Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Eemii píše:
Souhlasim..zakaz more ji vadi?Ja myslim, ze tam bude vic problemu, nez jen mobil..domluvila bych se s ni na kazdodennim zkouseni, s tim, ze pokud u toho bude delat problemy jako treba schvalne mlcet, mobil ji seberu.
Ono se tezko radi..sama se puberty bojim desne.Ale moc dobre si pamatuju, jak jsem musela slapat jak hodinky.Blby znamky? Zarach na sebe nenechal dlouho cekat. A sakra jsem se snazila, abych mohla videt pritele, co jsem tehdy mela..Nemela jsem uklizeno? To pak vylitly vsechny veci ze skrine a mela jsem o zabavu na dlouho postarano.Mela jsem doma nejaky povinnosti a sakra jsem se snazila je plnit.Moc dobre jsem vedela, ze za svoje cinny nebo necinny ponesu nasledky
Schvalne, jak si reagovala, kdyz jsi ji chtela vyzkouset a ona mlcela? Jakou to pro ni melo odezvu?
Mě taky tak vychovaly, a já vychovávám stejně…zaracha mívá, skříně také lítají, šuplíky s bordelem a papíry také. Mám to s ní asi těžší, jelikož jsem na ni sama, rozvedená, otec s ní málokdy něco řešil. A přítel bohužel nemůže mít takové pravomoce, jako já, ikdyž by ji někdy zabil.
Jsou občas u ní období, něco má udělat, neřekne ani slovo a jde. Jindy spousta řečí a oči v sloup. Základku ukončila se třema trojkama, ted v prváku má dvě čtverky z odb. předmětzu a matiky, doučování sem tam má. Ale je prostě tvrdohlavá, bojuju s ní skoro od jedenácti, ale občas si fakt dělá co chce a nemá respekt.
A jak jsem reagovala tehdy po tom, co nespolupracovala po zkoušení? chytla ji, neudržela jsem se.
@pannda A ma vedle povinnosti i nejake zajmy? Co by pro ni bylo prednejsiho, nez telefon a alespon chvili by travila tim? VIdim to u sebe, nemam problem stravit na emiminu cely den, ale pokud jedeme na lyze a tyden tu nejsem, tak mne to vubec nechybi. Myslim, ze vetsina pubertaku ma problem, ze nemaji zajmy a takto zahani vlastne nudu.
@lovesmile píše:
Tak jsem pročetla diskusi a souhlasím s většinou. Zdá se mi, že u vás bude asi trošku chyba ve výchově. Holt budeš muset nastavit nějaká pravidla, ultimáta a těch se držet.Trest, že nepojedu v 16-ti s rodičema na dovolenou? Jak se na to dcera tvářila? To je podle mě výhra a ne trest.
Není, ona to ví. Protože opruz u otce, kde se nesnese s jeho přítelkyní nebo nuda u babičky není výhra. Ona první skákala radostí, když jsme zaplatili zálohu, protože u moře jsme byli naposledy před 6 lety
@Cuddy píše:
@pannda A ma vedle povinnosti i nejake zajmy? Co by pro ni bylo prednejsiho, nez telefon a alespon chvili by travila tim? VIdim to u sebe, nemam problem stravit na emiminu cely den, ale pokud jedeme na lyze a tyden tu nejsem, tak mne to vubec nechybi. Myslim, ze vetsina pubertaku ma problem, ze nemaji zajmy a takto zahani vlastne nudu.
od 6let do 14let měla diskotance. Jenže pak v devítce nezvládala učení a tohle, takže před rokem s tím skončila. Nyní nemá nic.
@pannda Je pravda, že každé dítko je jiné, na některé zabírá to, na druhé ono… A teď, když už je v tomhle věku je zbytečné si říkat, co jsme měli udělat jinak!
Jen by mě hrozně zajímalo: Co si myslíš, že by udělala tvá dcera, kdyby jsi jí ten tel. prostě zabavila?
(samozřejmě nemyslím si, že by si to měla udělat)
@pannda Stejně dcera asi tuší, že tě to do léta přejde a pojede, ne? ![]()
@Evička0 píše:
@pannda Je pravda, že každé dítko je jiné, na některé zabírá to, na druhé ono… A teď, když už je v tomhle věku je zbytečné si říkat, co jsme měli udělat jinak!
Jen by mě hrozně zajímalo: Co si myslíš, že by udělala tvá dcera, kdyby jsi jí ten tel. prostě zabavila?
(samozřejmě nemyslím si, že by si to měla udělat)
Dostala by hysterický záchvat!
je schopná se o něj rvát, bez řečí typu, že na to nemám právo, by se to neobešlo. Ale zřejmě to tak fakt udělám.
@lovesmile píše:
@pannda Stejně dcera asi tuší, že tě to do léta přejde a pojede, ne?
Ať tuší, jaá si za tím stojím.. Mohla jet na lyžák do Alp, záloha se měla platit na podzim. Bylo to dost peněz, ale jelikož ve škole to moc dobře nevypadalo, tak nejede nikam..
@Emilie píše:
No…musím se přiznat, že na mě by to, co se tu doporučuje, neplatilo. Chci tím říct, vzít mobil, aby se zlepšil přístup ke škole. Obávám se, že bych to vnímala právě jako diskreditaci mezi vrstevníky jen kvůli tomu, abych plnila něco, o si přejí ti pchhhhhhhhhhhe… jak si říkají? Rodiče? Málokdo v 16 je tak disciplinovaný, aby mu došlo, na kolik je škola fakt důležitá - to nám dojde většinou až ve chvíli, kdy vedle nás v práci ten s lepším vzděláním, byť blbější, bere víc. Dobře, sebrali by mi net, sebrali by mi mobil, tudíž by se mi zítra ve škole smáli, že jsem nebyla celej večer on-line… vyházeli by mi skříň, zfackovali by mě, zakázali by mi vycházet na půl roku z domu… nene, mojí hlavinku, tvrdou jak diamant, by nezmáčkli. Já fakt byla schopná jim udělat ten vztek, že jsem měla ještě horší známky. Což se taky - bohužel stalo. Tak se vztekali, že mám trojky, tak mi všechno zakazovali, tak na mně vždycky po rodičáku řvali, já si tady s tou dvojkou z mravů nedělala legraci, já fakt to dotáhla na čtyřku!!! Ne z mravů, z němčiny. A vytočila jsem tím nejen rodiče, ale i ředitele školy. Z matiky jsem měla za jedna. Věděl dobře, co dělám. Měla to být kule, ale ukecal osobně němčináře. Pak mi to na pomaturitním večírku řekl. A ten vztek mých rodičů… nic hezkýho, ale tenkrát mi to prostě za to stálo. Co mohli víc? Nařídit mi zaracha na dvacet let? Nemholi. Zdrhala jsem oknem. Mohli se akorát tak modlit, aby ti kluci, co na mě pod tím oknem čekali, co mě vezli vedle do vsi na diskotéku, nejsou opilí, nebo mě nezbouchnou, a já nebudu ani vědět, kdo je otec. A těch historek je víc.Spratek jsem byla hroznej, já vím.
Chtěla jsem říct, máte-li doma stejnou palici jako jsem byla já…… pak vás potěš pánbůh.
nejsem psycholog, ale myslím, že tví rodiče pouze sklízeli plody své výchovy, pokud rodiče selžou ve výchově dokud je dítě ještě malé, těžko ho začnou vychovávat, když je v pubertě, a věř, že mně by tohle dcera nedělala, přitáhla bych jí otěže takovým způsobem, že z domu by oknem neutíkala, kdybych na ně měla dát mříže.
@pannda Zkusím ti poradit ještě jednu věc! Zkus zavolat na tuto linku, je to non-stop!
Jsou tam psychologové, kteří ti poradí v jakékoliv situaci, když si s dítětem nevíš rady nebo tě něco trápí. Řekni jím svůj problém, povykládej si s nimi… Nic za to nedáš a hlavně budeš mít pak klidnější hlavu. Oni ti určitě poradí, jak by tento problém řešili na tvém místě!! Taky jsem tam jednou volala a NELITUJU!!! ![]()
http://www.ditekrize.cz
@romype píše:
nejsem psycholog, ale myslím, že tví rodiče pouze sklízeli plody své výchovy, pokud rodiče selžou ve výchově dokud je dítě ještě malé, těžko ho začnou vychovávat, když je v pubertě, a věř, že mně by tohle dcera nedělala, přitáhla bych jí otěže takovým způsobem, že z domu by oknem neutíkala, kdybych na ně měla dát mříže.
Je to monžé. Já jen že jako rodiče si tohle sami sobě málokdy přiznáme - kdyby to náhodou byla pravda.
A máš pravdu, že ten vzdor k rodičům jsem si vypěstovala v hodně raném dětství. Já už zdrhala jako osmiletá. ![]()
@pannda píše:
Tablet dostala od segry ve 14 letech, měla ho jen na urč. čas. Internet také…Od jara má telefon, wifi u nás se dá kdykoli nastavit na urč. hodiny, na každý přijímač zvlášt(notebook, telefon, tablet pc)takže na tel. ho má dcera od 13-22hod, ale jelikož si přispěla na nový telefon na jaře, má v něm i internet. Ten nezablokuju. Kapesné jsem jí už podle výsledků krouhla, ode mne má 300kč, od ex má 400kč. Z toho si platí mobil, a své aktivity.
Telefonem se i budí, takže ho má i v noci u postele..Pokoj mají s mladší společný, jelikož vstává kapánek dříve než malá, nemůže mít klasický budík, který dělá randál.
Do koupelny s ním už nechodí, zákaz je, ale jinak je s mobilem stále…Víš, nevím, jak se ti střílí rady od malých dětí, ale s pubošem se hne už dost těžko. Povinnosti má, koš je její záležitost, ale stále musím připomínat, pomoc s nádobím taky, ale důsledná není, zase musím připomínat, at třeba vyklidí myčku…Škole nevěnuje tak dobře, jak by měla, až jde do tuhého, opravuje známky. Můžu jí stále telit do hlavy, posílat jí učit, ale já taky někdy přijdu z práce až večer.
vybrala sis mně a jedeš po mně. Snažím se ti říct, že je to o tvých mantinelech. Že nezablokuješ internet v mobilu ale není pravda. Je to o tom, co ty jí dovolíš. Prostě ti letý puboš doma poslouchat bude. Pokud to není nezvladatelný dítě, tak prostě poslouchat bude. Já tě přeci nekritizovala, ale je to o tom, co jí dovolíš. Přeci rozhoduješ ty, ne ona. Puboš nepuboš.
@pannda píše:
Dostala by hysterický záchvat!je schopná se o něj rvát, bez řečí typu, že na to nemám právo, by se to neobešlo. Ale zřejmě to tak fakt udělám.
rvát? Rvát se s mámou? Jak děti nebiju a nejsem zastáncem bití, mohla by se zkusit se mnou rvát, vystartoval by po ní v rámci její záchrany manžel, páč kdybych vystartovala já, byla by modrá celá, a mohla by mít kecy, že na to nemám právo. Top by viděla, na co všechno já mám právo.
Nevyhrožuj ale ničím, co nesplníš.
Fakt by se s tebou tvoje dítě jako rvalo?
![]()