Závislost na sdělovacích prostředcích

Anonymní
9.11.25 20:54

Závislost na sdělovacích prostředcich

Dobrý večer

Můj otec měl před ukončením rodinného podnikání problémy s depresemi. Hrozila insolvence. Prakticky veškerou tíhu situace nechal na nás s bratrem a ostatních spolupracovnících. Nechtěl chodit ani do práce. Po 1,5 roce se situaci podařilo zažehnat, dluhy zaplatit, většinu pohledávek zajistit. Insolvence nebyla a nebude již třeba. Firma jde nyní„pokojně“ do likvidace.
Otec se již 2 roky léči u odborníka, chodí na kontroly pokračuje v nastavené medikaci. Dle tátova lékaře již depresemi netrpí, ale z tohoto složitého období si odnesl závislost na televizi, mobilu a počítači. Úplně se uzavřel před okolím, nikam nechce chodit ani jezdit. Atrofovaly mu svaly na nohou a rukou. Má problémy se stabilitou chůze. Ale dle vyšetření u obvodního lékaře z minulého týdne jsou všechny výsledky v normě a odpovídající věku.
Realita je ale taková, že první co ráno udělá je, že si otevře TV program a vybírá si co by shlédl. Pokud ho necháme celý den prosedí u TV (od cca 7:00 do 22:00), přestávku si dělá jen na oběd nebo svačinu. Když není nic v TV, nebo mu ji někdo vypne hned přechází na PC nebo mobil. Většinou tam čte články o politice. Na práci kolem velkého rodinného domu se vůbec nepodílí, vše je na mě a mojí matce. Cynicky se zajímá jen co bude ten, který den na talíři.
Celé 2 roky mu vysvětlujeme, že to takhle dál nejde, že to tělo nevydrží, dostane embolii nebo skončí na vozíčku kvůli svalové atrofii. Nic si nenechá vysvětlit. Je agresivní, někdy tyto jeho výlevy sahají až k prvkům domácího násilí.
Chce mě fyzicky konfrontovat např. za to že jsem dala kočkám ráno krmení, nebo že si k svačině udělám tousty a ony při konzumaci křupou. Každé ráno na mě řve „Ty krávo a ještě mnohem hůře“. Vše jsme konzultovali s odborníkem, který ho léčí. Odpověděl nám, že na tento typ závislosti není léčba a je to všechno jen o jeho vůli.

Prosím o informaci, zda jste někdo někdy něco podobného řešily nebo máte jinou zkušenost díky moc.
Já už nemám sílu se s ním hádat, mám tachykardii tak se občas po podobné epizodě cítím na infarkt a mamka to taky do nekonečna nevydrží.
Bratr má výhodu, že s námi nebydlí, ale táta je jízlivý když nás třeba navštíví že málo pomáhá. Bratra nechceme přetěžovat má docela závažné zdravotní problémy.

díky moc za jakékoliv info a návrh způsobu léčby. Dle našeho doktora žádná medikace neexistuje.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24717
9.11.25 21:04

Otec je zjevně psychicky nemocný, našla bych jiného psychiatra, ten váš je nějaký laxní. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.25 21:06

@lucad77 To se snažíme. Jenže on jinde jít nechce. Psychiatr nám navrhoval ať přijdeme na sezení i s ním. To ale nechce na schůzku táta jet vůbec

• Citovat
  • Upravit
24717
9.11.25 21:09
@Anonymní píše: Více

To je těžké, no, když sám nechce. Pak jedině mu přestat poskytovat plný servis. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1871
9.11.25 21:38

Je to sice drastické, ale zkoušeli jste vše odpojit? Např. sebrat kabely do zásuvky a schovat i mobil? Co by v tu chvíli dělal?

Na závislost funguje prostě něco detox

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76933
9.11.25 21:45
@ALIPELI píše: Více

bude řvát a zuřit, to tak nefunguje, pán je psychiatricky nemocný nebo má demenci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.25 21:50
@ALIPELI píše: Více

Ano zkoušeli mockrát. Vždycky na to přijde a je zle. Musíme to znovu zapnout. Demencí netrpí.

• Citovat
  • Upravit
TRG
5483
10.11.25 00:14

Hrozná situace.

Nevím, jestli vám někdo poradil, jak se k němu máte chovat, já bych ale alespoň prozatím vynechala jakékoliv vysvětlování, že dělá něco špatně. Je to k ničemu. Dá se s ním alespoň občas normálně povídat?

Obávám se, že tady pomůže jen nějaký zásah shůry, který ho vytrhne alespoň na chvíli z tohodle stereotypu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
10.11.25 06:24

Tak jeďte na schůzku samy, třeba vám poradí něco užitečného. Jak s ním pracovat apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.25 06:30
@TRG píše: Více

Ano o to se snažil už psychiatr teď i obvoďák. Řikaji mu že si má vytipovat na co se chce dívat a držet se tohoto plànu.

Jennže táta na nic nedbá. Prostě si jede pořad to svoje. Na měsíčni kontrole řekne doktorovi že se má dobře a karavana jede dál. Doktor mu napiše prášky na dalši měsíc.

S ním se dá mluvit, je normàlně při smyslech i mu hodně chutná. Ale když mu někdo TV vypne je zle.

Na agresivitu doktoři doporučili že pokud budu mít modřiny volat policii
Ty občas na rukou a nohou màm jenže to není řešení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.25 06:36
@JancaS84 píše: Více

To jsme taky zkoušeli se s doktorem domluvit. udělal si na nás čas po telefonu. Řekl že táta deprese už nemá. A ty zbývajíci potiže jsou zesílenè negativní rysy jeho povahy, které se prohloubily teď ve starším věku.
Doporučil terapie u psychologa ale říkal rovno že s jeho přístupem se bojí, že by tam nechodil
Zopakoval, že vše záleżi na jeho vůli a závislost na TV medikaci vylécit nedokáže.

• Citovat
  • Upravit
5380
10.11.25 07:01

Kolik je tátovi? Bývá přes den doma sám? Má nějaké povinnosti, koníčky, kamarády? Třeba je to jen únik od starostí a ochrana před depresi. Proč to zbytečně lámat a léčit? Kdyby doma nebylo jídlo, došel by si otec nakoupit? Zkuste to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33843
10.11.25 07:24

Táta si zvykl, že nic nemusí, vše dostane a celé dny si může dělat co on sám chce. A pěkně vás všechny ještě rovnat do latě. Proč si to necháte líbit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
10.11.25 07:33

Přijde mi to, že si našel berličku, jak nevnimat svoji depresi a starosti s firmou. Zaměří myšlenky na to, co se děje na obrazovce a nemusí řešit realitu. Je mu tak lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.25 07:33
@arinecka píše: Více

My si necháme furt se mu to snažime vysvětlit. Hádáme se skoro každý den. Tatovi je 70.pokud by neměl zbytí pro jídlo by zajel ale s řevem a scènami.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová