Vztekající se a neposlouchající batole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1172
18.6.15 22:15

Neřešte co říkají ostatní, je to vaše dítě. Je maličká a tohle všechno je opravdu naprosto normální a patří to k věku, vůbec to neznamená, že vám rpřeroste přes hlavu, naopak, když s ní budete jednat s láskou a s pochopením, tak vám to potom zase s láskou a pochopením vrátí. ;-) A s tím vážením a měřením rozhodně neříká pravdu, v tomhle věku to spíš víc dětí dělá než nedělá :-) Musíte se sama rozhodnout kterou cestou jít, ale cesta silou a uplatňováním moci většinou vede k tomu, že jsou děti (samozřejně myšleno v pozdějším věku) „hodné“ jen proto, že se autorit bojí, ale né proto, že by je přirozeně uznávali, vážili si jich a cítili k nim důvěru. Když to přeženu, tak které dítě si myslíte, že za vámi jednou až bude větší přijde se svěřit s každým problémem, to které se vás bojí nebo to které si vás váží a máte s ním hezký láskyplný vztah a to se buduje už v tomhle věku. Chce to klid a trpělivost, i kdybyste měla padesátkrát zahozenou lahvičku s klidem a pochopením zvednout a znovu podat a znovu a znovu to s pochopením vysvětlovat, tak se to vyplatí. Rána na zadek a křik je možná za tisíc slov, ale zase vyplodí jedině strach dítěte, je to pak ještě horší a dáváte tak příklad, že postojem moci a síly se řeší problémové situace. Toť můj názor, který doporučuje i spousta uznávaných dětských psychologů a za 10 let praxe s dětmi jsem si to jedině ověřila u cizích i u vlastních ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
18.6.15 22:17

Viděla bych to hlavně na klid. Jsou tu maminky, co mají krásně vychované děti v 16m. A nebo mají prostě štěstí, že nemají doma temperamenty. Na naše dítě třeba neplatí přísnost a plácání, to se sekne ještě více a vzteky jsou horší. Kupodivu pro okolí funguje pohoda a vysvětlování donekonečna.
Moje dítě se vzteká od roku, je temperament, vždy byla a vždy bude. Nejšťastnější dítě v okolí je super, hodně mi pomohlo. Neřešila bych každou blbinu, jen to, co je důležité (to u nás hodně pomohlo). Paní doktorka asi fakt vidí batole poprvé, já mám v okolí hodně batolat-pošuků, co nevydrží postát. Naštěstí moje doktorka řekne vždy jen, že s dceřinou vysokou inteligencí a průrazným temperamentem mi to nezávidí, ale že je vidět, že se jí věnuju a pracujeme na tom.
Zkus opravdu dát dceru do jídelní židličky a přivázat. Z ní neuteče, na začátku možná přivazovat. Mám taky tu z Ikey. Jestli tam nechce být, tak jí tam dej a dělej s ní činnost, kterou má ráda a u které musí sedět, aby si zvykla. Třeba překvapí a půjde to hnedka.
Budou lepší a horší období. Podle mě to chce laskavost a jasná pravidla. U nás též ve 2,5 letech je dost rušno, ale dcera chápe hranice, jen si prostě často musí osahávat, zda tam ještě jsou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
18.6.15 22:20
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.15 22:22

@peta h Pěkně jsi to napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
18.6.15 22:23
@mama.tata.mimi píše:
@ospalámyš A jaké jsou podle tebe ty důležité věci na kterých mám trvat?

To je už na každém, co považuje za důležité ;) V tomhle věku třeba třeba chování u silnice, že se chodí za ruku, že se věci nerozbíjí, že se nikdo nebije a nervou se hračky jiným z ruky atd. No hlavně bych si dobře rozmyslela, co povoluju a co zakazuju a proč. A když už jednou něco zakážeš, tak pak vytrvat. Třeba když nechce jít odněkud domů a ty ji zavelíš odchod, tak řvoucí dítě klidně popadnout a odnést a v klidu vysvětlit, že prostě už jdeme a že chápeš, že je naštvaná, ale musí se jít.

prostě aby když řekneš už NE, tak aby to platilo a nedělala jsi donekonečna ústupky a aby dítě vědělo, že nemůže všechno.
třeba nějaké vztekání u koupání, nebo přebalování je v tomhle věku normální, i že něco vyžaduje jako držení flaštičky, atd, to bych neřešila. To jsou normální dětské projevy.
Mně třeba pomohly i nějaké knížky, jsou tam i dobré rady, hlavně je dobré používat empatii a pochopit proč dítě něco dělá, proč se tak chová, pak najdeš snáz recept, jak na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
18.6.15 22:44

No nedivím se, že se vzteká, taky bych se vztekala… Vždyť máš doma skoro rok a půl dítě, ale chováš se k němu jako k půlročnímu… Už dávno může jíst samo u stolu, koupat se v normální vaně s hračkama… Flašku má jakou? Zkusila bych koupit jinou, která bude víc vyhovovat… Jinak je opravdu normální, že se děti projevují a chtějí být samostatný, ale musí se jim to umožnit a pak se s nima líp komunikuje ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.15 22:47

@Verunecka289 Flašku má takovou klasickou od Nuku. Ještě jsem ji koupila tu nevytékající s ouškama, tu si drží, chodí s ní, ale ještě se s ní zatím nenapila, ještě jsem ji koupila takovou s brčkem, s tý se zatím také ještě nenapila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
18.6.15 22:51

@mama.tata.mimi na to pití časem přijde nech jí flašku na místě, aby k ní mohla kdykoliv a ona se pít naučí, syn jí má v poličce v kuchyni tak aby na ní dosáhl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
18.6.15 22:53

Tak ja to dite tak trochu taky chapu. Jak pisou holky, chovas se k ni jako k pul rocni. Maly ma 13m uz hodne dlouho ji v zidlicce, dat ho do vajicka do ktereho se prakticky nevejde taky by se vztekal. Pije uz prez mesic sam z ucici lahvicky od MAM, ktera ma ouska na drzeni. Od pul roku se koupe ve velke vane, ted si tam sam leze i stoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Martina321
18.6.15 22:54

No tak tisíckrát bych lahvičku teda nezvedala. 8o Malý má 17 měsíců, ví, že se s věcmi nehází, když s něčím hodí, tak to prostě sebere. Ji v jídelní židličce, snaží se jíst sám. Má to teda všude to je fakt. Ale podle mě v tomhle věku krmit v lehátku, koupat ve vaničce, no nevím no. Ale každý ať si vychovává jak umí. Některé děti se vztekají víc, jiné miň. Nehrotím každou blbost, ale jsou určitě věci na kterých trvám, viz nehází se věcmi, nemlátí se a nestrkají cizí děti, venku na stůj se prostě zastaví nenechám si ho přejet autem, bydlíme na sídlišti. Venku si utíká kam chce, když ale řeknu stůj tak stojí, samozřejmě že zkusil utíkat dál, párkrát vysvětlím, pak už dostal přes zadek. Jako je to batole, má na spoustu věci nárok ale co je moc je moc.

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
18.6.15 23:04

Hodně tu bylo napsáno a tak bych přidala jen postřeh. Nepodceňuj ji. Rozumí a chápe víc, než si myslíš. Denně se to učím od naší mladé, že ji v něčem podcením a ona mě překvapí.

Zkus se posunout v myšlení dál v tom, že už není ležící miminko, ale začíná pobírat rozum a nech ji trochu volnosti v rozhodování a prostoru. Neznamená to, že ti bude skákat po hlavě, ale trochu jí popusť uzdu a zkus se s ní víc „domlouvat“, popisovat, co bude následovat, chválit, jak je šikovná a učit ji samostatnosti. I v tom jídle - viz židlička a vlastní příbor i v tom koupání - velká vana, hračky, pěna atd.

• Citovat
  • Upravit
1172
18.6.15 23:07

Jenže o tom to je, když tu lahvičku tisíckrát zvednete a vysvětlíte, že a hlavně proč se to nedělá, když to dítě tisíckrát zastavíte před silnicí a zase to vysvětlíte, tak tam po tísícátéprvé nevběhne, protože to pochopí a bude vědět a hlavně chápat proč tam nesmí. Když mu dáte na zadek, tak je to pro vás jednodušší, máte vyřešeno hned a pohoda, ale do silnice nevběhne né proto, že by věděl proč to dělat nemá, ale protože se bojí rány na zadek, co by asi tak udělal za vašimi zády, když to nechápe? Když jsou děti malinké, chceme po nich, aby poslechli na slovo, jinak dostanou na zadek a oni poslouchají, protože se bojí, najednou vyrostou a chceme, aby všechno chápali a vyčítáme jim, že to neví, že neví, že se do silnice neběhá, ale jak to mají vědět, když jsme je už odmalička neučili věci pochopit, ale jen slepě poslouchat na slovo? Zkuste se na to podívat tímto pohledem, děti vychováváte do budoucna a né jen pro tento moment. Samozřejmě, že musí mít hranice, ale musí je chápat, né je mít násilím vytyčený. Jinak souhlasím, že pokud se vzteká, má to nějaký důvod, ikdyž se dospělým může zdát absurdní, tak to neznamená, že malé dítě to nevnímá jako důležité, zkuste změnu, zkuste věci jinak a třeba to pomůže. Na lehátko a vaničku je už opravdu velká, pokud by tam byla i přesto, že už není miminko spokojená, tak je to koneckonců jedno, ale pokud není, tak to určitě zkuste změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
18.6.15 23:07
@mama.tata.mimi píše:
@lucenka Tak na zadek nechci dávat. U stolu bych se bála, že spadne. A ze stolku by si to pití asi také sama nezvala, protože moc nemá potřebu žízně. Bojím se, aby nebyla dehydrovaná, tak ji tu flašku raději podržím.

podržení flašky mi přijde v pořádku - proč ne? a u stolu nemá nějakou dětskou židli? a k tomu jídlu - měla by se už snažit jíst sama lžičkou… dej ji ke stolu, dej jí malou mističku a do ní trochu jídla a ať si lžičkou patlá a snaží se jíst sama.

Do jakékoli sedačky na krmení nechce, ptž je nuda jen tak sedět a žvýkat… ať se snaží najíst sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Martina321
18.6.15 23:08
@mama.tata.mimi píše:
@Evolunka A už zkoušíte se synem chodit na nočník?

Nenapsala si jestli už jste začali?
Jinak když tě zajímá nočník, to je asi spíš o šikovnosti dítěte. My jsme začali v 15 měsících, běhal doma jen v tričku a ponožkách, kdyz se vyčůral na podlahu - máme všude lina - tak jsem ukazovala, vysvětlovala. Plus jsem ho třeba po jídle posadila. Když něco udělal byla velká sláva. Tak čtrnáct dní zpátky mu to seplo a když měl holej zadek tak šel sám, fakt jsme neměli jedinou nehodu. Jak jsem mu dala tepláky tak je měl durch do deseti minut. Od včerejška si říká i v teplakách, plenu má na ven a na spaní. Až si to ještě trochu zažije vyrazíme i bez pleny ven s náhradním oblečením. Nechci to nějak uspěchat. Chce to zkoušet, vysvětlovat. Být trpělivá ale zkoušet. Třeba v tomhle případě bych za nehodu na zadek nikdy nedala. Jinak to neberu jako svoji zásluhu jako zásluhu malého, kdyby mu to nešlo, brečel, nějak se hodně vztekal, tak bych pár dní (fakt dní ne týdnů nebo měsíců) počkala a znovu směle do toho. :)

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
18.6.15 23:09
@mama.tata.mimi píše:
@lucenka Tak máme po příbuzných takovou skládají židličku z ikea z dlouhýma nohama, ale je docela dost vysoká. Ještě se často prohýbá do takového mostu.

tak do toho kup dětské kšíry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect