Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@terinka4444 pokud to byli jeji pratele @terinka4444, tak proc ne? Zabava zdarma a hned se muze 10 tisic utratit jinde ![]()
Svatba se nám z darů nezaplatila, ale hostina 100% a to nepočítám dary od rodičů, s těmi se mi nakonec zaplatila celá svatba. Ve výsledku mi přišlo, že je víceméně jedno, kolik se pozve lidí. Spousta nákladů je tam fixních - šaty, prstýnky, fotograf… Byla jsem z toho až překvapená, kolik jsme toho dostali. Zdaleka jsem tolik nečekala. Jak financí, tak věcných darů. Ale je pravda, že jsme měli seznam, co si přejeme. V té době to nebylo tolik zvykem, tak jsem se bála, aby se hosté necítili uražení, ale naopak to všem vyhovovalo, že si nemuseli lámat hlavu. Vyloženě říkat si o peníze jsem nechtěla, to by mi bylo nepříjemné. Známí seznam neměli a dostali také spoustu věcí, určitě za hodně peněz, ale bohužel většinu věcí nevyužili, a to mi přijde škoda.
Ahoj, nás vyšla svatba asi celkem na 130 tis. Lidí cca 60. Rodiče oboje nám zaplatili hostinu, zbytek my. Cukroví objednané, dort u sousedky za vajíčka, pití kupováno předběžně ve slevách, jídlo nám vše dělal kamarád kuchař, bylo to jen za suroviny, za hubičku. Svíčková, knedl. pak raut. Pronájem sálu symbolický, dražší byl obřad na zámku, prstýnky 10, šaty nevím tak 8. drahé květiny a výzdoba stolu, aut. No a nám se svatba „vyplatila“ díky manželově strýci. Dal nám 100 tis. je bezdětný, manžel a jeho sestra jsou jak jeho děti, je dobře fin. zajištěný, přitom žije celkem skromně. Babičky nám dávaly kolem 4 tis. (měli jsme 4). Sourozenci kolem 2-3 (každý máme jednoho), pak většina hostů po tisícovce za pár. Dary byly asi tři, hrníčky, vázičky…
Takže nám peníze přebyly, ale jinak si myslím, že se svatba nezaplatí, pár lidí dá dar, většina kolem 1000, pak pár dá víc, nevím jak to máte v rodině…
Docela nechapu pohorsovani nad kalkulacemi. Hanbou bych se propadla prijit nekam s prazdnou
a darem dar dle zadosti novomanzelu nebo tu obalku. ![]()
Take nechapu to reseni te kalkulace. Kdybych se vdavala, tak samozrejme take pozvu ty, ktere tam opravdu chci nehlede na to, jestli neco daji a kolik. Ale vzhledem k tomu, abych mela prehled, tak bych take rada vedela, co zhruba mohu ocekavat, abych mohla zhruba pocitat s financni situaci po svatbe. I kdyz si na svatbu nasetrim, nikdy nemohu vedet, jestli neprijde necekany problem a musim vedet, kde bych potrebne penize vzala. Tudiz pokud budu mit pocit, ze se mi alespon castecne neco nevrati, tak treba svatbu odlozim, dokud nebudu mit nasetreno vice. ![]()
@terinka4444 píše:
@berry4 jen diskžokej, kouzelník a fotograf museli stát víc než 10.000. Měla jsi na mysli 100.000?
Ano, děkuji za upozornění, nějak jsem se ztatila v nulách
![]()
Nám se vrátilo, co jsme investovali. možná nějaká tisícovka navíc
My pozvali kamarády - pár, v té době měli dvouměsíční dítě. Nakonec jsme se domluvili, že budou na obřad, ona nás vyfotí a pojedou domů.
Realita? Jeli s námi, zabrali 2 místa u stolu, se kterými se nepočítalo, ona čekala, že se s její přítel s manželem pořádně napijí, což se nestalo, manžel pil decentně a ještě nás zdrbali, že investovali do daru, plus přípravy pro ně - nevím, zda i oblečení, víc peněz a moc z toho neměli. Klasické hry, atd prostě nebyly, bylo to spíše takové posezení s tancem.
Takže nás zdrbali a ještě se nám tam vecpali, když tam ani být neměli. Takže ono se vždycky něco najde a co se týče darů, tak jsme rovnou řekli, že bysme prostě měli raději peníze, když už, že jinak máme všeho dost.
Prosím o anonym, děkuji.
@trpaslinka a kde máš jistotu, že když si o ty peníze řekneš, tak je i dostaneš?
Co když se někdo přesto rozhodne vybrat dar? Vyhodíš ho protože ti udělá škrt přes rozpočet??
Podle mě je ideální mít na svatbu tolik peněz, abych s nějakým „dárkovným“ nemusela vůbec kalkulovat. Resp. udělat si svatbu přiměřenou svým možnostem. Ale tady jaksi nabývám dojmu, že dnes se chce hodně párů předvádět, protože malá svatba by byla ostuda, či co a přitom už rozpočtují peníze, které nemají…
Příklad - když budu mít 100 000 úspor, tak vím, že do svatby můžu vrazit max 80, aby mi 20 zůstalo pro strýčka příhodu. To logicky znamená, že si nemůžu dovolit uspořádat veselku pro 80 lidí se vší pompou…
@neila tak nerikam jistotu, ale proste chapu… zakladatelka si chce udelat predstavu, jak na tom bude. Co je na tom spatneho? To jeste neznamena, ze bude zvat hosty jen podle toho, kolik na tom prodela. Ja mam take rada prehled a jiste bych take kalkulovala, jak bych asi na tom mohla byt po svatbe. Neznamena, ze bych nekoho nepozvala jen proto, ze mi to financne nevychazi a take to neznamena, ze me vypocty budou spravne. Treba budu prijemne prekvapena, treba budu naopak hodne zklamana. Ale rada si udelam nejakou predstavu. ![]()
@trpaslinka ale já nikde nepsala, že snad podle toho někoho bude/nebude zvát… Jen píšu, že tahle „kalkulace“ je absolutně imaginární a zcela nepřesná, tudíž k prdu. Jedině, že by někdo měl tu drzost a k přání finančních darů napsal i částku
Ale tak daleko se snad nikdo nedostal ![]()
@neila k prdu sice je, ale nekdo ma rad ten pocit, ze ma prehled, no ![]()
@trpaslinka píše:
@neila k prdu sice je, ale nekdo ma rad ten pocit, ze ma prehled, no
já spíš dávám přednost realitě ![]()
Nám se to zaplatilo, a to jsem s tím nepočítala. Brala jsem to jako výdaj, a on to byl ve finále příjem. Byla jsem těhotná a všichni asi chtěli přispět na výbavičku nebo co. ![]()