Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, musím se trošku vypsat z toho, jak se ještě klepu.
Včera byl nejhorší den v mém dosavadním životě. Vše probíhalo jako obvykle, raní vstávání, kojení, přebalování, uspávání…no klasika. Večer za mnou přijela na noc mamka a přítel nás nechal samotné doma, abychom mohly v klídku poklábosit a užít si malou. Malá půl dne nespala, při posledním kojení se špatně napila, ale v pohodě, usnula…ovšem za 10 minut řev jako blázen, no samozřejmě hlady, jenže po tom celodenním shonu a opakovaném kojení se mi ještě nestihlo udělat mlíko…no ze zoufalství jsem připravila trochu Nutrilonu, chudinka ho vypila skoro 40ml, asi měla fakt hlad, nabaštila se…čekala jsem na krknutí a nic. No co se dá dělat, občas prostě nekrkne, položila jsem ji tedy do postýlky a ona usnula. Z nějakého důvodu (asi 6.smysl) jsme stály nad postýlkou a dívaly se na ni.
Najednou vteřina a vylétlo jí mlíko nosem, myslela jsem nejdřív, že má rýmu, ale pak jsem si všimla,že to není rýma, popadla jsem jí do náruče a zvedla, aby si krkla a aby to vyteklo, ale ono nic, sice krkla, ale najednou zrudla a přestala dýchat, byl to jako záblesk…vykřikla jsem na mámu ať sestaví odsávačku a zapne vysavač(aso instinkt, nikdy jsem tak rychle nepřemýšlela), jenže ona to nikdy nedělala, začala jsem to malé z nosu zatím tahat pusou a běžela mezi tím do kuchyně pro nástavec (zrovna jsem ho předtím vyvařovala), malou v náručí, bušila jsem do ní a křičela, aby mě vnímala…hodila jsem po mámě nástavec, ona zapnula vysavač, klepaly se mi tak ruce, že jsem se skoro nemohla trefit do nosu, mamina mě chytla, narvaly jsme jí to tam a odsály…znovu jsem jí zvedla a znovu do ní bouchala, aby se nadechla a furt nic, tak ještě jednou pod vysavač a znovu zvednout, křikla jsem na ní a najednou se nadechla......bože, píšu to a zase se klepu, byly to nejdelší vteřiny v mém životě, prostě nekonečné.....pak malá usnula, seděly jsme u postýlky, bylo mi úplně špatně a dvě hodiny jsem probrečela…nemít monitor dechu, tak ani nespím, seděla bych u postýlky, měla položenou ruku na jejím tělíčku a kontrolovala bych celou noc, jestli dýchá…, takhle jsem sice nespala, ale dívala jsem se jak bliká zelené světýlko na monitoru a jak ona spokojeně vrní. Odsávačka na vysavač je nejlepší výrobek, jaký mohli vyrobit. Od včerejška jí po papání déle nosím, aby jí to lépe slehlo než jí položím do postýlky, už nikdy to nechci znovu zažít… ![]()
Jita: Ježiš, mně je z toho úplně špatně!!!!!
. Hrozný, já si vůbec nedokážu představit, že se to může stát!!??…ale zvládla jsi to bezvadně!!!!!!!!!!!
Bikis- to mi vůbec neříkej…já taky samozřejěm vydržím po šestinedělí ale už se těším:-) ale jestli je to takhle
. No já když se ale dívala do toho zrcátka, tak mi to tam na pohled naopak připadá otevřenější než dřív:-) ![]()
Lucka13 píše:
Bikis- to mi vůbec neříkej…já taky samozřejěm vydržím po šestinedělí ale už se těším:-) ale jestli je to takhle. No já když se ale dívala do toho zrcátka, tak mi to tam na pohled naopak připadá otevřenější než dřív:-)
No uvidíš!
Já četla tady na e-miminu jak to měly ostatní holky, a jako ještě jsem na tom velmi dobře!!!Jako sex až rok po porodu atd… ![]()
Jiťa.ťutik- BOŽE!!!!! Teda Jituš ty jsi borec, to muselo být šílený…Ani jsem nevěděla, že je něco takového možné:-(((((
No tak teď abych od ní neodtrhla oči…
Taky jsem se úplně rozklepala…fuj. Jste šikuly jak jste to zvládli, hlavně ať už se nic takového neopakuje. Ale čím to? Že by toho vypila moc a vrátilo se jí to takhle? Jestli se zeptáš na to dr. tak hoď sem pak prosím co ti na to řekla…
Bikis- no tak to by jsme si s manželem asi hodili mašli:-).....no snad to nějak rozhýbeme…měla jsem 5 stehů. to snad není nijak moc
![]()
Lucka13 píše:
Bikis- no tak to by jsme si s manželem asi hodili mašli:-).....no snad to nějak rozhýbeme…měla jsem 5 stehů. to snad není nijak moc![]()
Určitě!!!
My jsme se těšili, jaká bude divočina a já pak byla vykulená, co se to děje??
Ale aspoň jsme se nasmáli, připadala jsem si jak panna!! ![]()
To je trápení s těma našema mazlíkama!!!
Mě rozhodí úplně všechno, i ta „blbá“ rýmička!!!Tohle muselo být šílený…Já jsem si fakt nikdy nedokázala představit, že někoho můžu tak milovat, jako to naše mimčo!!! ![]()
Bikis- já se taky těším na divočinu, manžela pořád provokuju, tedy když máme zrovna chviličku pro sebe:-) ale taky jsem už někde četla, že to je jako poprvé…to snad ne.....
no ale každopdně otázka mě jedna napadá, nemůžu si snad po šestinedělí už nějak tu jizvu natrhnout:-)????
No s tou láskou je to neskutečný. celé těhotenství se ten cit tak nějak prohlubuje, pak přijde porod, to je něco tak neskutečně silnýho a tam se ta láska tak nastratuje…
. Ale nemůžu říct, že bych nějak zas manžela odsouvala stranou nebo i on mě, připadá mi, že je jen v nás té lásky víc a krásně jí mezi nás tři rozložíme
za což jsem moc ráda…Asi to tak není úplně všude ![]()
Lucka: Já doufám, že se nic neroztrhne!!
Právě na gyndě by to měli zkontrolovat, tak pak by to neměl být problém. A prý je to všechno elastický, tak by se to mělo pak zase roztáhnout a přizpůsobít
Ale soudě podle sebe, jde to čím dál líp, takže asi jo! ![]()
A plánujete ještě jedno mimčo?? Já bych chtěla ještě jednou rodit!!
Je to tak krásnej pocit, že bych to chtěla zažít ještě jednou!! I to těhotenství, všechno je takovej zázrak!
I když zase stát se může cokoliv azse to nemusí být bez problémů, že… ![]()
Bikis- tak to jsi mě potěšila, že to jde líp a líp:-) no tak snad bude na gyndě vše v pořádku no…
je srandovní, že manžel na mimčo nijak nepospíchal, tedy kvůli mému věku, jsme od sebe 15let. A vlastně naše malá princezna je tak trochu nehoda:-) krásná nehoda teda
. No ale teď je z ní úplně poprdkanej, že už mluví o druhým teď 3 týdny po porodu:-) takže ještš jedno mimi určitě chtít budeme
, kdyby to byl chlapeček, bylo by to ideální mít páreček
.....a jak říkáš, zažít znovu ten pocit PORODIT!!!, Jsem si připadala jako královna, asi nikdy na sebe nebudu víc pyšná:-) Ale je to asi 50:50, někdo má druhý porod snažší a někdo těžší…
, a když já ten první měla krásný, jaký bude asi ten druhý? ![]()
Jita.tutik píše:
Ahoj holky, musím se trošku vypsat z toho, jak se ještě klepu.
Včera byl nejhorší den v mém dosavadním životě. Vše probíhalo jako obvykle, raní vstávání, kojení, přebalování, uspávání…no klasika. Večer za mnou přijela na noc mamka a přítel nás nechal samotné doma, abychom mohly v klídku poklábosit a užít si malou. Malá půl dne nespala, při posledním kojení se špatně napila, ale v pohodě, usnula…ovšem za 10 minut řev jako blázen, no samozřejmě hlady, jenže po tom celodenním shonu a opakovaném kojení se mi ještě nestihlo udělat mlíko…no ze zoufalství jsem připravila trochu Nutrilonu, chudinka ho vypila skoro 40ml, asi měla fakt hlad, nabaštila se…čekala jsem na krknutí a nic. No co se dá dělat, občas prostě nekrkne, položila jsem ji tedy do postýlky a ona usnula. Z nějakého důvodu (asi 6.smysl) jsme stály nad postýlkou a dívaly se na ni.
Najednou vteřina a vylétlo jí mlíko nosem, myslela jsem nejdřív, že má rýmu, ale pak jsem si všimla,že to není rýma, popadla jsem jí do náruče a zvedla, aby si krkla a aby to vyteklo, ale ono nic, sice krkla, ale najednou zrudla a přestala dýchat, byl to jako záblesk…vykřikla jsem na mámu ať sestaví odsávačku a zapne vysavač(aso instinkt, nikdy jsem tak rychle nepřemýšlela), jenže ona to nikdy nedělala, začala jsem to malé z nosu zatím tahat pusou a běžela mezi tím do kuchyně pro nástavec (zrovna jsem ho předtím vyvařovala), malou v náručí, bušila jsem do ní a křičela, aby mě vnímala…hodila jsem po mámě nástavec, ona zapnula vysavač, klepaly se mi tak ruce, že jsem se skoro nemohla trefit do nosu, mamina mě chytla, narvaly jsme jí to tam a odsály…znovu jsem jí zvedla a znovu do ní bouchala, aby se nadechla a furt nic, tak ještě jednou pod vysavač a znovu zvednout, křikla jsem na ní a najednou se nadechla......bože, píšu to a zase se klepu, byly to nejdelší vteřiny v mém životě, prostě nekonečné.....pak malá usnula, seděly jsme u postýlky, bylo mi úplně špatně a dvě hodiny jsem probrečela…nemít monitor dechu, tak ani nespím, seděla bych u postýlky, měla položenou ruku na jejím tělíčku a kontrolovala bych celou noc, jestli dýchá…, takhle jsem sice nespala, ale dívala jsem se jak bliká zelené světýlko na monitoru a jak ona spokojeně vrní. Odsávačka na vysavač je nejlepší výrobek, jaký mohli vyrobit. Od včerejška jí po papání déle nosím, aby jí to lépe slehlo než jí položím do postýlky, už nikdy to nechci znovu zažít…
Jiťo mě se teda taky udělalo úplně špatně a jen jsem si představila že by to nemuselo dopadnout dobře už brečim. Ale jsi opravdu záchranář, protože né každej by to tak zvládnul. Naše Adélka vůbec nikdy nekrká po kojení a štve mě to a někdy jí třeba nedám ani odkrknout, ale po tomhle to budu raději dělat. A tu odsávačku musim koupit…pořád to oddaluju. Holky ať jste fit.
Lucka, Bikis: holky tak myslim, že u nás sex bude asi za 20let
sice už sedět docela můžu, ale ta chůze mi dělá problémy, pořád mám pocit že se mi tam jako něco tlačí, je to docela nepříjemný. A čůrání sice jako dobrý, ale jak jsem chodila vlastně neustále čůrat do sprchy tak jsem si asi zvykla na to stání a teďka mi dělá problémy si sednout na wc, vždycky se musim jakoby přizvednout a jak začnu tak pak si teprve sednout. No já doufám, že se to zlepší jinak mě klepne.
Ahoj holky, tak už jsme doma od Dr., vyčekaly jsme si tam dvě hoďky než jsme přišly na řadu, ale nevadí, malá už sice brečela hlady, ale měla jsem na jazyku tolik otázek, že jsem se nenechala odbýt.
První dobrá zpráva je ta, že už nemusím dávat umělý mlíko, moje se celkem rozjelo a malá pěkně přibýrá, takže konečně už žádné stříkačky. Za další, prdíky prý máme řešit přetočením na bříško, když prý hodně řve, že se jim zahřeje, trochu zatlačí a bude jí líp.
No a pak otázka s tím dušením, jsem jí to říkala a ona úplně v pohodě, jako by se nechumelilo…jsem jí popsala, co se nám stalo a jak jsme to vyřešily a ona mi na to jen řekla, že jsem to udělala dobře, že základ je vždy odsát nosík, protože miminka neumí dýchat pusou no a pak jim bouchat do zádíček, což jsme udělali, takže instinkty zapracovaly na výbornou ![]()
Prý je dobré počkat někdy třeba i 10 minut na krknutí a jelikož naše malá dost ublinkává, tak je to prý nutnost, když se nepovede, tak samozřejmě chvíli nadzvednout hlavičku výš než prdelku a držet ji, no a když ani to, tak hlavně položit na bok.
Někdy se může mlíčko vrátit buď proto, že jsou přebaštěný nebo to zhltali a špatně dopolkli a nebo právě kvůli krknutí ![]()
Doufám, že se vám tyhle rady budou hodit ![]()
Jinak jsem si raději pořídila domů kojeneckou váhu, je to super, malá by měla vypít 70 až max. 120ml mlíka, takže si jí vážím před jídlem a po, jako v porodnici a pak vím, když brečí, jestli je to hlady nebo ne…dnes plakala a nevědět, že je najezená, tak bych jí strčila ještě prso, takhle jsem jí ale jen pohoupala a ona krásně usnula ![]()
Víte, sranda je, že jsem zdravotník, mám za sebou roční školení první pomoci dospělých i miminek, ale ve chvíli, kdy jde o vlastní dítě, tak člověk jedná úplně jinak, v životě jsem se tak neklepala…jojo, zachraňovat cizí je vždy jiné než zachraňovat své vlastní ![]()
A nebojte, zvládly byste to stejně dobře, jsou to mateřské pudy
, každopádně přeji všem, aby to nikdy nemusely zažít ![]()
Tak a teď veseleji
, vaše téma sexu je dost aktuální…musím říct, že jsem slyšela názory, jako že na to ženský třeba rok neměly chuť, no síla, jsem si říkala: „Snad nebudu stejná“ a hle, NEJSEM!!
, mám chuť na sex snad už od druhého dne po porodu a jelikož mi je dobře, tak proč ne, že???
, počkáme po šestinedělí a uvidíme, jen taky doufám, že to není jako poprvé, i když strach bude možná stejný, protože sešitá jsem dole ještě nebyla, tak kdo ví, jaký to bude… ![]()