Zemědělství - užívání hnojiv, postřiků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9578
11.7.12 18:23

@Vera111 no, to jo, ale jde mi o to, kolik fungicidů má v sobě to nebio jablko (jestli nějaké má, třeba správným stříkáním nemá nic nebo naopak i to bio jablko je mít může - vždyť pesticidy (možná i fungicidy) obsahuje i voda) a právě že jsem někde četla, že je rozdíl i ve vitamínech - tím jak půdě chybí živiny, jsou pak „podvyživené“ rostliny/plodiny. Navíc se zemědělci snaží o větší výrobu, někteří sypou na urychlení růstu atd - tím pádem plodiny nemají to, co by měly mít. Proto by mě zajímal rozdíl ( ne spekulace, že si myslíte - chtěla bych fakta :) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
8.12.12 18:00

Třeba chránit potraviny před tímto je celkem fajn..a jinak stačí zadat mykotoxiny a počíst si.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
frit
20.2.13 09:14

Dostal jsem odkaz na tuhle diskuzi, tak přispěju. Mám zemědělské vzdělání, pracoval jsem jako agronom a nyní jako obchod. zástupce - stále v zemědělství a mohu říci, že neznám nikoho z oboru, ale doopravky nikoho, kdo by někdy koupil biopotravinu. A to jsou lidé v tomto oboru vzdělaní. (jak říkal jeden agronom - já bych si bio nekoupil ani boty).Bio značka je jen marketingový nástroj. Kdo chce ať za to utrácí (podobně jako musí mít někdo včechno Adidas) ale ničím si nepomůže. A když jsem četl ve vedlejší diskuzi o jakýchsi superpotravinách..no.. Základem je kvalita - klobása je buď poctivá nebo není - bez ohledu jestli je z bio masa nebo ne. Rezidua v potravinách jsou sotva laboratorně zachytitelná - většinou ani to ne. Jestli chcete být zdraví, jezte pestře a nevažte z prefabrikátů ale z původních surovin. A jestli chcete pomoci planetě, jezte místní tj. víceméně středoevropské - potraviny ne ty co se sem plaví přes půlku světa. Samozřejmě není potřeba být ortodoxní - já sám bych se třeba kafe vzdal jen velice nerad.
jak říkal jeden náš profesor na univerzitě - Ještě nikdy v historii nemeli lidi takové množství tak kvalitních potravin. A ještě nikdy se v tom tak nerýpali…

• Citovat
  • Upravit
6
20.2.13 10:30

Nelze než souhlasit s posledním příspěvkem. Dost jsem o BIO četl, jelikož si doma pěstuji bylinky a dělám si domácí jogurt, sýr, paštiku, šunku. Zjistil jsem několik znepokojivých věcí. Biofarmaření znamená jen nepoužívání chemických hnojiv, ovšem používá se měď, což by nebylo až tolik špatné, ale nejsou normy na hnojení mědí a tak se hnojí a hnojí a měď v půdě je čím dál více koncentrovaná a nakonec je mnohem škodlivější než chemické hnojiva. Na ně jsou normy a ne všechny jsou škodlivé. Tedy, nejlépe doma pěstované, značka bio je opravdu většinou jen reklamní značkou. Pokud máte v blízkosti farmáře, víte jak hnojí, čím krmí, pak je to super, ale koupit bio v marketu a myslet si, že mám něco zdravého a lepšího bývá omyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
frit
20.2.13 14:35

Zrovna měd je docela sranda. V historii se používala jako fungicid celkem hojně, dnes už je tak 40 let za vývojem. Víceméně ji využívají staří zahrádkáři kteří nic jiného neznají nebo bioprodukce. Normy na težké kovy jsou, ale moc se v bioprodukci nesledují. Kdysi mi náhodou říkal chlap z výzkumného ústavu zelinářského že simulovali použití mědi v povolených podmínkách bioprodukce a rajčata překračovala normu obsahem mědi 8×. Existují např. i normy na obsah mycotoxinů v obilovinách a..překvapení..tato norma se na bioprodukci nevztahuje…

• Citovat
  • Upravit
3200
20.2.13 14:48

Co si pamatuji, tak Ovocnářská unie dělala nějaké odběry pro rozbor reziduí v ovoci. Nemůžu najít přímo odkaz na výsledky, třeba bude někdo šikovnější (http://www.ovocnarska-unie.cz/index.php?…). U zeleniny nevím, dělají si to firmy v rámci polních pokusů u registračních a reregistračních zkoušek - občas.

Co se týče bioprodukce, tak si myslím, že na certifikaci bio jsou poměrně přísné podmínky. Rozhodně nevěřím vtipu, že bio-zemědělec stříká v noci. Nicméně zatím nebylo nikde prokázáno, že bioprodukce má nějaký pozitivní (ve smyslu lepší než konvenční) vliv oproti klasickému pěstování.

Normy na aplikaci jsou. Vesměs je výrobcem daný maximální počet aplikací za sezónu, ale pořád je to o tom, že se to musí dodržet. Zároveň jsou dané ochranné lhůty, ve kterých by se po aplikaci nemělo sklízet a tedy konzumovat, ale jak jsem už psala - vše je o tom, jestli se to dodržuje. Třeba u zelí nejsou rezidua postřiků už po 5 - 8 dnech, květák má tu odbouratelnost mnohem delší, skoro 14 dní (někde jsem to četla, nevzpomenu kde).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
20.2.13 14:49

Jo a pěkný článek k tomu psal prof. Petr na svém blogu na lidovkách. Skalní příznivci bio-produkce se tam na něj slétli jako hejno supů :mrgreen:

Edit: tady: http://jaroslavpetr.bigbloger.lidovky.cz/…je-nahy.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
775
14.5.13 18:15

Ahojte, chtěla bych se zeptat-byla jsem na procházce s 2,5r dcerou a 2týdenní dcerkou. No a hned vedle nás jel ten traktor s velkými koly a stříkal nějakou sr… smrdělo to.. Uplně mě to naštvalo a vyčítám si, že jsem s dětmi vůbec šla na procházku. Nevíte co je to za postřík-nebo co obsahuje? Stříkalo se obilí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
15.5.13 14:28

@M+M+S Spíš jsi se měla zeptat traktoristy. Mohlo to být skoro cokoli. Smrdí nějak skoro každý postřik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.