Poradna duly
Jana Čurdová
Jé, to jsem ráda, že spí vaše děti taky sami v pokojíčku. Adam spí sám asi od 5 měsíce, do tý doby spal se mnou přicucnutej
A měla jsem takovej blbej pocit, že jsem ho odstěhovala moc brzy. Má ale lehký spaní, nemůžu tam v noci ani vejít aby se nevzbudil, takže je to asi nejlepší ![]()
Studenou vodu jsme moc nezkoušeli. Byli jsme jen jednou na přehradě a moc se mu tam nelíbilo a to byl sotva po kolínka. Přidávám mu do bazénku teplou a je spokojenej..
Zuzi také gratuluji Honzíkovi k dalšímu úspěchu ![]()
Sýr dáváme Gervais, ten mu jede. Když nemám dám i normální taveňák. Prý by se moc neměl kvůli soli a „éčkám“, ale jednou za čas … Máslo taky občas a klasiku.
Adys tak ať se Ada kašle brzy zbaví a gratulace k narozkám. Snad je to podle metříku dnes
A možná hloupý dotaz - říkáš Adámkovi Adame, Adámku a tak ? V angličtině se jinak říká asi jen Adam, že ?
Katko_H čedar jsem asi taky nikdy nejedla
Já mám nejradči obyč cihlu ![]()
Luci - mazec tvoje dílo, to má Ondrášek šikovnou mamču ! A s babičinýma nudlema jsem taky spokojená ![]()
Maria ahoj
Když jsem tu nová prozradíš mi kde v Řecku žijete ? Holky už určitě vědí
Řecko je úžasný - teda nevím jak běžný život, ale na dovolenou je to pro mě jasná jednička.
A ještě jeden dotaz … kolik vám děti vypijou přes den čajíku ? A necháváte jim ještě na lahev savičku nebo už jedete jen pítka a podobně ?
Janni, jsme na Krete…posledni dny ani nevim, jestli tu jsem spokojena..mozna kdyby tu bylo vic Cesek nebo Slovenek.....Rekove jsou fajn na turisty…(opravdu pred rokem jsem z nich byla nadsena..jak jsou hodni, prijemni..). Ted uz na ne mam bohuzel jiny nazor (samozrejme ne na vsechny). Ale jinak krajina krasna..jen teploty by mohly byt nizsi
…
Caje mala vypije asi tak 500ml..nekdy i vic, nekdy min…kdysi mela pitko od nuku, ale je to mala lahvicka a kdyz jsme nekam sly na delsi dobu, tak jsem pak mela dalsi jeste dve lahve…takze ted jsem se vratila zpet k velky lahvi s dudlikem...... a az bude trochu vetsi, tak zkusim pitko neco jako ma rajec…
Luci, ja nevim, co s tou diskuzi…me je to jedno..jestli bude uzamcena nebo ne…tak se uvidi, co ostatni..
Alunko, studenou vodu snasi mala docela dobre…ze zacatku bylo more studeny i pro me, ale pomalu jsem ji otuzovala a dobry…
Holky když to tu tak čtu, tak co všechno prckům dáváte k jídlu? Koukám, že to mají docela pestré.
My jedeme jen bílou Holandii, přesnídávky, a brambor s mrkví nebo květákem, nebo brokolicí, po masu i vajíčku máme šílený průjem, tak moc často nedávám.
Už dáváte i rajčata? Asi zkusím ten kuskus, mě taky chutná.
A ještě dotaz když jim dáváte rýži, tak ji jen uvaříte? Nebo mixujete?
sůl no jsem asi zblblá ze svý zubařky, protože mi povídala, že pokud nebude mít Kuba „příšun“ fluoru a jodu ze soli a jiných potravin, nebo i ze zubní pasty, tak by měl jíst nějaké fluoridové tabletky. Tak proto vás pořád otravuju s tou solí…
![]()
Janni KUba mi v klidu vypije tak 300-500ml denně ovocného dětského čajíku, musím ale trošku přislazovat, jinak by nevypil vůbec nic
![]()
A pijeme z flašky od Jupíku, protože pítko nechtěl, s tím si jen hrál a rval zuby tu násosku, no a z flašky se mu nelíbila ta barva, protože to nebylo bílé jako mlíko, takže nepil taky vůbec
![]()
tak mam zase svoje pc v ‚nemocnici‘ .. bych se na to … ![]()
Janni .. Adamkovi rikam vselijak … od Adama, pres Adu a Adyska az po Adamina nebo Adoura ![]()
jinak Marek pije vodu, max. v tom ma kapku jabl. dzusu a vypije tak ten jeden hrnek z DM (nevim, jaka je to v CR znacka)
, ale ja k tomu jeste kojim ![]()
jo .. a Adovi bylo 5 uz 18.7., ja jsem jen nezmenila metrik ![]()
Alunko .. mno .. nejsem sice doktor ani zubar, ale prijde mi ponekud podivne, aby ti zubarka radila zvysit prisun soli kvuli jodu a fluoru .. ![]()
byt tebou bych byla v klidu a po soli ani fluoridovych tabletkach bych se nepidila.
nekde tady o tom fluoru byla diskuze, zkusim ji dohledat .. navic se pro takhle male deti delaji pasty prave bez fluoru, protoze neumi jeste plivat a polykani fluoru neni zrovna koser
. myslim, ze se od fl. tabletek upousti, protoze se prislo na to, ze to neni zrovna 2× pro zdravi vhodne, zvlast u takhle malych deti ![]()
jo .. a pokud Kuba nebude mit vylozene problemy se zoubkama, drive jak ve 2, spis ve 3 letech bych s nim k zubari nechodila ![]()
co se tyka jidla .. nedavala jsi pozor ve skole
… holky uz tady nekolikra psaly, ze v tomhle veku uz deti muzou jist vsechno .. samozrejme nesolene, nekorenene a primerene veku, napr. nesmazene atd…
. takze bych Kubikovi rozsirila jidelnicek treba o testoviny, ryzi (nemixuji, rozvarim do mekka), jakoukoliv zeleninu, cerstve ovoce (banany, maliny, hrusky, boruvky, jablicka, atd. atd.) atd.. ted uz se nedivim, ze Kuba ma stale tuhou stolici a cokoliv ridsiho te vyvede z miry
![]()
jo .. a diskuze o fluoru je tady a jsou tam odkazy i na dalsi .. tak to procti ![]()
https://www.emimino.cz/modules.php?…
mmch .. ja si pamatuju, ze jsme je na zakladce dostavali na pridel a vzdycky mi z nich bylo soufl .. nikdy jsem je proto nejedla … ![]()
no koukam, ze jsem tady dneska zvedla prispevkovost
, tak ja jdu radeji spat ![]()
ahoj, tady je alina, pisu z jineho pocitace v pokojicku.
Luci , take moc chvalim umelecke dilo!!!! A pokud opravdu budes mit chut malovat, tak prijed k nam, nejakou plochu na to urcite najdeme. ![]()
Tak to moje deti nemaji ten jidelnicek tak pestry
chleba nechteji, ani s lucinou ani s nicim,syry jsem jeste nezkousela. a jidlo porad mixuji, a asi budu jeste do puberty. Aspon uspechem je, ze umeji uz jist krupky a hryzou kousek jablka nebo mrkve. Ale kousky v jidle jim porad vadi ![]()
Vlozim vam sem jednu fotecku ze vcerejska. jezdily u znamych v takovem detskem auticku:
http://img2.rajce.idnes.cz/….30-_204.jpg
zatim pa.
ahoj, tady je alina, pisu z jineho pocitace v pokojicku.
Luci , take moc chvalim umelecke dilo!!!! A pokud opravdu budes mit chut malovat, tak prijed k nam, nejakou plochu na to urcite najdeme. ![]()
Tak to moje deti nemaji ten jidelnicek tak pestry
chleba nechteji, ani s lucinou ani s nicim,syry jsem jeste nezkousela. a jidlo porad mixuji, a asi budu jeste do puberty. Aspon uspechem je, ze umeji uz jist krupky a hryzou kousek jablka nebo mrkve. Ale kousky v jidle jim porad vadi ![]()
Vlozim vam sem jednu fotecku ze vcerejska. jezdily u znamych v takovem detskem auticku:
http://img2.rajce.idnes.cz/….30-_204.jpg
zatim pa.
Ahojte,
Fluor,
nám je dr. nedoporučila. Říkala, že dřív je brali již těhotné, pak se dávali dětem pamalu od narození a teď se od toho opouští. Přesně jak psala Adys. Já teda použím pastu, ale takové množství, která pouze „zašpiní“ ty štětinky na prsťáčku, takže skoro nic
.
Alunko,
já tu rýži, pohanku a podobné dávám do jedno hrnce se vším. Nemixuju. Nechám tak jak to je. Použím tu kulatozrnnou, tak se tak jako lépe rozvaří a je taková matlavější. Já už dávám vše možné, od petržele, celer, rajče cuketa, patyzon … Hodně toho je na tom www.kojeni.net nedávno to sem dávala Peťa, je to tam vcelku dobře popsané a příklad jídelníčku od danného měsíce.
Ali,
pěkná fotky
Holky budou dělat do automobilového průmyslu ![]()
Tak páááá
Ještě to uzamčení,
srpen je má už dlouho. Mě je to vcelku jedno, ale klidně jo. Včera jsem četla zajímavou diskuzi na BC o šmírování. Kde si určité osoby čtou jejich příbuzní nebo kamarádi a sledují co píší … to je mazec ![]()
Katko- H , prave z tohoto duvodu by se i dalo uvazovat o uzamceni. take na tom netrvam, nepredpokladam, ze si nekdo bude vyhledavat moje prispevky, cist si jak nadavam tchyni nebo pribuznym a pak to jim sdelovat
Ale porad ta moznost tady je. Obcas si tady sdilime dost soukrome veci, o ktere ne vzdycky bysme se delily se vsema znamyma lidmi.
Jen kdyz kouknu kolik lidi prohlizi moje album, tak tolik lidi ani neznam
Je jasny, ze to zverejnuji na netu, takze nic tajneho asi tam nedavam ale stejne. Takze vsechna ta nase videa, fotky a nazory vidi jeste spousta lidi o kterych ani netusime.
takze tak.
A.
ahoooj
teda vy jste toho stihly napsat
katko-h..a ostatní..jak ste je naučily jíst ty kousky..míša to nechce a plive..si nedokáži představit dátjíchleba se sýrem..by to celé rozpatlala ale nenajedla se..a ovoce vubec nejí
akunko..sul..no nevím..škodí ledvinám…a myslím si že když jídám neco ochutnat že to stačí až až ..té soli
Luci..tak já byxch klidne brala nákou takovou malbu je to fakt nádherný..si velká šikulka
holky ..adys..
porad..kdy mám dát polstářek..míša spí pořád na peřine..ne na rovným..mám dát poltsář nebo ne
tak páá
ali my jsme na tom stejne asi budu mixovat..až buhví do kdy..jak dám kousky..delá že se dáví..a plive to..fakt nevím jak to naučit
Peti,
já už od začátku nemixuju. Rozmačkala jsem to vidličkou ono to je takový jiný než to mixováné. Kousky chleba jí pěkně. Bere si to prstíkama a do pusinky, ani to nějak nepaplá a nehází. Dám ji to jak to běží leží na ten pultík u židličky. Třeba zítra to bude jiný … Ale my teď začínáme mít problém s obídkem. Nějak nechce
Ani mixované, ani kousky
. Pořád to vytlačuje jazykem ven a pak patlá
Tak jsem z toho celá „nakřivo“
. Takže kuskusem to nebylo
. Asi má nějaké období kdy to jídlo víc zkoumá než by jedla.
Pro začátek ji to třeba zkus právě rozmačkat tou vidličkou a necht tam pidi kousky a uvidíš. Asi to chce trpělivost
, což já jaksi poslední dobou nemám
, nějak často zuřím a jsem vytočané
![]()
Ali,
máš pravdu a asi se už nikdo mezi nás nepřidá, což?
Tak pá
Holky díky za tipy, musela jsem „opravit“ PC, protože máme ten velký disk „vyndavací“ jako v zásuvce a Jakub mi ho vytáhl celý ven, a pak mi to nešlo zase zprovoznit.
Díky za ty tipy na jídla. Už jsem na web na to www.kojeni.net včera koukala, tak si to jen musím vytisknout, a bude to. Ještě trapný dotaz, zrovna včera jsem vařila špagety, plný hrnec, v osolené vodě a s olejem, myslíte že je můžu dát i Jakubovi? Nebo mu mám uvařit extra bez soli?
PetiL. no Jakub měl taky takový období, kdy to jídlo prostě musel prozkoumat, než si něco nechal strčit do pusinky, a od té doby krmíme 2lžičkama, jednu mám já a druhou on, a snaží se nabírat z misky, ale to mu nejde a nejdřív než začne jíst tak se v misce musí poňahňat
![]()
Katka_h trpělivost - vždycky mě všichni obdivovali jak jsem trpělivá a jak všem vše krásně vystvětlím atd. Ale s Jakubem má trpělivost vzala za své, protože někdy jsem vážně vytočená ještě večer když přijde manža domů a „žaluju“ co že jako Kubíček přes den mamce prováděl. Tak taťka pohrozí, že mamku máme jen jednu ale ten náš prďola se tomu stejně směje
![]()
Snídaně ještě se optám - vy co dáváte už snídaně - jako chleba atd. dáváte před tím ještě mlíčko? Se omlouvám, jestli už jste to tu psali, nějak budu muset zapracovat na té své krátkodobé paměti, protože je to se mnou děs
![]()
Třeba dneska ráno Jakub vypil 210ml mlíka a ještě si dal půlku chleba, tak nevím jestli toho není moc… včera jsem ho zkusmo dávala na váhu, tak má 10,5kg. Ale nemám představu zda je to na jeho věk moc, nebo ne, a myslím že na výšku má asi tak stejně jako vy v 10M
Alunko,
tak ty špagety vař bez soli a pak si je každej osolte až na talíři, sice to asi už není ono, ale jak jinak.
Také dávám napřed mlíko a pak ten chleba, hned zachvilku po tom mlíku. Dr. mi říkala, že podle „tabulek“ má mít dítě v roce 9 - 13 kg. To není zas tak hrozný. Ondrášek od Lucky má taky kolem těch desíti a to je „šmajkmekr“ (nebo jak se tomu říká), prostě mu chutná. A vypadá v pohodě, není nějaký „naducaný“. A kolik toho mlíka za den vypije? Tak kdyby měl přes půl litru, tak nějak by měli za den vypít + do toho se počítá ta kaše, teda myslím si to, tak mu třeba dej toho mlíka míň a pak ten chleba, jestli se ti zdá, že toho má za den moc
. Uvidíš, jak to vymyslíš.
Katko_h říká se „fajnšmekr“ když někomu moc dobře chutná a vychutnává si všechna jídla
mlíčka Kuba vypije ráno těch 180-210 ml, a odpoledne to samé, když jsme venku,tak nejí skoro vůbec, jen čerstvé ovoce, a večer buď jde spát hlady, prostě nechce, nebo má kaši či mlíčko takže do těch 500ml mlíčka za den určitě vypije. Tedka mi začal pít docela dost i čaje, už vařím 2hrnky za den:-)))))
Pročetla jsem ty diskuze o tom fluoru, takže jsem v klidu, jdu si vytisknout ty krásné tabulky z webu a budeme „experimentovat“ s chuťovými buňkami
![]()