Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ireeenka Tak obrněná zatím docela jsem. Ale ostatní mi říkají, třeba i má máma, že ji mám nějak vychovávat. Že to ostatní děti nedělali v takové míře. Dokonce někdy, když se vzteká, tak jí tečou slzičky jako hrachy.
@lucenka Tak máme po příbuzných takovou skládají židličku z ikea z dlouhýma nohama, ale je docela dost vysoká. Ještě se často prohýbá do takového mostu.
V tom případě se musíš obrnit hlavně proti mamce
Já slýchám to samé - takové děti jsem neviděla, vy jste byli hodní atd…
Opravdu zkus Karpa - Nejšťastnější batole v okolí. Nejen že to funguje, ale pomůže vám to pak v dalších obdobích, když se naučí trochu pracovat s emocemi. Je to čtivá knížka a snadné techniky.
@mama.tata.mimi Já jsem děti do jídelní židločky ze začátku normálně přivazovala, na to tam jsou popruhy
V sedačce jsem krmila tak do 8 měsíců, jakmile si sedli, šli do židličky. Taky se jim tam mnohem víc líbilo, máme taky Ikea se stolečkem, mohli se v tom patlat sami.
@mama.tata.mimi no nedivím se že nechce v 16 měsících sedět v lehátku na jídlo
tu židličku z Ikea máme taky, malej je tam v pohodě, dítě stačí připásat ![]()
@mama.tata.mimi píše:
@lucenka Tak máme po příbuzných takovou skládají židličku z ikea z dlouhýma nohama, ale je docela dost vysoká. Ještě se často prohýbá do takového mostu.
v týhle židličce mi kluk seděl od 8 měsíců. Měla jsi začít dřív, teĎ už ji u stolu budeš učit sedět těžko. Kdyžtak existují rozkládací židličky a stoleček. V tomhle věku už by dítě mělo být dávno schopné u jídla sedět a snažit se jíst samo a ne jak miminko v lehátku. To se jí nedivím, že se jí to nelíbí. A koupeš jí ve vaně nebo ještě v dětské malé vaničce jako miminko?
@mama.tata.mimi podle mě jsi nedůsledná a moc benevolentní.. Mám stejné starého syna, občas už to s ním taky pěkně mává, ale ví, kde jsou hranice.. Přečti si knížku nejšťastnější batole v okolí od Karpa, třeba ti to pomůže…
už v tomhle věku jsou děti hrozně chytré a ví, jak to zkoušet.. Je jen na tobě, kam až to necháš zajít… ![]()
@lucenka Koupu ji v dětské vaničce, ale máme ji dost velkou - takovou modrou. Při tom koupání většinou sedí, lehnout si nechce, a asi třikrát mi nechtěla ani sedět a stála.
@mama.tata.mimi píše:
@ireeenka Tak obrněná zatím docela jsem. Ale ostatní mi říkají, třeba i má máma, že ji mám nějak vychovávat. Že to ostatní děti nedělali v takové míře. Dokonce někdy, když se vzteká, tak jí tečou slzičky jako hrachy.
Tak bude asi víc vztekavá, některé děti takové prostě jsou
je to asi těžší na výchovu. ale ještě je to prcek, s přibývajícím věkem se sní už bude dát víc domluvit. Jak už tu někdo psal, neřeš každou prkotinu, kvůli tomu, že se nenechá zvážit, nebo se víc vzteká, ti dítě přes hlavu nepřeroste.
Ale samozřejmě záleží i na tom, jestli budeš v zásadních věcech důsledná a nastavíš nějaké rozumné hranice. na důležitých věcech trvej, i kdyby se uřvala, ostatní nesmysly bych neřešila. Pokud zas dítě moc komanduješ a trváš na absolutní poslušnosti, furt zakazuješ a plácáš, vychováš si třeba uťáplíka.
@mama.tata.mimi píše:
@lucenka Koupu ji v dětské vaničce, ale máme ji dost velkou - takovou modrou. Při tom koupání většinou sedí, lehnout si nechce, a asi třikrát mi nechtěla ani sedět a stála.
není to miminko
děj jí do normální vany + hračky a bude se jí koupání libit.
@ospalámyš A jaké jsou podle tebe ty důležité věci na kterých mám trvat?
@mama.tata.mimi ano, zkoušíme.. Čůrat se mu nechce, ale kakat už zvládá.. I si sám řekne EE.. Myslím, že je problém i v té vaničce… Vźdyť tam ani nemá prostor…
náš malej se koupe ve vaně a samozřejmě nevydrží jen sedět.. Leze si tam, občas si stoupne, pak si sedne, hraje si s hračkama.. Vždyť 16 měsíců už není miminko, nedivím se, že se vzteká… Potřebuje trošku prostor.. I s tím jídlem.. Malej jí v židličce od 7 měsíců.. Nedovedu si představit krmit ho v lehátku… ![]()
a co by se jí asi tak stalo, kdyby spadla z židle? Nebo jsi nidky neslyšela o dětský jídelní židličce?
S tímhle přístupem ti fakt přeroste přes hlavu