příjmu nebo k omezení pracovní aktivity. Protože stejně o vše přijdou a musí z toho podporovat osobu, která jim vzala dítě.

Jo to u ex taky zaznělo „aspoň nebudu muset jít pracovat“ :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
3.10.16 11:38
@canaglia píše:
Zřejmě půjde o ten nález, kdy výživné bylo ke statisícům, to jsou extrémní výjimky, ale pokud je výživné 20-40 tis. měsíčně, to je dle ÚS v pohodě.

Aha, tak to nic. Já osobne tedy vnímám i desetitisíce jako extrémní u běžných děti ve státní škole. Maminka, ktera nikdy nepracovala, protože nechtěla, si jezdí několikrát za rok na zahraniční dovolene. Pokud ze zbytků tvoří úspory, tak dětem určite ne. Otci už na zahr. dovolene s dětmi nezbývá, tak má smůlu. Pokud by soud stanovil přiměřené výživné a otci stanovil povinnost spořit, neřekla bych ani muk. Takhle se předá velka část příjmů otce dětí jejich matce a ať si s tim naloží jak chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
3.10.16 12:07
@canaglia píše:
Proč by jeden z rodičů měl spořit dětem z příjmu druhého rodiče? To postrádá logiku. A u tebe to nejspíš není tak, že bys spořila čtvrtinu výživného, ale ze svého příjmu spoříš dítěti částku odpovídající čtvrtině výživného. Je velký rozdíl, pokud výživné pokrývá polovinu průměrných nákladů na dítě (pak z toho není asi ideální spořit, tedy to není rozhodování za druhého rodiče) a něco jiného je, pokud výživné přesahuje polovinu průměrných nákladů na dítě.
Pokud dítě má právo na to, aby to byli v prvé řadě rodiče, kdo rozhodují o dítěti, je v rozporu s právem dítěte, aby toto místo rodiče dělal stát nad rámec průměrných potřeb dítěte. Jde o neproporcionální zásah státní moci.

Nerozumím tomu, co jsi tím chtěl říct, ale to je jedno :kytka:. Nechce se mi nad tím přemýšlet. Prostě dětem dávám každý měsíc na fond pravidelných investic jistou částku, aby pak něco měly do začátku. Ráda bych jim dávala víc, ale zatím to moc nejde. Na samostatné bydlení to rozhodně nebude :nevim:, ale budou mít něco třeba na školu. Jejich táta jim rozhodně nic nedává, když nemá žádný příjem, tak nemá z čeho ušetřit. Ale to je jeho boj :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
3.10.16 12:11
@zoidberg píše:
Ale tady se bavíme obecně o vyměřeném výživném v řádech desítek tisíc. Spíše teoretická úvaha ;) Já dětem třeba spořím, ale o tom, jestli jim koupím třeba dům (jak tu zaznělo) si rozhodnu sám a nechci, aby o tom rozhodoval za mé peníze někdo jiný.

To chápu :kytka:. Taky mám „svoje investice“ pro děti zařízené tak, aby byl pan otec ušetřen řešení problému, jak použít peníze, které jsem dětem uškudlila :mrgreen:. Ale na bydlen to nebude ani náhodou.

Kdybych náhodou měla pro děti výživné ve výši desetitisíců, šla by velká část samozřejmě do úspor. Akorát je teď těžké vybrat, kam ty peníze dá, když jsou tak malé výnosy.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
3.10.16 12:14

Jinak si dovedu představit i velké finanční nároky dětí. Znám (ne osobně) jednu mámu, která má tři děti, kluci hrají závodně hokej a dcera dělá závodně krasobruslení. Stojí jí jen ty koníčky měsíčně okolo deseti tisíc. To já bych dát nemohla ani náhodou.
Ty děti dělaly ty sporty i před rozvodem rodičů. Takže to není případ, kdy po rozvodu máma přihlásí děti na kde co a pak to tahá z otce.

• Citovat
  • Upravit
17306
3.10.16 12:22
@Kobea píše:
Jinak si dovedu představit i velké finanční nároky dětí. Znám (ne osobně) jednu mámu, která má tři děti, kluci hrají závodně hokej a dcera dělá závodně krasobruslení. Stojí jí jen ty koníčky měsíčně okolo deseti tisíc. To já bych dát nemohla ani náhodou.
Ty děti dělaly ty sporty i před rozvodem rodičů. Takže to není případ, kdy po rozvodu máma přihlásí děti na kde co a pak to tahá z otce.

Zase jsou to peníze, které otec vidí kam jdou, případně je může platit přímo sportovním klubům. Takže ty náklady jsou doložitelné a s tím bych osobně neměl žádný problém-pokud bych na to měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
3.10.16 12:27
@zoidberg píše:
Zase jsou to peníze, které otec vidí kam jdou, případně je může platit přímo sportovním klubům. Takže ty náklady jsou doložitelné a s tím bych osobně neměl žádný problém-pokud bych na to měl.

No ale otec by měl mít možnost o tom i nadále rozhodovat jako dosud - nestíháš školu, končí hokej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
3.10.16 12:31

@zoidberg @canaglia Tenhle tatínek se akorát chlubí výsledky svých dětí, ale na jejich závody a utkání zásadně nejezdí. Máma těch dětí maká jak barevná, aby to dětem mohla dopřát. Za sebe říkám, že já bych to nedělala.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
3.10.16 12:32
@canaglia píše:
No ale otec by měl mít možnost o tom i nadále rozhodovat jako dosud - nestíháš školu, končí hokej.

Tenhle otec se rozhoduje akorát o tom, že děti na žádné tréninky ani závody nepoveze. Víc ho nezajímá.

• Citovat
  • Upravit
81479
3.10.16 12:33
@canaglia píše:
No ale otec by měl mít možnost o tom i nadále rozhodovat jako dosud - nestíháš školu, končí hokej.

hele, zas na druhou stranu, pokud má dítě v péči matka, tak by snad měla mít možnost víc rozhodovat, kam ty finanční toky půjdou. Proč je výhradní péče matky, to je věc druhá.
Ale za předpokladu, že se otec nestará ( nechce nebo není kompetentní) mi přijde,, že je zcela správně, že to rozhoduje rodič, který má dítě v péči. Takže podle mě je spíš na místě řešit, proč je dítě v péči jen jednoho rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56045
3.10.16 12:36
@canaglia píše:

ale kam na to furt chodite? nestihas skolu, maminka nechce pracovat.. to neznate normalni zensky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
3.10.16 12:44

Nestacim se divit, premyslim, z jakeho duvodu si nekdo deti porizuje, kdyz mu jde jen o nej sameho… Ja se budu snazit svym detem neco nasetrit, jako to udelali nasi. Deti se nebudou muset zadluzit takovym zpusobem, aby rodina na materske zivorila. Pokud to ma nekdo jinak a chce si jen setrit na svuj duchod, i kdyz bere desitky tisic, je mi tech deti lito. Ale jen setrete, s takovym pristupem vam dite ve stari nepomuze a budete si muset pomoc zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17306
3.10.16 12:46
@jkra píše:
ale kam na to furt chodite? nestihas skolu, maminka nechce pracovat.. to neznate normalni zensky?

Normální matky a normální otcové jsou nudní, to by tu nebylo co řešit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17306
3.10.16 12:50
@e008 píše:
Nestacim se divit, premyslim, z jakeho duvodu si nekdo deti porizuje, kdyz mu jde jen o nej sameho… Ja se budu snazit svym detem neco nasetrit, jako to udelali nasi. Deti se nebudou muset zadluzit takovym zpusobem, aby rodina na materske zivorila. Pokud to ma nekdo jinak a chce si jen setrit na svuj duchod, i kdyz bere desitky tisic, je mi tech deti lito. Ale jen setrete, s takovym pristupem vam dite ve stari nepomuze a budete si muset pomoc zaplatit.

Tak tím, že dítěti budete cpát vrchem spodem, z něj lepšího člověka neuděláte. A rozhodně to nebude mít vliv na to, jak se k vám bude ve stáří chovat. Naopak rozmazlování a zametání cestičky dítěti charakter nevylepší. Rozhodně je jistější si na ten důchod naspořit, než peníze vrazit dětem a pak požadovat za to lásku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí