Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
k pracovně - až z ní budeš dělat dětský pokoj, tak přestěhuj svoje věci do manželovi a udělejte si společnou pracovnu, ne?
a k autu - ve tvém autě by se ti dobře dítko vozilo? nebo by jsi raději větší, rodinné? to nové by sis nemohla vymazlit podle svého? proč to bereš jako uskromnění? aktuálně bude v pracovně pracovat chlap, o tom snad žádná, a až budeš i ty, tak si to tam upravíte společně, ne? Navíc, kdoví kdy to bude a co budeš potřebovat…a auto, nebude aktuálně jezdit chlap do práce a ty spíš s dítkem? bych si s radostí vybrala nové větší auto
za mě hledáš zbytečně problém tam, kde není, neb aktuálně je má za mě tvůj chlap v těchto věcech pravdu ![]()
Oba dva příklady mi nepřijdou jako “uskromňování” - pracovnu pravděpodobně teď několik let nevyužiješ a přesně jak říká manžel, kdo ví co za těch pár let bude.
Stejně tak auto - pravděpodobně budeš s dětma to rodinné auto využívat více ty a manžel bude svým menším dojíždět třeba do práce. Je to prostě praktičtější.
Pouze bych se ujistila, že jste oba ve shodě v tom, že za pár let ty potřeby můžou být zase jinak aby s tím muž počítal.
Já asi chápu spíš manželovo pohled a nejde o uskromnění, ty máš prodat své malé auto, aby se ti koupilo větší, ve kterém budeš jezdit s dítětem. Jako k čemu ti bude tvoje malé auto, když v něm nebudeš moct stejně jezdit??? A pracovna… No, asi i ty sama chceš dítě, tak snad víš, že potřebuje pokojík, manžel zase pracovnu na práci a až se vrátíš do práce, prostě si tu jednu pracovnu rozdělíte.
Já bych se spíš zamyslela nad tím, jestli jsi na dítě fakt připravená, protože mi připadáš jak rozmazlenej fakan.
Normální baba, co chce dítě, už by plánovala nový pokojíček a těšila se na novou káru…
Tak co se týče toho auta…fakt nechápu, co řešíš. Je to logické, že ty budeš mít to rodine a to současné nebudeš potřebovat. Výběr ale tak, aby ti vyhovovalo aspoň jako současné..např. z výbavy není důvod ustupovat
Ohledně pracovny - jestli nebudeš na rd pracovat, tak je logické, že se pokojík udělá z tvé pracovny a řešit se to bude, až bude potřeba. Proč by on o ní měl po narození dítěte o svou přijít, když ji bude stále využívat?
Za mě to nejsou ústupky, ale změny pro rodinný život.
Dva dospělí lidé plánují dítě, což by měl být vrchol partnerské spolupráce a společné budoucnosti… a místo toho si hrajou na „moje tvoje“, jak dva umanutí puberťáci na pískovišti.
Máte dva pracovní pokoje? Fajn. Snad jeden se uvolní a druhý pracovní prostor se po návratu do práce rozdělí, anebo se jinak přerozdělí. Lze to vyřešit příčkou, nebo třeba střídavým využíváním, Řešení existují, když teda oba chtějí najít řešení.
Auta? Tak se logicky podíváme, které je výhodnější prodat (technický stav, hodnota, praktičnost). Ne podle toho, kdo jak který má vymazleny, co to je za logiku. Auto má být praktický především, ne „vymazleny“,tak jste chtěli dítě nebo si šlechtit auto? ![]()
Tohle nejsou neřešitelné problémy. Tohle je jen dětinské „já si to chci nechat a basta, proč já musím ustupovat". Jestli chcete budovat rodinu, tak začněte tím, že se budete chovat jako tým, ne jako sobečtí spolubydlící. ![]()
Příspěvek upraven 19.05.25 v 14:17
Pracovnu můžete mít společnou a co se auta týká, tak pokud nemáš nějaké mini auto kam se nevejde sedačka a kočár, můžeš si nechat to svoje vymazlene. Nemáte tři děti aby jste nutně potřebovali velké rodinné auto. Uskromnit a přizpůsobit situaci by se měli oba rodiče.
Tak kancelář můžete mít společnou, pokud se chystáš pracovat celou dobu rodičáku ![]()
A auto si přece můžeš vybrat jaké chceš ne?
Moc nevím, jak bys to chtěla udělat opačně - to si jako představuješ, že tobě zůstane prázdná pracovna a manžel bude pracovat v koupelně? A s autem obdobně - prodá se manželovi auto, koupí velké rodinné. Jezdit s ním samozřejmě budeš ty s dítětem, tvoje vymazlené bude stát na dvorku a manžel bude chodit pěšky??? Ne, není to o nějakém uskromnění ženy, ale prostě o praktické potřebě.
Manžel má pravdu. Nejde o uskromňování, ale přizpůsobení se situaci.
Stejně až bude malý větší, tak bude chtít svůj pokoj. Uděláte si tedy pracovny z manželovy pracovny.
Co je to vymazlený auto???
Mě na tom nepřijde nic hrozného, pokud plánuješ být na RD ty, nebudeš pár let potřebovat ani pracovnu, ani vymazlené maličké auto
Navrhla bych, že z „jeho“ pracovny se udělá společná, s nějakým vizuálním přepažením (police, paraván) apod. - klidně hned, ať máš taky své místečko, jako on. A auto si sama zvaž, zda využiješ, nebo bude 5 let stát v garáži, abys s ním pak jednou za čas jela sama na nákupy/za kámoškou na kafe ![]()
Ale mám pocit, že vy si toho musíte ujasnit mnohem víc, tohle dělení na moje-tvoje nedělá obvykle ve vztahu, kde jsou děti, dobrotu. Abys za chvíli nemusela řešit, že TY nemáš peníze na nákup a ON ti ze SVÝCH už nepřidá ![]()
Tak do pracovny bychom se oba bohužel nevešli, navíc oba máme furt cally, a to bychom se rušili, takže tak to v budoucnu nevyřešíme. A s autem chápu, jak to myslíte, ale to rodinné je spíš myšleno někam jet ve třech, kdybych jela sama s dítětem, tak může být sedačka ve předu
manžel se prý ale citově nemůže vzdát svého auta, takže jeho prodat nejde…
Já si myslím, že problém zakladatelky je asi primárně o tom, že nemají společné finance, ale každý hospodáří se svým příjmem. Ona prodá auto, koupí pleny, postýlku, on koupí větší auto- bude jeho. Ona nebude moct pracovat z domova, protože se připraví o pracovnu, nebude mít klid na práci- o to menší příjem bude mít= doplatí na to ona.
Co poradit? SJM?
Když budete mít jedno dítě, stačí i malé auto, pokud to není smart. Ale asi i tam by se menší kočár vlezl.
Mimino pokoj nepotřebuje. Stejně s dítětem budete na 99% spát x let. To už budeš dávno zase pracovat. Ještě se toho může hodně změnit. Třeba jeden nebo obs začnete radši docházat do kanceláře až zjistíte, že je to mnohem lepší varianta než s dítětem doma.
A jinak si myslím, že slevit ze svých požadavků a nároků je úloha muže. Ne ženy.
Ahoj, prosím radši anonymně, jelikož tu mám členy rodiny. Chtěla bych se ujistit, že se opravdu bere jako normální, že při plánování rodiny se má „uskromnit žena.“ S manželem už uvažujeme o dítěti, takže došlo na téma uzpůsobení bydlení, auta, atd. Máme byt 4kk, kde prostě je obývák s kuchyní, větší ložnice a dva menší pokoje, které používáme jako každý svou pracovnu, jelikož OBA dost pracujeme z domu. Manžel ale automaticky přišel s návrhem, že z mé pracovny by byl dětský pokoj, dokonce dodal, že logicky to tak bude. Dobře, chápu, že po dobu MD a RD nepotřebuji pracovnu, ale po návratu do práce budu potřebovat někde pracovat, na to muž odpověděl, že to se pak nějak uvidí. Dobře, toto jsem přešla a nechala to být. Jenže tento víkend jsme řešili, že pokud bude dítě, bude potřeba rodinné auto, protože oba máme auta nevhodná pro rodinu - malý kufr + třídvéřové… no a manžel automaticky přišel s tím, že by se prodalo mé auto a k tomu novému rodinnému bychom si nechali jen to jeho. Tak toto už mě opravdu dostalo, auta jsme si kupovali každý sám a já mám to své celkem vymazlené a dle svých představ a nyní bych ho měla prodávat a dát peníze do rodinného? Proč toto nemůže udělat muž? Tuto situaci jsem probírala se svým dobrým známým a ten mi řekl, že bere jako normální, že by se žena uskromnila při dítěti. Ustoupily jste někdy v podobné situaci? Bylo to vaše rozhodnutí, nebo „kompromis“, který se tak trochu čekal?