Zákaz práce v Německu

Anonymní
25.2.25 14:42

Zákaz práce v Německu

Ahoj, chtěla bych se zeptat, pracuji v DE a jsem těhotná. Doktor mi napsal neschopenku. Tady jsem četla, že doktor vystavuje zákaz práce. Muže vám to napsat i český doktor, nebo jen z DE? Zatím jsem poslala neschopenku do práce a na AOK. Nemá někdo podobné zkušenosti? Vubec nevim zda to tak stačí a co mě ještě čeká. Zatím moc děkuji :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24640
25.2.25 15:06

A ty děláš práci nevhodnou pro těhotné? Nevím, jestli v Německu uznají papír od českého doktora. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.25 15:21

Ano, dělám ve výrobě plastů. Celý den jsem byla na nohou a z mašiny jsem doslova páčila kusy ven a o tom smradu ani nemluvím. Účetní papír od českého doktora uznala, jen ji zajímalo kdy bude další kontrola. Jen jsem slyšela o papíru, který zakazuje výkon práce a pak mam po celou dobu 100% platu. Jen nevim, zda to pise i český lékař, nebo jen z DE :think: Muj doktor mi rekl, ze s pendlerkama nema žádné zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
35775
25.2.25 15:45
@Anonymní píše: Více

A už jsi to řekla v práci? Pokud to opravdu není vhodné, dají ti ten zákaz oni, ne lékař. Lékař dava ze zdravotních důvodů, ne práci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24640
25.2.25 15:56

To podle mě může jen DE doktor. U nás o tomhle lékař nerozhoduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85335
25.2.25 15:56

Mela jsem 2×Berufsverbot, vystavil mi ho doktor, ale az v 7. mesici. Tady v DE se pracuje, co nejdyl to jde. A pokud to je prace nevhodna pro tehotnou, bud by te mel preradit nebo vystavit Berufsverbot zamestnavatel. Dostavas pak plny plat dal. Zda uznaji ceskou neschopenku nevim, ceske potvrzeni nevim, ale tohle prece cesky doktor nevystavuje a neschopenka je neco jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24640
25.2.25 15:57
@pikola píše: Více

Já myslím, že v Německu na to mají speciální termín a že to rozhoduje doktor. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
25.2.25 16:08

No ja nemám primou zkusenost, ale bud te ma zamestnavatel přeřadit na vhodnou práci, kterou můžeš vykonávat i nadále jako těhotná a pokud to není možné měla by jsi být doma za plný plat. Ale netuším kdo o tom rozhoduje. Zda lékař nebo zaměstnavatel. Pak jsou v Německu zaměstnání kde je zákaz od začátku kdy se těhotenství potvrdí. Tak to měla např. Moje kamarádka která pracovala v rodinách s dětmi pod 3roky. Ta byla až do porodu doma za plný plat, ale ona měla veškeré doktory a byla pojištěna v De.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.25 17:31

Děkuji za odpovědi. Já jsem také pojištěna v DE u AOK, mohu tak chodit k doktoru tady, nebo v DE. Mam gynekologa tady v ČR. Zaměstnavatel mě nemůže přeřadit na jinou pozici. Na nemocenské mě bude platit zaměstnavatel 6 týdnů a pak AOK, ale jelikož nemám zákaz práce tak to nebude 100%. Zaměstnavatel mi bohužel Berufsverbot nevystavil a gynekologa v DE nemám.

• Citovat
  • Upravit
35775
25.2.25 17:49

Pak ta prace ale teda je vhodná pro těhotné, pokud ti to nedává zaměstnavatel. A pokud opravdu nemáš zdravotní potíže, tak těžko zůstaneš doma za plný plat.
Jmenuje se to Beschäftigungsverbot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35775
25.2.25 17:56

https://www.lexware.de/…angerschaft/

Koukni tady na ten odkaz, nevim co děláš, takže tezko říct

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.25 19:04

Dekuji, kouknu na to

• Citovat
  • Upravit
2043
25.2.25 19:31

Pokud si myslíš, že ti má zaměstnavatel udělit Beschäftigungsverbot a neudělal to, tak to můžeš ohlásit Aufsichtsbehörde:
 https://familienportal.de/…t-es--125138

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital