Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette píše:
Já jsem svýho dvouleťáka šoupla 3× týdně na celé dopoledne do školky - je tam šťastnej jako blecha, protože tam má kolektiv vrstevníků a program, který já nejsem prostě schopná vymyslet. Doma je pak hodnější a je takový celkově spokojenější. Když něco chce už nejdu jen tak - chci aby poprosil a ne že pískne a já začnu skákat. Začne mě někam tahat a já mu řeknu, aby poprosil - na to, založí ručičky a zakroutí hlavičkou a začne být vzteklej když trvám na tom, aby poprosil. Pak mě praští, tak mu to oplatím a následuje řev. Celé se to zopakuje ještě jednou nebo dvakrát, pak poprosí a já ho pochválím a ochotně jdu kam chce. Doufám, že tímhle přístupem ho alespoň trochu zkrotím.
se jako pereš s dítětem? ![]()
@natyber píše:Dělám to podobně. Teď jsem se naučila chodit spát s ním, je to zrovna v tomto obdobíto nejlepší aby usnul. Přešlo ho to období, kdy neustále vstával, vztekal se a teď klidně leží dokud neusne. Já dělám že spím, ani nemrknu a jen si v duchu říkám, ať už spí, ať už spí
Někdy to trvá fakt dlouho, ale nakonec usne. Někdy se mu nechce, tak si pustíme pohádku a jdeme si zase hrát Ale zlaťě je když usne. To se pak proberu z polospánku, vyplížím se a užívám si rajského klidu
Jeden cas jsem to delala stejne, delala ze spim, mala se zklidnila a usnula.
Unava a hlad je dodnes spoustec silenych stavu…
@3HE Plácne mě, tak ho plácnu taky přes ruku
To není praní. Přece se od svého dvouletého syna nenechám bít! ![]()
@Lynette a zkoušela jsi mu razantně chytit ruku ideálně ještě předtím, než tě uhodí, ale má už nachystáno, fakt škaredě se podívat a říct mu, že maminka se neplácá?
já si myslím, že oko za oko, zub za zub není dobrá cesta.
@Lynette píše:
@3HE Plácne mě, tak ho plácnu taky přes rukuTo není praní. Přece se od svého dvouletého syna nenechám bít!
to není praní, ale dítě vyroste a bude si hledat jiné útočné metody… neříkám tím, že tě zbije, ale prostě násilí plodí násilí.
@Lynette píše:
@3HE Plácne mě, tak ho plácnu taky přes rukuTo není praní. Přece se od svého dvouletého syna nenechám bít!
Mne prave to vase placani „kdo vydrzi dyl“ jako prani prijde. U nas to k tomu obcas sklouzlo a ja to povazuju za sve selhani.
@Lynette u nas to same..dnes chtel zapnout na spani DVD pohadku a trisknul s tim o zem, tak nasledovalo vysvetleni, vztekl se, nechtel podat, nezapla pohadku, hozeni o zem sam sebe, vrhl se ke me, Hysterie, ma netecnost, odeslani do pokoje, trisknuti 10× dvermi a zvatlave nadavani, prichod, plac, dozadujici se naruc, obejmuti, zklidneni, rev- vidi DVD na zem..situace se opakuje 3×..pote DVD vezme, da mi ho do ruky a zapnu. dite usina s tatinkem, ja divoce kourim u kafe a otviram lahev vikendoveho vina ![]()
Kdyz me maly uderi vracim delam ze palcu a on me flakne znovu?..dostava stejnou merou. Uceni:- Akce-Reakce-nasledek..tez vychovne :nevim
*oprava slovosledu
Příspěvek upraven 20.02.15 v 23:58
@3HE Nejsem tak pohotová abych mu jí chytla a to že maminka se neplácá nikdy a za žádných okolností mu vštěpuju do kebulky už půl roku.
@Lynette píše:
@3HE Nejsem tak pohotová abych mu jí chytla a to že maminka se neplácá nikdy a za žádných okolností mu vštěpuju do kebulky už půl roku.
já bych prostě i po plácnutí chytla tu ruku a řekla fakt razantně, že maminka se neplácá, dala bych třeba židli doprostřed místnosti a posadila ho na ni. prostě nějaký šok!
@dendule4 píše:
@Kassy Taky vyzkoušeno…pohádky jí nebaví, ani v tv natož když je čtu. Ona prostě když nechce hajat, tak nebude a hotovo. Hraje si s hračkama v posteli chvíli a pak stejně přiletí jak uragán a do postele už nepůjde
Přesně jak píšou ženy. Stačí chvilka odpočinku, prožívá různé změny více vše vnímá a uvědomuje si existenci sebesama. Potřebuje odpočívat. Taky záleží na tom, jaká aktivita se děje před spaním. Na syna hodně zabírá, dopolední procházka. Nemusí být velká, stačí vztít motorku a projet se ulicí, nebo jit pěšky do krámu. Nebo návštěvy, stačí dvě-tři děti u nás doma a spánek je zaručený
Pohádky v TV ho nebaví. U nás vede toto:
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/…ittleBabyBum
a ještě Bolek a lolek nebo Nody
@Ukulina píše:
Jeden cas jsem to delala stejne, delala ze spim, mala se zklidnila a usnula.Unava a hlad je dodnes spoustec silenych stavu…
@e-lili píše:
@Lynette podle popisu skolka teda moc „nefunguje“
Školka funguje moc dobře - víc komunikuje, víc mluví, dokonce už si se mnou chce i kreslit, nechá si ukazovat obrázky v knížkách i si se mnou trochu zacvičí - předtím tohle vůbec nechtěl. Celkově je spokojenější. To, že se snaží si něco vydupat je podle mě dané věkem - já ho chci naučit, že když něco chce, tak že má poprosit a dostane to a taky ho chci naučit že plácnutím dosáhne maximálně toho, že bude taky plácnutej - věřím že mu to jednou dojde.
@3HE píše:
já bych prostě i po plácnutí chytla tu ruku a řekla fakt razantně, že maminka se neplácá, dala bych třeba židli doprostřed místnosti a posadila ho na ni. prostě nějaký šok!
Přesně tak, opravdu razantně. Stačí zvýšit hlas a říct větu naštvaně. Chytit dítě pevně za ruku, tak aby si uvědomilo, že se opravdu zlobím. Samozřejmě s ohledem na věk dítěte. Dítě totiž potřebuje určité hranice, aby si mohlo lépe uvědomovat svoje činy. Pokud mě flákne a já mu to oplatím tak to k ničemu nevede.
@Lynette ale na ten vzdor skolka nefunguje. stoho se da opravdu jen vyrust
To ostatni neni predmetem diskuze.
K placani na oplatku se snad nebudu vyjadrovat.
V 15ti ti da delo, ze lehnes
(nadsazka)