Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše:
To buď ráda, že to neznáš. Prace jakžtakž je(my jsme bohužel u nás odkázáni na turismus a lázeňství, takže hodně lidí je tady teď doslova v háji)práce je, ale o dobrém placení se mluvit nedá. Platy stojí za houby. Docela se až divím, že přesto většina lidí za to pracuje a nevykašle se na to. Nůžky mezi dávkami a minimálním platem jsou rozevřeny hodně málo a to je prostě špatně.
Tak kdysi asi půl roku veselo nebylo. Jedla jsem jen suchý chleba. Ale to už je víc jak dvacet let dozadu.
Jinak zakladatelko, abys jen tak nemluvila, že moc lidí na ÚP neznáš… Možná by nebylo špatné si najít statistiky, které už skrz covid pomalu vznikají. Těch lidí bez práce bude mnohem víc. Jen se to ještě naplno neprojevilo. Ale přijde to. Shodou okolností jsem teď řešila seminární práci a tuhle problematiku zkoumala. Židle se pode mnou zatočila, jak otřesný dopad to pro některé oblasti bude ještě v budoucnu mít a bude to fakt znát. Těch lidí na ÚP už po novém roce značně přibude.
Stalo se mi, ze jsem musela po zaplacení všeho vyžít se dvěma tisicovkama na jidlo a měsíc. Spadla mi na hlavu hypo, kdyz jsme se rozešli s tehdejším partnerem. A to jsem vydelavala docela dost, ta hypo byla na barak. Ale bylo to přechodné a ted uz ok. Jinak tak dost záleží, v jaké sociální bublině se člověk pohybuje. Ja nevim o nikom, kdo by měl ted potíže…
Neznám.
Teda jedna kámoška je asi 5 let na dávkách v jedné severské zemi, ale je to její volba a rozhodně neživoří. Náklady (nájem, jídlo, drogerie, běžná zabava) jí spolknou půlku těch dávek, takže v podstatě ušetří stejné procento příjmu jako já, a v konkrétních číslech jen nepatrně méně než já. ![]()
Pokud mohu poradit. Nemate na najem kvuli tomu, ze jste ztratili praci kvuli covidu. Tak si pozadejte na urade Mimoradnou okamzitou pomoc z duvodu Covidu.
Mame to v rodine. Manzelovo bratr kdyz nahodou maka, tak na cerno. Ona rozkydla na gauci, doma bordel. Neustale zebraji penize po rodine. Ted se rozcilovali, ze jim socialka nic nedala. ![]()
Ano, bohužel jsem vyrůstala ve městě, kde je velká nezaměstnanost a znám dost takových lidí. Ti, kteří se do této situace dostali vlivem krize, rozchodu a nebo zdravotních problémů, se z toho většinou dříve či později vyhrabali. Ale ti, kteří si takový způsob života zvolili, většinou tak žijí dále a těch nelituji.
Ano znám. Protože jsem dřív pracovala na dávkách hmotné nouze a teď se zapojuji do projektů sociálně aktivizacnich služeb, které s takovými rodinami pracují. Sem tam hlídám děti ve věku 2,5 a 1,5 roku známé, která se musela vrátit do práce od tak malých dětí jen proto, že její manžel přišel na jaře o dobrou práci, musel ji taky změnit, ale z toho platu by své životní náklady neutahli. Vznikly jim dluhy, musí je splatit. Ještě pracuji na miniuvazek ve škole, tam je nám sice ofiko houby do sociální situace žáků, ale taky se ví.
S klapkami na očích nechodím a sociální problematika lidí mě vždy zajímala. Zakladatelko, u Tebe si myslím, že žiješ v nějaké bubline nebo jsi dáma z vyšší společnosti, kterou toto nezajímá
Ale nevěřím, že to neexistuje.
Jojo, kolem roku 2008 na VŠ jsem měla 6000 na měsíc. 3000 padlo na spolubydleni a 3000- na litacku260, jízdné k rodičům 1× za 14dni 500, prala jsem zásadně u rodičů a vařila ryzi, luštěniny a těstoviny s eidamem a kečupem. Oblečení jen v sekáči. Taky jsem školu nakonec nedokončila, totálně vyhořelá a unavená. Vubec na to nerada vzpomínam.
Moc takových lidí neznám, vlastně nikoho naprimo, jen z doslechu.
V našem kraji práce je i teď při covidu, takže kdo chce, práci má.
Kdo nechce… ![]()
Nechápu, jak si někdo může pořídit děti, když sám nemá moc co do pusy.
@Anonymní píše:
Mame to v rodine. Manzelovo bratr kdyz nahodou maka, tak na cerno. Ona rozkydla na gauci, doma bordel. Neustale zebraji penize po rodine. Ted se rozcilovali, ze jim socialka nic nedala.
To je hnus ![]()
Asi neznam.. Ale bojim se, ze tam taky brzo skoncime. Chlap uz letos podruhy prisel o praci diky ty zas**** covid hysterii
Zivi nas oba gastro a cestovni ruch, mame dve maly deti. Vic asi netreba dodavat. Verim, ze tak zije u nas stovky, mozna tisice rodin. Staci shlednout par dilu vymeny manzelek…
@Pears206
Rozhodně nejsem dáma z vyšší společnosti, sama sem si teď k práci našla ještě brigádu, abych mohla tvořit rezervu. Neříkám, ze takoví lidé nejsou, jen, ze nikoho takového neznám. Co se děje teď je hrozny.
Měla jsem období kdy jsem žila strašně.. Nebrala jsem žádný příspěvek z UP, hmotnou, příspěvek na bydlení…byla jsem mladá a nevěděla jsem, že bych na to mohla mít nárok…bohužel jsem se kvůli tomu dost zadlužila a v podstatě až po 12ti letech vše doplatila..byly doby, kdy jsem mohla jíst jednu čínskou polívku za den (tenkrát cca 5,–) a svátek byl, když byl doma celý chleba… Naštěstí jsem se ze dna dokázala zvednout.. prosím o zachování anonymu
Taky jsme tak chvili žili, ale víceméně dobrovolně. Byli jsme hodně mladí, samozřejmě bezdětní, samý mejdany, cigára… Bylo nám to fuk, že najednou peníze nejsou, vždycky se to nějak udělalo. Teď už si tak žít nedokážu ani představit. Když náhodou musíme sáhnout do rezerv tak jsem nervózní. Ale znám pár lidí co jsou v našem věku a žijí tak pořád a asi jim to vyhovuje. Krize kvůli kovidu se u nás v kraji a u známých moc neprojevila. Jsou tady spíš fabriky, ty pořád jedou stejně a ti co pracovali v gastru si dokázali najít brigádu. Ale věřím, že to tak není všude. Hlavně matek samoživitelek je mi líto. Těm nikdo nic nedá, ale důchodcům, kteří maji důchod i přes koronu stejný se hodí 5000. Nechápu. ![]()