Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No mě by právě zajímalo, jaké testy podstoupila, o tom tu blíž nepíše. Mně nabízeli buď ten za 12 tisíc a nebo odběr klku či vody. Ale určitě je relevantní ten test než UZ.
@Bufanda tak nejprve píšeš že nevíš o tom , že by se to dalo dělat z krve, a pak napíšeš že ti to nabízeli za 12 tisíc.. ![]()
@smurfka Jde o to, že nevíme, jaké testy zakl. dělali. Ano, na vady nám nabízeli ten krevní test, co se posílá do Hong Kongu nebo kam.
@mroe to každopádně, právě mě to zarazilo, typnout si to můžou, ale tvrdit… takových už bylo co se sekli a při porodu vykouklo jiné pohlaví
![]()
@smurfka jde mi o to zjistit pohlaví, ze bych si za ty testy klidně připlatila, pokud něco takového jde, abych mela už třeba ve 12tt většinovou jistotu co čekáme. U syna to podle uz nebylo možné az do 30tt, proto bych raději věděla dřív…
@Veruzka.D píše:
@smurfka jde mi o to zjistit pohlaví, ze bych si za ty testy klidně připlatila, pokud něco takového jde, abych mela už třeba ve 12tt většinovou jistotu co čekáme. U syna to podle uz nebylo možné az do 30tt, proto bych raději věděla dřív…
A co to je vetsinova jistota? V medicine není stoprocentni nic, ovšem nejlepe se da verit testum z krve - typu Prenascan apod.( nepises jasne, co mas za sebou). Je to ale draha sranda jen kvůli pohlavi, které ti , když počkáš, reknou relativne jiste při UZ ve 20. tydnu.
@Bufanda píše:
@smurfka Jde o to, že nevíme, jaké testy zakl. dělali. Ano, na vady nám nabízeli ten krevní test, co se posílá do Hong Kongu nebo kam.
Ja právě vůbec nevím jaké testy to byly. Jen jak mi ten dawnuv s. vyšel 1/410, tak že mi doporučuji jit ten den na krev a pak ještě tu gen. konzultaci v 16tt a pak ještě ve 20tt na screening. Tak mě hned proste poslali v tom genetu ještě na odběr krve, ale co to přesně bylo za testy nevím, ani mě nenapadlo, že je víc druhů. Nic jsem teda neplatila.
@Anonymní píše:
Ja právě vůbec nevím jaké testy to byly. Jen jak mi ten dawnuv s. vyšel 1/410, tak že mi doporučuji jit ten den na krev a pak ještě tu gen. konzultaci v 16tt a pak ještě ve 20tt na screening. Tak mě hned proste poslali v tom genetu ještě na odběr krve, ale co to přesně bylo za testy nevím, ani mě nenapadlo, že je víc druhů. Nic jsem teda neplatila.
A jak tedy vis, ze podle krve cekas holcicku? Pokud jsi nemela odber plodovky nebo klku, nebo testy, o kterych piseme a které se rozhodne hradi, tak to nemuzes vedet.
@mroe většinová jistota je pro me tech 90% o ten test Prenascan jde požádat u gynekologa, kolik to cca stoji?
@Veruzka.D píše:
@mroe většinová jistota je pro me tech 90% o ten test Prenascan jde požádat u gynekologa, kolik to cca stoji?
Vetsinova jistota neexistuje. Bud je něco jiste, nebo není.
Ty testy stoji obvykle přes deset tisíc. Najdes normalne na internetu… gynekologa se klidne zeptej.
Šlo určitě o některý z NIPT - cell free DNA testů, „obchodní“ označení Harmony, Prenascan, Panorama, je toho teď už víc. Měla jsem ho 2× na pojišťovnu, takže není pravda, že to jde jen jako samoplátce, ale na to musí být indikace, což špatný prvotrimestrál je. Jinak bych platila asi 14 000.
@mroe píše:
A jak tedy vis, ze podle krve cekas holcicku? Pokud jsi nemela odber plodovky nebo klku, nebo testy, o kterych piseme a které se rozhodne hradi, tak to nemuzes vedet.
V tom papíru co jsem podepisovala kvůli tomu odběru krve, bylo k zaškrtnutí i jestli si přejí znát pohlaví dítěte, tak jsem tam zaskrtla, že ano a o 14 dní mi volali výsledky, že testy vyšly v pořádku a jestli mi můžou teda říct i to pohlaví, že jsem zaskrtla že ho chci vědět, tak říkám že můžou, že to stejně vím, že je to kluk, tak pani mi říká, že jim ale vyšla holčička a když jsem se jí ptala jestli jim to fakt vychází a stává se, že se spletou, tak mi řekla, že neví, že zpětne reakce od mamin ona nemá.
@Michelle_M píše: Šlo určitě o některý z NIPT - cell free DNA testů, „obchodní“ označení Harmony, Prenascan, Panorama, je toho teď už víc. Měla jsem ho 2× na pojišťovnu, takže není pravda, že to jde jen jako samoplátce, ale na to musí být indikace, což špatný prvotrimestrál je. Jinak bych platila asi 14 000.
Aha, tak to je nejaka novinka, rozhodne dřív hrazen nebyl. Ja bych spis tipla, ze to bylo v ramci nejakeho grantu ( smoytrejme pro indikovane pacienkty), nez ze to plati pojistovna.
@mroe píše:
Aha, tak to je nejaka novinka, rozhodne dřív hrazen nebyl. Ja bych spis tipla, ze to bylo v ramci nejakeho grantu ( smoytrejme pro indikovane pacienkty), nez ze to plati pojistovna.
Možné to je, ještě jsem zapomněla napsat, že to asi není standard na každém pracovišti, které ten prvotrimestrál dělá. Vím, že pražský Gennet to svým pacientkám nabízí, já jsem byla v HK na pracovišti, které je s nimi nějakým způsobem „zpřízněné“. Poprvé to bylo v lednu 2017 po výsledku 1:236 na Downa, podruhé v červenci 2017, to mi screening vyšel ukázkově asi 1:5 000, ale nabídli mi ten test znovu, že prý když byl v předchozím těhotenství výskyt DS, tak mi to uhradí znovu. Ráda jsem to využila, aspoň jsme to pohlaví měli (téměř) jisté
Ale je pravda, že moji doktorku to tehdy dost překvapilo, že to pojišťovna zacvaká znovu a taky říkala, že možná nabírají vzorky do nějaké studie.
Byla jsem v genetu v září a ten test mi nabízeli za cca 12 tisíc. O jiném krevním testu, ze kterého by šlo určit pohlaví, nevím. V 16. týdnu jsem byla na odběru plodove vody, tam ta jistota je.