Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@smurfka píše:
@Kaliopa stejny nazor mam ja…na co saty za x tisic kdyz je mas ani ne jeden den, na co zranici ze ktere stejne nic nemas, na co vyzdoba za x tisic…nas bylo na svatbe 30 za celou svatbu, a kdyz rikam celou tak opravdu za vse…jsme dali 18 tisic…ale meli jsme to spise jako zahradni grill party…nekdo si tak svatbu proste nepredstavuje…ale mi si to uzili, neutratili a byly saty, prstynky, jidlo, piti, dort, kytice…no vse podstatne, bez ruznych hovadinek ktere stoji akorat prachy a k nicemu ( viz napr ruzne organzy, pozvanky, vyvazky atd )
Tak to uz je na každém z nas, jak si to chce užit… A ja chtela, manžel a rodina taky, takze nas to fakt vyšlo draho, ale byl to naprosto úžasný den, který bych si zopakovala z fleku hned znova.
My se brali minulý týden v pátek a jelikož jsme si řekli o finance, tak se nám zaplatil oběd a večerní posezení pro 30 lidí - 20tis. Kdybychom si o finanční příspěvek neřekli, tak sme dostali mnohem méně a spoustu věcí, které nepotřebujeme. Máme všechno vybavení bytu 2× (máme sestěhované 2 domácnosti), tak proto. Jinak nejvíce peněz bylo z rodiny, od známých a kamarádů, to bylo 1000 Kč za pár. Takže bych se na to, že se to zapltí nespoléhala ![]()
@Cuddy píše:
@terinka4444 Pak jsem psala, ze zaklad je 1000Kc na dospelou osobu. Proste tak, aby si clovek alespon zaplatil svoji ucast. Pokud by byla svatba nekde v kulturaku a jidlo donesene, pak je 500 Kc mozna akorat, ale pokud je v restauraci, tak za 500Kc nebude ani jidlo, to soudny clovek vidi.
Mně přijde zase divné někoho zvát s tím, že by si měl zaplatit aspoň jídlo. To pak může rovnou dostat každý po svatební hostině účet. Přijde mi, že lidi se chtějí svatbou prezentovat, ale zaplatit by chtěli od pozvaných.
@Kaliopa píše:
Mně přijde zase divné někoho zvát s tím, že by si měl zaplatit aspoň jídlo. To pak může rovnou dostat každý po svatební hostině účet. Přijde mi, že lidi se chtějí svatbou prezentovat, ale zaplatit by chtěli od pozvaných.
Přesně. A ještě číst řeči typu, že snad soudný člověk ví, že tam projí víc, než pětikilo.
![]()
Já napsala 500,–/osoba, protože to je to miminum, které si představuju, že by měl někdo dát. A pokud jsou kamarádky studující, je to pro ně celkem drahé povyražení, kor když jdou třeba na tři svatby během léta… I to se stává…
A všechny peníze, co budou navíc, je přeci jen bonus. Na co budu počítat s 2000,–/osoba, když se pak nedočkám, a jenom mě to naštve, že se mi to nezaplatilo?
Ještě by mě zajímalo, každý má dát nejlépe 1000-2000,–, i když nejde na hostinu? ![]()
@WaIl pokud jdu jen na obřad dávám max kytku..:o)
nejsem moc dobrý host zřejmě:o)
@WaIl píše:
Ještě by mě zajímalo, každý má dát nejlépe 1000-2000,–, i když nejde na hostinu?
Pokud je nekdo pozvany jen na obrad, tak od toho se snad zadny dar neocekava, ne?
A kdyz to napisi na ferovku, tak ano, ocekavam, ze se hostina z daru zaplati. Ne pronajem zamku, ne saty, ne fotograf, vyzdoba a prstynky, ale hostina ano. Stydela bych se jit nekam s almuznou nebo prazdyma rukama, prispevek na svatby kamaradek volim tak, abych pokryla nejmene vydaje na svou pritomnost a ocekavam, ze se takto chovaji i pozvani hoste, kteri si mohou prispevek dovolit. Jsou neco uplne jineho hoste, kterym by dar udelal financni potize, rade hostu klidne zaplatim cokoli, jen aby s nami byli.
Já napíšu poslední zkušenost od kamarádky-svatba stála cca 100 000. Vč. všeho a to ji měli co do oblečení, auta, pozvánky, výzdoba fakt ošéfovanou. Vč. Zábavy-kouzelník, focení, diskžokej, víno. pivo…Akorát tvrdé si svatebčani platili.
Na svatbě kolem 80 ti lidí.
Jistě, že byli i takoví, co se tam přišli jen nažrat a ožrat.
Každopádně vybrali 90 000. Kolik bylo od rodičů netuším. Na svatbu si našetřili sami. Vrátilo se jim to. Neodsuzuji to, udělali svatbu pro opravdu všechny své přátele, byla moc pěkná. Myslím tím celou oslavu a atmosféru.
Příspěvek upraven 29.01.16 v 14:39
@Cuddy píše:
Pokud je nekdo pozvany jen na obrad, tak od toho se snad zadny dar neocekava, ne?A kdyz to napisi na ferovku, tak ano, ocekavam, ze se hostina z daru zaplati. Ne pronajem zamku, ne saty, ne fotograf, vyzdoba a prstynky, ale hostina ano. Stydela bych se jit nekam s almuznou nebo prazdyma rukama, prispevek na svatby kamaradek volim tak, abych pokryla nejmene vydaje na svou pritomnost a ocekavam, ze se takto chovaji i pozvani hoste, kteri si mohou prispevek dovolit. Jsou neco uplne jineho hoste, kterym by dar udelal financni potize, rade hostu klidne zaplatim cokoli, jen aby s nami byli.
Tak my jsme byli na svatbě, kde jsme se účastnili obřadu, na hostině jsme nebyli, a pak jsme šli na večerní raut. Vdávala se má velmi dobrá kamarádka, a dostala od nás dar v hodnotě 500,–, co jsme si vybrali z jejich seznamu darů. Ani by mě nenapadlo jí nic nedat. A musím říct, že 500,– jsme tam ani neprojedli, neboť nejsme nenažranci
, spíš jsme se tam šli pobavit. ![]()
Kamarádce se ženil syn, hostů měli asi 100.Říkala, že mladí dostali asi 80tis.,ale o peníze, že si neříkali, dostali i hodně do domácnosti ![]()
@Malvajs píše:
A jeste dodam, ze dar, ktery vetsinou davame, je v hodnote vetsi, nez kdybych strcila penize do obalky. Napriklad manzelove sestrenici jsem udelala 80 pohledu s jejich fotkami, kazdy pohled byl original jinak udelany ( 10 jejich fotek, 8× jinak)Rozdala jsem to v obalkach na svatbe s jejich afresou vsem hostum, at jim ho kazdy posle po svatbe treba z dovolene nebo z domu s venovanim, s radou do zivota, nebo ceho se vyvarovat. Novomanzele nic netusili a asi 5 dni po svatbe jim zacaly pohledy chodit. Mluvi se o tom doted a maji krasnou vzpominku a kazdy se podilel… Penize nejsou vsechno.
Krásné. ![]()
Nikdy by mě nenapadlo kalkulovat s tím, co se mi vrátí nebo nevrátí. My jsme všem hostům platili i ubytování, hostina byla bohatá, prostě co máme rádi my, tak jsme objednali. Nikdo si neplatil nic, ani tvrdý alkohol. Vše bylo prostě v naši režii. Když zvu, tak platím! Dary jsme nechtěli žádné, nebyla to vlastně svatba, ale posvatební oslava (svatba byla ve dvou a daleko). Asi měsíc před konáním nás jeden z pozvaných překvapil otázkou co chceme za dar, řekli jsme, že jsme o tom teda vůbec nepřemýšleli. Ale on trval na tom, že něco přinese, že by mu bylo blbé přijít s prázdnou. Nechali jsme to teda na něm s tím, že samozřejmě s vděkem přijmeme cokoliv. Nakonec z 30 pozvaných asi třetina přišla s obálkou, suma nás šokovala, vybralo se 17 tisíc korun! Nás to stálo přes 50 tisíc…
Nakonec jsme se rozhodli využít část těch peněz na krásná personalizovaná fotoalba pro každou rodinu, která byla na oslavě. Nevím kolik to stálo, ale přišlo nám vhodné nějak jim to „vrátit“, protože s dary jsme opravdu nekalkulovali.
@Anonymní píše: Řešíme teď s přítelem jednu otázku - jestli se hosté na svatbě,,zaplatí´´ ze svých svatebních darů. Za předpokladu, že si novomanželé řeknou o peníze a za předpokladu, že to nebude extrémně nákladná svatba (jako např. že by se platil hostům nocleh nebo to bylo v nějakém extra podniku). Představte si svatbu v sále kulturního domu, pití by se kupovalo průběžně ve slevách, cukroví na hostinu dělané doma, svatební oznámení dělaná doma a i výzdoba homemade (kromě květin..) - ne nic ošizeného, jen nevidím důvod nechat si tisknout drahé oznámení, když ráda vyrábím a udělám si ho podle svých představ a levněji..:), na oběd knedličková polévka, svíčková, na večeři raut - částečně objednaný, částečně taky homemade (domácí uzené, sýrová roláda, aspik,..)Jedna teorie říká, že jsou věci, co se budou platit na jakkoli velké svatbě - prstýnky, fotograf, šaty,…a zbytek už je hlavně jídlo na hostinu a to se z velké části zaplatí těmi dary. Je to reálné? Konkrétně jde o velikou svatbu, kde by mělo být něco přes 100 lidí.
Neberte to tak, že plánuji vydělávat na svatbě, svatba bude naplánovaná stejně za předpokladku, že se vrátí 10% nákladů, stejně jako když se jich vrátí 110%…jen je dobré vědět, jak to chodí a s čím počítat.
Díky a anonym - svatba zatím není plánovaná veřejně..
Hodně záleží, kolik chcete do svatby investovat. Nás vyšla na cca 60tisíc, měli jsme 40lidí a darama se nám to vrátilo, spíše přesáhlo.
@berry4 jen diskžokej, kouzelník a fotograf museli stát víc než 10.000. Měla jsi na mysli 100.000?
@Kaliopa stejny nazor mam ja…na co saty za x tisic kdyz je mas ani ne jeden den, na co zranici ze ktere stejne nic nemas, na co vyzdoba za x tisic…nas bylo na svatbe 30 za celou svatbu, a kdyz rikam celou tak opravdu za vse…jsme dali 18 tisic…ale meli jsme to spise jako zahradni grill party…nekdo si tak svatbu proste nepredstavuje…ale mi si to uzili, neutratili a byly saty, prstynky, jidlo, piti, dort, kytice…no vse podstatne, bez ruznych hovadinek ktere stoji akorat prachy a k nicemu ( viz napr ruzne organzy, pozvanky, vyvazky atd )