Zdravá míra pomáhání rodičům/tchánovcům

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.6.13 09:26
@Anonymní píše:
Ahoj lidi, ozivuji diskusi. Nasla jsem zajimave info, ktere sem vkopiruji. Poslete ho prosim dal i pratelum. Muj pripad je jiny-mama ma tak nizky duchod, ze se z toho neda zit. Bracha je pravnik, ma mercedes,lux.byt atd. a neda ji ANI KORUNU.Ja sama ziji v najmu, mam jen zivotni minimum, jsem navic dlouhodobe nemocna. Pravnik mi poslal toto. Treba se to nekomu bude hodit, doctete az dolu.Co Vy na to?

§ 87

(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.

(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.

Povinnost starat se o ně nastává tehdy, když jsou rodiče nemohoucí, respektive nemají dostatek peněz na svou obživu. Tak to říká zákon o rodině v paragrafu 87. Rodiči, který pomoc opravdu potřebuje – starobní či invalidní důchod má velmi nízký, nestačí mu na zajištění základních osobních potřeb – musí jeho potomek zajistit slušnou výživu.

Ovšem nepředstavujte si, že pod pojmem slušná výživa je myšlena jen strava. Je sem zahrnuto i zabezpečení odpovídajícího bydlení, oblečení, zdravotní péče včetně zajištění sociálního a kulturního vyžití.

Pokud v rodině vyrostlo více dětí, vyživovací povinnost se týká každého z nich. Nedělí se však rovným dílem. Podle zákona každé z dětí „plní vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí“. Pokud se nedokážou dohodnout, určí, jak velký rozsah vyživovací povinnosti bude každý ze sourozenců plnit, SOUD.

Soud, který o přiznání výživného rozhoduje, sleduje především majetkové poměry dětí i rodičů, jejich příjmy i například vlastnictví nemovitostí. Zabývá se též kvalitou vztahů mezi rodiči a dětmi, například tím, jak rodiče plnili svou vyživovací povinnost k dítěti v jeho dětství, dospívání a studia.

No, tak to je zajímavé. Doufám, že se to nedostane do ruk mé drahé tchýně!!!

• Citovat
  • Upravit
36556
11.6.13 10:03
@Anonymní píše:
No, tak to je zajímavé. Doufám, že se to nedostane do ruk mé drahé tchýně!!!

Pokud se tchyně chová v rozporu s dobrými mravy (hraje automaty třeba), tak se můžete vyživovací povinnosti vyhnout. Pokud je ale normální jen v nějakých problémech, měl by jí tvůj muž pomoct. To mi připadá správné, je to jeho máma :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lena1983
14.6.13 07:39

Moje tchýně to vyřešila tak, že dům kde bydlí, nechala napsat na manžela a na švagra. Sama tam má právo užívání. Ona je na nich velice fixovaná, sama nemá žádné zájmy ani kamarádky. Bohužel je dost panovačná a s nikým se nesnese. Každou sobotu ráno volá, že je nějaká neodkladná práce - posekat zahradu, natřít plot, vystěhovat krámy ze sklepa, v zimě odházet sníh…a dodá "no ono by to bylo potřeba ale já už nemůžu, nejsem majitelka…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová