Život Romky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.9.12 15:41

V jedné nejmenované vesnici si romové spálili v kamnech vlastní střechu nad hlavou, v zimě je zima, nebylo na uhlí, tak začali pálit staré dřevěné tašky…co udělal starosta nejmenované vesnice? z obecních peněz jim koupil střechu novou! Prosimvás viděli jste někdy bílou rodinu, která si začně pálit vlastní střechu nad hlavou a pak jdou za starostou a ten jim zaplatí z peněz ostatních střechu novou?? k tomuhle příběhu můžu napsat jen to, že romové si některé z nás už pěkně vychovali..smutné…no spíš je mi z toho špatně…

• Citovat
  • Upravit
1171
21.9.12 17:52
@RyBANA píše:
Mě přijde, že neznáte nikoho slušného, protože neznáte Romy vůbec, resp. ani ty zlé - nebo je to v nějakém případě osobní?

Moje dvě velmi dobré kamarádky jsou sestry Romky. Díky nim jsem poznala, jak celou jejich SLUŠNOU rodinu, tak i ty vaše normální a slušné Romy - jejich kamarády. Zde na sídlišti mám několik Romských rodin, taktéž slušní (nevím jak je to se vzděláním - nicméně pracují a řádně platí nájem - na rozdíl od sociálního paneláku, který tady obývají jen bílí). Dvě další Romky byly moje spolužačky na VŠ - na rozdíl ode mě ji obě dokončily :mrgreen:

Vzhledem k tomu, že jsem nějakou chvíli musela pobývat v Brně na Cejlu (google poradí) mám dost zážitků i s těmi ne úplně normálními. Nicméně jsem ani jednou nebyla okradena, zmlácena nebo jakkoliv jinak přišla k nějaké újmě. Pravda, někdy to byl fakt zážitek, ale když se vše obrátilo ve srandu (Romové mají bezvadnej smysl pro humor, nikdy jsem se s nikým nezasmála víc) všechno dopadlo ok.
Na rozdíl od toho, mě několikrát okradli moji bílí sousedi v městské části, kde bydlím teď. Přes pusu (přiznávám mojí rejpavou chybou) jsem taky dostala jen od bílých…

Neříkám, že je u nás situace v pořádku, jen se snažím říct že Fuler (bo jak měla ten nick) má v něčem pravdu a to v tom, že pokud osobně neznám žádného Roma, moc šancí se dostat k tomu slušnému (pokud s ním zrovna nepracuji, nebo nesousedím) není.

Bohužel, osobní zkušenosti. Taky jsem si říkala já blbá, že tahle je fajn, není jako ostatní a pak jsem byla o 20 tisíc lehčí…hrála si na kamarádku a takhle to dopadlo. A takových zkušeností mám víc, bohužel. Proto jsem přehodnotila názory a nejradši bych jim plivla na potkání do ksichtu, pardon, ale je to tak :cert: :cert: A dost pochybuju o tom, že mě ještě někdy kdokoliv přesvědčí o tom, že jsou jiní - nejsou! A těch pár slušných?? Ti nesnáší Romy ještě víc než my…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1171
21.9.12 17:56
@Anonymní píše:
V jedné nejmenované vesnici si romové spálili v kamnech vlastní střechu nad hlavou, v zimě je zima, nebylo na uhlí, tak začali pálit staré dřevěné tašky…co udělal starosta nejmenované vesnice? z obecních peněz jim koupil střechu novou! Prosimvás viděli jste někdy bílou rodinu, která si začně pálit vlastní střechu nad hlavou a pak jdou za starostou a ten jim zaplatí z peněz ostatních střechu novou?? k tomuhle příběhu můžu napsat jen to, že romové si některé z nás už pěkně vychovali..smutné…no spíš je mi z toho špatně…

Naprostá pravda. Do roka a do dne si udělají z nových bytů co dostanou zadáčo kůlničku na dříví a co se stane pak?? Dostanou byty nové!! :cert: :cert: Je mi z toho zle. Jsou to paraziti. Dokud jim budeme sypat a podstrojovat, budou se tu množit jak krysy a rozpínat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
21.9.12 17:58
@Carolline1 píše:
Bohužel, osobní zkušenosti. Taky jsem si říkala já blbá, že tahle je fajn, není jako ostatní a pak jsem byla o 20 tisíc lehčí…hrála si na kamarádku a takhle to dopadlo. A takových zkušeností mám víc, bohužel. Proto jsem přehodnotila názory a nejradši bych jim plivla na potkání do ksichtu, pardon, ale je to tak :cert: :cert: A dost pochybuju o tom, že mě ještě někdy kdokoliv přesvědčí o tom, že jsou jiní - nejsou! A těch pár slušných?? Ti nesnáší Romy ještě víc než my…

Hele, to je fakt. Možná mi pomůžete si vzpomenout na jméno pořadu - byla tam Nora Fridrychová a nějaký Rom - zpěvák z Gipsy.cz. Je to už nějaký pátek. Ten Rom tam tvrdil, že teda cikáni jsou vesměs pakáž, nechodí do práce… a Nora Fridrychová mu děsně oponovala, že to přece tak není a udělala ze sebe dost blbku. Takže to byl možná ten slušný Rom, co si to o svých spoluobčanech myslí, přesně jak píšeš. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1171
21.9.12 18:10

@Gina108 Mě to říkal přítel - zná jednoho takového co je slušný a právě mi říkal, že ten nadával na romy kudy chodil. Já se ani nedivím, je to dost pochopitelné :) Já taky nejsem zrovna hrdá na čechy, co se chovají jako burani a tím nám kazí „pověst“, žee :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
21.9.12 22:38
@dryada píše:
připadá mi, že většina příspěvků svědčí o tom, že kdo poznal solidní Romy, ten se jich zastává-bohužel těchle lidí je tu zřejmě míň, kdo nesolidní, ten na ně nadává, nebo jasně vymezuje, že slušňáci jsou fajn, ale je jich málo. Mně by spíš zajímalo, jaké máte reálné zkušenosti s pokusy o řešení téhle zamotané situace, třeba i ze zahraničí. Problémy tu každopádně jsou a dost velké.

Zkusenosti mam a spatny nejsou. Ale po poslednich prispevcich asi nebudu vypisovat, evidentne jsem naiva nebo si me vychovali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
22.9.12 10:34

Chtěla bych se zeptat, jak se pozná, že je někdo Rom? V občance mají skoro všichni národnost českou nebo slovenskou. Už se mi podařilo zaměnit Araba za Inda, Roma za zakarpatského Ukrajince, Kazacha za Filipínce. Navíc patřím mězi takové značně přičmoudlé, většinou jsem tipována na Italku nebo Španělku, i Romáci se mě několikrát ptali, jestli jsem jejich. Nikdy jsem neměla žádný problém s prací. Není to spíš tedy chováním a vyjadřováním, než vzhledem? Jména mají Romové většinou taky nejednoznačná. Co se týká práce Romů, bohužel musím říct, že po zkušenosti, kdy pro mě pracovaly dvě Romky, bych už žádnou v práci nechtěla. Nebylo to o slušnosti - obě byly slušné, byly schopné přijít do práce, nechlastaly, nebydlely v ghettu. Bylo to o naprosto odlišnému přístupu k práci - jejich práci bylo zejména slyšet, bohužel ne vidět. Všichni věděli, že ony pracují. Bohužel jejich pracovní nasazení bylo mizerné, potřebovaly nad sebou mít neustály bič, aby se odhodlaly aspoň k nějaké minimální činnosti. Nebyl na ně žádný spoleh. Aby odvedly pozornost od svých chyb a nečinnosti, snažily se pomlouvat všechny ostatní kolegy a zavděčit se tím, že na ně donášely, co udělali jiní špatně a nebyly nikdy daleko od toho, aby si vymyslely úplné blbosti. Nasíraly tak naprosto všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.9.12 11:29

@Makinaa007 Domnívám se, že Roma poznáš jedině tak, že on sám se za Roma prohlásí. Jinak asi těžko. Romové aspoň u nás nejsou nijak explicitně definovaní, stejně jako například Moraváci…Ať mně někdo objasní rozdíl mezi Čechem a Moravákem nebo mezi Moravákem a Slezanem… Ale to už jsme oba dost silně OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
22.9.12 12:00

@Jura007 Tak jednoduché to asi taky nebude. Ale když si znovu přečtu, co napsala zakladatelka: Měla podporu rodičů, vystudovala VŠ, pracuje v oboru, kde je všechno ok, má vlastní rodinu… vlastně se jí všechno povedlo téměř perfektně a přesto si stěžuje na odsuzování. Jestli náhodou není tam ten zakopaný pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
22.9.12 18:57

@Makinaa007 tak Roma od Araba, Inda, Filipínce apod když ne podle vizáže poznáš podle mluvy a jména na dokumentech :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15095
22.9.12 19:07
@eshta píše:
@Makinaa007 tak Roma od Araba, Inda, Filipínce apod když ne podle vizáže poznáš podle mluvy a jména na dokumentech :)

Někdy nepoznáš. Moje spolupracovnice má ryze české jméno, podle vizáže nepoznalo, že je romka asi, tak devadesát procent lidí a mluví úplně stejně jako my. I její přítel který s ní chodil pár let, než byl pozvaný na svadbu její rodiny nic nevěděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
22.9.12 19:19

Já teda nevím, ale já Roma poznám hned. jak promluví :think: :nevim: Mají takový zvoláštní způsob řeči, takový drsný, hrubý i ženy.. Těžko se to popisuje, ale když potkám tmavší typ ženy - může poznám hned :mrgreen: tak stačí promluvit..
A pak teda časem se mi potvrdí, že je to Rom… A podle chování.. Nemusí být nutně nějaké hrozné, ale oni se většinou chovají tak jakoby sebevědomě, a všude je jich vidět slyšet..
Nebo takto.. nepotkala jsem stydlivého Roma- Romku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
22.9.12 19:48
@boball píše:
Někdy nepoznáš. Moje spolupracovnice má ryze české jméno, podle vizáže nepoznalo, že je romka asi, tak devadesát procent lidí a mluví úplně stejně jako my. I její přítel který s ní chodil pár let, než byl pozvaný na svadbu její rodiny nic nevěděl.

Já spíš reagovala na to jak je poznáš od cizinců tmavší pleti. Ti buď mají přízvuk, jiné rysy a když ani to ne, tak mají aspoň jiné jméno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
22.9.12 22:00

Odpověděla sis sama - vyjadřováním, chováním a (já přidávám)- hlasitostí 8o :roll:
:mrgreen:

@Makinaa007 píše:
Chtěla bych se zeptat, jak se pozná, že je někdo Rom? V občance mají skoro všichni národnost českou nebo slovenskou. Už se mi podařilo zaměnit Araba za Inda, Roma za zakarpatského Ukrajince, Kazacha za Filipínce. Navíc patřím mězi takové značně přičmoudlé, většinou jsem tipována na Italku nebo Španělku, i Romáci se mě několikrát ptali, jestli jsem jejich. Nikdy jsem neměla žádný problém s prací. Není to spíš tedy chováním a vyjadřováním, než vzhledem? Jména mají Romové většinou taky nejednoznačná. Co se týká práce Romů, bohužel musím říct, že po zkušenosti, kdy pro mě pracovaly dvě Romky, bych už žádnou v práci nechtěla. Nebylo to o slušnosti - obě byly slušné, byly schopné přijít do práce, nechlastaly, nebydlely v ghettu. Bylo to o naprosto odlišnému přístupu k práci - jejich práci bylo zejména slyšet, bohužel ne vidět. Všichni věděli, že ony pracují. Bohužel jejich pracovní nasazení bylo mizerné, potřebovaly nad sebou mít neustály bič, aby se odhodlaly aspoň k nějaké minimální činnosti. Nebyl na ně žádný spoleh. Aby odvedly pozornost od svých chyb a nečinnosti, snažily se pomlouvat všechny ostatní kolegy a zavděčit se tím, že na ně donášely, co udělali jiní špatně a nebyly nikdy daleko od toho, aby si vymyslely úplné blbosti. Nasíraly tak naprosto všechny.
  • Citovat
  • Upravit
Larr
22.9.12 22:03

Kvaček - u nás tomu říkáme, že mají dylinu (neboli dylinštinu) :lol:

@kvaček píše:
Já teda nevím, ale já Roma poznám hned. jak promluví :think: :nevim: Mají takový zvoláštní způsob řeči, takový drsný, hrubý i ženy.. Těžko se to popisuje, ale když potkám tmavší typ ženy - může poznám hned :mrgreen: tak stačí promluvit..
A pak teda časem se mi potvrdí, že je to Rom… A podle chování.. Nemusí být nutně nějaké hrozné, ale oni se většinou chovají tak jakoby sebevědomě, a všude je jich vidět slyšet..
Nebo takto.. nepotkala jsem stydlivého Roma- Romku :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová