Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@eshta
Fajn nápad, ale když je nelegitimuješ a blafnou na tebe česky nebo anglicky, tak nepoznáš nic.
Chtěla bych reagovat na problematiku romů, čechů…:-) Líbí se mi, že konečně slušní lidé romové se ozvou.
Je přece v pořádku vyjádřit svůj názor…:-)
Mám radost ze zakladatelky tohoto téma. Jde z vašeho článku vidět, že jste velmi slušný člověk a že jste na sobě dřela. Klobouk dolů před Vámi.
Také se přidám a doufám, že nás bude v České republice více.
Zacnu tím, ze jsem Také cikánka…:-) a vůbec se za to nestydím…
Nemám vysokou školu, dodělávám si při práci dálkovou školu…maturitu a věřte, že ani pri mém prac. nasazení to na jedničky nebude…:-D
Chodila jsem na ZŠ. Měla jsem super učitelku, která nevědomky prohlásila…Iveto já tě zavřu po škole až zčernáš…:-D Vždy jsem podobné hlášky od lidí brala s rezervou a smíchem.
Co ale smíchem neberu je, že lidi mají velké předsudky a dají na jedna paní povídala…Jak tady zaznělo po telefonu vás do práce vemou, protože mluvím čistě Česky…
a když vás pak vidí, tak si to rychle rozmyslí… tak to je vám ouvej. Mám dvě děti, platím nájem a odvádím daně jako každej pracující člověk.
Pracuji v Domově pro Seniory jako pracovník v sociálních službách a tu práci mám velmi ráda. Dělám 12 hod. Když jedu šalinou domů, občas někteří jedinci přemýšlí, jestli si mají k vám sednout, abych je náhodou neukousla…:-D
A teď z druhé strany. Byla jsem se podívat na lidi, tmavé bílé pleti, kteří nepracují a věřte, že jsou sami tím vytrestaný. Pak mi řeknou, my jsme dávky nevymysleli, my je pouze využíváme a to ještě pod kontrolou soc. pracovnic. Myslím, že není o co stát… Jinak bych doplnila hraju na kytaru, miluji cikánské písně, plavu, hraju tenis, rada cestuju a miluji přírodu.
@wilsonka píše:
Chtěla bych reagovat na problematiku romů, čechů…:-) Líbí se mi, že konečně slušní lidé romové se ozvou.
Je přece v pořádku vyjádřit svůj názor…:-)
Mám radost ze zakladatelky tohoto téma. Jde z vašeho článku vidět, že jste velmi slušný člověk a že jste na sobě dřela. Klobouk dolů před Vámi.
Také se přidám a doufám, že nás bude v České republice více.
Zacnu tím, ze jsem Také cikánka…:-) a vůbec se za to nestydím…
Nemám vysokou školu, dodělávám si při práci dálkovou školu…maturitu a věřte, že ani pri mém prac. nasazení to na jedničky nebude…:-D
Chodila jsem na ZŠ. Měla jsem super učitelku, která nevědomky prohlásila…Iveto já tě zavřu po škole až zčernáš…:-D Vždy jsem podobné hlášky od lidí brala s rezervou a smíchem.
Co ale smíchem neberu je, že lidi mají velké předsudky a dají na jedna paní povídala…Jak tady zaznělo po telefonu vás do práce vemou, protože mluvím čistě Česky…a když vás pak vidí, tak si to rychle rozmyslí… tak to je vám ouvej. Mám dvě děti, platím nájem a odvádím daně jako každej pracující člověk.
Pracuji v Domově pro Seniory jako pracovník v sociálních službách a tu práci mám velmi ráda. Dělám 12 hod. Když jedu šalinou domů, občas někteří jedinci přemýšlí, jestli si mají k vám sednout, abych je náhodou neukousla…:-D
A teď z druhé strany. Byla jsem se podívat na lidi, tmavé bílé pleti, kteří nepracují a věřte, že jsou sami tím vytrestaný. Pak mi řeknou, my jsme dávky nevymysleli, my je pouze využíváme a to ještě pod kontrolou soc. pracovnic. Myslím, že není o co stát… Jinak bych doplnila hraju na kytaru, miluji cikánské písně, plavu, hraju tenis, rada cestuju a miluji přírodu.
To je prima. Normalni. Ja nejsem rasista a proti zadne rase v zakladu nic nemam, jen mi reknete proc se tak jako vy nechova vic Romu a proc teda vam a i tem ostatnim slusnym delaji takovou povest?
Zdravim ![]()
Ja romka nejsem, ale chapu te, ze se potrebujes vypsat… je blbe, byt slusnym clovekem a pritom te nekteri tak neberou
to je mi lito…
Ja jsem teda ze severu… a co ti budu povidat.., no nic moc, clovek se boji vytahnout vecer paty z domu… taky nechapu, proc nejsme vsichni stejni… napr. chozeni do skoly, na stredni, zdraveni, celkova slusnost… na barve mi nezalezi… spis na tom, jak se clovek chova…
Když vidím tuto diskuzi, tak se zeptám. Mají romové/cikáni nějakou typickou kuchyni, přísadu, ingredienci? Asi ne, když migrovali všemožnými kulturami nebo se pletu?
@crazy0 píše:
Zdravim
Ja romka nejsem, ale chapu te, ze se potrebujes vypsat… je blbe, byt slusnym clovekem a pritom te nekteri tak neberouto je mi lito…
Ja jsem teda ze severu… a co ti budu povidat.., no nic moc, clovek se boji vytahnout vecer paty z domu… taky nechapu, proc nejsme vsichni stejni… napr. chozeni do skoly, na stredni, zdraveni, celkova slusnost… na barve mi nezalezi… spis na tom, jak se clovek chova…
Tak já znám slušné romské rodiny jen 2 a to se s cikány setkávám pořád (díky práci) a je to hrůza, převážně děti kolem 10 let a borci, co vylezou z kriminálu, ale to je na dlouhé vyprávění
. Jinak nejvíc mě naštvala hláška jednoho cikánského drbana:,, Cha, co jsi ty udělala za svůj život? Já byl 20 let v kriminále, chápeš? 20 let! A co jsi dokázala ty? Chodíš do práce od rána do večera a makáš jak pi. a a já nemusím dělat nic a mám 15 čistýho!"… ![]()
@ncc1701 píše:
Když vidím tuto diskuzi, tak se zeptám. Mají romové/cikáni nějakou typickou kuchyni, přísadu, ingredienci? Asi ne, když migrovali všemožnými kulturami nebo se pletu?
Guláš
. A je jedno, jestli vepřový, hovězí, psí, potkaní nebo kočičí ![]()
@Makca87 píše:
Guláš. A je jedno, jestli vepřový, hovězí, psí, potkaní nebo kočičí
Co vim, tak romove vari vyborne a velmi chutne… to co jsi vyjmenovala, to spis patri k vietnamcikum…neeee ![]()
Dělám ve školském sektoru. Ve třídě mám 80 % převahu romských žáčků. Jde o třídu speciální s upraveným vzdělávacím programem pro základní vzdělávání - logopedickou. Potenciál mají některé děti slušný zhlediska schopností, podmínky doma buď nižší standard, kdy jsou rodiny na dávkách, více sourozenců, rodiče s nízkým vzděláním bez ambic poskytnout svým dětem něco víc, než mají sami. To je ta lepší varianta. Mám i děti, které to mají ale ještě horší - rodiče prostě nefungují, jako by rodiče fungovat měli, a to nemyslím jenom ve vztahu ke vzdělání u svých dětí, tak celkově. Vliv sociálních podmínek se podepíše i na stavu dítěte.
Dvě romské děti tam mám vyloženě nadané, rodiče jsou s tím opakovaně srozumění, jde v obou případech o jedno dítě ze čtyř sourozenců doma, které ve škole vykazuje opravdu přirozené nadání. Oboje rodiče jsou za to samozřejmě rádi, když to slyší, že je jejich dítě tak úspěšné ve školní práci. Přesto je nijak moc netrápí, že děti nemají věčně ani základní pomůcky, nejsou schopni je dodat, to jedno dítko má takové ty zbytečné jednodenní absence na počátku nebo ke konci týdne, doma pravidelně nečtou, prostě rodina ani s tímto pokladem v podobě nadaného dítěte neudělá nic proto, aby ho pro školu podpořila. Ohledně financí na pomůcky jen podotýkám, že kluk mívá běžně vyšší obnosy na útratu cestou domů. Takže, je to prioritách. To druhé z nadaných romských dětí je na tom o něco lépe, ale podpora rodiny teda taky nic moc. Obě tyhle děti jsou opravdu moc hodné, kamarádské k ostatním, na první třídu víc samostatné, co si do školy nepřipraví jako motivované svými silami, to ovšem nemají.
Jiné romské dítě - matka na něj sbírá razítka s tím, jak je nemožné, popisuje story, jak se chová rizikově, jak si doma není schopno sebeobslužně dojít na WC, jak do všeho okolo sebe bourá, jak chce bez pudu sebezáchovy skákat z oken, a proto prý potřebuje 24 hodinový dohled. Já ale znám bezva kluka, který si hlasitě vydechne, když jeho maminka každé ráno odejde konečně ze třídy, vymohla si potvrzení u lékaře, že ho musí pro bezpečnost doprovázet. Tohle dítě je takový pomalejší, ale rozhodně ne hloupý, kluk. Maminka mu otevřeně pro budoucnost maluje invalidní důchod, sbírá sociální dávky, snahou dosáhnout jich ještě více se rozhodně netají. Když kluka pochválím, vyloženě se neraduje, jako jiný rodič, když mu chválím dítě, naopak, hned otočí na jeho neúspěchy tam nebo onde.
Tragické jsou další dvě děti - sourozenci. Přes měsíc v hlavě neléčené vši. Maminka těžce uražena, když jsem chtěla po jejich zaléčení doma ještě kontrolní razítko od pediatra, že mohou do kolektivu - to je běžný postup školy, ne můj rozmar. Děti věčně něco nemají, nabízené doučování matka odmítla, nezvedá telefony, nedodržuje odbornou léčbu nastavenou lékařem formou medikace. Mne pak kontaktují lékaři, sociálka kvůli předání informací. Dětí je mi moc líto. Tyhle krásné děti prostě nemohou v podobných podmínkách, pokud v nich setrvají, dopadnout nikdy dobře.
Neromské děti jsou na tom pořád v porovnání s těmito prostě lépe. V praxi jsem více než deset let, s romskými dětmi v kontaktu na různých místech běžně. Působila jsem ve speciální škole, tak na škole základní. Nejsem žádné ořezávátko. Svoje jakékoliv svěřené děti mám přirozeně vždycky ráda. Vyhlídky romských dětí, / a na všech školách opravdu slušnou podporu měly, často i nad rámec povinností pedagogů, podporu měly a mají i od jiných organizací/ ve většině případů bohužel nevidím v dobrém světle. Nechci všechny jejich neúspěchy svalovat na stát. Podpory tu mají dost, to bych se klidně hádala.
S rodiči mám zkušenosti mnohem horší, také na všech působištích. Jsou rodiče vyloženě neafektovaní a slušní - těch je asi 30%. Tam to prostě normálně jde. Zbytek rodičů je pro kantora denní můrou. Zase mluvím hlavně za sebe. Ono, chodit pravidelně do školy, protože se tam musí, aby nebyly problémy se sociálkou, to už je sakra otrava. Tito rodiče berou školu většinou jako službu, což je v pořádku, ale pro součinnost s ní nejsou v jádru stavění a sami neudělají nic, jenom z donucení pošlou - dovedou ty děti. Před školou nám po několika napadeních kolegů, po vzájemných rvačkách několika rodin na půdě školy - ráno na pozemku před ní, prostě stojí pravidelně policie.
Všem šikovným dětem držím palec, aby se jim povedlo se prosadit. Zadarmo není nic. Mají proto často méně podnětné rodinné prostředí náročnější podmínky. Já mám ale zase tu zkušenost, že dítě, které tohle zvládne, už se ve světě neztratí, to platí pro děti všech barev pleti. Svou práci mám ráda, ale po hubě jenom proto, že děti učím i těmhle spoluobčanům, a fakt, že už mi po pár měsících i slušně čtou
, dostávat vážně nemusím.
Tolik pohled do jedné třídy, kde jsou i nadějné romské děti. Za dvacet let bych ale přesně sem, nebo kamkoliv jinam ráda psala, že to s nimi dobře dopadlo.
@crazy0 Jo, někteří umí výborné holubce
. Vařit asi umí, ale můžou mít nejlepší jídlo na světě, z jejich špinavých talířů bych nedala jíst ani psovi ![]()
Ke kuchyni - hodně vaří z brambor, zelí.
Pokud je maminka doma - často s prťetem, tak vaří opravdu denně, děti vůbec nechodí do školní jídelny, mají vařeno doma. Horší je to s jídlem mimo to vařené jedno denně - pravidelně bez nasnídání jsou nesoustředěné, unanevé, hladové do přestávky. Polovina z nich má od maminky vzorně připravenou svačinu, druhá polovina stále totožné sušenky, sem tam nějaký sladký puding nebo perník stále dokola. K pití většinou šťávu. Když jim dojde, vody z vodovodu se nedotknou, nechápou, že jí piju já
, samy jsou většinou raději bez pití. Matka extrémistka ve zdravém stravování klukovi k svačině ráno koupí, na co si kluk ukáže - tak svačí kusy dortů a kremrole, pak ho bolí další dvě hodiny bříško, nebo má další den pauzu, že měl průjem. maminky se ještě snaží, a by svačiny děti měly. Ovoce do škol - rozdává se jim, je pro některé nejspíše jediným ovocem, které sem tam mají, a vrhají se na něj. K svačině si ovoce sám nedonesl ještě nikdo. U starších dětí to je se svačinami obecně už víc bídné, buď nic, nebo cokoliv, co mají rádi, a kupují si sami.
@momikova píše:
Dělám ve školském sektoru. Ve třídě mám 80 % převahu romských žáčků. Jde o třídu speciální s upraveným vzdělávacím programem pro základní vzdělávání - logopedickou. Potenciál mají některé děti slušný zhlediska schopností, podmínky doma buď nižší standard, kdy jsou rodiny na dávkách, více sourozenců, rodiče s nízkým vzděláním bez ambic poskytnout svým dětem něco víc, než mají sami. To je ta lepší varianta. Mám i děti, které to mají ale ještě horší - rodiče prostě nefungují, jako by rodiče fungovat měli, a to nemyslím jenom ve vztahu ke vzdělání u svých dětí, tak celkově. Vliv sociálních podmínek se podepíše i na stavu dítěte.Dvě romské děti tam mám vyloženě nadané, rodiče jsou s tím opakovaně srozumění, jde v obou případech o jedno dítě ze čtyř sourozenců doma, které ve škole vykazuje opravdu přirozené nadání. Oboje rodiče jsou za to samozřejmě rádi, když to slyší, že je jejich dítě tak úspěšné ve školní práci. Přesto je nijak moc netrápí, že děti nemají věčně ani základní pomůcky, nejsou schopni je dodat, to jedno dítko má takové ty zbytečné jednodenní absence na počátku nebo ke konci týdne, doma pravidelně nečtou, prostě rodina ani s tímto pokladem v podobě nadaného dítěte neudělá nic proto, aby ho pro školu podpořila. Ohledně financí na pomůcky jen podotýkám, že kluk mívá běžně vyšší obnosy na útratu cestou domů. Takže, je to prioritách. To druhé z nadaných romských dětí je na tom o něco lépe, ale podpora rodiny teda taky nic moc. Obě tyhle děti jsou opravdu moc hodné, kamarádské k ostatním, na první třídu víc samostatné, co si do školy nepřipraví jako motivované svými silami, to ovšem nemají.
Jiné romské dítě - matka na něj sbírá razítka s tím, jak je nemožné, popisuje story, jak se chová rizikově, jak si doma není schopno sebeobslužně dojít na WC, jak do všeho okolo sebe bourá, jak chce bez pudu sebezáchovy skákat z oken, a proto prý potřebuje 24 hodinový dohled. Já ale znám bezva kluka, který si hlasitě vydechne, když jeho maminka každé ráno odejde konečně ze třídy, vymohla si potvrzení u lékaře, že ho musí pro bezpečnost doprovázet. Tohle dítě je takový pomalejší, ale rozhodně ne hloupý, kluk. Maminka mu otevřeně pro budoucnost maluje invalidní důchod, sbírá sociální dávky, snahou dosáhnout jich ještě více se rozhodně netají. Když kluka pochválím, vyloženě se neraduje, jako jiný rodič, když mu chválím dítě, naopak, hned otočí na jeho neúspěchy tam nebo onde.
Tragické jsou další dvě děti - sourozenci. Přes měsíc v hlavě neléčené vši. Maminka těžce uražena, když jsem chtěla po jejich zaléčení doma ještě kontrolní razítko od pediatra, že mohou do kolektivu - to je běžný postup školy, ne můj rozmar. Děti věčně něco nemají, nabízené doučování matka odmítla, nezvedá telefony, nedodržuje odbornou léčbu nastavenou lékařem formou medikace. Mne pak kontaktují lékaři, sociálka kvůli předání informací. Dětí je mi moc líto. Tyhle krásné děti prostě nemohou v podobných podmínkách, pokud v nich setrvají, dopadnout nikdy dobře.
Neromské děti jsou na tom pořád v porovnání s těmito prostě lépe. V praxi jsem více než deset let, s romskými dětmi v kontaktu na různých místech běžně. Působila jsem ve speciální škole, tak na škole základní. Nejsem žádné ořezávátko. Svoje jakékoliv svěřené děti mám přirozeně vždycky ráda. Vyhlídky romských dětí, / a na všech školách opravdu slušnou podporu měly, často i nad rámec povinností pedagogů, podporu měly a mají i od jiných organizací/ ve většině případů bohužel nevidím v dobrém světle. Nechci všechny jejich neúspěchy svalovat na stát. Podpory tu mají dost, to bych se klidně hádala.
S rodiči mám zkušenosti mnohem horší, také na všech působištích. Jsou rodiče vyloženě neafektovaní a slušní - těch je asi 30%. Tam to prostě normálně jde. Zbytek rodičů je pro kantora denní můrou. Zase mluvím hlavně za sebe. Ono, chodit pravidelně do školy, protože se tam musí, aby nebyly problémy se sociálkou, to už je sakra otrava. Tito rodiče berou školu většinou jako službu, což je v pořádku, ale pro součinnost s ní nejsou v jádru stavění a sami neudělají nic, jenom z donucení pošlou - dovedou ty děti. Před školou nám po několika napadeních kolegů, po vzájemných rvačkách několika rodin na půdě školy - ráno na pozemku před ní, prostě stojí pravidelně policie.
Všem šikovným dětem držím palec, aby se jim povedlo se prosadit. Zadarmo není nic. Mají proto často méně podnětné rodinné prostředí náročnější podmínky. Já mám ale zase tu zkušenost, že dítě, které tohle zvládne, už se ve světě neztratí, to platí pro děti všech barev pleti. Svou práci mám ráda, ale po hubě jenom proto, že děti učím i těmhle spoluobčanům, a fakt, že už mi po pár měsících i slušně čtou, dostávat vážně nemusím.
Tolik pohled do jedné třídy, kde jsou i nadějné romské děti. Za dvacet let bych ale přesně sem, nebo kamkoliv jinam ráda psala, že to s nimi dobře dopadlo.
Hezky napsane a hlavne pravdive…
Kolikrat jsem si rikala, jestli neni lepsi, kdyz jsou v detskych domovech… maji tam lepi zazemi… a snad lepsi start do zivota, ale zase bez lasky od rodicu…je to hroznej kolobeh kdyz rodice nefunguji, jen na ne sproste rvou a jsou radi, kdyz vypadnou z baraku…
@Makca87 píše:
@crazy0 Jo, někteří umí výborné holubce. Vařit asi umí, ale můžou mít nejlepší jídlo na světě, z jejich špinavých talířů bych nedala jíst ani psovi
Nejsem si jistá, zda to patří k této diskuzi, sem přišla žena/slečna/paní která chtěla povzbudit, a ne srazit na kolena ![]()