Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@janine24 píše:
Myslím, že to není pravda nebo rozhodně ne plošně.
u nás to tak bohužel funguje, už teď se děsím toho, jestli mi za 2 roky vezmou syna do školky, až mi skončí mateřská. Jediná má záchrana je, že tu máme soukromou mš. Zda se mi to celkem nefér tohle jednání, vždy měly přednost děti, jejiz rodiče se musí vrátit do práce. Občas mi připadá, že žiju v kocourkově ![]()
@žampion píše:
Koukám z okna a po chodníku proti sobě jde bílá mamina s dětmi a romská taktéž s dětmi cca věkem do 1 třídy. Najednou to romské dítě začne na to bílé křičet a nadávat mu takovýma věcma, že jsem si nikdy nemyslela, že to je fyzicky možné. A co myslíte ta romská mamina ani nehla brvou a šla klidně dál a co ta bílá?? Svěsila ramena bafla dítě za ruku a mazala pryč. A tohle neni rasizmus??? člověk, aby se bál, aby ho někde na ulici nenapadli, ať už fyzicky nebo slovně tyhle malý rostomilá cikánčat. A tohle neni ojedinělý případ. Jsem na trase z centra města směrem k městským/sociálním??? bytům a vidím to dnes a denně. Za mě pokud rodiče nezačnou svoje děti vést k slušnému chovaní tak z nich prostě jsou a budou jen ty špíny.
Bohužel tohle se děje i u „bílých“.
Zakladatelko, letos jsme se dali v Bulharsku do řeči s místními a tam je to mnohem horší. Úplně jsme žasli, tady oproti tomu je rasismus nic.
Evka
Evidentně tu většina z vás je častěji než já, já ho u ničeho nikdy nepřistihla
Nabízí se mi otázka a úvaha, kdy vy vlastně vychováváte svý děti
V mezičase, já vím
![]()
@ivana-domca píše:
kdyby šlo jenom o romy, ale on se navazel skoro do každého kvůli blbostech, má holt trošku víc prorizlou pusu a udělal něco co nebylo úplně cajk s pravidly e-mimiAle občas s ním byla i sranda
PS: to jó, jen na obrázku
![]()
![]()
citace] @Kallkapa píše:
@lucineeccka No já měla právě dneska pocit (v té druhé diskuzi), že máš takový dost radikální názor.. Že když vidíš rómy, tak si držíš kabelku atd..možná jsem to teda špatně pochopila..
@Larr píše:
Evidentně tu většina z vás je častěji než já, já ho u ničeho nikdy nepřistihla![]()
Nabízí se mi otázka a úvaha, kdy vy vlastně vychováváte svý děti
![]()
![]()
V mezičase, já vím
![]()
to bejvavalo více času
Teď už ho tolik není ![]()
@janine24 píše:
A to nemáte v rodině ani v příbuzenstvu nebo u kámošů zkušenost, třebas pozitivní s cizincem nebo příslušníkem jiné rasy jako partnerem?
Ja som len Slovenka vydata za Cecha a zijem v Cechach, a musim povedat ze Cesi su „divni“. Ini. Ja teda nemam v manzelstve problem, ale tak celkovo, kolegovia, kamarati, susedia… v istych rovinach rozmyslaju uplne „mimo“, inak nez som zvyknuta. A to sme boli 70 rokov v spolocnej republike. A to je dovod preco mam ja osobne obavy zo zmiesanych partnerstiev. Ale teda nie som zasadne proti
len si proste myslim ze to chce omnoho viac usilia od partnerov.
Zakladatelko musí to být pro tebe těžké to si neumim představit ale stačí když se podíváš okolo sebe a vidíš realitu. Já nejsem rasista a nikdy jsem nebyla stejně tak můj manžel. Pak mě ale přepadl cikán s nožem v ruce a okradl mě o šperky. Mám 3 děti a trauma na doživotí. Byla jsem i u psychologa ale prostě když vidím cikána tak začnu mít panickou hrůzu a přecházim na druhej chodník. Nemůžu za to. Kdyby mi něco býval udělal co moje děti? Často na to myslim mám noční můry nikomu bych to nepřála. Tobě asi bylo trapně jak jsi psala ale aspon jsi se nebála o život. Nevím proč je v nich tolik agrese a jsou tak bezohlední že napadnou matku s dětmi. To je ten rozdíl posměch ještě nikoho nezabil. Nechci nic zlehčovat jen mluvím ze své zkušennosti že předtím mi cikáni nikdy nevadili ted je nemohu vystát
bohužel. Podle mě si to dělají samy. Pak někdo jako ty zbytečně trpí měla by ses spíš zlobit na ně. Vím že ted asi namítneš že nemohu všechny Romy soudit podle jednoho jedince ale to je právš to není to jen jedinec ale většina a hledat perlu mezi fazolemi nemám odvahu. Moc bych si přála aby takových jako ty bylo mnohem víc.
Na téma romské děti: podle mě jsou naprosto úžasné, bezprostřední a svým způsobem i příjemné. Tak do tří let věku; pak se začnou učit sprostá slova, napadání ostatních - a je problém. I když výjimky (až do dospělosti) znám samozřejmě taky.
Ahoj, ozývám se až po pár dnech, omlouvám se, nebyla jsem na internetu. Dík, že se diskuze nezvrhla.
Rozhodně jsem nepsala svůj úvodní příspěvek za účelem nějakého plácání po zádech, to tedy opravdu ne. Jen jsem chtěla nastínit, že to není vždy tak snadné.
Jak jsem naznačila, měla jsem opravdu štěstí na rodinu, každý úspěch bych oceněn a každý neúspěch byl přičítán mně samé. Mám bratra, ten je vyučený truhlář, táta zedník a máma prodavačka, úplně normální rodina. V širokém příbuzenstvu už to není tak snadné, ale žádné kriminální živly tam nemáme.
Což u většiny rodin, tedy romských nebývá. Hlavně chybí motivace ke vzdělání, převládá pocit frustrace, vykořeněnost. Dítě přijde s poznámkou, pár pětkami ze školy a hned si na něj učitelka zasedla a je zbytečné, aby ve studiu pokračoval. Nedivte se.
Jako příklad myslím stačí mé zkušenosti s brigádami. Ono opravdu vydýchat to, že vás nevezmou na plno brigád, i když po telefonu či emailu se jim „líbíte“ a potom najednou je místo obsazeno. (úklid, barmanka, recepce-i když umíte 2 jazyky na dobré úrovni, třetím se domluvíte). Jednou, pětkrát se to vydýchat dá, ale co dál?
Automatické zařazování dětí do základních škol speciálních už tolik nefunguje, ale dřív, ještě před pár lety tomu tak opravdu bylo, to je snad neoddiskutovatelné. Kde vzít motivaci pro rodiče, kteří jsou často funkčně negramotní, aby se děti snažily, aby pro ně vzdělání bylo prioritou, když je jasné, že se v budoucnu stejně neuplatní? Když nemají vzor? Když už odmala je na děti pohlíženo jako na problematické? Je to strašlivě těžké. Je pravda, že výdrž, pevná vůle není něco, čím by většina z nás oplývala. To nepopírám.
Řešení? To bude na dlouho, jistě pár generací. Organizace podporují žáky a studenty stipendii, ale to zas je špatně, protože bílí na to nedosáhnou. Jasně, na první pohled je to diskriminace vůči většině, ale kde jinde začít než u dětí? Jak se z toho kruhu vymanit?
Jak tu mnohé píšete, že byste nebyly nadšeny, kdyby vaše dítě dovedlo domů romského partnera, nedivím se. Ony kulturní rozdíly jsou, stejně jako u člověka z Prahy a ze vsi. Tohle neberu jako rasismus, to ani omylem, ale zákaz vztahu už ano.
Já si jen přeji, aby víc dětí mělo štěstí v životě a doufám, že moje děti už za dvacet let budou posuzovány podle schopností, ne podle vzhledu, no.
Víš, tak nějak vím o čem mluvíš. Mám přítele snědé pleti, ale jeho rodina je z Řecka, Čech a Slovenska. Slušný, chytrý, výšku sice nedodělal, ale to má jiné důvody. Přesto se na tolik pracovních míst nedostal, přesto, že měl mnohdy daleko lepší kvalifikace než ostatní. A to jim nebyla hanba, když ho nevzali, mu dál posílat nabídky na volné místo..Takže chápu tvou diskuzi, ale na druhou stranu, předsudky a škatulkování tu byli, jsou a budou a nic s tím nenaděláme. Takových jako jsi ty je málo a právě ten zbytek, i když píšeš, že vlastně nemají šanci se vymanit, zavdává příčinu právě těch předsudků a hození všech do jednoho pytle. Já tohle škatulkování nesnáším a snažím se člověka nejprve poznat a pak si udělat pohled na něj, ale někdy je to vážně těžké, někteří prostě nemají vůli a chtění být jako ty.. Takže i když vím jaké to je, někdy je to vážně těžké, ale na druhou stranu, jsou lidi kterým to tak, jak mají vyhovuje, hrdě o sobě hlásí já jsem… a pak stojí před pokladnou úřadu práce a sociálních věcí, žádají o příspěvek v nouzi a druhý den sedí před hospodou chlastá jenoho lahváče za druhým a ještě si pro to posílá dítko, které by zrovinka mělo být ve škole…Doufám, že to není nijak nevhodný příspěvek, je to jen můj názor
Anonymní, můžu se zeptat, co děláš konkrétně ty pro zlepšení celkové situace? Angažuješ se třeba v nějakých vzdělávacích programech pro děti apod.? Ono totiž ta prvotní snaha musí vycházet z vašeho středu. Vy nejlíp víte, jak třeba ty děti a potažmo rodiče motivovat apod. A oni to nakonec určitě od vás líp vezmou. Podle mě by bylo potřeba třeba víc romských učitelů, kteří by ale zároveň pracovali v normálních školách a učili i české děti. Hned by se ty romské cítili v té škole líp.
Podle mě není vůbec potřeba nějaká separace, romské třídy apod. Stačili by romští učitelé na našich školách, kteří by daleko víc pochopili potřeby romských žáků.
Zakladatelko, já bych řekla, že je něco špatně až poslední době. Když jsem byla malá, chodila jsem do třídy s romama, tehdy si normálně říkali cikáni, moje kamarádka je poloromka, chodila k nám už na základní škole, kamarádíme spolu dodnes, i když se vidíme jednou za uherák. Manžel pochází z vesnice, kde byly rodiny namíchané a nikomu to nevadilo, rvali se jak žádný nemá problém, ke tchýni chodí občas sousedka na drby pořád. To co se tady děje vyvolala tahle doba, romům se hrozně povolilo a oni toho využili, ne všichni. A diskriminaci už učí bohužel romové svoje děti, narozdíl od nás. Jeden příklad za všechny. Moje dcera dělala na sociální škole praxi, u malých dětí romů. Má plet co se dobře opálí, solárko řádilo, tehdy měla vlasy do pasu, a dostala dobrý nápad, si je obarvit na černo. Takže dokonalé mimikry jak řekl manžel. NO, celý týden byly děti hodné, nosila si obrázky, pohoda. Když odcházela, malá holčička smutná, že odchází, a dcera říká. Musím vás pochválit, jak jste byly celý týden hodné a holčička jí povídá, my tě poslouchali, rádi protože jsi taky romka, bílou by jsme neposlechli.
Kdepak na to asi přišla. Já třeba učila svoje děti, že všichni lidé jsou si rovní, a posuzovat je podle chování a ne podle vzhledu. Dokud se nezmění tenhle systém, bude to čím dál horší, protože lidi v nenávisti k sobě podněcuje. ![]()
Vypadla mi jedna věta
rvali se jak psi, ale ne kvůli barvě pleti, ale prostě banda dětí ![]()
Zakladatelko, píšeš o pomoci dětem a rodičům. Ale myslím, že bys měla vzít v úvahu, že mnohdy ani pomoci nechcou. A nejlepší příklad vidíš sama na sobě. Kdo pomohl tvým rodičům, tobě? A kde i přesto jsi! O pomoci to moc nebude. Dál píšeš o tom, že to bude trvat generace. Ale vždyt už po generace je to pořád stejné. Žili tak po staletí, to za pár let nepředěláš. Děkuj bohu, že ses narodila do takové rodiny do které ses narodila, a soustřeď se spíš na sebe. Ty sis to vybojovala. A moc ti přeju, aby se ti srážky s blbcem, obloukem vyhýbaly.
Je pravda, že výdrž, pevná vůle není něco, čím by většina z nás oplývala. To nepopírám.
Další věc které jsem si všimla je, že píšeš o VÁS. Proč? Já si taky neříkám, my všichni co máme zelené oči… Ty jsi ty. Nejsi přece jenom romka, jsi žena, matka, magistra ![]()