Zimní pneu rozměr - jiný než TP?

3157
16.10.15 10:18

Zimní pneu rozměr - jiný než TP?

V TP mám uvedeno 185/65 R 15 88H. Na autě, které jsem teď koupila, mám pneu 195/65 R15 91T. A protože dvě gumy jsou sjeté, musím koupit nové, a já nevím jestli se držet toho co je v TP, nebo rozměrů těch co už na autě jsou (dvě tam zůstanou). Předem díky za info, jsem z toho jelen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15432
16.10.15 10:42

@marmelada78 Zkusila bych se poradit v pneuservisu. Asi bude potřeba dokoupit ten rozměr, který tam teď je. Nejsou ve velkém techničáku vypsané ještě nějaké alternativní rozměry, nebo je tam jen ten jeden?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
16.10.15 10:44

NA autě musíš mít stejný rozměr pneu:
„341/2002 Sb Na vozidle se nesmí, s výjimkou nouzového dojetí,
současně použít pneumatiky různých rozměrů a konstrukcí, pokud při
schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak. Na téže
nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. “

Který 2 jsou sjetý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
16.10.15 10:46

Měly by být v techničáku vypsané ještě další možnosti, které také mohou být. Pokud ne budeš muset koupit všechny 4 nové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
16.10.15 10:47

@marmelada78 Určitě všechny 4 co jsou v TP. sice žádný policista nemá u sebe tvůj TP ale, pokud se mu to nebude líbit, že třeba ten tip auta zná, tak jsou z toho velké popotahovanice přes STK.Nebo musíš požádat o zapsání jiných rozměrů na příslušném inspektorátu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
16.10.15 10:48

@marmelada78 Tak na autě musíš mít všechny 4 pneu stejné. Nemůžeš mít jiné rozměry u dvou kol a jiné u zbylých dvou kol. Takže buď dokoupíš 2 pneu výměnou za ty sjeté a nebo koupíš všechny 4 pneu nové. V TP máš uvedené variabilní provedení - podívej se do kolonky „další záznamy“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
16.10.15 10:48

@ivašot. alternativní rozměry tam právě psané nejsou, a původní majitel mi řekl že tyhle rozměry jsou v pořádku, že ty pneu kupoval přímo v pneuservisu

@WontTell sjeté jsou dvě přední gumy. Tak mi po telefonu kamarád co to bude měnit řekl, že ty dvě dobré dáme dozadu, a dvě nové dopředu :nevim: A ohledně rozměrů mi právě taky řekl že musí teda být stejný rozměr jak ten co tam už je na tom autě. Ale právě jsem nervní z toho že v TP je něco jiného, tak aby s tím případně policajti neměli problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
16.10.15 10:49
@Nirrti píše:
@marmelada78 Tak na autě musíš mít všechny 4 pneu stejné. Nemůžeš mít jiné rozměry u dvou kol a jiné u zbylých dvou kol. Takže buď dokoupíš 2 pneu výměnou za ty sjeté a nebo koupíš všechny 4 pneu nové. V TP máš uvedené variabilní provedení - podívej se do kolonky „další záznamy“.

:potlesk: :potlesk: Super, ke kolonce „další záznamy“ jsem nedošla, a je to tam, tak díky moc :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
16.10.15 10:50

Koupila bych nové podle TP a ty dvě dobré prodala. Já mám na autě letní, které nejsou v TP, na evidenčce mě technik upozornil, že na STK jedině pneu, které mám v TP. No riskla jsem to, byl tam jiný, co to neřešil, ale problém by prý mohl být při případné nehodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
16.10.15 10:53
@marmelada78 píše:
@ivašot. alternativní rozměry tam právě psané nejsou, a původní majitel mi řekl že tyhle rozměry jsou v pořádku, že ty pneu kupoval přímo v pneuservisu@WontTell sjeté jsou dvě přední gumy. Tak mi po telefonu kamarád co to bude měnit řekl, že ty dvě dobré dáme dozadu, a dvě nové dopředu :nevim: A ohledně rozměrů mi právě taky řekl že musí teda být stejný rozměr jak ten co tam už je na tom autě. Ale právě jsem nervní z toho že v TP je něco jiného, tak aby s tím případně policajti neměli problém.

Velkej TP s sebou nevozíš, že to nějakej policajt pozná je šance tak 0,0000001%. Rozhodně řádově lepší, než mít na každý náprave jinej rozměr, což pozná hned. Pokud se ti nechce kupovat všechny 4 gumy nový (v tom rozměru 185/65 r15 to není žádná láce), tak kup stejný rozměr, co máš na autě obutý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
16.10.15 10:56
@monrom píše:
Já si dovolim se přidat do diskuze, protože u nás zimní musim řešit já a jsem z toho jelen. Jak zjistím, jestli jsou na autě zimní - poznám to z popisu na gumě? Hloubku dezénu musim nechat změřit v servisu.
A další otázka, jak zjistim, jestli mám pneumatiky na tlakovém čidle (máme novější auto), abych podle toho mohla gumy objednat?
Díky.

Jestli jsou zimní poznáš z oznašení M+S, nebo sněhové vločky. Tady je nějakej popis: http://www.autembezpecne.cz/…-a-S-nestaci

Hloubku dezínu změříš šuplerou, nebo takovým přípravkem.

To čidlo je v pneumatice? Není ve ventilku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
16.10.15 11:02

@monrom pokud máš snímač tlaku, tak bude, podle mě, ve ventilku. Pokud si nejsi jista, zda ho tvoje auto má, tak se budeš muset mrknout do výbavy auta při koupi, nebo možná bude stačit projít palubní počítač a nebo palubní knihu, kde se dozvíš, jak tuhle funkci najít a prověřit. A nebo zavolat do autorizovaného servisu či prodejci, jedná-li se o nové auto.
Po výměně pneu bude pak potřeba toto přes palubní počítač zkalibrovat, jinak na tebe začne mrkat kontrolka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
16.10.15 11:03

@marmelada78 za málo :mavam: - řešili jsme s manželem před 14 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
16.10.15 11:24
@monrom píše:
@WontTell Aha, děkuji. Právě kromě M+S tam mám i sluníčko, vodu a vločku, ale bez emblému hory.

@Nirrti Asi ve ventilku, ale to nejspíš já nepoznám.

Asi budu muset do servisu zajet na prozkoumání a pak teprve objednat. Chtěla jsem se tomu vyhnout a jet jenom jednou. :-(

Děkuji.

Jestli jsou ve ventilku, tak to na gumy nemá vliv. M+S je OK. Co je to za značku/typ? Nejsou to nakonec univerzály?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
16.10.15 11:26

@monrom I když, nedalo mi to a koukám na to - nemusí to být nutně ve ventilku, může to být i nepřímý systém, kdy to monitoruje SW. Tak to máme asi i my, protože se vyměnily kola, celá disky i pláště, takže nové ventilky a kontrolka se stejně rozsvítila, sice až po více než ujetých 50 km a byla potřeba kalibrace.
Jestli se ti chce číst, tak mrkni
 http://www.pneumatiky.cz/…ch-tpms.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová