Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Beru hracky nehlede na amok, v ten okamzik ji to nevadi, po tydnu uz jo. Hodi s necim, placnu a beru tu vec. Jednu dobu nemela 3/4 hracek, zabavene na tyden, nevadilo ji to, ale po tom tydnu uz jo a dava si vic pozor.
U nas zabira teda straseni certy. Zachvaty to zastavi a omezilo to frekvenci. Jednu dobu byl i klid, ted byla nemocna a zacala nanovo, ale uz se to zase zlepsuje.
Nebo odpocitavani.
Neublizovala nikdy. Sebrala bych pastelku, odnesla do pokoje a at prijde, az se omluvi, nehlede na jeji jekot a zachvat.
@Judithkaj píše:
Jak říkaly naše babičky. Škoda každé rány, která padne vedle. Musí mít hranice. Tříletý tvor s vámi voře naprosto bravurně.
Presne tak ![]()
Taky jsem volila tento „staletimi osvedceny“ styl vychovy a svete div se, vlastni dite me ma rado a ne.se.re mi na hlavu.
Samozrejme v obdobi vzdoru u nas taky byly sceny, tak jsem syna poslala do jeho pokoje a at za nami prijde zpatky, az bude hodny. Se rvounem a vzteklounem se nebavim. Pochopil to velice brzy ![]()
@Verun83 píše:
To je des. Lituju te. Ja jsem strasne startovaci, tohle bych nesnesla.
Co zkusit dat varovani. U nas to vcelku zabira. Pokud nepomuze domluva a vysvetleni. Kleknout k ni, chytit pevne za paze a rict ji prisne a odhodlane. Jestli toho nenechas, osprchuju te ledovou vodou. Treba. Neco co jsi odhodlana fakt udelat, co by ji probralo.
A uprimne, tohle mi delat deti, tak je tou ledovou vodou fakt osprchuju.
Nacpat do sprchy a ledova voda, dite nesmi fyzicky ublizovat ani rodicum ani zviratku!! Durazne vysvetlit, ze vas to boli a zviratko taky..normalni dite pochopi a neublizuje..i v tomto veku uz na to ma kapacity, jestli to nepomuze tak k detskemu psycholog. protoze jinak si zadelavas na hodne velky problem do budoucna.
@Dracietka píše:
Brutální prosazování svého a touha po větší pozornosti. Taky se nehraje moc sama že? Syn to taky neumí ale naštěstí se takhle nechova. Kdyz vi ze něco rozbije, vyvolato ve vas reakci. Za normalniho „chování“ vi ze u vas moc reakcí nezaznamená.
Pokud pracujete z domu, uklizite a varite. Tatinka taky podle me pichne kdyz je u TV a chce si hrat.
Na tom neni nic zlehom. U mas pomohla skolka. Venuji se mu.jini.a ma kolem sebe jine děti, s kteryma simuze hrát.
Kdyz mel syn velky amog pomohlo nam.bud ze se uklidnil v loznici (moc veci na zdemolovani tam neni) a naštěstí ani nedomoloval. Parkrat triskl do matrace a prisel v klidu a nebo pevny sevreni. Obejmu a chytnu ho tak ze se nemuze moc hybat a za@Dracietka píše:
Brutální prosazování svého a touha po větší pozornosti. Taky se nehraje moc sama že? Syn to taky neumí ale naštěstíse takhle nechova. Kdyz vi ze něco rozbije, vyvolato ve vas reakci. Za normalniho „chování“ vi ze u vas moc reakcí nezaznamená.
Pokud pracujete z domu, uklizite a varite. Tatinka taky podle me pichne kdyz je u TV a chce si hrat.
Na tom neni nic zlehom. U mas pomohla skolka. Venuji se mu.jini.a ma kolem sebe jine děti, s kteryma simuze hrát.
Kdyz mel syn velky amog pomohlo nam.bud ze se uklidnil v loznici (moc veci na zdemolovani tam neni) a naštěstí ani nedomoloval. Parkrat triskl do matrace a prisel v klidu a nebo pevny sevreni. Obejmu a chytnu ho tak ze se nemuze moc hybat a za chvili se taky uklidnil.Vse krasne vystihlo hned prvni souveti.
Neni tech chvilek, kdy musi pockat, uz moc? Prace, uklid, povinnosti…
Nás dítě kouše. Když se dostane do amoku, tak jde a kousne klidně do krve. Dělá to už víc jak 2 roky a nejde nám ho to odnaučit.
Taky demoluje, hází věcmi… Je silně emotivní a má nízkou frustrační toleranci (únava a hlad vše zhoršují). Takže hlídám, aby k tomu nedocházelo. A když je rizikové období, snažím se, aby ho nic nevykolejilo, neustupuju, ale zase neděláme nic, u čeho vím, že by to nedopadlo dobře.
Po svých zkušenostech bych nemlatila a nedávala pod sprchu. U nás jsem zkusila a začal nás placat a boji se vody. Nechápe, proč on placat nesmí a my ano. Starší s tím problémy nemá a neměl.
Taky si vynucuje. I když ví, že má smůlu. Zatím nejvíc zabírá sebrat spacího plyšáka, tulivou deku nebo zakázat pohádky.
My za sebou máme i psycholozku, která mi jen shrnula, že má dítě komplikovanou povahu a fakt si s ním uzijeme ![]()
U nás se ještě osvědčilo do všeho ho zapojovat, všechno vysvětlovat předem. Mluvit krátce a jasně, aby se neztrácel.
No a více méně stejný denní rytmus. Jak ví, co bude následovat, tak je klidnější.
![]()
Chápu tě, můj syn (4,5), co ten někdy chytne za amok…včera a předevčírem předvedl vrchol svého „umu“. Sice né takový extrém, ale taky jsme na něho s chlapem koukali asi takhle
.
Takže milostpán byl vyhoštěn do pokoje, kde se vztekal na Oskarový výkon. Pak se uklidnil a přišel se nám omluvit. Včera už s ním měl chlap i řeč, potom opět vyšel z pokojíčku jako nejhodnější dítě. Nikdy jsem ho ještě výrazněji nesřezala, ale ted mě dva dny fakt svědila ruka, ale to mám pocit, že bych ho musela zabít. ![]()
Pokud by po 3. upozornění nepřestala, postavila bych ji do vany a dala jí studenou sprchu. Tak jak je, oblečenou, v bačkorách. A vsadím se, že bude po hysteraku.
Já nevím, co bych udělala já. Zmalovala jí zadek. nemá se to, že prý selhání rodiče, ale tohle je přes čáru. V první řadě bych jí někam zavřela, demoluje pokojík, zavřela bych jí na záchod. A prostě by ve chvíli, kdy demoluje věci a kope do mě, dostala tak zadek, že by nestačila koukat. Tohle je prostě totálně přes čáru. Bohužel, nezvládnuté dítě. Je potřeba hranice a důslednost, ta je nejdůležitější. Klidně bych jí na tom záchodě nechala ječet hodinu, s přehledem. Řekla bych jí zkus něco rozbít, rozbila by, dostala by na zadek.
Naše slečna tohle taky zkoušela. Už jsme celkem nevěděli co s ní. Celkem fungovala ta studená sprcha, hezky i v oblečení jí manžel dotáhnul do sprchy a pustil na ní vodu. žádnou vlažnou, pořádně studenou a bylo po řevu. Párkrát se to zopakovalo, aby věděla, že své výhrůžky opravdu plníme. Pak už stačila jen zmínka o sprše. Ale dcera se např. dodnes neumí omluvit, prostě nikdy neřekne promiň. Když někomu něco udělá, i třeba nechtěně, tak jen ztuhne a mlčí. Nikdy jsme jí nepřiměli říct promiň. Je jí 6 let.
Několikrát se tady navrhuje sprchování studenou vodou.
Zrovna tady někdo nedávno psal, že po sprchování studenou sprchou má kluk fobii z vody, koupání. To bych neudělala, pokud někdo nechce zadělat dítěti na celoživotní problém a pak bude řešit u psychologa že dítě nemůže jezdit se třídou ani na plavání. četla jsem o tom víckrát, stát se to nemusí, ale může.
Má se použít třeba otření obličeje studenou vodou v případě, že je dítě v amoku a nemůže se zastavit, ne jako běžná výchovná metoda, pokud si rodič neví rady.
A jinak souhlasím s @Marie432875 běžné období a prosazování sama sebe. Zabránila bych jakémukoliv ubližování jak rodičům, tak zvířeti.
@terinka4444 píše:
Já nevím, co bych udělala já. Zmalovala jí zadek. nemá se to, že prý selhání rodiče, ale tohle je přes čáru. V první řadě bych jí někam zavřela, demoluje pokojík, zavřela bych jí na záchod. A prostě by ve chvíli, kdy demoluje věci a kope do mě, dostala tak zadek, že by nestačila koukat. Tohle je prostě totálně přes čáru. Bohužel, nezvládnuté dítě. Je potřeba hranice a důslednost, ta je nejdůležitější. Klidně bych jí na tom záchodě nechala ječet hodinu, s přehledem. Řekla bych jí zkus něco rozbít, rozbila by, dostala by na zadek.
No upřímně, proč má celá bytovka hodinu poslouchat, jak se holčička předvádí? Já mít po noční a tohle mi sousedi předvést, tak ji snad seřežu sama. Prostě do sprchy nebo po zadnici a bude klid hned.
@Lerista ja se taky v zivote doma neomluvila
po dceri to vyzaduju, taky ztuhne a nechce, ale pokazde to z ni nejak dostanu, i kdyz treba po pul hodine, nekdy hned. Dle me je to dulezite. Ja mam doma svoji kopii
sceny jsem delala taky na cely barak a mesto, zpetne bych potrebovala fakt serezat a zakazy atd
nasi byli slabi
@ospalámyš píše:
Několikrát se tady navrhuje sprchování studenou vodou.
Zrovna tady někdo nedávno psal, že po sprchování studenou sprchou má kluk fobii z vody, koupání. To bych neudělala, pokud někdo nechce zadělat dítěti na celoživotní problém a pak bude řešit u psychologa že dítě nemůže jezdit se třídou ani na plavání. četla jsem o tom víckrát, stát se to nemusí, ale může.Má se použít třeba otření obličeje studenou vodou v případě, že je dítě v amoku a nemůže se zastavit, ne jako běžná výchovná metoda, pokud si rodič neví rady.
A jinak souhlasím s @Marie432875 běžné období a prosazování sama sebe. Zabránila bych jakémukoliv ubližování jak rodičům, tak zvířeti.
A je to tady, psycholog ze studený sprchy
mě to doporučila i dětská a pokud na ni nic jinýho nezabere, tak má smůlu. Že rodiče skončí u psychologa to nevadí, hlavně že si dětičky prosadí svou.
@terien píše:
No upřímně, proč má celá bytovka hodinu poslouchat, jak se holčička předvádí? Já mít po noční a tohle mi sousedi předvést, tak ji snad seřežu sama. Prostě do sprchy nebo po zadnici a bude klid hned.
jo, já nebydlím v bytovce, ale v baráku. Sprchu já vidím jako už až týrání, tahle praktka se mi nelíbí. K bití se uchyluju málokdy, nejdřív zkouším jiné. A u nás prostě zabíralo zavřít do koupelny, seděla tam a ječela, měla výdrž, směla vyjít, až byla zase milá holčička, fungovalo to skvěle. Přijde mi to jakoby level před tím, než ji zbiju. A zabíral. Ovšem nikdy si nedovolila mě kopnout, nebo týrat zvíře nebo mi demolovat barák vzteky, to by dostala tak, že by si to příště strachem nedovolila ani v amoku.
@terien píše:
A je to tady, psycholog ze studený sprchymě to doporučila i dětská a pokud na ni nic jinýho nezabere, tak má smůlu. Že rodiče skončí u psychologa to nevadí, hlavně že si dětičky prosadí svou.
Nějak na jiný názor startuješ, dej si sprchu
To ti doporučila dětská psycholožka nebo doktorka?
Jestli doktorka, tak to jsi se se rovnou mohla zeptat na hlavním nádraží. Jestli neumíš přijmout fakt, že to některé děti na psychice poškodí, tak můj problém to není.
Mně je to fuk, dělejte si se svými dětmi co chcete, následky si bude řešit každej rodič sám. a jinak to je zas typicky ode zdi ke zdi, buď necháš dítě dělat absolutně vše, nebo ho musíš vysprchovat?
Existují snad i jiné způsoby než tohle buď a nebo.