Započítává se péče do sirotčího důchodu?

Anonymní
2.1.23 10:27

Započítává se péče do sirotčího důchodu?

Ahoj, na rozhodnutí, zda nám sirotčí důchod přiznají nebo ne budeme čekat asi do května, na úřadě nám bohužel nedokázali odpovědět :nevim:.
Nevíte, nebo nemáte někdo zkušenost, jestli se pece o osobu se 3. stupněm závislosti počítá jako pojištění pro sirotčí důchod? Mamka nikdy moc nepracovala, spis sezónně, takže má těch 10 let zpět rozkouskovanych a jedine, co nám dává naději, ze Alepson něco nedostaneme je ta péče. Starala se skoro dva roky o dědu… :andel:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76843
2.1.23 10:32
@Anonymní píše:
Ahoj, na rozhodnutí, zda nám sirotčí důchod přiznají nebo ne budeme čekat asi do května, na úřadě nám bohužel nedokázali odpovědět :nevim:.
Nevíte, nebo nemáte někdo zkušenost, jestli se pece o osobu se 3. stupněm závislosti počítá jako pojištění pro sirotčí důchod? Mamka nikdy moc nepracovala, spis sezónně, takže má těch 10 let zpět rozkouskovanych a jedine, co nám dává naději, ze Alepson něco nedostaneme je ta péče. Starala se skoro dva roky o dědu… :andel:

asi pleteš páté přes deváté - sirotčí důchod pro koho?
sirotčí důchod je pro nezletilé dítě nebo které se připravuje na zaměstnání, tvoje mamka asi fakt nebude sirotek - tvůj dotaz nedává smysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
2.1.23 10:33

Obecně se doba pece pro jeji duchod započítává, ale jak přesně je to s prepoctem pro sirotci, to ti jiste nereknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 10:36
@stinga píše:
asi pleteš páté přes deváté - sirotčí důchod pro koho?
sirotčí důchod je pro nezletilé dítě nebo které se připravuje na zaměstnání, tvoje mamka asi fakt nebude sirotek - tvůj dotaz nedává smysl

Mamka zemřela, já jsem nezaopatrene dítě a ptam se, jestli se pece o blízkou osobu se 3. stupně počítá do důchodového pojištění, aby mi pak spočítali sirotčí důchod. :palec:
Mimo to ma odpacovany maximálně rok a na sirotčí důchod je potřeba dva roky pojištění…

• Citovat
  • Upravit
65258
2.1.23 10:41
@Anonymní píše:
Mamka zemřela, já jsem nezaopatrene dítě a ptam se, jestli se pece o blízkou osobu se 3. stupně počítá do důchodového pojištění, aby mi pak spočítali sirotčí důchod. :palec:
Mimo to ma odpacovany maximálně rok a na sirotčí důchod je potřeba dva roky pojištění…

tak na úřadě, kde se tím zabývají, vám nedokázali odpovědět, musí si to zřejmě ověřit. Tak tady asi těžko budou přesné odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 10:43
@vokishka píše:
tak na úřadě, kde se tím zabývají, vám nedokázali odpovědět, musí si to zřejmě ověřit. Tak tady asi těžko budou přesné odpovědi.

Já se ptam jen na zkušenost, třeba to někdo tady resil. Samozřejmě, že mi hlavně přijde papír od nich. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
65258
2.1.23 10:45
@Anonymní píše:
Já se ptam jen na zkušenost, třeba to někdo tady resil. Samozřejmě, že mi hlavně přijde papír od nich. :kytka:

podle toho, co píšou na netu, zřejmě bude ten rok chybět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 10:57
@vokishka píše:
podle toho, co píšou na netu, zřejmě bude ten rok chybět

Jo děkuji, už jsem to našla, ze se to nepočítá. :think:

• Citovat
  • Upravit
18270
2.1.23 11:05
@Anonymní píše:

započítává se 3 stupeň péče o osobu blízkou, žijící ve společné domácnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9774
2.1.23 11:20
@vokishka píše:

Já mám, bohužel, opakovanou negativní zkušenost se SSZ, že úřednice nebyla schopná poradit a vyřešit trochu nestandardní situaci. Musela jsem si všechny podklady dohledat sama, vypočítat dávku sama, pak s tím jít za vedoucí pobočky a až pak byli schopní správně peníze spočítat. Takže zakladatelce se nedivím, že se snaží dopatrat informací po vlastní ose a nespoléhá na úřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65258
2.1.23 12:01
@DanielaD píše:
započítává se 3 stupeň péče o osobu blízkou, žijící ve společné domácnosti

No ale to je ta nahradni doba, ta by se nemela pocitat do sirotciho, jen tomu cloveku do duchodu. Alespoň tak to pisou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
2.1.23 12:52
@vokishka píše:
No ale to je ta nahradni doba, ta by se nemela pocitat do sirotciho, jen tomu cloveku do duchodu. Alespoň tak to pisou

je to náhradní doba pojištění která se počítá do doby pojištění, nevím, kdo se o dědečka staral, píše, že maminka, která teď zemřela.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65258
2.1.23 13:15
@DanielaD píše:
je to náhradní doba pojištění která se počítá do doby pojištění, nevím, kdo se o dědečka staral, píše, že maminka, která teď zemřela.. :nevim:

jde-li o osobu starší 28 let, činí doba důchodového pojištění alespoň jeden rok v období posledních deseti roků přede dnem úmrtí;
jde-li o osobu starší 38 let, činí doba důchodového pojištění dva roky v posledních dvaceti let přede dnem úmrtí.

Do doby důchodového pojištění zemřelého rodiče se však nezahrnují náhradní doby pojištění, to znamená, že musí jít o tzv. dobu placeného pojištění, tedy dobu výdělečné činnosti, za kterou je vyplácen příjem podléhající odvodu pojistného na sociální zabezpečení (důchodové pojištění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
2.1.23 13:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65258
2.1.23 13:25
@DanielaD píše:
@vokishkatady zase píšou že se započítává takto