Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, měla dotaz ohledně žaloby o výživné od rodičů k dětem. Pokud má někdo nějaké zkušenosti, ví, nebo zažil, budu ráda za rady. Ne vše jsem našla v zákoně.
Jde mi o to, že pokud (zatím se nestalo) rodiče zažalují soudně syna o výživné, protože nevystačí s penězi, jak se vše řeší. Syn by měl dle zákona povinnost živit rodiče. Jenže v rodině žije sourozenec (přes 30 let), nikdy nepracoval a nikdy nebude. Rodiče mají docela slušný příjem, ovšem jeden z rodičů jde brzy do důchodu, tím pádem spadne o více než polovinu svého příjmu dolů. Druhý rodič má mnohem menší příjem a hrozí, že přestane též pracovat (zřejmě dá výpověď). Teď rodiče živí sourozence, který požaduje vysoký standard (drahé jídlo, drahé věci, dárky, dovolené u moře, vše celoročně). Syn samozřejmě toto nikdy neměl - jakoby nebyl. Díky tomu i s velkým rodinným příjmem si rodiče musejí brát půjčky, aby na to měli Cokoliv dostanou, dají sourozenci. Sourozenci se vlastně podřizuje vše, celý život. Pokud by tedy syna zažalovali, musí syn platit dovolené u moře? Kolik by asi tak musel přispívat, aby měli stejný standard jako mají teď? A co splátky? A když dostanou peníze na jídlo a dají je sourozenci na kravinu, jak toto pak vysvětlí? Musejí dokázat, co za to pořídili?
Dále se chci zeptat, pokud syn má partnerku, musí tato partnerka se k výživě připojit, nebo dokazovat své příjmy, nebo cokoliv? Je rozdíl mezi partnerkou a manželkou v tomto?
Nepřijde mi spravedlivé, aby se jeden měl jako král a druhý makal jako idiot a ještě jim vše platil.
Děkuji
@kajano pokud dokážete, že rodiče živí sourozence, co je krypl a nemakačenko, tak jste z obliga.. ale chce to prostě všechno dokázat.. pokud jeden z nich dá dobrovolně výpověď, hraje to též proti nim. splátky jsou jejich problém, to se do živ. úrovně vůbec nepočítá.
@Gabriela1234 píše:špatně to chápeš.. je to celkem normální, ano, rodiče můžou požadovat výživné, na tom není nic divného.
Cože? Tohle skutečně někdo řeší a očekává, že je reálné? Žaloba jako o co? Já tomu nerozumím, proč mají rodiče žalovat jaké dítě?
Ještě dodatek - parnerka se na ničem podílet nemusí, pokud byste byli manželé, pak se nejdřív bere manželka jako vyživovaná osoba, teprve potom zbytek.. pokud rodičům klesne živ. úroveň proto, ž e mají dluhy, nemusíte se bát.
@kajano Tak vyživovací povinnost je ze zákona k rodičům. A to, že neumí kopnout třicetiletého klacka do pozadí a vyhnat ho makat, je jejich problém.
@kajano Byla byl celkem v klidu, dle zákona jim pouze musí zajistit „slušnou výživu“, tedy se to vztahuje na případy, kdy jsou na tom rodiče fakt špatně… ať si průběžně loví důkazy, kdyby k soudu náhodou došlo.
Co to je za lidi, že žalují syna jen proto, aby se měl druhý syn jako prase v žitě… Nechápu a je mi z toho šoufl
Tak rodiče synovi volají pořád, když něco chtějí, většinou se to týká potřeb sourozence, nebo odvez, dovez, půjč prachy… Vyhrožují, že je musí živit, když nemají, že pracuje a bla bla… jelikož se blíží důchod, obáváme se té žaloby, protože jsou toho schopní. Syn samozřejmě neplatí, nevozí, prostě na to kašle. Takže ta žaloba může být reálná. Rodiče nic neřeší, jen si stěžují, jeden jde radši do hospody a sedí tam co může. Až bude v důchodu a bude doma se sourozencem celý dny, tak to bude masakr. Sourozenec je nevychovaný spratek v podstatě. Jinak s nima problém není.
No, pokud má syn s rodiči špatné vztahy, tak bych asi uvažovala o zřeknutí se jich..Musí k tomu být opravdu závažný důvod (rodič byl pravomocně odsouzen za závažný trestný čin, opakovaně ohrožuje osoby ve svém okolí, případně soustavně vede život odporující dobrým mravům). Vždycky je dobré (někdy přímo nutné) si opatřit svědecké výpovědi těch, kteří to přímo zažili (třeba u toho pravomocného odsouzení by ale stačil rozsudek…)
Zkuste se zeptat právníka. Držím palce, ať je líp.. ![]()
Tak ale to neni o udrzeni standartu, ale o nejakem uziveni rodicu. Takze pokud budou mit oba dva duchod, tak bych se nebala.
@kajano Nějak tomu nerozumím
to jako že rodiče mají dva syny a jeden se válí a neechá se živit a druhý by to měl platit za ně až oni na to nebudou mít? To asi neklapne
jako povinnost vůči rodičům tam asi nějaká bude ale to by se určitě netýkalo dovolené u moře a drahého oblečení. Šlo b pouze o jídlo a bydlení a ani to jim není povinen platit celé, kde by na to asi bral? Žalobu si klidně dát můžou ale to stejné by mohl udělat ten pracující syn na toho líného, že se nechá vydržovat a přitom je práce schopný a povinnost k rodičům má úplně stejnou.:mrgreen: vůbec bych se toho nebála, tohle jim nikdo nedklepne.
Proboha - vezměte si mediátora a pokud ten nepomůže s domluvou tak právníka. Neřešte to na internetu.
My s nima máme vztahy jinak dobrý, nejsou vyloženě špatní, prostě jen zadržují jednomu a druhý by se měl starat. Usb tam právě nechce moc chodit, protože vždy něco chtějí. Já tam z určitých důvodů nechodím, ale jinak mi nevadí sr a nima sejít. Ono je to trochu složitější a nemůžu tu psát moc detaily. Doufám, že k tomuto rozhodnutí nedojdou, ovšem stát se to může. Musela bych ti opravdu popsat vše do detailu, abyste pochopily, ale to mi nepřísluší. Syn má samozřejmě rodiče rád (sourozence moc asi ne), kde ka bych se na ně vykašlala, tam on jim občas vypomůže, ale nijak extra se neangažuje. Většinou ho musím nutit. Nicméně děkuji za rady.
@kajano píše:
Tak rodiče synovi volají pořád, když něco chtějí, většinou se to týká potřeb sourozence, nebo odvez, dovez, půjč prachy… Vyhrožují, že je musí živit, když nemají, že pracuje a bla bla… jelikož se blíží důchod, obáváme se té žaloby, protože jsou toho schopní. Syn samozřejmě neplatí, nevozí, prostě na to kašle. Takže ta žaloba může být reálná. Rodiče nic neřeší, jen si stěžují, jeden jde radši do hospody a sedí tam co může. Až bude v důchodu a bude doma se sourozencem celý dny, tak to bude masakr. Sourozenec je nevychovaný spratek v podstatě. Jinak s nima problém není.
Rodiče své náklady musí u soudu předložit a soudce se od srdce zasměje. Tím to skončí, neboj.