Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@budi píše: šestnáctku už musí brát jako parťáka, ne jako závislé děcko. To znamená — můžeš partnerovi prostě nakázat, že do koupelny si nebude brát mobil??? Můžeš mu zakázat třeba číst na záchodě??? když ti řekne, že to prostě chce dělat a nechápe, proč ti to vadí, tak nevím co naděláš…
Vysvětlíš mu důvody, které k tomu tebe vedou. Pořád je to moje dítě, který já živím a u kterýho ještě pořád o spoustě věcí rozhoduju já. V těch 16 už to musí mít nastavený tak, že tě poslouchá z pohledu přirozený autority (myslím v podstatných věcech) a nediskutuje s tebou o tom. S tím se ale musí začít mnohem dřív, v 16 už jen čerpáš z toho, co jsi do dítěte vložila. Promiň, ale nejste partneři v tom klasickým slova smyslu.
@terinka4444 píše:
ty, nepojede k moři…štve tě špatný vysvědčení a telefon, zakážeš jí moře. Tak ti nevím, to musí být blaho, být bez dozorů rodičů se svým klukem, to bych si chrochtala a kašlala na moře. Pokud ti něco vadí, zasáhni přeci. Pokud má špatný prospěch, budu ji z látky zkoušet ještě na střední, pokud nebude plnit domácí povinnosti, seberu jí mobil i kapesný. A je to.
Souhlasim..zakaz more ji vadi?
Ja myslim, ze tam bude vic problemu, nez jen mobil..domluvila bych se s ni na kazdodennim zkouseni, s tim, ze pokud u toho bude delat problemy jako treba schvalne mlcet, mobil ji seberu.
Schvalne, jak si reagovala, kdyz jsi ji chtela vyzkouset a ona mlcela? Jakou to pro ni melo odezvu?
Ono se tezko radi..sama se puberty bojim desne.Ale moc dobre si pamatuju, jak jsem musela slapat jak hodinky.Blby znamky? Zarach na sebe nenechal dlouho cekat. A sakra jsem se snazila, abych mohla videt pritele, co jsem tehdy mela..Nemela jsem uklizeno? To pak vylitly vsechny veci ze skrine a mela jsem o zabavu na dlouho postarano.Mela jsem doma nejaky povinnosti a sakra jsem se snazila je plnit.Moc dobre jsem vedela, ze za svoje cinny nebo necinny ponesu nasledky ![]()
@Evička0 píše:
Tak já jsem asi před půl rokem toto začala řešit se svou 14-ti letou dcerou! Byla jsem z ní úplně na mrtvici-přišla ze školy, zavřela se v pokoji a do noci na telefonu! Ve škole výsledky taky slavné nebyly (na konci 7. třídy jedna čtyřka)!
Vyřešila jsem to ze dne na den ultimátem :
1. Přijdeš ze školy, odevzdáš tel.,uděláš své povinnosti, vrátím ti ho a večer ve 21:00 mi ho odevzdáš, ať vím, že spíš!
2. Horší známka než dvojka v žákovské a odevzdáváš mi telefón do té doby, dokud z toho samého předmětu nebudou dvě jedničky!… A výsledek??? Teď v polovině 8. třídy vyznamenání!! Upřímně jí to hrozně zvedlo sebevědomí, nikdy nevěřila, že by to mohla dokázat. Je to pro ní obrovská motivace! Teď přijde ze školy a automaticky se jde učit na druhý den a telefon? Kolikrát ani neví, kde ho má
Ty jo, to je drny, nejhorsi dvojka
..ale hlavne, kdyz to nese ovoce ![]()
Super navod ![]()
Tak jsem pročetla diskusi a souhlasím s většinou. Zdá se mi, že u vás bude asi trošku chyba ve výchově. Holt budeš muset nastavit nějaká pravidla, ultimáta a těch se držet.
Trest, že nepojedu v 16-ti s rodičema na dovolenou? Jak se na to dcera tvářila? To je podle mě výhra a ne trest. ![]()
@Eemii píše:
Souhlasim..zakaz more ji vadi?Ja myslim, ze tam bude vic problemu, nez jen mobil..domluvila bych se s ni na kazdodennim zkouseni, s tim, ze pokud u toho bude delat problemy jako treba schvalne mlcet, mobil ji seberu.
Ono se tezko radi..sama se puberty bojim desne.Ale moc dobre si pamatuju, jak jsem musela slapat jak hodinky.Blby znamky? Zarach na sebe nenechal dlouho cekat. A sakra jsem se snazila, abych mohla videt pritele, co jsem tehdy mela..Nemela jsem uklizeno? To pak vylitly vsechny veci ze skrine a mela jsem o zabavu na dlouho postarano.Mela jsem doma nejaky povinnosti a sakra jsem se snazila je plnit.Moc dobre jsem vedela, ze za svoje cinny nebo necinny ponesu nasledky
Schvalne, jak si reagovala, kdyz jsi ji chtela vyzkouset a ona mlcela? Jakou to pro ni melo odezvu?
No…musím se přiznat, že na mě by to, co se tu doporučuje, neplatilo. Chci tím říct, vzít mobil, aby se zlepšil přístup ke škole. Obávám se, že bych to vnímala právě jako diskreditaci mezi vrstevníky jen kvůli tomu, abych plnila něco, o si přejí ti pchhhhhhhhhhhe… jak si říkají? Rodiče? Málokdo v 16 je tak disciplinovaný, aby mu došlo, na kolik je škola fakt důležitá - to nám dojde většinou až ve chvíli, kdy vedle nás v práci ten s lepším vzděláním, byť blbější, bere víc. Dobře, sebrali by mi net, sebrali by mi mobil, tudíž by se mi zítra ve škole smáli, že jsem nebyla celej večer on-line… vyházeli by mi skříň, zfackovali by mě, zakázali by mi vycházet na půl roku z domu… nene, mojí hlavinku, tvrdou jak diamant, by nezmáčkli. Já fakt byla schopná jim udělat ten vztek, že jsem měla ještě horší známky. Což se taky - bohužel stalo. Tak se vztekali, že mám trojky, tak mi všechno zakazovali, tak na mně vždycky po rodičáku řvali, já si tady s tou dvojkou z mravů nedělala legraci, já fakt to dotáhla na čtyřku!!! Ne z mravů, z němčiny. A vytočila jsem tím nejen rodiče, ale i ředitele školy. Z matiky jsem měla za jedna. Věděl dobře, co dělám. Měla to být kule, ale ukecal osobně němčináře. Pak mi to na pomaturitním večírku řekl. A ten vztek mých rodičů… nic hezkýho, ale tenkrát mi to prostě za to stálo. Co mohli víc? Nařídit mi zaracha na dvacet let? Nemholi. Zdrhala jsem oknem. Mohli se akorát tak modlit, aby ti kluci, co na mě pod tím oknem čekali, co mě vezli vedle do vsi na diskotéku, nejsou opilí, nebo mě nezbouchnou, a já nebudu ani vědět, kdo je otec. A těch historek je víc.
Spratek jsem byla hroznej, já vím.
Chtěla jsem říct, máte-li doma stejnou palici jako jsem byla já…
… pak vás potěš pánbůh.
@Emilie moje maminka mi říkávala, že pán bůh mi to vrátí na dětech
Ty se modli, ať to neplatí ![]()
@terinka4444 píše:
@Emilie moje maminka mi říkávala, že pán bůh mi to vrátí na dětechTy se modli, ať to neplatí
Mně to pánbůh vrátil na manželovi.
@Emilie píše:
Mně to pánbůh vrátil na manželovi.
jo, tak to je větší trest než na dětech
ty můžeš ve dvaceti vykopat z baráku, ale chlap ti zůstane na krku do smrti ![]()
@Emilie jo, takové jako ty znám, většinou nedopadli valne, mela jsi stesti
ale na normální děcka trocha Te prisnosti plati
A ještě něco jsem si vzpomněla… nás v internátě trestali „rajonama“. Prostě jsme museli dělat to, co nebylo naší povinností - třeba vytírat koupelnu nebo třídit a zašívat povlečení, kluci zase hrabat trávníky apod.
Bylo to účinné až nečekaně. Komu by se chtělo hodinu dvě denně v tak už nabitém programu ztrácet u tohohle a ještě aby se mu ostatní pošklebovali, že to je za trest?
@budi píše: šestnáctku už musí brát jako parťáka, ne jako závislé děcko. To znamená — můžeš partnerovi prostě nakázat, že do koupelny si nebude brát mobil??? Můžeš mu zakázat třeba číst na záchodě??? když ti řekne, že to prostě chce dělat a nechápe, proč ti to vadí, tak nevím co naděláš…
Tak nějak…nemyslete si, jsem přísná a dost, ale když se prostě zasekne, že ne, neudělám nic. A to si pište, že když mě vytočí, tak už taky dostala přes čuňu..Zkoušení z učiva..jo, to tu bylo, několikrát, sedí, neodpoví, je vidět, že to dělá naschvál. Poslouchat musí, ale i to odmlouvání tu je a nehnete s tím.
@terinka4444 píše:
ty, nepojede k moři…štve tě špatný vysvědčení a telefon, zakážeš jí moře. Tak ti nevím, to musí být blaho, být bez dozorů rodičů se svým klukem, to bych si chrochtala a kašlala na moře. Pokud ti něco vadí, zasáhni přeci. Pokud má špatný prospěch, budu ji z látky zkoušet ještě na střední, pokud nebude plnit domácí povinnosti, seberu jí mobil i kapesný. A je to.
Myslíš, že ji nechám bez dozoru doma jako? ale prosím tě, bud by byla u otce nebo s babičkou na chatě, přece jí nevytvořím lepší podmínky. Ona naopak k moři chce, naštěstí není ještě taková, že by s náma nikam nechtěla na výlety, dovolené apod.
Tak mě napadlo, co dělají ty děti, které takové mobily nemají? Ty pak nejsou připojené celý den a asi jsou méněcenné, šikanované a nebo jak se vůbec cítí? A určitě je jich dost. Možná se někdo už v těchto telecích letech chce sám odlišit, to je jiný případ. Máte s tím zkušenosti?
@terinka4444 píše:
ono totiž v dnešní době ta závislost na internetu vzniká velmi snadno. Takže je na rodičích, aby to korigovali. To už moje osmiletá by si mohla vzít tablet a sedět u tabletu, kdyby to bylo na ní. Ale je naučená se ptát, jestli si ho smí vzít a určuju já, kdy smí a kdy ne. Ale třeba její spolužák, co bydlí vedle, přijde ze školy a zaleze do pokojíku k tabletu, ven nejde ani v zimě ani v létě, celý víkend je u tabletu a jeho maminka si chrochtá, že je to paráda, že on si zaleze do pokojíku a ona o něm celý den neví. Když náhodou přijde na návštěvu, zásadně s tabletem v ruce. Ale je to přesně o tom, co rodič dovolí.
Tablet dostala od segry ve 14 letech, měla ho jen na urč. čas. Internet také…Od jara má telefon, wifi u nás se dá kdykoli nastavit na urč. hodiny, na každý přijímač zvlášt(notebook, telefon, tablet pc)takže na tel. ho má dcera od 13-22hod, ale jelikož si přispěla na nový telefon na jaře, má v něm i internet. Ten nezablokuju. Kapesné jsem jí už podle výsledků krouhla, ode mne má 300kč, od ex má 400kč. Z toho si platí mobil, a své aktivity.
Telefonem se i budí, takže ho má i v noci u postele..Pokoj mají s mladší společný, jelikož vstává kapánek dříve než malá, nemůže mít klasický budík, který dělá randál.
Do koupelny s ním už nechodí, zákaz je, ale jinak je s mobilem stále…Víš, nevím, jak se ti střílí rady od malých dětí, ale s pubošem se hne už dost těžko. Povinnosti má, koš je její záležitost, ale stále musím připomínat, pomoc s nádobím taky, ale důsledná není, zase musím připomínat, at třeba vyklidí myčku…Škole nevěnuje tak dobře, jak by měla, až jde do tuhého, opravuje známky. Můžu jí stále telit do hlavy, posílat jí učit, ale já taky někdy přijdu z práce až večer.