Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bamba byla, k jisté části mám docela blízko. Nenapsala jsem, že tam nezbylo nic, jen jsem to šířeji nerozváděla v té jedné krátké větě. Ano, je tam spousta měst a vesnic, ale bylo jich tam nesrovnatelně víc.
přečti si např. toto, příjemnou zábavu
http://www.czech-press.cz/index.php?…
podívej se na tento obrázek
http://www.zanikleobce.cz/…lesudety.jpg
a sežeň si tuto knihu
https://www.kosmas.cz/…sudetenland/
Tvé jedno město nejsou celé Sudety.
@kaminky Prosím tě, jsi úplně mimo. Sudety opravdu nezmizely. Co jsou podle tebe Sudety? To by mě zajímalo.
@Denisa56 co si představuješ pod pojmem zmizely či nezmizely? já toto:
Zaniklo na 3000 obcí, jejich částí a samot, do roku 1947 bylo zrušeno 70 000 drobných živností a většina spolků, zanikly rodinné zemědělské podniky do pěti hektarů, kterých bylo v pohraničí 350 000. Místo toho sem komunistický režim koncentroval těžký průmysl, těžbu surovin, tepelné elektrárny, vojenské prostory a ústavy sociální péče. Vzhled Sudet se změnil. Vytratil se cit k půdě a krajině, zmizela pospolitost a duch místa. Lidé se přizpůsobili kulturní a sociální prázdnotě a ještě dnes jsou bývalé Sudety oblastí s jistou kulturní výjimečností.
Zkrátka spoustě Němců není co vrátit, i kdyby to šlo. Což nejde. Schw. se navíc nepřiklání ani k tomu, aby český parlament vydal o odsunu nějakou usmiřující, deklaraci, viz ten odkaz na novinový článek z r. 2010 na předchozí stránce.
Tady je odkaz na mapu sudet
http://nemci.euweb.cz/m1.gif
část obcí skutečně zanikla, ale většina ležela v pohraničním pásmu, kam se po převratu dostaly tak hlídky pohraniční stráže…
ale třeba Prachatice, Krumlov, jen tady u nás na jihu Čech - dvě okresní města… o zbytku republiky ani nemluvím…
@marye ber to tak, že Němcům přece nepatřilo vše, co se nacházelo na území Sudet (vím, jak vypadá mapa, visela mi v práci). Ta čísla výše mluví, myslím, jasně.
Další čísla: Z česko-německého pohraničí, z oblasti Sudet, byly po druhé světové válce vystěhovány takřka 3 miliony Němců a do vylidněných území se podařilo nastěhovat 1,9 milionu Čechů.
A hlavně pořád jde o to, že Schwarz.. se vyjádřil již před časem, že usmiřující deklaraci ne a že to nejde. Takže problém je jen v tom, že řekl, že dnes by se odsun řešil v Haagu. A to řekl proto, že byl krvavý. Dá se to čekat, když lidi ranila válka. Nicméně ten odsun byl násilný, vraždilo se a kradlo, to je známá věc a opravdu by se to dnes posuzovalo jako zločin. Ale on zároveň říká, že to je minulost a ta se nedá vracet a musí se hledět dopředu. Takže celé je to Zemanova demagogie v rámci boje o hlasy. Nic jiného.
@kaminky
osobně je mi to jedno, jsem k oběma kandidátům už celkem imunní, i když nějaká vakcína proti nim by se mi ještě šikla. jen se tu snažím zvýšit povědomí o tom, co jsou vlastně sudety. samozřejmě Němcům nepatřilo vše, ovšem také nesouhlasím s tvrzením, že by nebylo co jim vracet… třeba právě v Krumlově byla většina obyvatelstva německá…
@kaminky no, záleží na úhlu pohledu. Určitě se Sudety po odsunu částečně změnily, ale celkově mi ten komentář, co jsi sem dala, připadá poněkud přitažený za vlasy. Pocházím z rodiny, která ma na Sudety určité vazby. Když byly na začátku války ze Sudet vyhnáni Češi - a věřte, že se s nimi Němci tenkrát taky zrovna nepárali - moji prarodiče tam zůstali, protože se jednalo o smíšené manželství: babička byla Němka, dědeček Čech. Můj tatínek se tam během války narodil a když pak přišel odsun Němců, opět napatřili k odsunutým, rovněž z důvodu smíšeného manželství. Přesto to pro ně tehdy rozhodně jednoduché nebylo, rodiče mé babičky odsunuti byli, ačkoli jejich rod tam žil po celé generace. Pradědeček to psyhicky neunesl a při odsunu na první stanici vystoupil a v lese se oběsil. S odsunem - ať na začátku války, tak na jeho konci, je spojené obrovské množství tragédií obyčejných lidí, z nichž, troufám si říct, většina z nich žádnou válku nechtěla. Musím ale říct, že z historického hlediska s omluvou a navrácením majetků sudetským Němcům nesouhlasím, možná bych souhlasila v případě, kdy by Německo odškodnilo všechny oběti druhé světové války, všechny ty nevinné zplynované a popravené, mezi nimiž byly nejenom vojáci, ale milióny žen, dětí a starců. Nebyli jsme to my, kdo rozpoutal druhou světovou válku. Odsun Němců byl jen důsledek toho, co způsobilo Německo. Ano, je to v podstatě uznání kolektivní viny, ale uvědomte si, že kdyby se Hitlerovi podařilo to, co zamýšlel, tak my bychom tady dnes pravděpodobně vůbec nebyli, anebo byli, ale žili bychom někde na Sibiři. Tam totiž chtěl slovanské národy vystěhovat a udělat z nich otroky pracující pro velkoněmeckou říši.
@Denisa56 to je mi líto, vaše rodina měla těžkou minulost. Myslím, že názor na odsun sdílíme, vůbec nevidím rozpor. Napsala jsi naprosto výstižně, že „S odsunem – ať na začátku války, tak na jeho konci, je spojené obrovské množství tragédií obyčejných lidí, z nichž, troufám si říct, většina z nich žádnou válku nechtěla.“
Určitě jsem se nechtěla bavit o válce a vině Německa, která je jistá a je to téma na úplně jinou diskuzi. Mluvím jen o Zemanově demagogii, strašně překrucuje. To on přitahuje za vlasy a vymýšlí si. Ten Schw. neřekl nikdy nic z toho, do čeho se ho Z. snaží vmanipulovat. Zvěrstva Němců a počty obětí války jsou známé. Zloba Čechů byla pochopitelná, ale násilí je násilí, Sch. to nijak jinak nemyslel, nemohl se vyjádřit k celé tragédii války. Řeč byla o odsunu, tak se vyjádřil pouze k tomu.. on je v tomhle takový upřímný, že byť riskuje zlobu národa, tak to prostě takhle nešťastně plácne a Zeman se toho chytí a udělá podpásovku. Schw. tu dobu velmi dobře chápe v širokých souvislostech. Z pohledu dneška je pro SChw. uzavřenou minulostí.
@marye Ke Krumluvu apod. jsem už odpověď vlastně napsala: Němcům nejde nic vrátit. Schw. se nepřiklání ani k tomu, aby český parlament vydal o odsunu nějakou usmiřující deklaraci, je to pro něj uzavřená minulost.
viz ten odkaz na novinový článek z r. 2010, je krátký
http://www.novinky.cz/…zenberg.html
Koho bys tam chtěla? Dienstbiera…je z mužských kandidátů nejhezčí
Franz by možná taky ušel, ale je maskovaný, tak vůbec netuším, jak vypadá.
@kaminky
no nejhezčí, to by mi bylo jedno… ![]()
mně by se tam líbil prakticky každý kromě těchto dvou a krom Bobo. i Franze bych překousla spíš, i když je tak trochu zjev, ale přineslo by to efekt podobný jako gumáky na olympiádě ![]()
takže Dienstbier, Roithová, Fischerová, Fischer… všichni jsou pro mě lepší než Schwarzenberg a Zeman ![]()
cítím to jako promarněnou šanci něco změnit - zase jsou tam političtí dinosauři, tedy prehistorické příšery ![]()
@kaminky nechci nic říkat, bydlím v sudetech, dokonce i v baráku z roku 1869 a moje babička z roku 1924, těch domů je tu víc. Bydlí tu s námi i němci, kterým je dnes kolem 80ti let
a dodoneška mluví německočeštinou. Skoro každý rok sem jezdí němci a prohlížejí si baráky, občas zazvoní a vyprávějí, jak tu žili jako malí a jestli by si to mohli prohlédnout a tak prohlíží a fotí - PROČ ASI - ŽE BY ČEKALI AŽ SE ZRUŠÍ DEKRETY A PAK ŇAM
. A není to jen náš barák. Loni se byly podívat k sousedovi, který si postavil barák v roce 1987 na pozemku, kde dříve stál německej barák a taky sem ti němci jezdí a fotí. Přes léto je tu plno němců a okupujou tady obec - hlavně ty starý baráky. Takže sudety asi nevymřeli a to nemluvím o okolních vesnicích, tam to vypadá, jako když odjeli tanky. Opuštěné německé baráky, ještě s německýma nápisama. Zajeď se podívat do Vrbice u Hořoviček /okres Ústí / nebo do Mor u Podbořan, Kaštice… to bys koukala na drát
tomu říkám - tady chcípnul pes po 2.světový a těch vesnic je tu kolem plno ![]()
Zeman se včera opravdu předvedl.
Snažil se zapůosbit vtipnýma líbivýma řečičkama a obávám se, že mu to dost lidí i „žere“. Bylo mi Karla snad i líto. Včera bylo krásně vidět (alespon mi to tak přišlo),že Karel je „obyčejný“ člověk, který si tam na nic nehrál. Kdežto Zeman se tam snažil o nějaké neustálé ponižování, urážení a snad i povyšování. Ty jeho zdlouhavé a rádoby vtipné odpovědi.
Nevím, musím řici, že mě včera hodně zklamal.
@kaminky ale tu knížku si ráda přečtu, zajímají mě takový věci - díky za typ ![]()
@kaminky fakt se Ti Dienstsbier líbí vzhledově?
. Mě právě vzhledově vůbec ![]()
@kaminky
Tak to je gól. Bylas vůbec někdy v bývalých sudetech? Víš co to znamená? Opravdu jsi mě po ránu pobavila.Asi by sis měla zjistit co byly sudety. Já jsem se v bývalých sudetech narodila a to ve městě, kde žilo před válkou mnohem víc němců, než čechů a světe div se město je tady stále a tráva roste jen na loukách atd. Než napíšeš takový nesmysl, měla by sis raděj o tom něco zjistit.