Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My jsme vsem rekli, ze chceme misto daru penize a stejne nekteri donesli fakt takovy dary, ze jsme to nechapali (neco ve stylu zatisi jelen v riji
), takze spolehat, ze ti kazdy da penize, nejde… u nas je zvykem davat tisicovku za hlavu, my meli osmdesat hostu, na darech jsme vybrali asi ctyricet a svatba nas stala sto tricet (puvodni rozpocet bylo osmdesat tisic)… ja uz bych se dneska asi na velkou svatbu vykaslala, libilo se mi, jak se zaridila kamaradka - pred obradem obed s rodici a sourozenci, po obradu uz jen neformalni grilovacka na zahrade s kamarady
Záleží na lidech, kteří budou na svatbu pozvaní. Nám se darama zaplatila celá svatba a ještě nám asi 80,000 Kč zůstalo. Měli jsme tedy asi 110 hostů. Ale počítat na 100% s tím asi nemůžeš ![]()
Nám se svatba z darů zaplatila a ještě nám něco zbylo…
o peníze jsme si dopředu neříkali, ale když se někdo zeptal, tak jsme to upřednostnili…
ty peníze se vybrali víceméně jen od rodiny.
V naprosté většině svateb ne. Zaplatí se ti většinou cca hostina. Když počítáš 1000 za osobu jako takový obvyklý dar, tak to tak akorát vyjde na oběd, večeři, pití, dort a nějaké zdobení na stoly.
My měli 60lidí, svatba stála komplet včetně šatů 100.000. Na svatebních darech jsme vybrali něco kolem 50.000 a i to bylo víc než dost, ale to jen proto, že tcýně dala 10.000. Jinak tak zhruba 500,– na osobu se dá asi počítat průměrně, takže pokud nejste majetná rodina a příbuzenstvo, tak si nemyslím, že se to zaplatí. měli jsme oběd v restauaraci, pak se přejíždělo do pronajatého sálu, kde už byli připraveny rauty, to jsme dělali sami, respektive měli najatou kuchařku, co to stále doplňovala. Takže komplet hostina v podstatě byla jen za nákupku potravin a alkoholu. Barmana dělal brácha, umí míchané koktejly, zbytek prostě byl nápojová bar a lidi si chodili sami dávat, na co mají chuť.
Ahoj, na svatbě jsme měli cca 60 lidí, s tím, že oběd byl pro nejbližší rodinu (19 lidí dohromady), ten vyšel na 15000. Pak jsme pekli prase a pití ubytování pro ostatní zdarma v ubytovně a penzionu na vesnici a svatba nás vyšla na nulu… Co jsme zaplatili, co jsme vybrali. Plus jako bonus jsme dostali nějaké poukazy na pobyty a to bylo v podstatě do plusu (hodnota poukazů cca 25000). Celá svatba nás vyšla do 55000,–. Počítám ubytování, komplet jídlo, kytky, moje šaty (které jsou letní, takže je mohu nosit dále). Manželův nový oblek (který nepočítáme, protože by ho stejnak potřeboval do práce, tak by se kupovat tak jako tak…). Ale je pravda, že jsme měli prstýnky z titanu oba za 3000,–. Moje šaty stály 1500,–. Takže jde o to, jak jste náročný ![]()
My to měli +/- tak jak píšeš a zaplatilo se nám to a ještě poměrně dost zbylo. Ale to bylo asi tím, že můj taťka a manželova maminka nám přispěli na svatbu každý větší obnos (dohromady asi 20tis.). Kdybych to vzala pouze z peněz, které jsme dostali v obálkách jako dary (předem jsme avizovali, že chceme finance), tak by to cca zaplatilo ty náklady (většinou jsme v obálkách měli 1000,–). Lidí jsme měli asi 50-60…svatba nás vyšla cca na 30tis…kolem 20tis. bylo jídlo a pití s tím, že jsme si většinu občerstvení připravili sami + za pomoci babiček, profi jsme měli jen dort a minizákusky (pití nám nakoupil provozovatel sálu, kde jsme to měli, za nákladku s tím, že jsme zaplatili jen to, co se vypilo, ostatní si vzal k sobě do restaurace), nájem už nevím, myslím tak 5tis.? a bylo to vč. výzdoby stolů…šaty i oblek jsme měli půjčené (dohromady asi 3tis?), prstýnky nás vyšly asi na 1500,– (manžel má titanový, já z chirurgické oceli)…a to je snad vše…možná jsem na něco zapomněla, už je to pár let, ale sami jsme byli překvapení, že to nebyla tak drahá sranda, jak jsme čekali ![]()
Edit: Zapomněla jsem na kapelu, to bylo taky cca 5-6tis.
Takže nákladově cca 35tis…
Záleží na počtu lidí a tak. Nás bylo 25, vše homemade - kromě kytky pro nevěstu a pro ženicha. Šaty levné, dělané na míru, ale paní je pak dala dál - měla půjčovnu, kde sama šila šaty. Pronájem sálu v hasičárně, jídlo dělané doma, hudbu obstarával částečně manžel, jinak jeho bratr. Celkově nás vyšla cca na 10.000Kč, dostali jsme cca 20.000kč, takže zbytek padl na koupi nové postele ![]()
Měli jsme svatbu zhruba o 40ti lidech, řekli jsme si dopředu o peníze (na svatební cestu) a dostali jsme asi 35tis, z čehož jsme zaplatili jen letenky
A svatba byla celkem nenáročná a i tak „sežrala“ před 100tis ![]()
Ono asi zalezi na tom, jake mas kolem sebe lidi a co si mohou dovolit, ale take jak dobre si zorganizujes vlastni naklady. Znam par, kteremu se ze svatebnich daru zaplatila nejen svatba, ale i neco navic
Hodne setrili, ale ne na ukor kvality. Hostina vyborna, porce slusne, ale diky spravnym lidem, kteri pomohli s organizaci, byly celkove naklady pomerne nizke a presto svatba uzasna.
Jestli chces, abyste pripadne dostali „nepenezni“ dary dle vaseho vkusu, zverejni svatebni list, kde bude odskrtavaci seznam toho, co presne chces. Byva tam treba povleceni (konkretni webovka), porcelan, pribory, sedaci souprava, kavovar apod. My si u znamych zaskrtli elektricky mlynek s vymennymi cepelemi, vysel nas asi 14 stovek i s dopravou. Meli jsme vystarano a oni byli radi, ze dostali to, co chteli. A napis do nej i ty penize jako dalsi polozku.
Nemuzes pocitat, ze se ti svatba zaplati, rodice, babicky atp. vetsinou penize davaji, ti ostatni treba vymysli super zabavu pro vetsinu hostu - svatebni hry - ono to kolikrat stoji spoustu casu a i penez, nez se neco kloudneho vymysli a zaridi.
Teoreticky by mel dat kazdy dospeli za sebe 1000kc to jsem drive cetla ze se slusi.
Tim se drzime u kamaradu v blizke rodine davame 5000 kc.
My měli na oběd cca 50lidí, na večerní raut asi 90. Svatba stála 90tis a dary měly hodnotu asi 60tis. A to jsem se vdávala v době, kdy většina mých kamarádek ještě studovala, takže nám dávaly jen drobnosti ![]()
@Markéta80
@Keyllah To by byla ideální situace.. 

Malou svatbu nechceme, máme veliké rodiny a chceme ten den strávit s nimi…na tom jsme se shodli oba dva
@Pam12 To je samozřejmě každého věc. My v tu dobu budeme mít nejspíš zařízené bydlení, navíc jsme oba takoví, že si s výběrem věcí, které si pořizujeme, dáváme záležet a jen tak něco se nám nelíbí. Navíc při takovém počtu lidí mi přijde velice pravděpodobné, že bychom dostali každou věc 2× nebo i víckrát. Jsme zkrátka zastánci peněžních darů