Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, opouštím tuto diskuzi už jenom proto, ať to tu neplevelíme zakladatelce. Tohle je zrovna tak kontroverzní téma jako očkování nebo umělé mléko. Každá známe své dítě nejlépe, každá ať si ho vychovává dle svého.
Přeji pěkný den ![]()
@Lutonka píše:
Jak už jsem psala výš, v tom, že se dítě naučí, že jsou věci které prostě dělat nesmí. Mě je zase líto dětí, kterým maminka dokola vlídně opakuje, že šroubovák se do zásuvky nestrká a oni to zkusí ještě jednou a naposled
No spis se dite nauci, ze biti je ok. A kdybys vedela neco o elektrickem proudu v zasuvkach, tak bys nenapsala to se sroubovakem. Kdyz strcis neco kovoveho do zasuvky, neprijemne te zabrni ruka a ty kovovy predmet v milisekunde upustis. Vyzkouseno. Ovsem ty bys radeji dite uplacala do aleluja, nez bys koupila v hobbymarketu za dvacku ochranne krytky do el. zasuvek. ![]()
Edit: jo a sroubovak s gumovou rukojeti zasuvku myslim vyzkratuje. pokus jsme delali se sroubem ![]()
@brko píše:
No spis se dite nauci, ze biti je ok. A kdybys vedela neco o elektrickem proudu v zasuvkach, tak bys nenapsala to se sroubovakem. Kdyz strcis neco kovoveho do zasuvky, neprijemne te zabrni ruka a ty kovovy predmet v milisekunde upustis. Vyzkouseno. Ovsem ty bys radeji dite uplacala do aleluja, nez bys koupila v hobbymarketu za dvacku ochranne krytky do el. zasuvek.
Kamarádka takhle skončila se synem na pohotovosti ![]()
@Lutonka píše:
Kamarádka takhle skončila se synem na pohotovosti
Nepovidej, zajimave, ze vzdycky se jako protiargument pouzije " kamaradka a jeji pribeh".
Ale dobre, co presne se stalo?
@Bananita píše:
Ahoj maminky, můj syn je odmalička hodně uplakaný, musí být pořád středem pozornosti a často se vzteká. Měl pár období kdy to bylo lepší, tak už jsem se radovala, ale teď je mu rok a hodně se to zhoršilo. Zlobí při jídle, mlátí mi do lžičky háže lahev s čajem na zem, ale musí ji mít stále u sebe na stolku jinak do něj nedostanu ani sousto. No a když mu ji podám a sní jednu lžičku lahev letí znovu. Schválně sahá tam kam ví že sahat nemá např. strkal pořád ruce do odpadkového koše a i po domluvách a plesknutí přes ruku v tom pokračuje a ještě agresivněji. Koš jsem tedy musela už dát na balkón. Je strašně rychlý, rychle leze, chodí. Vyleze na pohovku ale pak z ní chce skákat po hlavě, takže musím být pořád u něj. V postýlce vydrží max. 10 minut a to se ještě vzteká až se klepe a teď začal i vrčet. Při přebalování a oblékání strašně křičí a otáčí se. Špatně usíná, musím ho houpat. Neumí udělat malá, jen mlátit. Venku křičí dokud mu nedám do ruky kukuřičnou křupku, a hned chce další a další dokud není přejedený, pak nechce doma jíst. Opravdu se snažím mu ve všem nepolevit, ale je to těžké, kolikrát jsem tak naštvaná. Je to v tomhle věku normální, neprojevuje se takto hyperaktivita? Děkuji všem co napíšou a poradí.
Dite v roce fakt nevi nic o" nebezpeci " odpadkoveho kose, nevi o kopajicich el. zasuvkach, nevi nic o ostrosti nozu, nevi, zd horka kava na brisku hodne boli. Dite neni v zadnem pripade zodpovedne za to, ze svet je plny nastrah. Je na tobe odstranit z jeho dosahu vse, na co neni dobre sahat. Chapu, ze treba televizi tezko odneses do loznice pod postel, ale treba zrovna v tomto pripade se neda delat nic jineho, nez dite vzit a odnest z mista cinu a nabidnout mu alternativu. Chyba je ho odnest a alternativu nenabidnout. Vzdy dy mela byt co nejvic podobna tomu, co dite prave delalo bylo mu to zamezeno.
Jidlo: zkus ho nechat jist samotneho, hazeni veci, lahve, na zem jd bezne a patri k veku. Ja mel jidlo pro malou ve dvou miskach. Z jednd jsem ji krmila- tu jsem si drzela, aby mi ji nevytrhla, druhou mela ona na stolecku a byla to jeji patlaci miska.
Rocni dite schvalne nic nedela, tyhld bobci nemaji pamatovaka, furt to zkousi. U tech nebezpecnejsich veci nebo u veci, ktere by mohl zasantrocit, mu ukaz, jak ta vec funguje, nech mu jj pod dozorem osahat. Mi mala furt leze do penezenky. Staci ji prosts ukazat, co v te penezence je, dat ji s patricnym nadsenim v hlase nejaky obrazek( treba slevu, kterou nikdy nevyuziju) a mala je spokojena. Vzteka se mi taky, jasne, ale to jj pochovam, vyjadrim ucast a vysvetlim, proc vec nemuze delat. Vetsinou se sice vzteka dal, ale uz na vec nezkousi sahat, vztek u ni funguje jako prostredek pro vyrovnani se se situaci, nikoli jako vynucovaci prostredek.
@Terina89 píše:
Zas to tak nežer.
Svoje dítě neplácám, není důvod. Ale pokud by byl, tak nevidím v jedné výchovné po zadku, po ruce problém. Ty tvoje výkřiky Uff a Fuj jsou směšné.
no, máš pravdu, moc to žeru ![]()
aspoň že ses pobavila…
@Lutonka píše:
A z téhle reakce vyplývá, že ti nepřijde proti srsti uhodit dítě s poruchou pozornosti (defacto tedy nemocné), ale plácnout zdravé dítě, které zkouší, kam až může zajít je zločin. Ach jo.
„Doma řezali je málo, jak se zdálo, kam to vede se ptám?“
Ne, to bylo myšleno tak, že to je jiný případ tím že je potřeba vysvětlovat víc, jinak a častěji, spíše opakovat pořád dokola. O tom, že bych u takových dětí snad uznávala plácání, tam nikde není ani slovo.
@brko píše:
No spis se dite nauci, ze biti je ok. A kdybys vedela neco o elektrickem proudu v zasuvkach, tak bys nenapsala to se sroubovakem. Kdyz strcis neco kovoveho do zasuvky, neprijemne te zabrni ruka a ty kovovy predmet v milisekunde upustis. Vyzkouseno. Ovsem ty bys radeji dite uplacala do aleluja, nez bys koupila v hobbymarketu za dvacku ochranne krytky do el. zasuvek.
Edit: jo a sroubovak s gumovou rukojeti zasuvku myslim vyzkratuje. pokus jsme delali se sroubem
několikerý souhlas s výše napsaným
1.to se šroubovákem je zajímavý a taky by mě zajímalo, cože se to u kamarádky stalo - FIčko se postará, aby dítě/kdokoliv nedostalo ránu, i kdyby se tam šroubovák náááhodou vlezl, jakože do současných zásuvek se nedá strčit nic jiného než zástrčka. kdybych měla doma tak zastaralou a nebezpečnou elektroinstalaci, tak bych raději taky koupila sáček těch plastových záslepek.
2. ano, dítě se naučí, že bití lidí je v pořádku. „máma nesouhlasí s tím, že chci montovat zásuvku a plácla mě. takže já teď nesouhlasím s tím, že máma chce sklízet moji věž, taky ji plácnu. malá ségra mi zase počmárala sešit, musím jí důkladně nabít, ale dám si pozor aby mě u toho neviděla máma, protože by zase naplácala ona mně.“
ještě dodám, že plácáním u zásuvky se dítě NEodnaučí šahat čímkoliv do zásuvky.
Naučí se jedině to, že příště to raději udělá potají, aby ho máma neviděla a nemohla ho plácnout.
Osobně si myslím, že je třeba důkladně vysvětlit, že zásuvka/rychlovarka/dveře od krbu/cokoliv je nebezpečné a dítě tam nesmí šahat. Jestliže je dítě moc malé a tohle nechápe, tak nebezpečnou věc zabezpečím tak, že se k ní nemá šanci dostat! (záslepka do zastaralé zásuvky, ohrádka před krbová kamna, rychlovarka mimo dosah apod.)
a - ano - opravdu si uvědomuju, že to moc žeru.
hrozně jsem nad tím poslední dobou přemýšlela
vůbec nějak moc přemýšlím
asi bych si měla někdy pustit televizi a neřešit
nic
bylo by to jednodušší
No my máme prarodiče stejně spíš rozmazlovací, takže tohle by asi žádný z nich nedokázal ![]()
@Bananita píše:
No my máme prarodiče stejně spíš rozmazlovací, takže tohle by asi žádný z nich nedokázal
@brko píše:
Dite v roce fakt nevi nic o" nebezpeci " odpadkoveho kose, nevi o kopajicich el. zasuvkach, nevi nic o ostrosti nozu, nevi, zd horka kava na brisku hodne boli. Dite neni v zadnem pripade zodpovedne za to, ze svet je plny nastrah. Je na tobe odstranit z jeho dosahu vse, na co neni dobre sahat. Chapu, ze treba televizi tezko odneses do loznice pod postel, ale treba zrovna v tomto pripade se neda delat nic jineho, nez dite vzit a odnest z mista cinu a nabidnout mu alternativu. Chyba je ho odnest a alternativu nenabidnout. Vzdy dy mela byt co nejvic podobna tomu, co dite prave delalo bylo mu to zamezeno.
Jidlo: zkus ho nechat jist samotneho, hazeni veci, lahve, na zem jd bezne a patri k veku. Ja mel jidlo pro malou ve dvou miskach. Z jednd jsem ji krmila- tu jsem si drzela, aby mi ji nevytrhla, druhou mela ona na stolecku a byla to jeji patlaci miska.
Rocni dite schvalne nic nedela, tyhld bobci nemaji pamatovaka, furt to zkousi. U tech nebezpecnejsich veci nebo u veci, ktere by mohl zasantrocit, mu ukaz, jak ta vec funguje, nech mu jj pod dozorem osahat. Mi mala furt leze do penezenky. Staci ji prosts ukazat, co v te penezence je, dat ji s patricnym nadsenim v hlase nejaky obrazek( treba slevu, kterou nikdy nevyuziju) a mala je spokojena. Vzteka se mi taky, jasne, ale to jj pochovam, vyjadrim ucast a vysvetlim, proc vec nemuze delat. Vetsinou se sice vzteka dal, ale uz na vec nezkousi sahat, vztek u ni funguje jako prostredek pro vyrovnani se se situaci, nikoli jako vynucovaci prostredek.
Samozřejmě alternativu nabízím, třeba i desetkrát za sebou, ale žádná nezabírá. Odpadkový koš už je samozřejmě odstraněn, ale podle mě má pamatováka a teď už vymýšlí další a další věci. ![]()
@Bananita píše:
Samozřejmě alternativu nabízím, třeba i desetkrát za sebou, ale žádná nezabírá. Odpadkový koš už je samozřejmě odstraněn, ale podle mě má pamatováka a teď už vymýšlí další a další věci.
Nebo naopak, s tim odpadakem: nauc ho do nej vyhazovat veci. Ukaz mu, k cemu kos slouzi. Necekej, ze to pobere hned, prece jen je malinky, ale mohlo by to pomoci. Mne se to mala naucila v podstate hned, ale je pravda, ze jeste v roce nechodila( pochopila jsem spravne, ze tbuj chlapecek ano?).Ono to decko se chova prirozene, pokud slysi neustale, ze nekam nesmi, tak co ma pak objevovat? Chodte hodne ven. A neplacej ho- je to kontraproduktivni.
@brko píše:
Nebo naopak, s tim odpadakem: nauc ho do nej vyhazovat veci. Ukaz mu, k cemu kos slouzi. Necekej, ze to pobere hned, prece jen je malinky, ale mohlo by to pomoci. Mne se to mala naucila v podstate hned, ale je pravda, ze jeste v roce nechodila( pochopila jsem spravne, ze tbuj chlapecek ano?).Ono to decko se chova prirozene, pokud slysi neustale, ze nekam nesmi, tak co ma pak objevovat? Chodte hodne ven. A neplacej ho- je to kontraproduktivni.
Tak kdybych synovi ukázala, že se do koše věci vyhazují, tak tam skončí vše, co mu přijde pod ruku, Teď strká věci jen do pračky, protože mě několikrát viděl, jak tam dávám prádlo, jak pračka pere a jak prádlo zase vyděláme. S tím košem to úplně živě vidím.
Fakt je lepší zrovna tohle dát z dohledu. Tu pračku mu „nechávám“, ať tam cpe, co chce. Před praním to jen musím zkontrolovat ![]()
Není to nic proti Tobě nebo Tvým názorům, jen postřeh, jak by to v reálu mohlo taky vypadat ![]()
@Bananita Máš dítě v období vzdoru. Máš svižné dítě, malého neposedu. V roce prcek neví, co je nebezpečné, co se dělat nemá a co má. už sice chodí, ale je to pořád ještě miminko. Pokud můžeš, doporučuji nedávat nic sladkého, cukr mu doplnuj v těle jen z ovoce, těstovin, obilovin, abys ho ještě víc nenabušovala energií z cukru např. z jogurtů, pitíček apd.
Neřeš ted hyperaktivitu, stejně co? Přeci ho takhle od mala nechceš tahat na různá vyšetření.
užívej si jeho prťouskovského věku plného poznávání. Pochop jeho styl poznávání-hmatem. On v tomhle věku přeci ještě nezná, že koš je fuj.Pro něho je to něco, u čeho, když se zvedne ta placka nahoře, tak tam uvnitř ještě něco je…schovaný poklad. Dávej mu hodně podnětů na objevování…třeba do povlaku polštáře (nějaký vyřazený) dej různé věci, hračky, silnější klacík, křupku, pískací hračku, čepici, vařečku, kus papíru, chlupatou rukavici..apod, co nejvíc různých materiálů na omak, zapni a nech dirku jen na jeho ručičku…uvidíš, jak ho to zaujme, jak bude postupně tahat věci ven.Bud ráda, že máš zvídavé dítě, né takové, které sedí tam, kam ho posadíš…jak je to? akční dítě je zlobivé dítě a sedící hodné? ![]()
A z téhle reakce vyplývá, že ti nepřijde proti srsti uhodit dítě s poruchou pozornosti (defacto tedy nemocné), ale plácnout zdravé dítě, které zkouší, kam až může zajít je zločin. Ach jo.
„Doma řezali je málo, jak se zdálo, kam to vede se ptám?“