Vztekající se a neposlouchající batole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1172
19.6.15 09:54

@zzpet To ano, soudit z jedné situace někoho koho neznám není dobré, ale jak jste sama napsala, napadlo vás to samé co mě. Já sice budu klíče zvedat a vysvětlovat, ale pokud by to mělo být na delší vysvětlování, tak prostě vymyslím jinou variantu jak dítě zabavit a dostane tácek, abych prostě hlukem neobtěžovala okolí. Paní se evidentně vůbec nezatěžovala tím, že by to mohlo někoho obtěžovat a že by mohla najít jiný způsob jak dítě zabavit a určitě jich na výběr bylo dost.

Já jsem taky ráda když narazím na tolerantní a chápavé okolí, někdy si to situace přímo žáda, třeba teď jsme absolvovali s dětma skoro 8 hodin v letadle a to jsem byla za každou vstřícnou matku od dětí, která mě chápe taky vděčná :-D Ale i přesto nenechám malou tahat paní předemnou za vlasy, nebudu jí za to dávat na zadek, budu jí to vysvětlovat znova a znova a včas pokaždé když už začne ty nenechavé ručičky směrem k hlavě paní natahovat, buď to pochopí, což se po asi čtvrthodince vysvětlování a opakování povedlo a nebo bych hledala čím jiným ji zabavit a odvézt pozornost. Ale řekla bych, že zmíněná paní z restaurace by asi nechala paní ty vlasy rvát a jen aby byl klid. Samozřejmě myšleno obrazně, protože by ji už asi spolucestující rázně usměrnila :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
19.6.15 10:56

@peta h je to tak, mám za sebou období, kdy venku mým hlavním cílem bylo zajistit, aby dítě neobtěžovalo okolí, ale docílit toho, aby bylo „vzorný“, třeba v tom smyslu, že nebude dělat vztekací scénu při odchodu ze hřiště, že neudělá povyk v obchodě, když mu odmítnu něco koupit, že bude v čekárně u doktora poslušně sedět na židli, poslouchat čtení knížky a nepobíhat apod., toho jsem u něj i přes všechnu snahu nedocílila. Toho fakt nechal, až odrostl z batolecího věku. Takže docela dlouho se na mě lidi okolo určitě dívali jako na neschopnou matku, co kašle na výchovu :-) přitom vím, že to nebyla pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.6.15 11:16
@zzpet píše:
Víš co, ale to zas nemůžeš soudit výchovu dítěte podle jedné návštěvy restaurace. Vůbec nevíš, jak to dítě vychovávají jinak. Jo, mohla mu dát na házení něco, co nedělá takovej randál, aby nerušili ostatní, to jo, ale že mu podává věci ze země, aby si mohla dát kafe? Já se třeba někam do restaurace s kamarádama dostanu tak jednou ročně a když už tam jsem, tak si fakt chci dát i to kafe a jednou za sto let promluvit i s někým jiným než s batoletem. Takže na jejím místě bych klidně nechala dítě hodinu třeba házet podtácek, něco, co nedělá randál, a podávala, když bych věděla, že jinak ho tam neudržím a moje jednoroční posezení s kamarády by se scvrklo na rychlý zhltnutí oběda a útěk s dítětem ven. Ale to, co si člověk takhle třeba dopřeje výjimečně, ještě nic nevypovídá o tom, jak vychovává. Doma mu to třeba netoleruje a nechá ho řvát. Nebo je to opravdu matka, která na to prostě kašle, ale to nevíš. Já jsem po zkušenostech se synem velmi opatrná s takovým hodnocením druhých na základě toho, co jednou někde uvidím. Často je to dost zavádějící.
A ano, souhlasím s názorem, že je třeba batole vychovávat a nenechat ho při tom, že vše, co dělá, je v pořádku. Já taky vychovávám a vysvětluju a důrazně dávám najevo, když něco NE, ale už chápu, že na některý batolata to zkrátka nezabírá a musí z toho věku odrůst.

Takže protože si matka chce dát v klidu kafe, tak si ho díky její sobeckosti v klidu nedá zbytek restaurace? Co třeba brát trochu ohled a buď dát dítě někomu na hlídání nebo chodit do zařízení s dětským koutkem? A když už jdu do normální restaurace, tak v případě že dítě přestanu zvládat a to bude obtěžovat okolí, tak rychle dojíst a dopít a odejít ven. A ideálně, když nezvládám výchovu dítěte, tak si s ním na tu dobu odpustit restaurace/kavárny.

• Citovat
  • Upravit
686
19.6.15 12:56

@lucenka jo, jasně, neměla ho nechat mlátit klíčema a dělat randál, měla mu dát něco tiššího, o tom žádná. Ale třeba si to neuvědomila, že už je to hluk pro ostatní přes míru. Řekl jí někdo, že ho to ruší? Třeba kdyby jo, tak by ho zabavila jinak. Mohla to taky brát jenom tak, že je fajn, že se dítě zabaví, že si našlo zábavu, u které vydrží sedět u stolu a nechce tam lítat a ječet (což je už situace, kdy by tam s ním být nemohla), a ona se prostě bude co minutu ohýbat pod stůl, aby se děcko vydrželo bavit co nejdýl. Upřímně řečeno, mě by dítě házící klíče na zem u vedlejšího stolu vůbec nerušilo. Možná bych to ani nezaregistrovala :-) Jako matka bych ho to nenechala dělat, ale nijak bych se nepohoršovala nad tím, že to dělá jiný dítě. A už vůbec bych nemluvila o tom, že matka nezvládá výchovu a má nevychovaný batole a podobný silný řeči. Proč by nezvládala výchovu? Ty tam přece nepíšeš nic o tom, že by to dítě bylo vzteklý, ječelo na celou restauraci, dělalo scénu za sebou, mrskalo kolem sebe vztekle klíčema, který by lítaly bůhvíkde, ohrožovaly ostatní a podobný věci a matka by na to jen koukala - to by asi bylo nezvládání výchovy. Ty píšeš, že matka tak to dítě zabavovala, dala mu klíče na hraní. U malých dětí to je oblíbená hra pouštět věci na zem a nechat si je podávat, souvisí to s vývojovou etapou (vývojová psychologie to opravdu popisuje), ověřují si tak základní zákonitosti kolem sebe, třeba to, že když věc upustí, vždycky spadne na zem a nevyletí nahoru :-) Stejně tak jako třeba, že když zatáhne za madlo šuplíku, tak ten se vždycky otevře. A batole si cvičí znalosti a dovednosti opakováním, stále dokola to samé, do omrzení, potřebuje to udělat tisíckrát, aby se to do jeho mozku zapsalo jako daná informace a umělo s ní pracovat dál. Takže hra na opakované pouštění a podávání je pro děti zcela přirozená a svým způsobem i potřebná. Je to rozdíl oproti vzteklému mrskání věcí. Takže pokud tam dítě nedělalo žádný vztekací scény, jen se bavilo pouštěním věcí na zem (a ty to takto popisuješ), je to vlastně adekvátní zabavení dítěte, pomáháš mu tím upevňovat znalosti okolního světa. Není to o tom, že by matka nezvládala výchovu a dítě bylo nevychované. Problém je, že matka nezvolila správný předmět na pouštění a nezajistila, aby nerušili lidi kolem. Takže já bych neříkala, že to bylo nevychované dítě a nemluvila pejorativně o „moderní matince“, prostě bych si jen pomyslela, že to matka nevychytala s předmětem na hraní, a když by mi to vadilo, tak bych ji slušně upozornila, že jsou na nás už moc hluční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kies
19.6.15 13:45
@lucenka píše:
Takže protože si matka chce dát v klidu kafe, tak si ho díky její sobeckosti v klidu nedá zbytek restaurace? Co třeba brát trochu ohled a buď dát dítě někomu na hlídání nebo chodit do zařízení s dětským koutkem? A když už jdu do normální restaurace, tak v případě že dítě přestanu zvládat a to bude obtěžovat okolí, tak rychle dojíst a dopít a odejít ven. A ideálně, když nezvládám výchovu dítěte, tak si s ním na tu dobu odpustit restaurace/kavárny.

Naprostý souhlas, berete mi slova z úst. Čím dál tím víc pozoruji, jak právě matky, resp. rodiče jsou bezohlední a pro svůj klid nebo pro co, nechají své „zmetky“ dělat věci, které by rozhodně děti dělat neměly a už vůbec ne na veřejnosti. Pak to taky tak dopadá. Agrese v dětech roste víc a víc. A bohužel vždycky ta slušnější matka radši ustoupí, aby své dítě nebo i třeba sama sebe ochránila od tohoto a „tihle“ mají volné pole působnosti.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
19.6.15 13:48

@zzpet házet si s věcmi může děťátko doma, ale ne rušit v restauraci okolí. A ano beru to jako nezvládání výchovy matky, když si musí vysedávat po obídku na kafíčku, když nezvládá zabavit dítě jinak a je už tak zblblá z děťátka, že nebere ohled na okolí. A nebyl to 1 klíč, ale svazek a randál dělal dost slušný. Nejdřív jsme měli řeči jenom u stolu, pak už jsem ji i požádali ať dítko zabaví jinak. Tak mu klíče sebrala, dítě začalo řvát, takže mu je okamžitě vrátila. Čekala jsem, že když už dojedla, že třeba půjde na chvíli ven, aby se děťátko protáhlo. Ne ona si objednala kafíčko a dál tam dřepěla. Holt moderně vychovávající bezohledná matka.

• Citovat
  • Upravit
360
19.6.15 13:51
@mama.tata.mimi píše:
@lucenka Tak na zadek nechci dávat. U stolu bych se bála, že spadne. A ze stolku by si to pití asi také sama nezvala, protože moc nemá potřebu žízně. Bojím se, aby nebyla dehydrovaná, tak ji tu flašku raději podržím.

Flasku bych ji asi nedavala, co takhle zkusit hrnecek pro ty male. treba ji to zabavi a ze zvedavosti zacne sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.15 13:56

@lektorka Hrneček jsem ji zkoušela dát, ale vždy si ho zbrkle vylije na hlavu a na nás. Máte typ z čeho by třeba mohla pít mléko než z hrnečku, moc to nechápe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
19.6.15 13:58

@Kies Naprosto souhlasim. Me delat dite v restauraci takovy bordel tak se hanbou propadnu, budu se snazit co nejrychleji dojist a odejit. Mam celkem hodne dite ale nekdy proste i on nema svuj den. Byli jsme na zahradce na kafi 2× jednou si krasne vydrzel hrat a byl v pohode. Podruhe ho to moc nebavilo, tak jsme s kamaradkou dopily a sli jsme se projit. Bohuzel mam dite tak si musim uvedomit ze 2 hodinovy vysedavani na kafickach je pase

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
19.6.15 13:59
@mama.tata.mimi píše:
@lektorka Hrneček jsem ji zkoušela dát, ale vždy si ho zbrkle vylije na hlavu a na nás. Máte typ z čeho by třeba mohla pít mléko než z hrnečku, moc to nechápe.

Myslim ten takovy stou nasavkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teckaa
19.6.15 15:00
@AliTad píše:
@mama.tata.mimi Já jsem děti do jídelní židločky ze začátku normálně přivazovala, na to tam jsou popruhy :nevim: V sedačce jsem krmila tak do 8 měsíců, jakmile si sedli, šli do židličky. Taky se jim tam mnohem víc líbilo, máme taky Ikea se stolečkem, mohli se v tom patlat sami.

diskuzi sleduji.mam 11. mesicniho syna, obchazi nabytek, ale sedi sam pouze, ldyz se drzi. tak nevim, zda do Jitro zidlicky, ci opravdu pockat na samostatny sed (lehatko)? :?:

• Citovat
  • Upravit
jezzz
19.6.15 15:17
@teckaa píše:
diskuzi sleduji.mam 11. mesicniho syna, obchazi nabytek, ale sedi sam pouze, ldyz se drzi. tak nevim, zda do Jitro zidlicky, ci opravdu pockat na samostatny sed (lehatko)? :?:

Ja jsem davala do polohovaci sedacky. Do te Ikea bych dala az u pevneho sedu.

Myslim @mama.tata.mimi, ze se ti ditko vzteka u jidla, protoze ji to v lehatku nebavi.

No a u koupani by mi dcerka taky nevydrzela lezet (14,5 mesice), na to je uz moc velka :-) U koupani sedi, hraje si s hrackami, pripadne kdyz chce vice videt, tak se posadi. Takze bych lezet nenutila. Tim si o to vztekani rikas, nudi se a jinak ti to neumi dat najevo.

• Citovat
  • Upravit
jezzz
19.6.15 15:19
@mama.tata.mimi píše:

U nas ma ted uspech flaska na vodu - 0,75 l, ma „pititko“. Prodava to treba Magnesia, Aqualinea. Neni to sice detsky hrnek, ale treba by ti z toho vodu, caj pila. Pije predpokladam i jine veci nez jen mleko, ze?

• Citovat
  • Upravit
686
19.6.15 15:21

@lucenka no však jo, to jsem psala, že mu neměla dávat klíče, ale jinou věc, aby nerušili. Pak by to bylo v pohodě - batole, který sedí s rodiči u stolu, nelítá po restauraci, neplete se číšníkům pod nohy, nenaráží lidem do židlí, ale hraje si u stolku, by nikomu vadit nemělo. A pokud byla matka upozorněna, že ruší, a pokračovala v tom, tak to už jsme zase někde jinde v debatě, ale to před tím v diskusi nezaznělo. To problém je - nikoliv dítěte, ale matky - a pořádný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.6.15 15:31
@zzpet píše:
@lucenka no však jo, to jsem psala, že mu neměla dávat klíče, ale jinou věc, aby nerušili. Pak by to bylo v pohodě - batole, který sedí s rodiči u stolu, nelítá po restauraci, neplete se číšníkům pod nohy, nenaráží lidem do židlí, ale hraje si u stolku, by nikomu vadit nemělo. A pokud byla matka upozorněna, že ruší, a pokračovala v tom, tak to už jsme zase někde jinde v debatě, ale to před tím v diskusi nezaznělo. To problém je - nikoliv dítěte, ale matky - a pořádný.

problém je i ve výhcově, dítě si zu matky dělá otroka. Je hezký, že se naučilo házet věci z výšky, ale musí pochopit, že to nemůže dělat pořád dokola a všude.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML