Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Raději s tim nepočítej, pokud nemáš bohatší přátele (příbuzné).. u nás, spoléhat na dary, tak ne a to jsme měli svatbu - tedy hostinu - na zahradě…
No nevim, ale myslim si, ze se ti to darama urco nezaplatí. Tedy posuzuji podle naší svatby.
@Anonymní píše: Řešíme teď s přítelem jednu otázku - jestli se hosté na svatbě,,zaplatí´´ ze svých svatebních darů. Za předpokladu, že si novomanželé řeknou o peníze a za předpokladu, že to nebude extrémně nákladná svatba (jako např. že by se platil hostům nocleh nebo to bylo v nějakém extra podniku). Představte si svatbu v sále kulturního domu, pití by se kupovalo průběžně ve slevách, cukroví na hostinu dělané doma, svatební oznámení dělaná doma a i výzdoba homemade (kromě květin..) - ne nic ošizeného, jen nevidím důvod nechat si tisknout drahé oznámení, když ráda vyrábím a udělám si ho podle svých představ a levněji..:), na oběd knedličková polévka, svíčková, na večeři raut - částečně objednaný, částečně taky homemade (domácí uzené, sýrová roláda, aspik,..)Jedna teorie říká, že jsou věci, co se budou platit na jakkoli velké svatbě - prstýnky, fotograf, šaty,…a zbytek už je hlavně jídlo na hostinu a to se z velké části zaplatí těmi dary. Je to reálné? Konkrétně jde o velikou svatbu, kde by mělo být něco přes 100 lidí.
Neberte to tak, že plánuji vydělávat na svatbě, svatba bude naplánovaná stejně za předpokladku, že se vrátí 10% nákladů, stejně jako když se jich vrátí 110%…jen je dobré vědět, jak to chodí a s čím počítat.
Díky a anonym - svatba zatím není plánovaná veřejně..
Kamarádka to dělala přesně takto a ano, zaplatila se jim z darů a měli i něco navíc. Záleží na zajištění přátel, oni mají většinou svobodné a vydělávající, co si mohou dovolit dát jim vyšší dary.
Dary zaplatíš tak to jídlo a pití - jako by si to hosté zaplatili sami za sebe. Ale šaty, prstýnky, květiny, pronájem restaurace atd…z toho nezaplatíš.
Kamarádky, co měly větší svatby mi říkaly, že se jim ta svatba dary zaplatila.
Asi dost záleží na tom, jak máte štědré hosty
.
Pokud by dodržovali takové nepsané pravidlo, co máme my s naším okolím, tedy dar 1.000 na osobu, tak byste vybrali 100 tis
.
Příspěvek upraven 28.01.16 v 12:10
My dostali v obálkách asi 30 tisíc, ale o peníze jsme si neříkali (tohle já prostě neuznávám), měli jsme svatbu na zámku a pro 100 lidí, takže odpověď asi znáš. Já naopak měla radost z toho, že jsme dostali od většiny opravdu hezké, užitečné dárky a že byli od srdce ![]()
Počítat s tím, že se hosté „zaplatí“ z darů, tak jdu radši do svatby o 2 svědcích, max rodiče.
Neříkám, že to je váš případ, nebo že tak nevyhnutně uvažujete, myslím to obecně. Často s tím snoubenci kalkulují, k mému nekonečnému údivu…
Anonym je jasný, nechci vykládat veřejně finance:
Svatby vyšla na cca 180 tis. (70 hostů)
Vybrali jsem na darech 98 tis.
Svatba nebyla ani honosná ale ani chudá. Šaty 10, kytky 10, prstýnky 24 ale dostali jsem hodně zlata takže nás nestály nic, chlap oblečení 10, hospoda se vším všudy 70, nocleh 10, no a pak dekorace, DJ, oznámení, kadeřnice, líčení, nehty a prostě kraviny blbiny. To bylo tak 30 určitě.
Neměli jsme, koláče, neměli jsme auta…
Já s přítelem dáváme peníze vždycky 3000kč normálně kamarádům a v rodině 5000kč(pokud si o něco neřeknou). Jednou takle kalkulovala žena našeho kamaráda, jak se to krásně zaplatí a ono se jim skoro nic nevrátilo. S tím se musí počítat lidi jsou různí.
@neila My měli malou svatbu, jen s rodiči a sourozenci a stejně jsem za ni dali skoro 100 tisíc
. Ale my jsme opravdu nepočítali s tím, že by se nám mělo něco vrátit.
My měli dost velkou svatbu cca 80 lidí a vrátilo se nám 60%nákladů. Jinak jsme lidi žádali o finanční dary protože už jsme spolu pár let žili a domácnost měli zařízenou. ![]()
@Meha
To mi chces jako rict, ze pokud na tu svatbu sla rodina ( 2 dospěli +2 deti ),ze dali 4 000,– Kč.
Řešíme teď s přítelem jednu otázku - jestli se hosté na svatbě,,zaplatí´´ ze svých svatebních darů. Za předpokladu, že si novomanželé řeknou o peníze a za předpokladu, že to nebude extrémně nákladná svatba (jako např. že by se platil hostům nocleh nebo to bylo v nějakém extra podniku). Představte si svatbu v sále kulturního domu, pití by se kupovalo průběžně ve slevách, cukroví na hostinu dělané doma, svatební oznámení dělaná doma a i výzdoba homemade (kromě květin..) - ne nic ošizeného, jen nevidím důvod nechat si tisknout drahé oznámení, když ráda vyrábím a udělám si ho podle svých představ a levněji..:), na oběd knedličková polévka, svíčková, na večeři raut - částečně objednaný, částečně taky homemade (domácí uzené, sýrová roláda, aspik,..)
Jedna teorie říká, že jsou věci, co se budou platit na jakkoli velké svatbě - prstýnky, fotograf, šaty,…a zbytek už je hlavně jídlo na hostinu a to se z velké části zaplatí těmi dary. Je to reálné? Konkrétně jde o velikou svatbu, kde by mělo být něco přes 100 lidí.
Neberte to tak, že plánuji vydělávat na svatbě, svatba bude naplánovaná stejně za předpokladku, že se vrátí 10% nákladů, stejně jako když se jich vrátí 110%…jen je dobré vědět, jak to chodí a s čím počítat.
Díky a anonym - svatba zatím není plánovaná veřejně..