Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@budi píše: šestnáctku už musí brát jako parťáka, ne jako závislé děcko. To znamená — můžeš partnerovi prostě nakázat, že do koupelny si nebude brát mobil??? Můžeš mu zakázat třeba číst na záchodě??? když ti řekne, že to prostě chce dělat a nechápe, proč ti to vadí, tak nevím co naděláš…
s tímhle nesouhlasím, pokud dítě nedodržuje pravidla hry a používání telefonu mu zasahuje do školy a omezuje mě tím, že doma nic neudělá tak pak nevidím jediný důvod s ní jednat jak s partákem, prostě seberu telefon a co se týče partnera, pokud by kvůli hraní na telefonu kašlal třeba na rodinu tak bych to taky řešila.
Příspěvek upraven 31.01.15 v 14:11
@ivašot. píše:
Dceři bude 12 a má to podobně s tabletem. Přestala jsem diskutovat a v 9 večer nastoupím k ní do pokoje a tablet zabavuji. Ze začátku protestovala, ale už pochopila, že to nemá cenu. My teda nemáme problém se školou, v pololetí samé jedničky.
ono totiž v dnešní době ta závislost na internetu vzniká velmi snadno. Takže je na rodičích, aby to korigovali. To už moje osmiletá by si mohla vzít tablet a sedět u tabletu, kdyby to bylo na ní. Ale je naučená se ptát, jestli si ho smí vzít a určuju já, kdy smí a kdy ne. Ale třeba její spolužák, co bydlí vedle, přijde ze školy a zaleze do pokojíku k tabletu, ven nejde ani v zimě ani v létě, celý víkend je u tabletu a jeho maminka si chrochtá, že je to paráda, že on si zaleze do pokojíku a ona o něm celý den neví. Když náhodou přijde na návštěvu, zásadně s tabletem v ruce. Ale je to přesně o tom, co rodič dovolí.
Mně na tom bohužel nepřijde nic nestandardního, oni jsou jak narkomani s těma mobilama. Viberujou, skypujou whatsappujou, twítujou, hned sdílí každej prd na fb a hned se ví každej drb. Vzít mobil je dneska jako nepustit dřív holku ven s partou, nebo na drb ke spolužačce. Žijou v čtvrtý dimenzi…nebo kolikátý už. Koupit mobil a pak zabavovat, určovat, nadávat… v 16? Docela velká holka, aby se s ní jeden tahal o mobil, ne?
Já nevím, jaký máte tarify, ale já nikdy neměla žádnej, kde by se nedalo pár klikama v internetové samoobsluze kdeco zablokovat. Konkrétně tehdy se to týkalo ségry, máma tomu moc nehoví, takže jsem jí blokla premium sms, pak jsem dala strop dost malej na útratu, když prudila dál, blokla jsem data. Když se uklidnila, tak se to postupně obnovilo. Změnit heslo domácí wifi je podobně primitivní.
@pannda - mám doma závisláky dva - jednomu je 14,5 roku, tam to není závislost na mobilu, ale na počítači a hře minecraft
. Naštěstí si počítač beze mě nezapne - nezná heslo, takže na něm může být až poté, co udělá co musí (různé úkoly doma - nádobí, úklid pokoje, vyvenčení psa… prostě podle potřeby) a večer od neděle do čtvrtka do 21 hodin, dál ne. V pátek a sobotu tam může být jak chce, většinou to ale vypadá tak, že jde spát ve 4 ráno, když ho pošlu a já vstávám do práce
. Zatím to funguje, i když občas s mým zvýšeným hlasem a důrazným oznámením, že to jinak nebude. Chvilku u nás běžela diskuse, že si koupí noťas sám a ten mu zakázat NESMÍM, když vlastně bude za jeho peníze. No tak jsem jasně vysvětlila, že i věc kterou si za své koupí mu zakázat můžu. Pochopil a už si ho koupit nepotřebuje, čeká že ho dostane za 2 roky až půjde na střední, jako jeho sestra.
A druhá puberťačka - té je 16 let, závislost pro změnu na mobilu, bez něj nejde ani na záchod
, neustále připojená na wifi doma, ale ostatní povinnosti si plní, jak domácí, tak školní, tak to nepotřebuji řešit. Ale nechápu třeba co má z toho, že je neustále připojená a píše a píše, přitom zapnutá televize, na kterou občas koukne a já potom ani nevím, jestli to co tam běží sleduje, nebo ne.
Za školní prospěch bych omezila kapesné, nevím kolik dcera dostává, že si zvládne platit mobil, jestli si třeba něco přivydělává, stanovila bych rozumná pravidla, která se budou dodržovat. A přemýšlela jsem o tom moři jak píšeš že bude trest - bude mít v té době kde být? Je to reálný zákaz? Protože třeba já bych ho dát nemohla, děti by neměly kde jinde být, to by jim možná brzy došlo, takže by to pro ně trest nebyl. A jestli by měla být doma sama, jestli by právě to nebyla pro ní výhra. Tresty pro puberťáky se těžko vymýšlejí, u nás zatím funguje právě třeba hrozba omezení financí, odevzdání mobilu (také bylo už použito - a to je mobil v obou případech jen jejich, kredit si platí také ze svého), nezapnutí počítače.
Tak já jsem asi před půl rokem toto začala řešit se svou 14-ti letou dcerou! Byla jsem z ní úplně na mrtvici-přišla ze školy, zavřela se v pokoji a do noci na telefonu! Ve škole výsledky taky slavné nebyly (na konci 7. třídy jedna čtyřka)!
Vyřešila jsem to ze dne na den ultimátem :
1. Přijdeš ze školy, odevzdáš tel.,uděláš své povinnosti, vrátím ti ho a večer ve 21:00 mi ho odevzdáš, ať vím, že spíš!
2. Horší známka než dvojka v žákovské a odevzdáváš mi telefón do té doby, dokud z toho samého předmětu nebudou dvě jedničky!… A výsledek??? Teď v polovině 8. třídy vyznamenání!! Upřímně jí to hrozně zvedlo sebevědomí, nikdy nevěřila, že by to mohla dokázat. Je to pro ní obrovská motivace! Teď přijde ze školy a automaticky se jde učit na druhý den a telefon? Kolikrát ani neví, kde ho má ![]()
@Evička0 píše:
Tak já jsem asi před půl rokem toto začala řešit se svou 14-ti letou dcerou! Byla jsem z ní úplně na mrtvici-přišla ze školy, zavřela se v pokoji a do noci na telefonu! Ve škole výsledky taky slavné nebyly (na konci 7. třídy jedna čtyřka)!
1. Přijdeš ze školy, odevzdáš tel.,uděláš své povinnosti, vrátím ti ho a večer ve 21:00 mi ho odevzdáš, ať vím, že spíš!
2. Horší známka než dvojka v žákovské a odevzdáváš mi telefón do té doby, dokud z toho samého předmětu nebudou dvě jedničky!… A výsledek??? Teď v polovině 8. třídy vyznamenání!! Upřímně jí to hrozně zvedlo sebevědomí, nikdy nevěřila, že by to mohla dokázat. Je to pro ní obrovská motivace! Teď přijde ze školy a automaticky se jde učit na druhý den a telefon? Kolikrát ani neví, kde ho má
Dítě je pro mě rovnocenný partner až v době, kdy odejde z domova, bude se samo živit a starat se o sebe. Do té doby budeme diskutovat o čemkoliv, ale poslední slovo mám já. Pokud se to dítěti nelíbí a je dospělé, musí odejít a zkusit si samo, jaké to je. Pokud se někdo od mobilu nemůže odlepit, je to známka toho, že je to pro něj ta nejlepší zábava a jinou nezná. Je to dost smutné. A muži si od přirozena rádi hrají a proto jsou častěji na mobilech závislí. A proto je také víc gamblerů a podobných sázečů mužů, než žen. A jak dříve platilo, že chlap má mít plné břicho, sex, kdy si vzpomene, tak v nynější době k tomu ještě patří přístup k internetu a hrám kdykoliv a kdekoliv. A zase jsou to ti, kteří nic lepšího neznají a proto za to v podstatě ani nemůžou.
@Evička0 píše:řeším to úplně stejným způsobem, taky odebírám telefon
2. Horší známka než dvojka v žákovské a odevzdáváš mi telefón do té doby, dokud z toho samého předmětu nebudou dvě jedničky!… A výsledek??? Teď v polovině 8. třídy vyznamenání!! Upřímně jí to hrozně zvedlo sebevědomí, nikdy nevěřila, že by to mohla dokázat. Je to pro ní obrovská motivace! Teď přijde ze školy a automaticky se jde učit na druhý den a telefon? Kolikrát ani neví, kde ho má
@pannda píše:
@Bábrdl Vysvědčení mě štve, to si piš. Řekla jsem jí na rovinu, že pokud se nezlepší, nepojede s námi k moři letos..A na tom trvám. Důtka - no, napomenutí měla za zapomenutý úbor do tělocviku, za nevhodný slovník, a pak dostala důtku, když se k tomu přiřadila neuschovaná obuv ve třídě, místo aby ji měla v uzamčeném botníku
. Za nás za takové kraviny teda důtky nebyly, to muselo bý echt za nevhodné chování. Má ode mně zaracha, aby si nemyslela, že jí to prošlo, ale jinak tu důtku výrazně neřeším.
Promiň, asi mimo, ale mě tak napadlo - kdyby mi našli vyhrožovali, že s nima v 16 za trest nepojedu… kamkoli!!!… tak se snad o tu dvojku z mravů budu i snažit
…
@Agnesita píše:
Mně na tom bohužel nepřijde nic nestandardního, oni jsou jak narkomani s těma mobilama. Viberujou, skypujou whatsappujou, twítujou, hned sdílí každej prd na fb a hned se ví každej drb. Vzít mobil je dneska jako nepustit dřív holku ven s partou, nebo na drb ke spolužačce. Žijou v čtvrtý dimenzi…nebo kolikátý už. Koupit mobil a pak zabavovat, určovat, nadávat… v 16? Docela velká holka, aby se s ní jeden tahal o mobil, ne?
Já nevím, jaký máte tarify, ale já nikdy neměla žádnej, kde by se nedalo pár klikama v internetové samoobsluze kdeco zablokovat. Konkrétně tehdy se to týkalo ségry, máma tomu moc nehoví, takže jsem jí blokla premium sms, pak jsem dala strop dost malej na útratu, když prudila dál, blokla jsem data. Když se uklidnila, tak se to postupně obnovilo. Změnit heslo domácí wifi je podobně primitivní.
@pannda píše:
No, 16-ce ho už fakt odebrat nedokážu, to mi jen tak neodevzdá…úkoly do školy jí už taky nezkontroluju..
A proč ne?
Jsou jistá pravidla, která pod mou střechou platí. Buď je bude dodržovat, nebo jí telefon seberu úplně. Moje má tedy 12, taky jsme jí teď dočasně omezili všechny tyhle aktivity - mobil, tablet i notebook. Mobil bude mít jen do a ze školy. Když nastane změna, kterou očekáváme v prospěchu, budeme se bavit o vrácení
Ale zřejmě ještě nemá tolik drzosti jako v 16, aby držkovala, nebo se stavěla na zadní
Nicméně, stejně bych neustopila. Hudrovala chvíli i teď, ale rychle se zklidnila… ![]()
@romype píše: řeším to úplně stejným způsobem, taky odebírám telefon
taky mám zkušenost, že je to jediné, co zabírá rychle
a taky nedám vreckové, když mě vytočí, nebo nekoupím hadry - ale to dokáže vydejchat, ten internet ne ![]()