Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette ještě mě napadlo, že ho vlastně učíš, že násilím dosahuje cíle…
@moje prdelky píše:
Je zajímavé, že moje děti mě nebijí a ani to nezkouší, že sebou nehází o zem a nevztekají se tak, že by mlátily věcmi kolem sebe. Čím to asi bude? Jo já vím, to bude tím, že ví co si dovolit mohou a co ne a opravdu jsem nečekala, že z toho sami vyrostou a nebo že mě je vychová a pravidla nastaví někdo jiný. Ty pravidla jsou totiž potřeba nastavovat od mala a ne až je nějaká krize a pak se divit.
Ale vím, že zde je v oblibě omlouvání a objímání a podobně. Tak do toho maminky, já jsem jen ráda, že si vychovávám děti podle selského rozumu a nemám pak žádné tyto psychostavy a nemusím hledat hlídání kdo ví kde, abych se z toho nezbláznila.
@Lynette píše:
Doufám, že bude oplácet taky. Když nebude oplácet, tak bude šikanovaný jako já a to opravdu nechci
Už jsem myslela že se nenajde nikdo, kdo by vychovával dítě i jinak než jen a jen vysvětlováním. ![]()
@3HE píše:
@Lynette ještě mě napadlo, že ho vlastně učíš, že násilím dosahuje cíle…
Jakto? Násilím přece ničeho nedosáhne. ![]()
@natyber Tvůj syn kdyby někoho kousnultak by koukal jak bys s ním zatočila? No a jak bys s ním zatočila? To, že tvůj syn to ještě nezkusil neznamená že je vychovaný a vyspělý - může to zkusit zítra. A co pak uděláš?
@jitkabokule píše:
Už jsem myslela že se nenajde nikdo, kdo by vychovával dítě i jinak než jen a jen vysvětlováním.
A jak jí mám tedy vychovávat?
Mimochodem, kdy je vůbec ta správná doba na zavedení pravidel? Jako už od miminka? Takž když mě kojenec kousne při kojení do prsu, už mu mám jako jednu šoupnout? NEbo když batole při prvních krůčcích shodí sklenici ze stolu je to taky důvod k fyzickému trestu? Nebo kdy? Jako já nevím, je to moje první dítě a v porodnici mi jaksi zapomněli vystiknout manuál ![]()
@3HE píše:
a maminka si vezme stoličku, aby na tvář puberťáka dosáhla a vrátila mu ji
hele, to si myslis, ze to je vtip. ale moje znama tuhle situaci opravdu prozila. ![]()
jeji pubertalni syn ji teda nevrazil, to by si fakt nedovolil. ale byl drzy jak sv.ina a protoze ma o hlavu vic nez ona, tak ona si v amoku pritahla zidli, vyskocila na ni a flakla mu, ze se malem protocil… (skoro dospely chlap, tak 30kg vic nez ona). oni jsou rodina totalnich choleriku, ale jim to funguje. krome tehle obcasnych scen tam ten vztah rodic-dite funguje naprosto uzasne a on o rodicich hrozne pekne mluvi a udelal by pro ni cokoliv. no proste takovy „italsky model“.
@Lynette píše:
@moje prdelky Tvé děti ví co si dovolit mohou a co ne - a jak to ví? Už se tak narodily nebo je to Maybelline?
Třeba to bude tím, že na ně působí moje výchova, takže žádný Maybelline
@moje prdelky píše:
@LynetteTřeba to bude tím, že na ně působí moje výchova, takže žádný Maybelline
A můžeš mi tedy něco napsat o té tvé výchově?
@Fíková to jsem přesně věděla, takže jsem ti udělala alespoň krásnou noc.
Mě je to totiž jasné, že jste čekaly na opozici a ne jen přitakávání, jak to mají všichni stejně a jak je to normální. No a zas se objeví někdo, kdo napíše, že mlátit mámu, vztekat se tak, že ležím na zemi kdekoliv a kdykoliv a třískám věcmi kolem sebe, že toto není normální. Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že tyto stavy rozmazlenosti se krom období vzdoru ještě rády schovávají za ADHD a taky u adopcí za geny po bio rodičích.
@moje prdelky píše:
@Fíková to jsem přesně věděla, takže jsem ti udělala alespoň krásnou noc.Mě je to totiž jasné, že jste čekaly na opozici a ne jen přitakávání, jak to mají všichni stejně a jak je to normální. No a zas se objeví někdo, kdo napíše, že mlátit mámu, vztekat se tak, že ležím na zemi kdekoliv a kdykoliv a třískám věcmi kolem sebe, že toto není normální. Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že tyto stavy rozmazlenosti se krom období vzdoru ještě rády schovávají za ADHD a taky u adopcí za geny po bio rodičích.
Tak evidentně to má většina ve větší či menší míře podobně, jen tvé děti jsou bezchybné a dokonalé. Tak ti gratuluju a užij si to. ![]()
@natyber píše:
No ona to asi nemyslela tak, jako že je tak dobrá a má nejhodnější děti. Můj syn je taky hodný, občas se vzteká, málokdy s něčím hodí, nikdy nikoho nekousl ani neuhodil. Občas když mu někdo bral hračku, tak zakřičel a napřáhl se jakoby chtěl kousnout, ale to je tak všechno. Naopak syn od sestry do něj od malička buší, mlátí ho rukou i hračkou, kouše ho, strká do něj, mačká mu ruce a to mu můžem vysvětlovat jak chceme, že se to nedělá. Záleží to na povaze dítěte samozřejmě. I když já bych se s ním asi tak nepárala, tak bych s ním zaklepala až by si opravdu uvědomil, že se to nedělá a že se zlobím. A tak nějak to asi @moje prdelky myslela. Že se s dítětem nemá nijak debatovat a vykládat mu kdoví co, ale rázně ukázat pravidla hry.
No celkem jsi to odhadla, jen se musí rozlišit kdy rázem a kdy jen domluvou. A ne, že jsem si myslela, že jsem tak dobrá, ale že jsem ráda ty hranice umím nastavit dle normálního selského rozumu.
@Fíková píše:
Zřejmě jsem si zapomněla vyžádat manuál k provozu a údržbě, tak vše dělám metodou pokus-omyl
Jistě píšu tam, kde o něčem něco vím, a ne tam, kde bych moralizovala a prudila a nebo mazala med kolem pusy. A jelikož mám děti vychované, tak jdu tam, kde se řeší výchova. No a je vidět, že tobě to tak nejde, protože tady píšeš toto, co píšeš.
@moje prdelky
vis co, to je asi ja bych psala do tematu o nespani deti, ze moje ob deti spaly od sestinedeli celou noc. jo no, spaly, ale to neznamena, ze ten komu nespi dela neco blbe. stejne tak to nenzamena, ze ja mam genialni recept, jak to udelat aby spaly.
nektere deti jsou proste nejake, ostani jsou jine. mi treba jedno dite neji vubec nic, druhe ji vsechno. vychovou to teda asi nebude. a stejne tak to je se vztekanim. nektere deti maji proste klidnejsi povahu a jejich obdobi vzdoru spociva v tom, ze se zamraci. muj starsi syn se jednu dobu dost vztekal, ale resil si to sam se sebou, mlatil hlavou o zem, nikdy neprastil nebo nekousnul me nebo nekoho jineho. neni to moje zasluha, nechlubim se tim, proste to nedelal ![]()
@moje prdelky píše:
@LynetteTřeba to bude tím, že na ně působí moje výchova, takže žádný Maybelline
To je moc hezké, ale pokud nebudeš konkrétní tak je tato informace tady všem prd platná. ![]()
@moje prdelky píše:
Jistě píšu tam, kde o něčem něco vím, a ne tam, kde bych moralizovala a prudila a nebo mazala med kolem pusy. A jelikož mám děti vychované, tak jdu tam, kde se řeší výchova. No a je vidět, že tobě to tak nejde, protože tady píšeš toto, co píšeš.
Já jsem se svou výchovou celkem spokojená. Dítě mi rozhodně neskáče po hlavě, akorát je občas vzteklé, když není po jeho. A stojím si za tím, že je to normální chování batolate. Ještě se neumí ovládat a musí se to naučit. To je ale dlouhodobější proces. Fakt na něj nestačí jednou udělat bububu. Ano, pokud by se tak jak popisuje třeba první příspěvek choval třeba šestiletý, tak už to je určitě k zamyšlení, ale dvouleté dítě?
Jinak jsem se od tebe kromě obecných keců „musí se nastavit hranice“ nikde nic nedozvěděla. To ale všichni víme, problém je ten, že nikdo nefunguje na knoflík.