Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Evelinka- máš svatou pravdu…všechno má svéééé, ale když jsem tady narazila na fotečky a deníčky mimísků narozených hodně brzy, je to opravdu šílený, krásný, silný.....zkrátka raději je tam dopíkat nějaký ten den dýl:-) Evelin přeju aby vše bylo dobré, a aby se třeba ještě něco stalo do příštího týdne ![]()
Holky a otázka, co sex takhle na konci, četla jsem, že se moc nedoporučuje už… ![]()
Luci…naopak…tuleníčko je dobré…podpoří a urychlí prý porod, uvolní porodní cesty…prý!, ale jak vidíš, u někoho nezabírá… ![]()
Jojo Luci, mě řekli, že to tak brzy nebude, prej ještě minimálně týden
… haha . Jinak já jsem vůbec neměla ten den tušení, že se k něčemu schyluje. Pěkně jsem si lítala celý den až do třech po městě, pak jsem přišla domů, pouklízela, navařila a sedla k PC. Večer mě trošku začalo bolet v kříži, tak jsem sedla na balon a hopsala jsem na něm dvě hodiny. Pak jsem šla na záchod, to bylo kolem deváté večer a zjistila jsem, že krvácím. Nic mě nebolelo, jen mě předtím píchlo v podbřišku, ale dál nic. No tak povídám manželovi, tak pojedeme na pohotovost. Měla jsem strach, aby nebylo něco s placentou, vůbec by mě nenapadlo, že za pár hodin porodím, ani tašku jsme nebrali. V porodnici udělala sestra monitor, tam kontrakce žádný. čekalo se hoďku na vyšetření od doktora ( byl u dvou porodů), a on mi říká… jste otevřená na 3 cm… jsem hleděla jak z jara… Až tam jsem si uvědomila a začala jsem sledovat po jaké době mě ten podbřišek vlastně trošinku bolí a bylo po 6 minutách. Pak následovalo převlečení, vypsání papírů. To už bylo po půlnoci, když jsem se dostala na porodní sál. Pak jsem zase čekala, až mi sestra bude moc dát klistýr, fakt to není nic strašnýho. Mohlo být tak před jednou ráno. No… ale po klistýru se to pak rozjelo… kontrakce silnější a o dost… přišla doktorka, že mi dá epidurál ( nechala jsem si zavést kanylu už při příjmu, kdyby se to nedalo) jenže už jsem byla na 6 cm, takže smůla. Píchla mi vodu a kontrakce po minutě. A do deseti minut se malý narodil. Bylo to rychlý, od toho klistýru, kdy jsem začala cítit kontrakce silnější, tak to trvalo dvě hodiny, ale můžu říct, že pro mě to bylo jakoby to bylo půl hodinky. Strašně rychle ten čas na sále letěl. Byla jsem prvorodička a bylo to strašně rychlý. Takže jako prvorodičky nemusíte rodit několik dlouhých hodin, ale třeba budete mít štěstí jako já a budete to mít taky tak rychlý. Každopádně vám všem nastávajícím maminkám bych to přála. Jo a manžela jsem poslala domů teda pro tašku a porod nestihl jak to bylo rychlý.
Evelin- četla jsem, že kvůli zanesení infekce už se to nedoporučuje, ale zas, že spermie obsahují nějaké látky, které vyvolávají porod…no my taky ještě sexíkujeme, i když ne tak často:-) a jen tak jemně:-)tak mě zajímalo jaké jsou zkušenosti jiných těhulek ![]()
trace- to je krásný příběh, i když to tatínek nestihl, je to nádherný:-)))hlavně závidím tu nevědomost, že až do jaké doby jsi si nemyslela, že rodíš:-) nebo že se to blíží, to bych právě taky chtěla…a to jsi měla ještě před termínem? No tak uvidíme jaké to budeme mít ostatní…ale upřímně závidím
.....no vidíš, řekli, že máš ještě týden a ty jsi si vlastně ani ne za týden vezla uzlíček už domů hotovej
......KRÁSA.....!!!
Tak trace mít takový porod to je můj sen, prostě paráda a hlavně že to šlo tak hladce.
Jojo holky, měla jsem ještě přesně týden do termínu. Taky jsem se bála, že budu přenášet, to jsem fakt nechtěla, ale je to lepší než kdyby se mimi narodilo třeba v 36. týdnu. Taťka to nestihl, když dorazil, letěl na sál, ale já už jsem ležela na posteli a vedle sebe v postýlce měla Martínka. Bylo to krásný koukat na jeho pohled, jak se blíží k postýlce s velkou zvědavostí a úsměvem na tváři… kdyby byl u porodu, nemohla bych zažít ten krásnej okamžik vidět jeho reakci
takhle jsem si to alespoň užila. Já jsem to opravdu nepoznala, já mám asi dost silnej práh bolesti. Alle každopádně moje představy byli, že až začnou kontrakce, tak budou sice třeba po deseti minutách, ale budou už strašně silný a já budu vědět, že je to ono a budu sledovat jen časový interval. Ale nebylo to tak, začalo to opravdu slabounkými bolestmi, které se nijak nelišili od poslíčků. Začalo se to hodně stupňovat opravdu až ke konci. Ale zase jsem si říkala,že čím větší a častější jsou kontrakce, tím blíž jsem ke konci.
Měla jsem jít na první monitor do porodnice v pátek ale to už jsem si odvážela domů malého… shodou okolností jsem odcházela z porodnice v dobu, kdy jsem měla jít na monitor ![]()
Lééénuša píše:
Tak trace mít takový porod to je můj sen, prostě paráda a hlavně že to šlo tak hladce.
Můj sen to byl taky … mě se vyplnil a nikde není psáno, že se nevyplní i někomu z vás. Přála bych takový porod vám všem a klidně bych šla rodit znova ![]()
Musím se taky přidat i když do porodu mi ještě zbývá 8 týdnů. Ale už mám za sebou dva porody a musím říct, že ten první porod byl nekratší a nelehčí. Měla jsem tehdy 18 roků a taky jako vy nevěděla jsem vůbec do čeho jdu a měla jsem velký strach. Nakonec jsem se v 5 ráno vzbudila s menšími bolestmi jako u menstruace žádná hrůza, tak jsem si myslela asi poslíčci, trošku se to začlo stupňovat tak sem ty malé bolesti začla stopovat a byly pravidelné po 15 min.Vzbudila jsem manžela a v 8.OO ráno jsem dojela do nemocnice. Malý se narodil 8.30h. Žádné velké bolesti nic hrozného. Druhý porod jsem čekala stejný ale spletla jsem se to jsem si opravdu užila parádně dva dny bolesti a ty poslední finálové už jsem vyčerpáním nemohla, ale zvládla jsem to. Teď jen tajně doufám, že porod bude aspoň s části tak pohodový jako ten první. A vám všem přeji krásný a pohodový porod držím palečky. ![]()
renule 13 píše:
Musím se taky přidat i když do porodu mi ještě zbývá 8 týdnů. Ale už mám za sebou dva porody a musím říct, že ten první porod byl nekratší a nelehčí. Měla jsem tehdy 18 roků a taky jako vy nevěděla jsem vůbec do čeho jdu a měla jsem velký strach. Nakonec jsem se v 5 ráno vzbudila s menšími bolestmi jako u menstruace žádná hrůza, tak jsem si myslela asi poslíčci, trošku se to začlo stupňovat tak sem ty malé bolesti začla stopovat a byly pravidelné po 15 min.Vzbudila jsem manžela a v 8.OO ráno jsem dojela do nemocnice. Malý se narodil 8.30h. Žádné velké bolesti nic hrozného. Druhý porod jsem čekala stejný ale spletla jsem se to jsem si opravdu užila parádně dva dny bolesti a ty poslední finálové už jsem vyčerpáním nemohla, ale zvládla jsem to. Teď jen tajně doufám, že porod bude aspoň s části tak pohodový jako ten první. A vám všem přeji krásný a pohodový porod držím palečky.
Taky pěkný první porod ![]()
Teda trace…to je sen!!! U mě ani nesestupuje hlavička, tak doufám v zázrak!!! Termín mám za týden (teda oba dva se sešly na 1 den - 25.1.) a žádné příznaky!!!
trace, renule- holky vaše porody jsou opravdu ukázkové.....to si říkám, že snad není ani možné:-)…
No já jsem zvědavá kdy to přijde na mě…každým dnem, nebo kdy až?:-) teď pár dní mám zvláštní tlaky v podbřišku, jako kdyby se tam něco rozpínalo…a občas mi vystřeluje jakoby křeč do třísel, měl jste to někdo? už jsem říkala i manželovi, že už ani nevím, jestli tím jak se to blíží, se tak moc pozoruju nebo jestli opravdu se to tak hezky připravuje:-))) paradoxně jsem vždy docela ráda když cítím něco takového:-)
no tu tašku už bych si opravdu měla asi dobalit:-))) mám vzít i nějaké věci pro malou sebou svoje? a co se týče kosmetiky taky? co třeba plíny? v porodnici je poskytují ale nevím co je lepší mít své a co je zbytečné zase ![]()
Holky, které byli dnes na kontrole nechť ať se dostaví sem a podělí se co je u nich nového..... ![]()
Luci, tohle je v každé porodnici jiné, zavolala bych si tam. My jsme museli mít plínky, oblečení zapůjčili, kosmetiku jsme nepotřebovali . Ono té kosmetiky moc pro sebe ani miminko nepotřebuješ. Mě úplně stačil bepanthen, jak miminku na zadeček, tak i mě na bradavky. A měla jsem sebou intimní mycí gel a gel z dubové kůry ( vytlačila jsem si hemeroidy) a šampon. Nic jiného jsem nepoužívala. Navíc myslím, že ve všech nemocnicích dostaneš ten startovací balíček, jsou tam vzorečky krémů, olejíčků a spousta časopisů a letáků. Já jsem to ale rozbalila až doma… v porodnici nebylo potřeba. Doma v autosedačce jsem měla nachystané oblečení pro miminko na cestu domů, manžel dovezl v den odjezdu z porodnice. A ještě není špatné mít nachystané tašky k porodu dvě, jednu na porodní sál ( přezůvky, pití, balzám na rty, foťák atd.) a zbytek nechat ve větší tašce, protože vložky do podprsenky, vložky, šampon atd. ti budou u porodu k ničemu a nemusíš nic hledat v tašce. A bylo mi doporučeno si vzít sebou fén, který má i studený vzduch, protože je lepší po sprše vyfoukat nástřih vzduchem než to utírat ručníkem. Já jsem byla bez nástřihu, fén jsem tedy nepotřebovala , ale půjčila jsem ho mamince co byla se mnou na pokoji a byla spokojená… nebolelo to když si měla spodek osušit.