Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neustupovat a přejde to. Mýmu vztekajicimu je pět a už se vzteká málokdy a stal se z něj spolupracující kluk se kterým se i dohodnu.
je to náročný, ale s manželem je lepší se semknout, je to snesitelnější
Taky máme doma vzteklinu. Hlavně neustupovat, ale je to síla, kamarádka mi řekla, že tak vzteklé dítě ještě neviděla a to dělá ve školce. Lidi se po nás na ulici otáčí a mají komentáře, děs. Navíc nemáme hlídání. Ale teda trvá to čtvrt roku a začíná se to zlepšovat, takže snad stačí vydržet. ![]()
Nedávno byla na podobné téma tato diskuze: https://www.emimino.cz/…nuty-397450/
Ty „hysteráky“ u dětí jsou normální (je to dáno aktuálním vývojem jejich mozku). Hodně ale můžeš ovlivnit tím, jak na to reaguješ (resp. s manželem reagujete). Psala jsem v té diskuzi nějaké tipy.
Příp. můžeš přečíst třeba knihu Aha rodičovství, ta je hlavně o emocích, nejen dětí, ale i rodičů.
Vydržet. Nic jiného nezbývá. Nejmladší byl psycho. Ve třech letech se to zlomilo, teď už má jen občas své dny. Málem nás to stálo manželství, starší děti chtěly pryč. Fakt to byl masakr a jak jsem to období kolem dvou let a prvnich rozmluv u starších milovala, u něj je to dodnes noční můra.
Vydrzet, prezit, kdyz je nejhur, hodit ignor-jen zabranit, aby ublizovala sobe nebo ostatnim. Pokud mate hlidani, fakt vrele doporucuju deti udat alespon na jeden vikend za ctvrtleti, idealne za mesic. A udelat si cas jen na manzela-at hlavne vy dva jste v pohode, jinak vas znici.
Minimalizovat sladke, uspavani poresit efektivneji, najit neco, co na ni plati. Prosli jsme si tim skoro vsechny ![]()
Moje dcera byla v tomto obdobi tez na zabiti. Vyborne bylo okoli, u ktereho jsem byla za laxni neschopnou matku. Samozrejme to chce duslednost, ale prejde to.
Ja to mela u starsiho do 4 a pul let, byl to zazitek a samozrejme dusledek me hrozne vychovy.
Ted je z nej ze dne na den super kluk, to uz nikdo nepochvali ![]()
No, ale zacal zase mladsi, dvouletak ![]()
Jedině vydržet
Nesnaž se zařídit, aby se nevztekala, to stejně nejde a akorát se budete vytáčet navzájem. Když ucitis, že jí máš dost, seber se a jdi pryč, pusť si hudbu, mysli na něco příjemného, nevsimej si jí, postarej se o sebe. Až to rozdejchas, řekni jí, ty jsi řvala, protože blablabla, a já jsem měla vztek, hroznej, hroznej vztek!
Ono to přejde časem samo, do té doby to akorát přežijte s co nejmenšími skodami.
Nas se taky kouse, je schopen mlatit hlavou o zed atd
taky jsem z nej v nervu, navic ma takovou silu, ze kdyz ho chci vzit do naruce a on nechce, tak se odstrkuje, kope, no uz mam bicaky jak Rambo ![]()
Musím souhlasit hned s jedním z prvních komentářů. Děti zrcadlí nás.. Měla jsem doma tentýž problém. Věčně vztakajici se, urvane, vymrcujici si dítě.. Divila jsem se, ze si dovolí placnout šestiletou sestřenici ve svém roce a půl, vůbec se nad tím nepozadtavila. Pak jsem se tomu začala věnovat a vážně si uvědomila, ze to dítě děla jen to, co vidí od nás, nemá kde k čemu jinému přijít. Takže jestli toho mas dost, kricis, tak proste od ni cekej totéž.. Fakt doporucuji sednout ke knížce a zamyslet se nad tím
A přeju hodně štěstí, vím, že je to náročné, prošla jsem si tím
Ahoj! Mám 2 letou dceru a jsem úplně na nervy
Permanentně se vzteká.. furt furt furt. Jak není něco po jejím tak spustí takovej řev že mám chuť skočit pod jedoucí auto..
Starší syn tohle vůbec nedělal. Ale ona když něco není po jejím tak si tahá vlasy.. kouše se.. tříska hlavou o zeď / zem. Už odemne dostala i na zadek. A to jsem fakt striktně proti fyzickým trestům. Syn nikdy nedostal. Uspávání je na 3 hodiny minimálně.. občas si i naleju abych to rozchodila. Už prostě nemůžu. S manželem jsme se začali hádat jak koně kvůli tomu. Je hroznej pohodář ale i on toho má dost. Fakt je to s ní o mý nervy. Když jedeme v autě.. Tak vzteky vytrhá kabely ( máme takovou Tv do auta ). Když tam je pohádka kterou ona nechce. - děláme to tak že se děti střídají po každé. Televize jsou 2. Ale pustit jde jen 1 x pohádka. Stokrát jí řeknu že nesmí na schody stejně na ně leze.
I když už dostala.. - výsledek nula.. Už prostě nemůžu. Fakt Tohle u syna prostě neznám