Vztah mezi sourozenci - puberta

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56505
8.9.22 10:21
@kathon píše: :srdce: @unuděná nemám v plánu nechávat malou na starost velké. Velmi mě baví se starat a nenechám si vzít vidění do a ze školy, do parku atd

Hlavně, ať taky něco dělá. Ať má nějaké povinnosti. Nemusí všechno dělat ta starší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
8.9.22 10:23

@kathon Několikrát jsi zmínila, že se snažíš být spravedlivá. Podle mě to není dobrá cesta. Ať se budeš snažit jakkoli, nikdy přesně spravedlivá nebudeš. Navíc to ani není žádoucí, děti mají každé jiné potřeby, takže spíš by se rodič měl zaměřit na to ty potřeby individuálně naplňovat než se snažit na sílu být spravedlivý. Navíc z mé zkušenosti vede urputná snaha o spravedlnost k porovnávání mezi sourozenci a to za dobré nepovažuji. Život spravedlivý stejně není, čím dřív se s tím děti smíří, tím líp :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.22 10:24

@kathon Život není spravedlivý, to je velká lekce, kterou učím i své děti. Takže ačkoli náš starší syn taky nic moc do 7 let doma nemusel (krom úklidu svého pokoje), tak mladší s ním dostala povinnosti mnohem dřív. Zároveň taky dřív začala dostávat kapesné a měla přístup k tabletu třeba. Fakt nelze vychovávat dvě děti naprosto shodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.22 10:24

@Hibou Přesně tak :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20607
8.9.22 10:25

@Kathon-přesně i dospělý mají občas horší dny
@Lucy 75-a to by člověk řekl, že dvojčata budou mít k sobě hodně blízko, ale je jasné, že i tam se ta puberta musí nějak projevit, syn má ve třídě dvoje dvojčata jedny holka/kluk a dvě holky také úplně jiné povahy, vzhled a také se prý umí hádat a jedna na druhoupovyšovat.
Také mám moc ráda ty chvilky kdy si rozumí
Ale nikdy bych neměnila, život bez dětí si nedovedu představit, ještě doufám v jedno dítko, oba by miminko chtěli :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20607
8.9.22 10:28

U nás s náma puberťák ráno jede jen když jedem autem, ale pak jde rychleji před náma, většinou si s bráchou dají placáka to teďfrčí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20607
8.9.22 10:34

@Kathon-to je pravda, to první dítě je sice takové pokus co děláme, neděláme dobře, asi má většinou víc hraček, věcí než ty další děti, ale u těch dalších zas už víme jak na miminko, každé má své, snažíme se nerozmazlovat, aby neměli vše co chtějí, doba je ale zlá, naštěstí nechodí do školy, kde se děti předhánějí, že ten nemá značkové oblečení, nejnovější mobil, nejezdí do školy fárem aj máme ve škole i chudší děti, obyčejnější a funguje to, naštěstí. Sem i ráda, že nemáme moc náročné děti právě na to třeba značkové oblečení, super mobily aby měly doma vše choc htějí, jo když jeakce rádikoupíme značku trička, mikiny, bot co se jim líbí. Mladší má ty pohybové problémy, tak ten musí mít spec obuv, ale to si myslím, že mu starší nezávidí, ten si zas může vybírat co se mu líbí a může v jakémkoli obchodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24991
8.9.22 10:46

@Hibou za mne je naopak SPRAVEDLIVOST mezi sourozenci ze strany rodičů zcela Klíčová a je to vidět hodně na lidech v rámci terapií, kdy si pak do dospělosti nesou různé pocity hluboko zakořeněné závisti, nevraživosti nebo vlastní nedostatečnosti..

S ohledem k věku a osobnosti dětí se má s láskou právě snažit i o tu spravedlnost… jinak naruší vztahy mezi nimi i v celé rodině…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.22 10:50
@Lucy75 píše:
@Hibou za mne je naopak SPRAVEDLIVOST mezi sourozenci ze strany rodičů zcela Klíčová a je to vidět hodně na lidech v rámci terapií, kdy si pak do dospělosti nesou různé pocity hluboko zakořeněné závisti, nevraživosti nebo vlastní nedostatečnosti..S ohledem k věku a osobnosti dětí se má s láskou právě snažit i o tu spravedlnost… jinak naruší vztahy mezi nimi i v celé rodině…

Ano, ale ve smyslu „dnes je večer podle tebe, zítra podle ségry“ a ne „ve tvém věku jsi taky neměla žádné povinnosti, tak teď ani ségra nic nemusí“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
8.9.22 10:53
@Lucy75 píše:
@Hibou za mne je naopak SPRAVEDLIVOSTmezi sourozenci ze strany rodičů zcela Klíčová a je to vidět hodně na lidech v rámci terapií, kdy si pak do dospělosti nesou různé pocity hluboko zakořeněné závisti, nevraživosti nebo vlastní nedostatečnosti..S ohledem k věku a osobnosti dětí se má s láskou právě snažit i o tu spravedlnost… jinak naruší vztahy mezi nimi i v celé rodině…

Spravedlnost ano, spravedlivost za mě ne, neb snaha o ni vede nutně k porovnávání a to pak vede k pocitům, které popisuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nicky1317
8.9.22 11:18

@kathon jo, mně to přijde podobné jako když se do rodiny s dítětem pořídí třeba štěně. Jasne že dítě se o něj nebude starat tak jak dospělí, ale mělo by mít vůči němu nějaké povinnosti taky, si myslím. Je to prostě taky člen domácnosti, bude se( aspoň zpočátku) všude motat, štěkat, zlobit..ta rodina už nikdy nebude úplně stejná jako dřív, nedá se přece zajistit, aby se to zvíře s dítětem ani nepotkávalo a nijak ho neobtěžovalo, to přece není vůbec reálné. Podobně to vidím s mladším sourozencem.

• Citovat
  • Upravit
53190
8.9.22 11:22
@nicky1317 píše:
@kathon jo, mně to přijde podobné jako když se do rodiny s dítětem pořídí třeba štěně. Jasne že dítě se o něj nebude starat tak jak dospělí, ale mělo by mít vůči němu nějaké povinnosti taky, si myslím. Je to prostě taky člen domácnosti, bude se( aspoň zpočátku) všude motat, štěkat, zlobit..ta rodina už nikdy nebude úplně stejná jako dřív, nedá se přece zajistit, aby se to zvíře s dítětem ani nepotkávalo a nijak ho neobtěžovalo, to přece není vůbec reálné. Podobně to vidím s mladším sourozencem.

Až na to, že štěně se obvykle pořizuje KVŮLI tomu dítěti/dětem, nebo alespoň po vzájemné domluvě, kdežto na to, zda pořídit sourozence, se holčičky nikdo neptal :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nicky1317
8.9.22 11:34

@unuděná to je pravda:) Ale to na věci nic nemění. Prostě starší sourozenec už nikdy nebude v rodině takový kralevic, jako když byl jedináček a je to normální…mně se moc nezdá ten trend, ochránit staršího před všemi povinnostmi spojenými s mladším sourozencem, aby se náhodou necítil nějak zatížený. Stejně tak mladší si nemůže dovolit všechno a má zase jiná omezení vyplývající z toho, že je mladší. :)

• Citovat
  • Upravit
53190
8.9.22 11:37

@nicky1317 Ale ta mladší holka už taky není mimino, aby se tu dalo mluvit o nějakém narušení chodu rodiny. Jen starší je teď holt v pubertě. Je úplně jedno, jestli má sestru o 8 nebo 2 roky mladší, vždycky to bude „škodná“ a vopruz, co jí narušuje osobní prostor :P Takže nějaké pokusy o všeobjímající sourozeneckou lásku založené na spravedlnosti mi přijdou naprosto zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
8.9.22 11:38
@Lucy75 píše:
@Hibou za mne je naopak SPRAVEDLIVOST mezi sourozenci ze strany rodičů zcela Klíčová a je to vidět hodně na lidech v rámci terapií, kdy si pak do dospělosti nesou různé pocity hluboko zakořeněné závisti, nevraživosti nebo vlastní nedostatečnosti..S ohledem k věku a osobnosti dětí se má s láskou právě snažit i o tu spravedlnost… jinak naruší vztahy mezi nimi i v celé rodině…

Jenomže ty máš dvojčata, to se nedá srovnávat. Když jsou dvě děti rozdílného věku, tak té ideální spravedlnosti nikdy nemůžeš docílit, pozice mladšího a staršího sourozence je úplně jiná a obě mají jak své výhody, tak své nevýhody.

Starší dítě mělo několik let celou rodinu pro sebe, všechno se točilo kolem něj, všichni mu věnovali čas, spoustu povinností dostalo třeba až později… na mladšího už nikdy tolik času není, ani sil tolik nezbývá (třeba u prarodičů), musí se mnohem víc přizpůsobovat rodině i tomu staršímu, ale zase na druhou stranu mnohé věci má jednodušší… jde cestou, kterou už mu jeho starší sourozenec vyšlapal, nemusí bojovat o každé privilegium, častěji se „sveze“.

Zrovna ten konkrétní příklad zakladatelky, kde šestileté dítě nemá povinnosti, protože starší sourozenec je měl taky až od osmi let, je typickou ukázkou toho, jak by to být nemělo. Není důvod, proč by se holčička měla ještě dva roky dívat na to, jak její starší sestra vyklízí myčku (třeba) a nemohla se s ní střídat jen z principu, aby jako spravedlnost. Přesně takovéhle drobnosti těm sourozeneckým vztahům neprospívají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová