Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den milé maminky, chtěla bych vás poprosit zejména ty, které máte děti s větším věkovým odstupem jako já. Mám dvě dcery jedna má 14 a druhá 6. Bohužel velice mě trápí jejich vzájemný vztah. Když se ta mladší narodila bylo Natálce 8 let a byla že sestřičky nadšená. Nadšení trvalo zhruba do 4 let věku Šarlotky. Ale nyní poslední asi jeden rok je to opravdu už docela problém. Starší dcera je v pubertě což samozřejmě chápu a snažíme se jí to co nejvíce usnadnit nit. Jsme spíš ten typ respektujících rodičů kteří nechávají dětem dostatek prostoru a svobody. Dcera má nějaké povinnosti - mycka, pes, úklid pokoje, občas něco doma, ale spis vyjimecne… mladší zatím takové věci nemá za povinnost. Jsme ten typ rodičů co deti jsou pro ne vsim, takže jsme se už té první velmi intenzivně věnovali a řekla bych významně více než pak té mladší, byl na to čas a energie a chut. No ale proste ta starší se absolutně od sestry distancuje, je stále zavřena v pokoji a když přijdou do kontaktu, tak ji jen něco odsekne opravdu tónem, který nenechá klidným nikoho
mladší samozřejmě hned reaguje taktéž, takže buď ji řekne, ze je blba nebo tak něco a odejde s pláčem nebo ji rovnou flakne ( nebohé ji sama od sebe, vždy reakce na natalcino chování ) Mladší začala teď chodit do přípravky do školy a u školy se starší od nás oddělí bez jediného slova ani nerekne ahoj a utíká 100 metru před nami, asi se za nás stydí. Já to chapu, puberta, ale je mi to lito kvůli mladší. Ona je taková uzkostnejsi a vše prožívá mnohem víc než jiné deti. Myslím, ze by jí udelalo dovre, kdyby sestra se s ni rozloučila …řekla jen ahoj. To by sravilo
ze by ten vstup do školy byl pro ni hned příjemnější. Chci si o tom s dcerou promluvit, vím, ze je to citlivý vek, ale ve 14 si říkám ze už má i nějaký rozum a sebereflexi, nechápu, ze ji to nemrzí … mate takovou zkušenost taky? Třeba včera ji mladší omylem bouchla prutem na chytání magnetických rybiček. Starší předvedla tak strašnou prudkou reakci kdy rvala způsobem, ze jsem se lekla ze ji “někdo vraždí “, trvalo to nějakou chvíli, mladší se hned lekla omlouvala a plakala ze to bylo omylem… bylo to vyhrocené emočně a to je vlastně každý jejich konflikt. Stačí maličkost a starší předvede neuvěřitelnou scénu. Totéž ale pak ta mladší. Jsou vlastně v tomhle stejné…
Příspěvek upraven 08.09.22 v 09:31
Nechte ji na pokoji. Mladsi jste si poridili vy, ne dcera, tak se je venujte sami a zaridte, at dceru neobtezuje.
Ten vztah se casem zlepsi, az si budou rovnocennejsi.
@VitaminC ona nemusí nic dělat co se tyče sestry. My po ni nic nechceme. Spis mě zajímá ten vzájemný vztah. Jestli to odezní samo jestli je to pouze pubertou, nebo aby se to neupevnilo tímto stylem a nezůstalo to prave takhle už navzdy. Rada bych nějak vzájemně dobre vztahy podpořila citlive.
@VitaminC starší dcera má opravdu doma klid. Nikdo po ni nic moc nechce. Ta mladší ji vůbec neotravuje. Naopak. Jsou stále separe. Starší dcera má pokoj pro sebe a za cely den se skoro nepotkají, mladší ji neobtěžuje. Ale když na ni promluví, tak ta starší je k ni Hrubá a nervózní a pak ta mladší totéž… těším spis toto to nastavení. Jestli to nechat tak být nebo zkouset nějak citlivě ten vztah podpořit
Jsou to sourozenci, nemají povinnost se milovat a trávit spolu čas, pouze se slušně tolerovat. Tohle se starší řeš, pokud nechce návštěvy ve svém pokoji, respektujte to, respektujte vy i sestra její soukromí. Pokud mladší bije tu starší, řeš to. Ne žádné ona je malá, ona může, ale ty seš velká a musíš vše chápat. Věkový rozdíl je velký a počítej, že cestu si k sobě najdou až v dospělosti, teď to bude horší.
Muž má mladšího bratra, stejny věkový rozdíl jako vaše holky a přesně v tomhle věku bráchu nesnášel, protože on musel všechno, brácha nic a ještě mu ho rodiče pořád cpali, když on chtěl jít za kamarádama apod. Až v dospělosti se pak ty vztahy zlepšily, když už oba byli tak nějak na stejné vlně, teď už spolu vychází skvěle, ale to období puberty se moc nemuseli.
@kathon V tvem prispevku pises, ze za ni dcera chodi, bije ji. Jak tohle resis?
Dekuji, to mě zajímá hlavně zkusenosti. On každý rádoby psycholog ale podle mě nejcennější je zkušenost těch co mají takto deti a už třeba větší… nebo to prožívají taky, zajímají mě zkusenosti těchto maminek nebo tatinku. Ona ji neotravuje v pokoji, ti jsem asi spatne napsala. Spis když starší vyleze mezi nás do obýváku a mlada na ni promluví… na něco se ji zeptá třeba… snažíme se okrikovat malou, když natalku placené za něco, tak natalce i před malou řeknu, když té sarlotka bouchne, tak ji to klidně oplať, to ji nenechej aby ji to procházelo. Malou okriknu, ze sestru nesmí placnout. Ze se nemají bít a mají k sobe být laslavé… ony to obě vidí ze se snažíme být spravedliví…
Příspěvek upraven 08.09.22 v 09:28
@VitaminC to byl příklad. zkusím to popsat detailněji: Neotravuje ji v pokoji. Ale když se setkají, malá na ni něco promluví a starší ji setře- odsekne, nějak ji postouchne třeba, vi jak na ni. Mám pocit ze naty jak je v pubertě a cloumání s ni hormony tak ji ta menší často slouží jako hromosvod pro její nálady.. Mlada ji za to flakne a s pláčem uteče. My většinou okrikneme - naty mluv s ni normálně a ty sarloto ji nemlať… nechte toho obě! Tímto stylem to řešíme. Tedy rekneme oběma stejně.
@Kriss Tina moc dekuju, přesně to jsme chtěla slyšet… jestli to je ok a jestli je sance ze čas to sám vylepší nebo zda se tím musím nějak více zabývat
@kathon píše:
Dekuji, to mě zajímá hlavně zkusenosti. On každý rádoby psycholog ale podle mě nejcennější je zkušenost těch co mají takto deti a už třeba větší… nebo to prožívají taky, zajímají mě zkusenosti těchto maminek nebo tatinku. Ona ji neotravuje v pokoji, ti jsem asi spatne napsala. Spis když starší vyleze mezi nás do obýváku a mlada na ni promluví… na něco se ji zeptá třeba… snažíme se okrikovat malou, když natalku placené za něco, tak natalce i před malou řeknu, když té sarlotka bouchne, tak ji to klidně oplať, to ji nenechej aby ji to procházelo. Malou okriknu, ze sestru nesmí placnout. Ze se nemají být a mají k sobe být laslavé… ony to obě vidí ze se snažíme být spravedliví…
Promiň, ale vy to dělat hodně špatně. Jak ať to malé vrátí? Vždyť podporujete ať se vlastně mlátí, bylo by lepší jim to vysvětlovat jinak. Stačí slušná tolerance, jednou za čas si vyjdi pouze se starší, ukaž jí, že je to téměř dospělá ženská a uděláte si dámskou jízdu. Nemusí snad s vámi chodit ze školy, ven, sama ať má program s kamarády, sama ta chodí ze školy, mladší ať má zákaz do jejího pokoje.
@kathon píše:
@Kriss Tina moc dekuju, přesně to jsme chtěla slyšet… jestli to je ok a jestli je sance ze čas to sám vylepší nebo zda se tím musím nějak více zabývat
Taky bych doporučila trávit čas spolu všichni o víkendu někde na výletě, ale taky čas sama se starší. Dámská jízda, popovídat si, jak se cítí co ji vadí a zkusit najít společné řešení.
Ať se nemlatí, ale respektují a v dospělosti buď spolu budou vycházet či ne…Ale snad jo.
V tomhle věku jak jsou tvé dcery se většina sourozenců bije a nemusí se a to mají i menší věkový rozdíl. A v dospělosti si spolu rozumí ![]()
@thalasan spatne čteš. Nechodí s nama ze školy. Jezdíme společně do školy ráno. Jen jsem psala, ze by bylo hezke kdyby řekla ahoj a oddělila se od nás. Naprosto chapu, ze nechce chodit s mámou do skoly
zda se mi ze čteš něco co tam není. Když malá starší uhodi, co bys udělala ty? Když byla menší tak jsme ji to nerikali, nyní když je ji 6 let, tak už si říkám, ze ji to muže klidně ta starsi vrátit ne? Nebo si to má nechat libit? Jen proto ze ta má je o 8 let mladší? Samozřejmě ze v první rade říkáme té mlade ze se nemají bit a ze proste fyzické násilí je zle. My sami deti nikdy nebijeme. Jsme milující a respektující rodiče. Ale když už ji uhodi, vidim na natalce ze ji to nechce oplatit, má zábrany, ale ta mladší taky musí vidět, ze pokud někoho uhodi, tak se muže stát ze on ji to vrátí. To by nás za chvilku taky mohla začít všechny doma mlátit když uvidí ze to muže dělat a nic se ji nestane. Takže proste to říkám proto ze sourozenci se bijou, dělají to všichni ze se flaknou a druhej mu to oplati. Nechci aby si to Natalka nechal libit. A chci aby si to vyřešily ony mezi sebou
Příspěvek upraven 08.09.22 v 09:41
@smajlik345 dekuju moc za podnetny příspěvek. My jsme hodně sepjata rodina. Jsme spolu radi. Starší dcera chce být hodně s nama, víkendy travime spolu, děláme vylety… starší nechce moc trávit čas s kamaradkama. Spis je rada doma. já ji podporuji kdykoliv chce s kamarádkou což je vyjimecne, tak ji podporuji, několikrát jsme ji řekla, ze kdykoliv by chtěla muže jet kamarádka s nama na víkend na chalupu nebo o prázdninách třeba na týden k nám… ale dcera nechce. Ale vi ze muže a ze ji v tom plné podporujeme. Dříve jsme si hodně dělaly my dvě spolu divci den. Zeptala jsem se co by chtěla dělat, většinou tedy jsme jely do obchodaku a na kaficko nebo tak… teď už to neděláme, dcera se teď v pubertě logicky distancuje více od rodičů, je to prirozeny vývoj dle mého. Ale bylo b to fajn zase občas zopakovat. Byla bych rada. Nejsme zadni velmi zaměstnáni rodiče, jsme spolu doma cele odpoledne. Často podnikani nějaké vylety, ale starší už to čím dal víc s nama neláká což taky chapu a nechavame ji samu ať rozhodne zda s nami půjde nebo ne.
@Kathon-Ahoj, tak u nás je něco podobného, máme dva syny 14 a 7/osmák, prvňák/, když se mladší narodil, také byl z něj starší poprděný, vozil s náma v kočárku, mazlil, choval, říkal mu tajnosti…vše se zlomilo když začal mladší chodit chodil až ve 22měs a začal mu „lézt“ do pokojíku, brát hračky, mladší je od miminka takový akčnější, ale hodně spal, tak nebyl problém se věnovat i staršímu, nebyl odstrčený, hodně akcí byli bez mladšího, dokonce má i víc hraček než mladší, ale hádají se, žalují jeden na druhého, starší když se mu nehodí, aby u něj mladší byl, tak na něj také umí hnusně vyjet, vyštěknout, vyhodit z pokoje, i si nadávají, ten mladší to samozřejmě odposlechne, mladší i ukazuje, že mu jednu vrazí, on je takový od rány, neumí krotit svoje emoce, právě i skrz toto docházíme ke klinické psycholožce, ale zas na druhou stranu jsou chvilky, kdy si dokáží hrát, povídat, poslouchat písničky, mladší samozřejmě závidí mobil, hry, občas hraje na pc, tak neni ošizený, ale sám do školy nechodí, tak mobil nepotřebuje, no stále doufám, že jak nyní začal mladší chodit do školy, že začnou mít občas i nějaké společné zájmy, povídání, jo když přijdem, tak se starší zajímá, co ve škole, co dělali v první tř ale pak když už ho to nebaví, vyhání ho, mladší také začne vždy řvát, křičet, bouchat, vztekat se, nadávat… starší nikdy neměl žádné povinnosti vůči mladšímu, nikdy ho nehlídal, nikdy nic vůči němu nemusel, dokonce přišli s tím, že by ho vodil do školy, jenže to si nedovedu představit, mladší něco bude chtít, starší mu to nedovolí, okřikne ho a bude hádka, křik, boj! Jsou to nervy, ale snad se to zlepší. Já měla dva bratry staršího o pět let, mladšího o devět a se starším sme se také hádali, on mě strašil aj mladšího sem měla jako malého brášku tam sme si přestali rozumět až kolem jeho 14 let kdy začal dělat kraviny, chodil za školu aj starší bratr teda bohužel už umřel, mladší s ním nejsem v kontaktu, mrzí mě to, ale nehodlám podporovat jeho žití a dluhy aj. Snažíme se syny směřovat k tomu, že spíše mají držet spolu, pomáhat si, tak snad se to zlepší. Lucka